Hirdetés

Interjú: Soccer – a modding új dimenziója

Asztalosból díszletkészítő

Ha moddingról van szó, általában számítógépház átalakítására gondolunk, vagyis egy olyan műveletre, ami egy sorozatgyártott házból indul ki, melynek jellegzetességei többé-kevésbé az újjászületési folyamat végén is megmaradnak. Tény, hogy maga a modding fogalma alapvetően átalakítást jelent, de van egy olyan irányzata is, amikor lényegében a semmiből születik valami; a kiindulási alap nyersanyagok halmaza, a végeredmény pedig sokszor nyomokban sem hasonlít egy számítógépházra.

A Veletech 2012-n láthatott a közönség egy méretarányosan kicsinyített Nohab mozdonyba épített számítógépet, ami jó példája a „hivatalosan” scratchbuild (nyersanyagból építés) vagy casecon (case construction, azaz házépítés) névvel illetett modding ágazatnak. Ma a mozdony és jó néhány egyéb, látványos alkotás elkészítőjével, Fresli Jánossal beszélgetünk, akit Soccer néven ismerhetnek a hazai modding témában némileg járatos olvasóink; a PROHARDVER! fórumán Soccer-TV néven van jelen.


Nohab PC a Veletech 2012-n

PH: Indítsunk kicsit távolabbról, mert úgy tudjuk, foglalkozásod szoros kapcsolatban van a moddinggal.

Soccer: Ócsáról származom, de munkám miatt már jó ideje Budapesten élek. Alkotó kedvű gyerek voltam, talán ezért is választottam az asztalos szakmát jó régen, amikor a PROHARDVER! olvasóinak többsége még meg sem született, no meg azért is, mert megtetszett az asztalosok iskolai bemutatója, az alkotás, a sok szerszám. Családi okokból nem folytattam a tanulmányaimat mérnöki szintig, hanem munkába álltam előbb egy műhelyben, később magánvállalkozónál. Amikor a magam ura lettem, azonnal az egyedi dolgok irányába fordultam, nem a konvencionális bútorok érdekeltek, hanem olyan darabokat készítettem, amiket akkoriban csak a német magazinokban lehetett látni.

Később édesapám, aki tűzoltó volt, javasolta, hogy próbálkozzak meg egy színházban, díszlet- és kellékkészítőként, díszletasztalosként elhelyezkedni, mert ott is szükség van kreatív munkában járatos emberekre. Úgy jön össze a tűzoltó és a színház, hogy az ilyen intézményekben kihelyezett tűzoltók is dolgoztak. Így kerültem az Operába, ahol kisebb megszakítással azóta is dolgozom.

Hirdetés

PH: Hogyan lesz egy asztalosból díszletkészítő, be kellett járni egyfajta ranglétrát?

Soccer: Természetesen. Először csak kisebb, szakmámba vágó munkákat végeztem, de aztán fokozatosan, az idősebb mesterek mellett tanulva egyre feljebb kapaszkodtam.  Szerencsére a kulimunkáktól megóvott a sors. Még az operás időszakom elején (1988-89) történt, hogy elszalajtottak sörért. Nem vagyok alkoholfogyasztó fajta, megfogtam az első, kezembe adó üvegeket, kifizettem, elhoztam. Amikor a megrendelő beleivott az elsőbe, sugárban köpte ki, ugyanis alkoholmentes volt. Na, ezután nem kellett többé sörért mennem. Persze a mostani világban már elképzelhetetlen lenne olyan szakember, aki alkoholt iszik munkaidőben. Ezt fontos megjegyezni!

Nagyon érdekelt ez a szakma. Megismerkedtem a fa mellett rengeteg díszleteknél használt anyaggal és technikával, mert mindig is vonzottak az új dolgok, egy-egy megoldás vagy folyamat gyorsan megragadt bennem. Nemcsak az Operának, hanem több más hazai színháznak készítettünk díszleteket, és jártunk Németországba is építeni. Ott aztán voltak csuda dolgok! Készítettem már szinte mindent, várrészletet, szekeret, középkori fegyvereket, komplex lépcsőrendszereket, hajót, bármit, ami díszletként színházban, operában felmerülhet, sőt egy-egy filmes megrendelésben is részt vettem. Sajnos ma már nagyon szorongatott helyzetben van a műhelyünk, éppen a közlemúltban csökkentették felére az állományt.

Modder kezdetek

PH: Mikor találkoztál a számítógéppel?

Soccer: Valamikor suhanc koromban, középiskolában, Commodore 64-gyel kezdtem. Előbb játszogattam, majd megérintett a programozás, bár az igazi lendület később, a 90-es évek végén jött az internet elterjedésével. Így bukkantam rá a moddingra, ami a kezdetekkor leginkább a minél több színes ventilátor és lámpa beépítésében merült ki. Persze már a korai időben is voltak igényes munkák. A machine.org oldalon találtam rá a Millenium bug nevű bogárba épített PC-re, ami annyira megragadott, hogy arra gondoltam, nekem is kell valami ilyen. Ekkoriban már az Operában dolgoztam, így a műhely nagyon jó alapot adott ehhez. Nekiláttam, meg is csináltam a saját bogaramat, amiről sajnos nem sok kép maradt, mert akkoriban még ritkaság volt a digitális fényképezőgép, legalább is az átlagembereknél.

Az eredeti kép alapján azért el lehet képzelni a gépem végső kinézetét is, ami nagyon hasonlított az eredtire, de a saját elképzeléseimmel kiegészítve valósult meg. Már itt elkezdett érdekelni a vezérléstechnika (a bogár esetében a szárnyak mozgatása), persze még nagyon kezdetleges formában. A lábak piros LED-ekkel megvilágítva szilikon tappancsokon álltak, a merevlemezek a szem mögött, fedőlap nélkül lettek elhelyezve. Sajnos a kész gépről nem készült kép.

PH: Le a kalappal, elsőre nagyon látványos gépet sikerült építened. Mindig a nulláról építés (scratchbuild) érdekelt, vagy csináltál részleteiben módosított házat is?

Soccer: Olyan volt, hogy egy házat vagy egyes elemeit beépítettem a munkámba, de a klasszikus módosítás nem fogott meg.

PH: Mi következett a bogár után?

Soccer: Kedvelem a Star Wars témát, ezért nekiláttam egy R2D2 robot építésének, nagyjából 1:1 méretarányban. Szerencsére az eredetiről rengeteg kép állt rendelkezésre, ezért sikerült – ha lehet úgy mondani – egészen élethűre megcsinálni. Még holografikus elem, egy óra is került rá. Itt már egy DC motor mozgatta a fejrészt, ráadásul hangérzékelővel. Az első változatot megvette egy Star Wars rajongó ismerősöm, de később magamnak újra építettem egyet, felhasználva az előzőn szerzett tapasztalatokat, illetve itt már léptetőmotor mozgatta a fejet.Belépő a hazai modder közösségbe

PH: Hogyan fogadta a hazai modder közösség az alkotásaidat?

Soccer: Elég viccesen. Nagyjából az R2D2-k idejében bukkantam rá a Radikalmod oldalra. A 2000-es évek közepén jártunk, a fénycsöves, ablakos, világító ventilátoros időben. Gondoltam, megmutatom a srácoknak a modding egy más szintjét, felraktam pár képet a robotról. Hát, olyan fogadtatásban volt részem... Napokig el sem akarták hinni, hogy én csináltam, azzal gyanúsítottak, hogy az internetről vadásztam le a képeket, más tollával ékeskedem, hiába tettem fel személyes részletekkel teletűzdelt fotókat.

Végül bizonyításként azt találtam ki, hogy csinálok egy teljesen új modot, amit szépen lépésről lépésre dokumentálok az oldalon. Maradva a Csillagok Háborúja témánál egy birodalmi lépegető építésébe fogtam bele. Sokan úgy gondolták, túl nagy fába vágom a fejszémet, de csalódniuk kellett, mert a 2007-es Mod-Tech Hall kiállításon ott virított a négylábú gép, ezúttal természetesen kicsinyített változata.

Testének alapját egy miditorony adta, amit elsősorban fa elemekkel egészítettem ki, majd a részletek megfelelő festést kaptak. Szokás szerint abból építkeztem, ami a kezem ügyébe akadt. A lépegető szemei például a bevásárlóközpontokban található automatából pottyantak ki, eredetileg valami kis játék volt bennük.


Itt már továbbléptem a felépítés terén, mozgást vittem a rendszerbe, mozgott a gépezet feje és mozogtak „szemére” épített ágyúi is. Motorokat és szíjas meghajtást használtam, ami önmagában még nem olyan komoly dolgot, de a vezérléshez bele kellett mélyednem az elektronikába. Egy barátom segített, ő mutatta meg a kezdő lépéseket, hogy mivel mit lehet csinálni, de azóta is folyamatosan tanulom az elektronikát. Még most sem magam tervezem az áramköröket, s bár a forrasztással már jól boldogulok, még bőven van hová fejlődnöm.

PH: Ugye a lépegető a szkeptikusokat is meggyőzte?

Soccer: Igen, teljes mértékben. Sajnos a lépegetővel történt egy tipikusan magyar incidens. Egy rendezvényt látogató parlamenti képviselőnek annyira megtetszett, hogy bemászott mellé a kordonon belülre. Meg szerette volna vásárolni, de mondtam, hogy nem eladó. Amikor kifelé mászott a tiltott területről, szerencsétlenül lerúgta a masina fejét. Nagy elnézéskérés közepette ígérte, hogy megtéríti a káromat, de mind tudjuk, mennyire lehet egy politikus ígéretére adni… Néhány telefonváltás után arra jutottunk, hogy viccesen megjegyezte, legalább kiderítette nekem, mi a lépegető gyenge pontja.

Tie Fighter, Ikarus, Tank

PH: Csináltál további Csillagok Háborúja modokat?

Soccer: Igen, egy Tie Elfogót, ami komplett számítógépasztalt formált. A középső részbe terveztem a hardverelemeket, ezzel szabaddá téve a felületet egyéb dolgoknak. Mivel igen méretesre sikerült, hamar rá kellett jönnöm, hogy ehhez bizony kicsi a lakás. Ezért egy ideig még használtam, de nem építettem fix hardvereket a belsejébe, pedig mindennek megvolt a helye, tápnak, alaplapnak stb.

PH: Meglehetősen nagyok a modjaid, a lakásod viszont kicsi. Mennyire tolerálja a család a hobbidat? Hová kerülnek a kész darabok?

Soccer: Nem mondhatom, hogy minden feszültségtől mentes a modding fogadtatása idehaza, de értékelik a befektetett munkát, illetve tetszik nekik a végeredmény. Persze anno görbén néztek, amikor az elsőt, a bogarat megcsináltam.

Úgy vagyok vele, hogy elsősorban az alkotás folyamata érdekel. A kész műveket egy darabig itthon használjuk, majd kerülgetjük, és amikor már nagyon útban vannak, kiveszem belőlük a hardvert, a ház pedig lekerül a pincébe és fokozatosan elenyészik. Aztán van, amit elajándékozok, szerencsés esetben eladok, de van több befejezetlen munkám, amiket menet közben kidobtam.

PH: Ne már! Mondj egy példát!

Soccer: Nekiálltam egy főként fából készülő Ikarus autóbuszmodnak, ami végül a kukában landolt. Nem maradt ott sokáig, hamar kibányászta valaki.


PH: Járművekben nagy vagy, ezt láthattuk a Veletechen és korábban a Mod-Tech Hallon kiállított NOHAB mozdonyodon. Van még valami más járműved is? Hallottunk egy tankról, amit a német DCMM-en (Deutche Casemod Meisterschaft) is nagyra értékeltek.

Soccer: Igen, van – pontosabban volt, mert már elalándékoztam – egy körülbelül 60 centiméteres tankba épített számítógépem is. Első alkalommal készültem külföldi versenyre, ezért szerettem volna nagyot alkotni. Mivel a cél Németország, a DCMM volt, gondoltam egy tank az „elég közeli” téma lehet a történelmet alapul véve. Mint a legtöbb munkám, ez is mozgó kiegészítést kapott, lövegtorony formájában, hiszen ez adta magát. Személyes vonatkozás, hogy katonakoromban (én még voltam) tankra kaptam kiképzést, és szereztem civil nehézgépkezelői jogosítványt is.


A PC-s tank azonban egy nem létező, általam kitalált öszvér lett. Alvázát az orosz T72-ről, lövegtornyának első részét egy japán modell alapján mintáztam, hátulját pedig amerikai stílus jellemzi. A lánctalpat szemenként, plexiből készítettem. A beépített hardver egy Pentium 4-es irodai gépből származott, semmi hihetetlen konfig, azonban netezni és a tornyot mozgatni kiválóan alkalmas volt. A casecon kategóriában általában az egyedi házon van a hangsúly, nem a méregdrága alkatrészeken. Az elképzelés beváltotta a hozzáfűzött reményeket, és talán erre vagyok a legbüszkébb: első magyarként sikerült a DCMM nemzetközi versenyen casecon kategóriában szakmai díjat (harmadik helyezést) szereznem.

Magic No1

PH: Nézegettük imént a képeidet, volt ott egy gépház, aminek felületén apró csövekben víz áramlott. Mi a története ennek a gépnek?

Soccer: A Magic No1 a 2009-es Mod-Tech Hallra készült. Egyik különlegessége, hogy a gépház felületén csőhálózatot hoztam létre, amiben folyadék kering. Az egész gépet 3 x 6 centiméteres kis plexilapokból ragasztottam össze, melyekbe előzőleg járatokat fúrtam, így egy térbeli labirintushálózat állt össze. Belül a házban rugalmas csövek kötötték össze az elemeket, és UV-érzékeny hűtőfolyadék áramlott bennük. Beletelt egy időbe, mire megfelelően levegősítettem a rendszert, hogy látsszon a légbuborékok áramlása, és alaposan meg kellett tervezni, merre haladjon a folyadék, hogy az egész felületen szétterjedjen a mozgás.

Volt még egy érdekessége a háznak. Oldalára egy íriszt építettem, ami így leírva nem tűnik annyira különlegesnek, de sok utánajárással és finomhangolással jutottam csak el a jól működő változatig. Mögé optikai meghajtó került, ennek tálcája a kinyíló írisszel szinkronban mozgott.

A Magic No1 a maga kategóriájában első díjas lett, és több média felfigyelt rá. Sajnos a kis részek ragasztása idővel a sok szállítás miatt meggyengült, ezért folyamatosan javítani, foltozni kellett a rendszert. Volt, hogy otthon még szépen ment, aztán a bemutatón szivárogni kezdett. Végül egy gyenge pillanatomban elegem lett az állandó javítgatásból, és szétzúztam a házat, csak az íriszt tartottam meg belőle.
CNC a bérlakásban

PH: Azt mondták nekünk, hogy itt a pici lakásban van egy CNC géped. Ugye ez nem csak kitaláció?

Soccer: Tényleg van egy részben saját építésű CNC-maróm itt fenn a galérián. A Magic No 1 építésének idején merült fel rá az igény. Lehetőség adódott meggvenni egy lecsupaszított CNC vázat, megfelelő motorok, vezérlőszoftver és marómotor nélkül, gyakorlatilag csak negyven kilogramm fém, de azonnal lecsaptam rá. Eleinte csak állt félretéve, bújtam az internetet, nyomoztam, hogyan lehet életet lehelni bele. Sokat segített a magyar Hobby CNC weboldal, ahonnan rengeteg ötletet merítettem. Előbb fából készült egy modell, ami már használható volt, de a korábban beszerzett vázra is kerültek motorok, hozzájuk vezérlés, marómotor, minden, ami kell.

PH: Mennyi idő alatt állt össze a CNC? Volt valaki, aki segített a megépítésében? Illetve hogyan oldottad meg a szoftveres vezérlést?

Soccer: A megfelelő motorok beszerzése után stabil tápra és vezérlőre volt szükség; ezeket a Hobby CNC oldalon keresztül szereztem be. Persze az alkatrészek önmagukban mit sem értek, elektromosan illeszteni kellett őket, beállítani a menetes orsóhoz képest a megfelelő gyorsítást, lassítást, megmunkálási sebességet, menetemelkedést stb. Mivel nagyon nem ment a dolog, mérnök barátomat kértem meg, hogy segítsen megoldani a problémát, de erre valamiért nem került sor. Azonban tanácsokat kaptam, és sok-sok próba és teszt után a második hét végére kész lett a gép – gondoltam én...

Megfelelő marómotor nélkül semmit nem ért az egész, ezért ezt is be kellett  szerezni. A legfontosabb viszont a szoftveres rész volt, a rajzoló, G-kód, végül a mozgatás programja. Maradjunk annyiban, hogy meg tudtam oldani a dolgot.

PH: Mennyire pontos a házi CNC-d?

Soccer: A pontosságot speciális tesztek futatásával századmilliméter pontosra sikerült belőni, mondanom sem kell talán, hogy ez sem egy fél délutános feladat volt.

PH: Mi volt az első komolyabb darab, amit megcsináltál vele?

Soccer: Már nem emlékszem pontosan, de a busz ajtajától kezdve a tank kerekein át a Windows 7 Modig és még rengeteg mindenhez használtam. Mára sikerült annyira kitanulnom a marást, hogy elértem a gépem határait. Amit meg lehet csinálni vele, azt meg tudom tervezni, le tudom programozni, és onnan már csak idő kérdése az elkészítési művelet. Arra pedig szükség van, mert nem egy táltos a gépezet. Persze legyen inkább pontos, semmint gyors.


Egy vázlat, ami alapján a CNC-vel elkészül majd az alkatrész

Még az elején csináltam egy 3D-s magyar címert, amivel kicsit megvicceltem egyik kollégámat. Hasonlót készített már hosszú hetek óta kézi szerszámokkal, én meg egyszer csak jöttem azzal, hogy figyelj, csináltam egyet én is. Elsőre nem igazán akart hinni a szemének, de aztán elmondtam neki, hogy géppel készült. Jó nyolc óráig ment a CNC, miközben folyamatosan porszívóval távolítottam el a forgácsolódó anyagot. Annyira pontos és szabályos lett az eredmény, hogy a végén egy kicsit kézzel „el kellett rontanom”.

Amit nem lehet CNC-vel megcsinálni

PH: Akadnak itt olyan alkotások, amit sem CNC-vel, sem más komoly szerszámmal nem lehetne összehozni, mert igazi művészi képességeket igényelnek. Ugye ezek is saját művek?

Soccer: Kedvelem a sci-fi műfajt, ezért úgy gondoltam, jó lenne pár figurát megvalósítani. Nem vagyok szobrász, nem is rendelkeztem ilyen irányú tapasztalatokkal, ezért először a szobrász kollégákat kerestem fel egy fényképpel a közismert Alien szörnyről. Rengeteg munkájuk miatt nem tudtak ezzel foglalkozni, csak tanácsokat adni, de ők amúgy is elsősorban emberi alakokra specializálódtak, ez a szörny pedig túl összetett és időigényes. De nagyon szívesen adtak a hasonló munkákhoz használt, hő segítségével formálható alapanyagból. Aztán úgy két hét múlva beállítottam hozzájuk az elkészült, de még nyers fejjel. Eléggé meg voltak lepődve!

Aztán jöttek a részletek, mint az egyik jelenetben a lény fejére nyomódó háló vagy a savas nyáltól csöpögő fogak, végül a belső, kisebb állkapocs kidolgozásával kialakult a végeredmény. Alapvetően PC háznak terveztem, de az Alien fejbe nem került számítógép, ami egyedül lustaságomnak tudható be.

PH: A Terminatorfejnek mi a története?

Soccer: Annak kapcsán egy fogtechnikust látogattam meg. Gondolkodtam, hogy is mondjam meg neki, hogy egy webkamerának tervezett koponyába szeretnék fogakat... Végül nem is mondtam, mire kell, csak hogy adjon egy marék félresikerült, nem használatos fogat – mire kaptam egy komplett fogsort.

Hogy minél gépszerűbb legyen, különféle elektronikai eszközökből kinyert részegységekkel raktam meg a fejet. Az egyik szemébe kamera került, az egészet pedig a csigolyák alá beszerelt motorral lehetett mozgatni, akár billentyűzetről. Kiállításokon, bemutatókon elég sok nézelődőt megvicceltem vele.

PH: Úgy látom, a Matrix világa is megihletett...

Soccer: Bizony, egy Sentinel (őrszem) robotot is összehoztam. Szokás szerint ebben is volt helye számítógépnek, ezért nem lett valami kis darab. Jó adag hétköznapi alkatrész, kupakok, zuhanycső került ebbe a munkába, az alapot pedig egy faragott szoborfej jelentette.Igazán a csápoktól lett nagy a robot, amiket részben fából készítettem, és azt hiszem, egészen jól sikerültek

PH: Naná, hogy jól sikerültek! Már képen is lélegzetelállítóak a munkáid, kár, hogy élőben csak egy kis részüket lehet megtekinteni, pedig mi akár egy állandó tárlaton is el tudnánk képzelni őket valami technikai jellegű múzeumban vagy intézményben kiállítva.


További modok: Dragon, Win 7 Mod, Piramis

PH: Jó pár igazán komoly házadra, mint a Windows 7 Mod, a Nohab, a Dragon vagy a Piramis, nem tértünk ki ebben az interjúban, szándékosan. Nagyon szeretnénk, ha ezekről a remekművekről írnál nekünk a Logouton!

Soccer: Természetesen, ahogy időm engedi a többi gépet és ezek ötleteit is publikálni fogom, ezzel is felhívva a figyelmet az alkotás fontosságára és a modding ezen ágának népszerűsítésére. További érdekességeket a weboldalamon találhattok.

rudi

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés