Apple Power Mac G4 Cube alaposan átalakítva

Az informatika egyik legnagyobb bukásának tartott, 2000-ben megjelent Apple Power Mac G4 Cube futurisztikus vonalaival és aránytalanul magas árával sokkolta akkoriban a vásárlókat. Hiába a teljesen passzív működés és a kompakt dizájn, az egyébként sem olcsó almás asztali konfigurációkhoz képest mért több száz dolláros felár miatt leginkább megmaradt kuriózumként, amelynek gyártását egy évvel később le is állították az alacsony érdeklődés miatt. Persze az Interneten még mai napig is gazdát cserélnek ezek a furcsa masinák, és méregdrágán ugyan, de azért bővítésükre is van még lehetőség, azonban ami érdekesebb, hogy egy francia modder, thegyufi meglátta benne a modding potenciált.


A kiinduló állapot (forrás: bit-tech.net) [+]

Miután sikerült beszerezni egy Power Mac G4 Cube-ot, az első feladat természetesen a teljes kibelezés volt, hiszen a korosodó konfiguráció már egyáltalán nem képes kielégíteni még a mai legalapvetőbb elvárásokat sem. Tömör felépítése miatt viszont bővíthetősége több mint problémás, ezért alaposan át kellett szervezni a belteret annak érdekében, hogy egy értelmes konfiguráció is beférjen.


(forrás: bit-tech.net) [+]

Thegyufi először is egy Gigabyte H55 Mini-ITX szabványú alaplapnak készítette elő a terepet, amibe egy Intel Core i3 2120T processzor, 2 x 2 GB Kingston HyperX Genesis memória és egy szintén Kingston Hyperx, 120 GB-os SSD került. A körvonalazódó rendszer leggyengébb része a grafika, ezért az volt a terv, hogy egy Gigabyte GeForce GT 520-as, passzív hűtésű videokártyát is beépít, ennek azonban csak az alaplap hátán, ráadásul fektetve jutott hely. Szerencsére ez a helyzet sem megoldhatatlan, csak egy megfelelő rögzítőkeret és egy flexibilis riser egység szükséges hozzá.


(forrás: bit-tech.net) [+]

A gép táplálását egy 160 wattos picoPSU, a processzor hűtését pedig egy Prolimatech Samuel 17 végzi, amire egy a gyárinál laposabb profilú ventilátor került. Egy ilyen szintű belső megújulás mellett hiba lett volna a külsőt változatlanul hagyni, ezért a készítő egy teljesen új burkolatot állított elő. A Plexi ház alapvető kocka alakját íves lábakkal és egyéb apróságokkal próbálta megtörni, majd kialakította a szükséges réseket a szellőzés, a kezelőszervek és a slot-in rendszerű optikai meghajtó számára. Végül csiszolás, festés és polírozás következett, a végeredmény pedig messze jobban sikerült, mint az eredeti koncepció. Az építés részletes munkanaplója itt olvasható.


(forrás: bit-tech.net) [+]


(forrás: bit-tech.net) [+]


(forrás: bit-tech.net) [+]


(forrás: bit-tech.net) [+]

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés