Egy kínai testvérpár: Huawei és Honor notebookok

Szinte egyszerre jelent meg a piacon a Huawei és a Honor noteszgépe – megnéztük, melyik sikerült jobban!

Beviteli eszközök, hang, üzemidő és értékelés

A legkomolyabb, a napi használatot befolyásoló különbség két versenyzőnk között a beviteli eszközök területén érhető tetten: míg a Honor MagicBook 15 egy amerikai kiosztású billentyűzetet kapott, addig a Huawei MateBook D 15-nél magyar kiosztásnak örülhetünk, a háttérvilágításról viszont mindkét esetben le kell mondani. Ami közös, azok a kellemes tapintású gombok és a határozott visszajelzés, ami kényelmessé teszi a gépelést.

[+]

Hirdetés

Egyforma, és egyformán jól használható a nagyméretű tapipad, és persze mindkét gépnél megtalálható a bekapcsológombba integrált ujjlenyomat-olvasó, mely villámgyors és rendkívül megbízható, belső memóriájával pedig lehetővé teszi, hogy a bekapcsoláskor beolvasott ujjlenyomattal egyben a Windowsba történő belépést is végrehajtsuk, ne kelljen még egyszer megérinteni. Ennek pontossága tesztünk során jóval meghaladta a 90%-ot, gyakorlatilag csak 1-2 esetben fordult elő, hogy ismételnünk kellett.

Az ujjlenyomat-olvasóval kombinált bekapcsológomb tökéletesen működik mindkét szerepben
Az ujjlenyomat-olvasóval kombinált bekapcsológomb tökéletesen működik mindkét szerepben [+]

Megemlítenénk még a Huawei Share és a Honor MagicLink jelenlétét – az előbbiről a MateBook X Pro bemutatója kapcsán már írtunk, és az utóbbi sem különbözik tőle érdemben. Mindkettő lehetővé teszi a noteszgép és a csatlakoztatott telefon között fájlok átvitelét, adatok vagy a kijelző megosztását és az utóbbival a telefon irányítását. Sajnos a rendszer nem egészen univerzális, Huawei/Honor készülékekkel működik csak, a funkciógazdagság pedig attól is függ, hogy mennyire friss telefonnal próbálkozunk.

Hang

A tesztelt noteszgépekben a hangszórók alulra kerültek, ráadásul nem is elöl, hanem inkább középtájt helyezkednek el, ennek köszönhetően elég visszafogott hangot kapunk tőlük. Csendes környezetben háttérzenéhez, Zoom/Skype-használatához persze megteszik, de komolyabb felhasználással nem érdemes próbálkozni, a mélyebb tartomány csak 160 Hz környékéig megy le.

Akkumulátor

Egyforma akkumulátor és alapvetően egyforma hardver, nem csoda, hogy az üzemidő területén is csak kisebb különbségeket láthatunk. Ebben a mérésben mindkét gép kifejezetten jól szerepelt, és ugyan igaz, hogy a Renoir még ennél is jobban gazdálkodik az energiával, tulajdonképpen ezek a Picassóval szerelt noteszgépek is alkalmasak lehetnek akár egész napos munkára, töltő nélkül.

A töltéssel egyébként nem leszünk gondban, ugyanis standard 65 wattos USB-PD adaptert használ mindkettő, melyet a modern telefonokhoz is használhatunk, ráadásul egyszerűen beszerezhető, nincs tehát gond, ha egy plusz példányt szeretnénk telepíteni valahova.

Értékelés

Kezdjük összefoglalónkat azzal a kérdéssel, hogy Honor vagy Huawei? Ezt nem is olyan könnyű megválaszolni. Amennyiben elégnek találjuk a 256 GB-os háttértárat és nem gond az US kiosztású billentyűzet, egyértelműen a Honor MagicBook 15 a jobb vétel 220 000 forintos árával, még akkor is, ha figyelembe vesszük a versenytárshoz járó ajándékokat (egér, táska és egy 12 000 forintos Huawei Band 4 fitneszkarkötő). A gép hátulütője főleg a billentyűzet: aki nem vakon gépel, az biztos, hogy nem fog örülni az idegen kiosztásnak.

Amennyiben ez a helyzet, akkor a Huawei MateBook D 15 irányába kell nézelődnünk – mely elérhető a MagicBookéhoz hasonló felszereltséggel is 246 000 forintért, a már említett ajándék eszközökkel együtt – tehát a tesztelt Huawei modell közel 30 000 forintos feláráért lényegében a plusz 256 GB tárhelyet kapunk.


[+]

Ha a piac egészéhez mérjük, akkor egyik ajánlat sem rossz: a notebookok kellően gyorsak, jó az üzemidejük, kivitelük pedig tényleg elsőosztályú. Bár a webkamera elhelyezése nem igazán praktikus, de például az ujjlenyomat-olvasó üdítően jól működik. Áruk ugyanakkor nem a legjobb, hasonló felszereltséggel olcsóbban is találni gépet a piacon, igaz, sok esetben Windows 10 nélkül. Ami igazán a kínaiak mellett szól, az a kialakítás: gépházuk egy árkategóriával feljebb is megállná a helyét, ezt pedig ennyi pénzért kevesen mondhatják el magukról.

Wombath

A tesztelt notebookokat a Huawei Magyarország és a Honor bocsátotta rendelkezésünkre.

Előzmények

Hirdetés