Merevlemez-körkép

Hirdetés

Melegedés és zajszint

A melegedés és a zajszint ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb tulajdonságai egy merevlemeznek, mint a sebesség. A lemez hőmérséklete nyomon követhető egyrészt egy S.M.A.R.T.-ból olvasni tudó programmal és/vagy külsőleg egy infrás hőmérőeszközzel. Mi mindkét módon elvégeztük a méréseket.

Mivel a merevlemezek külsőleg némileg különbözőek, ezért találnunk kellett egy közös pontot, ahol lemérhetjük a hőmérsékletet az infrás hőmérővel, és erre a célra a merevlemez csatlakozós oldalával szembeni oldalt választottuk (tehát pl. egy házban ebből az irányból fúj a ventilátor). Úgy vettük észre, hogy az itt mért értékek állnak legközelebb minden merevlemez esetében a S.M.A.R.T.-ból kiolvasott értékhez. Az eredmények kb. 20 fokos szobahőmérséklet mellett születtek.

Üresjáratban a WD Caviar SE és Hitachi merevlemezek a leghűvösebbek, de a Samsung és a Seagate is csak 1-1 fokkal melegebb. Érdekes, hogy a két Caviar SE hőmérővel mérve azonos hőmérsékletű, de a S.M.A.R.T. 3 fokos különbséget mutat. A Maxtor MaXLine Plus II (vagyis DiamondMax 9) áll a legmelegebb helyen, hőmérővel és S.M.A.R.T.-ból kiolvasva is közel 10 fokkal melegebb a konkurenseknél.

Terhelés alatt (több GB adat másolása kb. fél órán keresztül) sincs túl nagy különbség a merevlemezek között, mindegyik esetben 45-48 fokra melegedett az infrás hőmérő, és 44-48 fokra a S.M.A.R.T. szerint. A MaXLine Plus II ismét az utolsó helyen végzett, hőmérővel mérve 56, S.M.A.R.T.-ból kiolvasva pedig 67 fokra melegedett (kézrátétellel mérve nagyon forró).

A zajszinteket szintén a merevlemezek csatlakozós oldalával szembeni oldaltól 1 cm-re végeztük egy roline RO-1350 típusú zajszintmérő eszközzel. A merevlemezeket egy szivacsra fektettük rá, hogy a rezonancia ne szóljon bele a végeredményekbe. A grafikonokon látható decibel értékeket nem szabad készpénznek venni, de egyfajta viszonyítási alapot képezhetnek.

Üresjáratban a leggyorsabban másoló Samsung merevlemez lett a leghalkabb, majd 46,9 és 47,7 decibel között (0,8 decibel differencia) találunk 5 vinyót. Ezután következik a Seagate 7200.8 és a WD Caviar SE. Megjegyzésként figyelembe kell venni, hogy a Samsung - bár decibel szerint a leghalkabb -, szerkesztőink véleménye szerint közelről hallgatva ennek volt a legirritálóbb hangja (magas süvítő hangszín). Ugyanez a süvítő hang volt jellemző a WD Caviar SE-re is (nem az SE16-ra!), illetve a Barracuda 7200.8 esetében egyfajta búgó hangot véltünk felfedezni. Ezek persze csak szubjektív megállapítások a számadatokon felül.

Terhelve teljesen más képet mutat a grafikon, leghalkabbá lép elő a WD Caviar SE16 (mely már üresjáratban is a második leghalkabb volt), majd a Samsung és a sima Caviar SE következik. Utóbbi esetében az üresjáratban és terhelve mért értékek közel megegyeznek, ez azért lehet így, mert míg üresjáratban a fentebb említett süvítő hang miatt volt 51,5 decibel a zajszint, addig terhelve a fejpozícionálás, vagyis kerregés elnyomta ezt a süvítő hangot, viszont a zajszintmérő nem tud különbséget tenni hang és hang között, így majdnem ugyanannyit mért, mint üresjáratban. Az 58-60 decibelesek tábora komoly kerregő hangot ad ki használat közben, szubjektíven megítélve teljesen azonosan "szólnak" ilyenkor. Az eredmények arra engednek következtetni, hogy a két Caviar SE nem csak a cache méretében különbözik, hanem a motor típusában is (legalábbis azok, amelyek nálunk jártak).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • WD: hosszanfriss kaviár

  A Western Digital hosszabb élettartammal és más extrákkal kecsegtető Caviar RAID Edition merevlemezét vizsgáltuk.

 • 400 GB-os merevlemezek tesztje

  Serial ATA interfésszel ellátott, 400 GB tárhelyet biztosító winchesterek teljesítményét vetettük össze.

 • A legújabb Raptor-nemzedék

  A Western Digital 150 GB-os merevlemeze nem csak teljesítményével okoz kellemes meglepetést.

 • 500 GB-os merevlemezek tesztje

  A Hitachi, a Maxtor, a Seagate és a Western Digital fél terabájt kapacitású, Serial ATA csatolóval ellátott adattárolóit vettük nagyító alá.

Előzmények

Hirdetés