Hirdetés

Interjú: jones965, avagy modding mesterfokon

Felvezető

A PROHARDVER! közösségének érdekes tagjait bemutató interjúsorozatunkban legutóbb, Moddingboynál jártunk, aki nagyszerű, de mégiscsak első valódi modját készítette el; most viszont a hazai modder világ egyik jó ideje ismert és elismert tagjánál tettünk látogatást. Szolnokon voltunk Kerekes Jánosnál, akit a fórumozóink és a Logout olvasói jones965 néven ismerhetnek.

Jones nem mai gyerek, a számítógépek, modding és tuning világába felnőtt fejjel vágott bele. Négy csemete és saját vállalkozás mellett hódol ezeknek a meglehetősen időigényes hobbiknak, nem is akármilyen szinten. Alkotásait hazai és nemzetközi szinten is díjazták, legutóbbi munkája, melynek születését a Logouton részletesen leírta, elnyerte a Guru3D januári hónap modja díját, idehaza pedig a korábbi alkotások remekeltek a Mod-Tech Hall kiállításon, melynek szervezésében is aktív szerepet vállalt.

PH: Hogyan kerültél a számítógépek, tuning és modding világába?

jones965: Mint említetted, nem mai gyerek vagyok, így felnőtt fejjel csöppentem bele a számítógépek világába. Ez egészen pontosan 2000 végén volt, mikor még gyermektelenül vásároltunk hitelre számítógépet. Ha jól emlékszem, Intel Socket 1-es foglalatú processzorral és GeForce 200-as videokártyával szerelt konfiguráció volt. Elsődlegesen szórakozásra vettük, lévén hogy a szabadidőt akkor a gyerekek még nem foglalták le. Aztán idővel ezt a konfigurációt fejlesztettem követve az új hardvereket, bár akkor még gondolati szinten sem foglalkoztatott a modding.

Abba 2007 elején vágtam bele, amikor az NVIDIA piacra dobta G80-as chippel szerelt videokártyáit. Kezdetben gyári Superflower házamba vettem világító ventilátorokat, illetve neonokat, amiket ma sokan csak karácsonyfa effektusnak hívnak – tegyük hozzá: jogosan. Ekkortájt találtam rá a Prohardverre, ahová regisztráltam, és a mai napig aktív olvasója vagyok.


Thermaltake Kandalf még 2007-es stílusban, karácsonyfának öltöztetve

Ugyanennek az évnek a közepén kezdtem el komolyabban foglalkozni az átalakítással, amikor az aktuális gépem folyadékos hűtésébe belevágtam. Akkoriban egy Asus Crosshair alaplapban Athlon X2 4200+-ot és GeForce 8800 GTX-et hajtottam, melyek már komoly hőt produkáltak. A vízhűtés beépítésekor jöttek az ötletek, hogy miként lehetne a hatékonyságot a funkcionalitással párosítani. A gyógyszer itt gurult el, megindultam a lejtőn lefelé, ami ugye a tapasztalatszerzésnek pedig pont az emelkedését váltotta ki. Folyamatosan alakítottam a gépet, míg úgy döntöttem, ide már egy új, komolyabb ház kell. A Thermaltake Kandalf fekete verzióját 2007 őszén vásároltam, mondanom sem kell, hogy az eredeti formáját nem sokáig tartotta meg. Idézve a párom szavait: "Te nem vagy normális, hogy egy közel 60 000 forintos házat szétszabdalsz".

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés