Hirdetés

Interjú: Soccer – a modding új dimenziója

Asztalosból díszletkészítő

Ha moddingról van szó, általában számítógépház átalakítására gondolunk, vagyis egy olyan műveletre, ami egy sorozatgyártott házból indul ki, melynek jellegzetességei többé-kevésbé az újjászületési folyamat végén is megmaradnak. Tény, hogy maga a modding fogalma alapvetően átalakítást jelent, de van egy olyan irányzata is, amikor lényegében a semmiből születik valami; a kiindulási alap nyersanyagok halmaza, a végeredmény pedig sokszor nyomokban sem hasonlít egy számítógépházra.

Hirdetés

A Veletech 2012-n láthatott a közönség egy méretarányosan kicsinyített Nohab mozdonyba épített számítógépet, ami jó példája a „hivatalosan” scratchbuild (nyersanyagból építés) vagy casecon (case construction, azaz házépítés) névvel illetett modding ágazatnak. Ma a mozdony és jó néhány egyéb, látványos alkotás elkészítőjével, Fresli Jánossal beszélgetünk, akit Soccer néven ismerhetnek a hazai modding témában némileg járatos olvasóink; a PROHARDVER! fórumán Soccer-TV néven van jelen.


Nohab PC a Veletech 2012-n

PH: Indítsunk kicsit távolabbról, mert úgy tudjuk, foglalkozásod szoros kapcsolatban van a moddinggal.

Soccer: Ócsáról származom, de munkám miatt már jó ideje Budapesten élek. Alkotó kedvű gyerek voltam, talán ezért is választottam az asztalos szakmát jó régen, amikor a PROHARDVER! olvasóinak többsége még meg sem született, no meg azért is, mert megtetszett az asztalosok iskolai bemutatója, az alkotás, a sok szerszám. Családi okokból nem folytattam a tanulmányaimat mérnöki szintig, hanem munkába álltam előbb egy műhelyben, később magánvállalkozónál. Amikor a magam ura lettem, azonnal az egyedi dolgok irányába fordultam, nem a konvencionális bútorok érdekeltek, hanem olyan darabokat készítettem, amiket akkoriban csak a német magazinokban lehetett látni.

Később édesapám, aki tűzoltó volt, javasolta, hogy próbálkozzak meg egy színházban, díszlet- és kellékkészítőként, díszletasztalosként elhelyezkedni, mert ott is szükség van kreatív munkában járatos emberekre. Úgy jön össze a tűzoltó és a színház, hogy az ilyen intézményekben kihelyezett tűzoltók is dolgoztak. Így kerültem az Operába, ahol kisebb megszakítással azóta is dolgozom.

PH: Hogyan lesz egy asztalosból díszletkészítő, be kellett járni egyfajta ranglétrát?

Soccer: Természetesen. Először csak kisebb, szakmámba vágó munkákat végeztem, de aztán fokozatosan, az idősebb mesterek mellett tanulva egyre feljebb kapaszkodtam.  Szerencsére a kulimunkáktól megóvott a sors. Még az operás időszakom elején (1988-89) történt, hogy elszalajtottak sörért. Nem vagyok alkoholfogyasztó fajta, megfogtam az első, kezembe adó üvegeket, kifizettem, elhoztam. Amikor a megrendelő beleivott az elsőbe, sugárban köpte ki, ugyanis alkoholmentes volt. Na, ezután nem kellett többé sörért mennem. Persze a mostani világban már elképzelhetetlen lenne olyan szakember, aki alkoholt iszik munkaidőben. Ezt fontos megjegyezni!

Nagyon érdekelt ez a szakma. Megismerkedtem a fa mellett rengeteg díszleteknél használt anyaggal és technikával, mert mindig is vonzottak az új dolgok, egy-egy megoldás vagy folyamat gyorsan megragadt bennem. Nemcsak az Operának, hanem több más hazai színháznak készítettünk díszleteket, és jártunk Németországba is építeni. Ott aztán voltak csuda dolgok! Készítettem már szinte mindent, várrészletet, szekeret, középkori fegyvereket, komplex lépcsőrendszereket, hajót, bármit, ami díszletként színházban, operában felmerülhet, sőt egy-egy filmes megrendelésben is részt vettem. Sajnos ma már nagyon szorongatott helyzetben van a műhelyünk, éppen a közlemúltban csökkentették felére az állományt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés