Hirdetés

Interjú: Soccer – a modding új dimenziója

Modder kezdetek

PH: Mikor találkoztál a számítógéppel?

Hirdetés

Soccer: Valamikor suhanc koromban, középiskolában, Commodore 64-gyel kezdtem. Előbb játszogattam, majd megérintett a programozás, bár az igazi lendület később, a 90-es évek végén jött az internet elterjedésével. Így bukkantam rá a moddingra, ami a kezdetekkor leginkább a minél több színes ventilátor és lámpa beépítésében merült ki. Persze már a korai időben is voltak igényes munkák. A machine.org oldalon találtam rá a Millenium bug nevű bogárba épített PC-re, ami annyira megragadott, hogy arra gondoltam, nekem is kell valami ilyen. Ekkoriban már az Operában dolgoztam, így a műhely nagyon jó alapot adott ehhez. Nekiláttam, meg is csináltam a saját bogaramat, amiről sajnos nem sok kép maradt, mert akkoriban még ritkaság volt a digitális fényképezőgép, legalább is az átlagembereknél.

Az eredeti kép alapján azért el lehet képzelni a gépem végső kinézetét is, ami nagyon hasonlított az eredtire, de a saját elképzeléseimmel kiegészítve valósult meg. Már itt elkezdett érdekelni a vezérléstechnika (a bogár esetében a szárnyak mozgatása), persze még nagyon kezdetleges formában. A lábak piros LED-ekkel megvilágítva szilikon tappancsokon álltak, a merevlemezek a szem mögött, fedőlap nélkül lettek elhelyezve. Sajnos a kész gépről nem készült kép.

PH: Le a kalappal, elsőre nagyon látványos gépet sikerült építened. Mindig a nulláról építés (scratchbuild) érdekelt, vagy csináltál részleteiben módosított házat is?

Soccer: Olyan volt, hogy egy házat vagy egyes elemeit beépítettem a munkámba, de a klasszikus módosítás nem fogott meg.

PH: Mi következett a bogár után?

Soccer: Kedvelem a Star Wars témát, ezért nekiláttam egy R2D2 robot építésének, nagyjából 1:1 méretarányban. Szerencsére az eredetiről rengeteg kép állt rendelkezésre, ezért sikerült – ha lehet úgy mondani – egészen élethűre megcsinálni. Még holografikus elem, egy óra is került rá. Itt már egy DC motor mozgatta a fejrészt, ráadásul hangérzékelővel. Az első változatot megvette egy Star Wars rajongó ismerősöm, de később magamnak újra építettem egyet, felhasználva az előzőn szerzett tapasztalatokat, illetve itt már léptetőmotor mozgatta a fejet.A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés