Hirdetés

A legújabb Raptor-nemzedék

A harmadik ragadozó


Az új csúcsragadozó: WD Raptor 150 GB [+]

2003 elején a Western Digital előrukkolt egy belépőszintű szerverekbe és munkaállomásokba szánt, 10000 rpm fordulatszámú merevlemezzel, a Raptorral. A célközönség adott volt, mégis, az új merevlemez a tehetősebb és a speckóbb hardverek iránt fogékonyabb felhasználók körében is sikert aratott annak ellenére, hogy a magasabb fordulatszám nem hozott jelentős sebességtöbbletet a 7200 rpm-es lemezekkel szemben, ráadásul ára sem volt éppen barátságos. A WD még a 36 GB-os változat megjelenésének évében bemutatta a Raptor 74 GB-os verzióját, mely nem csak méretében különbözött elődjétől, hiszen a korábbi változattal ellentétben FDB motor hajtotta, emellett csökkentek a keresési idők, és az új meghajtó már támogatta a Tagged Command Queuingot (TCQ). Az új Raptor már tényleg az egyik leggyorsabb, ha nem a leggyorsabb SATA-csatolójú merevlemez lett. Mindez azonban nem volt elég a WD-nek, hiszen egy percig sem ült ölbe tett kézzel, hanem az elmúlt két évet finomítások, finomhangolások közepette töltötte el, így végül a boltokban mára a WD740GD harmadik verzióját lehet kapni (00FLC0), mely még gyorsabb, mint a két évvel ezelőtt megjelent változat.

Hirdetés

Most viszont, 2006 elején a Wester Digital elérkezettnek látta az időt a harmadik generációs Raptor bemutatására, elkészítette a 150 GB-os változatot, mely WD1500ADFD (és WD1500AHFD) típusjelzéssel kerül forgalomba.

 

Típus Western Digital Raptor 74 GB Western Digital Raptor 150 GB
Modellszám WD740GD WD150ADFD
Kapacitás 74 GB 150 GB
Fordulatszám 10000 rpm 10000 rpm
Gyorsítótár mérete 8 MB 16 MB
Lemezek száma 2 x 37 GB 2 x 75 GB
Fejek száma 4 4
Átlagos elérési idő 2,99 ms 2,99 ms
Átlagos keresési idő 4,5 ms 4,6 ms
Írás seek idő 5,9 ms 5,2 ms
Track-to-track seek idő 0,6 ms 0,4 ms
NCQ támogatása TCQ van
Csatlakozás SATA-150 SATA-150


A meghajtó két oldala [+]

A Raptor 150 GB-os verziójának esetében több jelentős újítással számolhatunk a korábbi, 74 GB-os kivitelhez képest. A leglényegesebb ezek közül a tányér méretének megduplázása, aminek köszönhetően a 150 GB-os Raptor ugyanúgy két lemezből épül fel, ahogy a 74 GB-os változat is. A tányér méretének növelése nem csak nagyobb méretű meghajtók létrehozását segíti elő, de hozzájárul a tányéron található adatok gyorsabb eléréséhez, hiszen ugyanannyi adatot kisebb területen lehet tárolni. Csak ennek a változtatásnak köszönhetően a 150 GB-os Raptornak kisebb az írási keresési ideje (12 %-kal), és sávok közötti keresés (track-to-track seek) ideje is (33 %-kal).

A második jelentős újítás a cache méretének 16 MB-ra növelése, majd a harmadik az NCQ támogatásának megjelenése. A WD740GD támogatta a TCQ-t, de napjaink merevlemezvezérlői inkább az NCQ-ra lettek kihegyezve, ami az egyszerű felhasználók számára (mint már korábbi tesztjeinkből kiderült és ezúttal is kitérünk rá) a legtöbb esetben nem kecsegtet sebességtöbblettel, azonban a szerverspecifikus feladatok során (mikor is rengeteg kérés érkezik egyidejűleg a vezérlő felé) nagyon jól jöhet.

Az újítások sora ezzel zárul is. Érdekesség, hogy az új Raptor is csak a SATA I szabványt, vagyis a maximálisan 150 MB/s-os átvitelt támogatja, holott manapság már a legtöbb merevlemez SATA II támogatással kerül forgalomba. A döntést a WD azzal magyarázza, hogy az új Raptor és egyes merevlemezvezérlők SATA-300 támogatással megspékelve nem működnek tökéletesen együtt, így inkább a biztosabb és egyáltalán nem lassabb SATA-150 csatoló mellett tették le voksukat.

További érdekesség, hogy az új Raptor ezúttal két verzióban kerül forgalomba. A WD1500ADFD lesz a „fapados”, és a WD Raptor X névre keresztelt (WD1500AHFD) változat lehet a modderek kedvence. A WD1500AHFD egy olyan merevlemez, melynek az egyik oldala átlátszó, így látszik a háttértároló belseje, a felső tányér és a fej működés közben. A Raptor X ezen kívül semmiben nem tér el a sima verziótól, kivéve persze az árát, mely külföldön 50 dollár (kb. 10 000 forint) különbözetet jelent. Ez az összeg persze egyáltalán nem vágja földhöz azt, aki a sima verzióért képes kifizetni kb. 85 000 forintot.

A WD az új Raptorra (WD1500ADFD) 5 év garanciát és 1,2 millió órás MTBF-et (24/7), viszont az átlátszó oldalú Raptor X-re csak 600 ezer órás MTBF-et vállal (MTBF = Mean Time Between Failures, hibák közötti időtartam). Emellett a Caviar RE-khez hasonlóan ismeri a TLER (Time Limited Error Recovery) funkciót, amely javítja a merevlemez és a RAID-vezérlők közötti kompatibilitást, illetve megakadályozza, hogy a merevlemez hibajavítással töltött idejét esetleg végleges meghibásodásnak értékelve a RAID-vezérlő kidobja a tárolóegységet a RAID kötetből.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

  • 500 GB-os merevlemezek tesztje

    A Hitachi, a Maxtor, a Seagate és a Western Digital fél terabájt kapacitású, Serial ATA csatolóval ellátott adattárolóit vettük nagyító alá.

  • Merevlemezt tessék!

    Mai kiemelt témánk, a winchesterek árhelyzete mellett Logitech újdonságokkal és a Dell visszahívási akciójának hazai részleteivel is foglalkozunk.

  • Raptor winchester - újratöltve

    A 74 GB-os WD Raptor merevlemez újabb verzióját vetettük alá alapos tesztelésnek.

Előzmények

Hirdetés