Hirdetés

Interjú: Soccer – a modding új dimenziója

Tie Fighter, Ikarus, Tank

PH: Csináltál további Csillagok Háborúja modokat?

Hirdetés

Soccer: Igen, egy Tie Elfogót, ami komplett számítógépasztalt formált. A középső részbe terveztem a hardverelemeket, ezzel szabaddá téve a felületet egyéb dolgoknak. Mivel igen méretesre sikerült, hamar rá kellett jönnöm, hogy ehhez bizony kicsi a lakás. Ezért egy ideig még használtam, de nem építettem fix hardvereket a belsejébe, pedig mindennek megvolt a helye, tápnak, alaplapnak stb.

PH: Meglehetősen nagyok a modjaid, a lakásod viszont kicsi. Mennyire tolerálja a család a hobbidat? Hová kerülnek a kész darabok?

Soccer: Nem mondhatom, hogy minden feszültségtől mentes a modding fogadtatása idehaza, de értékelik a befektetett munkát, illetve tetszik nekik a végeredmény. Persze anno görbén néztek, amikor az elsőt, a bogarat megcsináltam.

Úgy vagyok vele, hogy elsősorban az alkotás folyamata érdekel. A kész műveket egy darabig itthon használjuk, majd kerülgetjük, és amikor már nagyon útban vannak, kiveszem belőlük a hardvert, a ház pedig lekerül a pincébe és fokozatosan elenyészik. Aztán van, amit elajándékozok, szerencsés esetben eladok, de van több befejezetlen munkám, amiket menet közben kidobtam.

PH: Ne már! Mondj egy példát!

Soccer: Nekiálltam egy főként fából készülő Ikarus autóbuszmodnak, ami végül a kukában landolt. Nem maradt ott sokáig, hamar kibányászta valaki.


PH: Járművekben nagy vagy, ezt láthattuk a Veletechen és korábban a Mod-Tech Hallon kiállított NOHAB mozdonyodon. Van még valami más járműved is? Hallottunk egy tankról, amit a német DCMM-en (Deutche Casemod Meisterschaft) is nagyra értékeltek.

Soccer: Igen, van – pontosabban volt, mert már elalándékoztam – egy körülbelül 60 centiméteres tankba épített számítógépem is. Első alkalommal készültem külföldi versenyre, ezért szerettem volna nagyot alkotni. Mivel a cél Németország, a DCMM volt, gondoltam egy tank az „elég közeli” téma lehet a történelmet alapul véve. Mint a legtöbb munkám, ez is mozgó kiegészítést kapott, lövegtorony formájában, hiszen ez adta magát. Személyes vonatkozás, hogy katonakoromban (én még voltam) tankra kaptam kiképzést, és szereztem civil nehézgépkezelői jogosítványt is.


A PC-s tank azonban egy nem létező, általam kitalált öszvér lett. Alvázát az orosz T72-ről, lövegtornyának első részét egy japán modell alapján mintáztam, hátulját pedig amerikai stílus jellemzi. A lánctalpat szemenként, plexiből készítettem. A beépített hardver egy Pentium 4-es irodai gépből származott, semmi hihetetlen konfig, azonban netezni és a tornyot mozgatni kiválóan alkalmas volt. A casecon kategóriában általában az egyedi házon van a hangsúly, nem a méregdrága alkatrészeken. Az elképzelés beváltotta a hozzáfűzött reményeket, és talán erre vagyok a legbüszkébb: első magyarként sikerült a DCMM nemzetközi versenyen casecon kategóriában szakmai díjat (harmadik helyezést) szereznem.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés