Hirdetés

Merevlemez-körkép

Ítélet

Lássuk a merevlemezek értékelését szépen sorban. Sajnos megbízhatósági statisztikával nem rendelkezünk, de úgy gondoljuk, hogy ezen felül a nyolc nálunk járt winchestert alaposan kielemeztük sebesség, melegedés és zajszintet tekintve. A sebességet bekapcsolt NCQ mellett értékeltük.

A Hitachi T7K250 a 7K250-es méltó utódja lett. A megnövelt tányérméret meghozta az eredményt, sebesség szempontjából a Hitachinak egy nagyon gyors merevlemezt sikerült alkotnia. Nem találtunk olyan felhasználási területet, ahol egyértelműen nyerő lenne, de a mindennapi használat során csak a Maxtor DiamondMax 10-ese gyorsabb. Másolásban már gyengébb eredményeket ért el, de egyáltalán nem vészes a lemaradása. Melegedés szempontjából nincs okunk panaszra, és zajosságban is az átlagos kategóriába tartozik (üresjáratban átlagos, terhelve azért hangos). Mindent összevetve nem a T7K250 a teszt legjobb merevlemeze, de árától függően vételre ajánlott.

A Maxtor MaXLine Plus II (DiamondMax 9) gyakorlatilag nem is illik bele a képbe, ez a mezőny már túl erősnek bizonyult számára, ami nem is véletlen, hiszen a DiamondMax 9 egy jóval korábbi tervezés. Ettől függetlenül a teljesítménytesztekben szépen helytállt, de a komoly melegedés és a magas zajszint csak egy valódi Maxtor-fan számára teszi vonzó alternatívává. A DiamondMax 9 ideje már lejárt.

A DiamondMax 10-ről szinte ugyanazt mondhatjuk el, amit a Hitachi T7K250-ről, a mindennapi alkalmazásokban nagyon jól szerepelt, megszerezte a legtöbb első helyet, viszont a másolási tesztekben igen komoly lemaradásra tett szert, ami némileg lerontotta a róla alkotott, nagyon pozitív képet. Melegedés szempontjából szerencsére nem örökölt semmit a DiamondMax 9-ből, és zajszintben is a Hitachi T7K250-re hajaz. Mindezt figyelembevéve ajánlott, a DiamondMax 10 a T7K250-nél némileg gyorsabb, csak az ár dönthet kettejük között.

A Samsung SpinPoint P120 a korábbi tesztünkben szerepelt P80-nal ellentétben igen komoly feladat elé állította a "nagy" merevlemezgyártókat (Maxtor, Hitachi és Seagate), hiszen gyakorlatilag a másolási tesztekben legyőzhetetlen, a mindennapi használatot reprezentáló tesztekben pedig felváltva áll az első/második/harmadik helyen a Hitachi T7K250-nel és a Maxtor DiamondMax 10-zel. Melegedés szempontjából semmi különlegeset nem tapasztaltunk, viszont a zajszintmérő szerint a Samsung P120 lett az első (csak ne lenne ott az a fránya irritáló motorhang). Mindezeket figyelembevéve a P120 ártól függően szintén ajánlott. Ha olcsóbb a két konkurensnél, akkor a P120 a nyerő választás.

A Seagate Barracuda 7200.8 kisebb csalódást okozott számunkra. A nagymúltú vállalat nem igazán tudta tartani a lépést a többi nagy névvel, a 7200.8 rendre a középmezőnyben vagy a sor végén végzett. Ez még benchmarkoknál csak-csak megbocsátható, de valódi programoknál, mindennapi alkalmazásokat szimuláló teszteknél már probléma. Az igazi probléma azonban az, hogy melegedés és hangerő szempontjából sem áll jó helyen a 7200.8, így ebben a mezőnyben nem is tudjuk ajánlani megvételre, kivéve azt az esetet, ha jóval olcsóbb a konkurensek merevlemezeinél. Ráadásul a 7200.8 esetében komolyan oda kell figyelni a méretre is, mert a 200 és 300 GB-os verziók a kisebb tányérméretnek köszönhetően a 250 GB-osnál is lassabbak.

A Western Digital Caviar SE és SE16 a teljesítménytesztekben a Seagate Barracuda 7200.8-hoz hasonlóan többnyire a középmezőnyt erősítette. A 16 MB cache-es SE16-nak néha sikerült felérnie a gepárdokhoz (Maxtor, Hitachi, Samsung), de valódi veszélyt egyszer sem jelentett számukra. A kis méretű tányérokból felépített merevlemez és az NCQ hiánya megbosszulta magát, a konkurencia elhúzott, várunk a WD válaszára. Bár a teljesítménytesztekben nem brillírozott a Caviar SE, de legalább átlagos melegedésével sem tűnt ki a mezőnyből, ellenben a 16 MB-os verzió nagyon jól szerepelt a zajszintek tesztjében. A 8 MB-os sima SE előző tesztünkben az egyik leghalkabbnak megválasztott winchester lett, lehetséges, hogy ezúttal egy nem tökéletes példányt kaptunk (gondolunk itt a süvítő hangra)? Mindezt összevetve az SE16-ot ajánljuk a halk PC szerelmeseinek.

 

Hitachi Deskstar T7K250 - nyerő sebesség
Maxtor DiamondMax 10 - nyerő sebesség
Samsung SpinPoint P120 - nyerő sebesség és alacsony zajszint
Western Digital Caviar SE16 - alacsony zajszint

fLeSs

A tesztben szereplő merevlemezeket az alábbi cégek bocsátották rendelkezésünkre: Western Digital Caviar SE és SE16, Hitachi Deskstar 7K250 és T7K250: Expert Computer Kft., Seagate Barracuda 7200.8, Samsung SpinPoint P120 és Maxtor MaXLine Plus II: Juventus Team Kft., Maxtor DiamondMax 10: PROHARDVER! Kft.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • WD: hosszanfriss kaviár

  A Western Digital hosszabb élettartammal és más extrákkal kecsegtető Caviar RAID Edition merevlemezét vizsgáltuk.

 • 400 GB-os merevlemezek tesztje

  Serial ATA interfésszel ellátott, 400 GB tárhelyet biztosító winchesterek teljesítményét vetettük össze.

 • A legújabb Raptor-nemzedék

  A Western Digital 150 GB-os merevlemeze nem csak teljesítményével okoz kellemes meglepetést.

 • 500 GB-os merevlemezek tesztje

  A Hitachi, a Maxtor, a Seagate és a Western Digital fél terabájt kapacitású, Serial ATA csatolóval ellátott adattárolóit vettük nagyító alá.

Előzmények

Hirdetés