Hirdetés

Interjú: Soccer – a modding új dimenziója

Amit nem lehet CNC-vel megcsinálni

PH: Akadnak itt olyan alkotások, amit sem CNC-vel, sem más komoly szerszámmal nem lehetne összehozni, mert igazi művészi képességeket igényelnek. Ugye ezek is saját művek?

Hirdetés

Soccer: Kedvelem a sci-fi műfajt, ezért úgy gondoltam, jó lenne pár figurát megvalósítani. Nem vagyok szobrász, nem is rendelkeztem ilyen irányú tapasztalatokkal, ezért először a szobrász kollégákat kerestem fel egy fényképpel a közismert Alien szörnyről. Rengeteg munkájuk miatt nem tudtak ezzel foglalkozni, csak tanácsokat adni, de ők amúgy is elsősorban emberi alakokra specializálódtak, ez a szörny pedig túl összetett és időigényes. De nagyon szívesen adtak a hasonló munkákhoz használt, hő segítségével formálható alapanyagból. Aztán úgy két hét múlva beállítottam hozzájuk az elkészült, de még nyers fejjel. Eléggé meg voltak lepődve!

Aztán jöttek a részletek, mint az egyik jelenetben a lény fejére nyomódó háló vagy a savas nyáltól csöpögő fogak, végül a belső, kisebb állkapocs kidolgozásával kialakult a végeredmény. Alapvetően PC háznak terveztem, de az Alien fejbe nem került számítógép, ami egyedül lustaságomnak tudható be.

PH: A Terminatorfejnek mi a története?

Soccer: Annak kapcsán egy fogtechnikust látogattam meg. Gondolkodtam, hogy is mondjam meg neki, hogy egy webkamerának tervezett koponyába szeretnék fogakat... Végül nem is mondtam, mire kell, csak hogy adjon egy marék félresikerült, nem használatos fogat – mire kaptam egy komplett fogsort.

Hogy minél gépszerűbb legyen, különféle elektronikai eszközökből kinyert részegységekkel raktam meg a fejet. Az egyik szemébe kamera került, az egészet pedig a csigolyák alá beszerelt motorral lehetett mozgatni, akár billentyűzetről. Kiállításokon, bemutatókon elég sok nézelődőt megvicceltem vele.

PH: Úgy látom, a Matrix világa is megihletett...

Soccer: Bizony, egy Sentinel (őrszem) robotot is összehoztam. Szokás szerint ebben is volt helye számítógépnek, ezért nem lett valami kis darab. Jó adag hétköznapi alkatrész, kupakok, zuhanycső került ebbe a munkába, az alapot pedig egy faragott szoborfej jelentette.Igazán a csápoktól lett nagy a robot, amiket részben fából készítettem, és azt hiszem, egészen jól sikerültek

PH: Naná, hogy jól sikerültek! Már képen is lélegzetelállítóak a munkáid, kár, hogy élőben csak egy kis részüket lehet megtekinteni, pedig mi akár egy állandó tárlaton is el tudnánk képzelni őket valami technikai jellegű múzeumban vagy intézményben kiállítva.


További modok: Dragon, Win 7 Mod, Piramis

PH: Jó pár igazán komoly házadra, mint a Windows 7 Mod, a Nohab, a Dragon vagy a Piramis, nem tértünk ki ebben az interjúban, szándékosan. Nagyon szeretnénk, ha ezekről a remekművekről írnál nekünk a Logouton!

Soccer: Természetesen, ahogy időm engedi a többi gépet és ezek ötleteit is publikálni fogom, ezzel is felhívva a figyelmet az alkotás fontosságára és a modding ezen ágának népszerűsítésére. További érdekességeket a weboldalamon találhattok.

rudi

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés