Interjú: látogatóban Moddingboynál

A kezdetek

Talán a modding, vagyis a házak és hűtések átalakítása az a számítógépes hobbi, amivel a legtöbb ötlet és egyéni alkotóképesség vihető be a hardvervilágba. Biztosan rengeteg olvasónk maga is próbálkozott már az extra ventilátor beépítésétől a teljesen egyedi házak építéséig terjedő skála valamelyik fokozatával.

Interjúsorozatunk részeként ezúttal Szentmártonkátára tettünk kirándulást, hogy bemutassuk Böszörményi Szilárdot, akit a közösség Moddingboy néven ismerhet. Hozzá kapcsolódik a mostanában nálunk és más fórumokon, de külföldön is nagy nyilvánosságot kapó Gymkhana Mod, és ő alkotta azt a mézeskalácsházat is, ami szerintünk az egyik legötletesebb mod, amivel valaha találkoztunk. Moddingboyt nem csak azért látogattuk meg, hogy megnézzük, bemutassuk az olvasóknak a fő sztárt, a Gymkhana gépet, amit a különleges, új autósport neves képviselője, Ken Block járgánya mintázott, hiszen annak minden részletéről olvasni lehet a Logout.hu-n. Inkább arra voltunk kíváncsiak, milyen ember az elkövető, és hogy mekkora szakmai és egyéb rákészülés kell egy ilyen vitathatatlanul igényes átalakítás elvégzéséghez.


Készül a mézeskalács számítógépház

Megérkezésünk után egy teljesen átlagos srác invitált be, semmilyen kockaságra utaló jelet, derékszögeket a fején és hasonlókat nem fedeztünk fel, összes ujja a helyén volt, szeme nem volt vörös a hegesztéstől. Befelé menet egy teljesen hétköznapi garázst láttunk, Szilárd elmondta, ott szokott tevékenykedni.


Ebben a teljesen átlagos garázsban dolgozik Moddingboy

Kicsi furán néztünk, hogy hol vannak a célszerszámok, de nyugtáztuk, hogy biztos téliesítve van már az egyébként fűtetlen terep. Benn megcsodáltuk kicsit a Gymkhana modot, ami élőben talán még látványosabb, mint képen, bár a vártnál kisebb – naná, hogy egy microATX torony kicsi. Meghallgattuk újra a lényeges paramétereket, hogy Ken Block kocsija volt az ihlet, hogy kb. 160 munkaóra van benne, és hogy a szponzorok is ráharaptak, aztán jöttek a mi kérdéseink.

PH: Alapkérdés: hogyan kezdődött nálad a moddolás?

Moddingboy: Tizenöt évesen, unokatestvérem haverjánál láttam egy plexi oldallapos, neonos gépet, ami nagyon megtetszett. Elkezdtem érdeklődni a téma iránt, és ahol csak tudtam, információt gyűjtöttem. Akkoriban, 2004 környékén még nem volt netelérésem, így gyakran látogattam a városi könyvtárat, és számítógépes magazinokban rendszeresen nézegettem az újdonságokat. Az egyikben találtam egy nyereményjátékot, aminek egy Thermaltake Xaser III nagytorony volt a fődíja, ráadásul a kedvenc kék színemben. Nem bíztam a dolgot a véletlenre: SMS küldés helyett inkább elkezdtem spórolni, és egyeztettem a Jézuskával is, így a karácsonyfa alatt ott virított a nagy kékség, amit máig használok.


Thermaltake Xaser III a Mod-Tech Hall 2006-on

Új konfiguráció csak hónapokkal később került bele, és fokozatosan, még gyári alkatrészekre támaszkodva (ventilátorok, fénycsövek, extra hűtés stb.) fejlesztgettem, szépítgettem. Ahogy egyre jobban beszippantott a modderek közössége, elkezdtem ezzel a géppel versenyekre járni. Az első díjamat a Computermode 2005-ös karácsonyi versenyén szereztem, majd többször is részt vettem a Mod-Tech Hall nevű hazai moddingversenyen.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés