Hirdetés

Huawei Q2 Pro mesh: hárman párban

Újabban a hálózati eszközök piacán is beveti magát a Huawei: háromegységes mesh csomagjukat teszteltük.

Dizájn, hardver

A Huawei márkanevet először a telefonok kapcsán ismertük meg, ma viszont már a notebookok piacán is egyre nő a népszerűsége. Most egy újabb terület felé kacsingat a kínai cég: az otthoni hálózati eszközök irányába – ez nem is meglepő túlzottan, hiszen a telekommunikációs piac egyik legnagyobb vállalatáról beszélünk. Új belépőként egy viszonylag friss területen, a mesh rendszerekkel próbálkozik, melynek egyik gyümölcse a három egyforma egységből összerakott Q2 Pro szett, tesztünk tárgya. A szett különlegességét hibrid, PowerLine és WLAN kapcsolatot egyaránt használó backhaul-megoldása adja, mely azt ígéri, hogy kiküszöböli a rádiós átvitel nagyobb lakásokat sújtó problémáit.

Hirdetés

Külső

Nem gondolta túl a Huawei a formatervezést: ezt a fehér, ovális formát a Netgear Orbi hozta magával, de a Q2 Pro valamivel kisebb és karcsúbb, így azért másolásról szó sincs. A teljesen fehér egységek jól passzolnak egy modern enteriőrbe, tápegységük pedig belülre került, így nem kell még egy dobozkát elrejteni valahol. Apró hátrány, hogy a mellékelt, háromeres tápkábel rövid és vastag, így pedig nehéz eltávolodni a konnektoroktól.


[+]

A külső monotonságát az elkülönülő tetőlap, alul pedig némi bordázat töri meg, a bordás rész alatt pedig (kikapcsolt állapotban) láthatatlanul lapul meg a működésről tudósító LED, mely vörös és kékesfehér színnel mutatja a router állapotát. Az előlapon található „H” gomb a Huawei eszközök párosítása mellett a WPS kapcsolat beállítását is szolgálja – az egyetlen másik kezelőszerv az apró, tűvel benyomható reset gomb az egységek alján.


[+]

Csatlakozókból összesen hármat találunk a Q2 Pro node-ok alsó részén. Ezek egy kis bemélyedésben kaptak helyet, és egy WAN, illetve két LAN portot kínálnak, gigabites sebességgel.

Belső

A routerekben egy Realtek RTL 8197FS CPU dolgozik, ez adja a 802.11n hálózatot is, míg az 5 GHz-es rádió feladatait egy Realtek RTL8812BRH chip látja el. Ezek 2x2-es antennakonfigurációt használnak, így 300, illetve 867 Mbps maximális sávszélességre képesek. Mint látható, viszonylag fapados mesh rendszerről van szó, hiszen nincs sem USB port, sem dedikált rádiós backhaul, ami bizony a teljes hálózat sebességére is negatív hatással van. Ami viszont érdekesség, az a PowerLine támogatása, melyet vezetékes backhaulként használ a rendszer. Ennek maximális elméleti sávszélessége 1 Gbps (G.hn), így a szintén elméletileg hibrid rádiós+PLC backhault használva 1867 Mbps állhat rendelkezésre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés