Hirdetés

Őrzi piaci elsőségét a Seagate

Az elemzőket is meglepő keresletfellendülés miatt akadozó beszállítói alkatrészellátás ellenére a Seagate az idei második negyedévben tovább erősítette vezető szerepét a világ merevlemezgyártói között. A vállalat a kaliforniai iSuppli piackutató cég felmérése szerint ebben az időszakban az első negyedévi 28,6 százalékhoz képest 30,5 százalékos piaci részesedést tudhatott magáénak, ezzel egyben a legnagyobb növekedést elérve a szegmensben – írja a DigiTimes híroldal.

Krishna Chander, az iSuppli elemzője rámutatott, hogy az eladások növekedése ebben az időszakban szokatlan jelenség, az év közepén a merevlemezpiac ugyanis általában stagnál, esetleg némelyest visszaesik a forgalom, ennek ellenére a globálisan leszállított merevlemezek száma az első negyedévi 87,3 millió darabhoz képest 89,7 millió egységre nőtt. A piackutató cég szerint az eladások növekedésére magyarázat lehet, hogy ebben az időszakban jelentős mértékben nőtt a számítógépek, illetve a merevlemezeket tartalmazó szórakoztatóelektronikai cikkek iránti kereslet.

A jelenségből elsősorban az eladási rangsor élmezőnyét képező amerikai székhelyű gyártók (Seagate, Western Digital, Maxtor) profitáltak, közülük kettő növekvő eladásokról számolt be ugyanakkor a második negyedévben mindhárom vállalat növelni tudta profitját. A japán gyártók közül a Hitachi Global Storage Technologies élt leginkább a piaci lehetőségekkel, így annak ellenére (vagy annak eredményeként), hogy május folyamán a vállalat szinte teljes felső vezetése lecserélődött, piaci pozícióját erősítve a negyedikről a harmadik helyre kúszott fel a globális ranglétrán. A Toshiba – mely tegnap bemutatta első PMR eljárást alkalmazó 1,8 hüvelykes merevlemezét – megőrizte ötödik helyét, szintúgy nem változott a Fujitsu piaci pozíciója, mely a merevlemezgyártók eladások alapján rangsorolt listáján a hetedik helyet foglalja el.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés