Hirdetés

Interjú: Soccer – a modding új dimenziója

Belépő a hazai modder közösségbe

PH: Hogyan fogadta a hazai modder közösség az alkotásaidat?

Hirdetés

Soccer: Elég viccesen. Nagyjából az R2D2-k idejében bukkantam rá a Radikalmod oldalra. A 2000-es évek közepén jártunk, a fénycsöves, ablakos, világító ventilátoros időben. Gondoltam, megmutatom a srácoknak a modding egy más szintjét, felraktam pár képet a robotról. Hát, olyan fogadtatásban volt részem... Napokig el sem akarták hinni, hogy én csináltam, azzal gyanúsítottak, hogy az internetről vadásztam le a képeket, más tollával ékeskedem, hiába tettem fel személyes részletekkel teletűzdelt fotókat.

Végül bizonyításként azt találtam ki, hogy csinálok egy teljesen új modot, amit szépen lépésről lépésre dokumentálok az oldalon. Maradva a Csillagok Háborúja témánál egy birodalmi lépegető építésébe fogtam bele. Sokan úgy gondolták, túl nagy fába vágom a fejszémet, de csalódniuk kellett, mert a 2007-es Mod-Tech Hall kiállításon ott virított a négylábú gép, ezúttal természetesen kicsinyített változata.

Testének alapját egy miditorony adta, amit elsősorban fa elemekkel egészítettem ki, majd a részletek megfelelő festést kaptak. Szokás szerint abból építkeztem, ami a kezem ügyébe akadt. A lépegető szemei például a bevásárlóközpontokban található automatából pottyantak ki, eredetileg valami kis játék volt bennük.


Itt már továbbléptem a felépítés terén, mozgást vittem a rendszerbe, mozgott a gépezet feje és mozogtak „szemére” épített ágyúi is. Motorokat és szíjas meghajtást használtam, ami önmagában még nem olyan komoly dolgot, de a vezérléshez bele kellett mélyednem az elektronikába. Egy barátom segített, ő mutatta meg a kezdő lépéseket, hogy mivel mit lehet csinálni, de azóta is folyamatosan tanulom az elektronikát. Még most sem magam tervezem az áramköröket, s bár a forrasztással már jól boldogulok, még bőven van hová fejlődnöm.

PH: Ugye a lépegető a szkeptikusokat is meggyőzte?

Soccer: Igen, teljes mértékben. Sajnos a lépegetővel történt egy tipikusan magyar incidens. Egy rendezvényt látogató parlamenti képviselőnek annyira megtetszett, hogy bemászott mellé a kordonon belülre. Meg szerette volna vásárolni, de mondtam, hogy nem eladó. Amikor kifelé mászott a tiltott területről, szerencsétlenül lerúgta a masina fejét. Nagy elnézéskérés közepette ígérte, hogy megtéríti a káromat, de mind tudjuk, mennyire lehet egy politikus ígéretére adni… Néhány telefonváltás után arra jutottunk, hogy viccesen megjegyezte, legalább kiderítette nekem, mi a lépegető gyenge pontja.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés