Hirdetés

Egy kínai testvérpár: Huawei és Honor notebookok

Szinte egyszerre jelent meg a piacon a Huawei és a Honor noteszgépe – megnéztük, melyik sikerült jobban!

Bevezető és külső

Régen igyekeztek hallgatni róla, de persze nem maradt titokban, hogy a Honor a Huawei leánya, melyet többek között abból a célból hoztak létre, hogy olcsóbb, jobb ár/érték arányú termékekkel is piacon lehessenek anélkül, hogy az egyre inkább a prémium piacot megcélzó anyacég hírnevét csorbítanák. Jól látszik ez a telefonoknál, ahol esetleg egy generációval korábbi SoC, egy kicsit kevesebb szolgáltatást kínáló kamera, vagy OLED panel helyett IPS-re épülő kijelző segítségével faragnak annyit az árakon, hogy a vékonyabb pénztárcájú vevőket is megszólíthassák.

A telefonok mellett azonban a kínai óriáscég a notebookoknál is terjeszkedik, és a Honor MagicBook megjelenésével immár itt is nekiláttak a kétfrontos támadásnak. Tavaly megnézhettük a csúcskategóriát és a középső szegmenst, most pedig itt van egy kicsit kedvezőbb árú kategória, ahol a termékek egymás ellen is versenyeznek! Tesztünk két alanya tulajdonképpen ikertestvér: a Honor MagicBook 15 és a Huawei MateBook D 15 ugyanabba a gépházba és ugyanarra a platformra építkezik, de azért akadnak különbségek. Lássuk, melyik sikerült jobban, és sikerül-e megismételni a MateBook X Pro bravúrját!

Dizájn

Külsejüket illetően nem fogunk külön írni a két gépről, hiszen egyforma házba kerültek, csak nagyon apró eltéréseket találhatunk közöttük. A színen kívül ilyen az élek eldolgozása (a Honor letörést, a Huawei lekerekítést használ), a portok elrendezése, na és persze a felirat.

Mint két tojás? Balra a Honor, jobbra a Huawei notebookjaMint két tojás? Balra a Honor, jobbra a Huawei notebookja Mint két tojás? Balra a Honor, jobbra a Huawei notebookja [+]

Hirdetés

Eredetiséggel mondjuk egyik esetben sem vádolhatjuk a mérnököket, a dizájn almás és tajvani négybetűs gyártók gépeire is emlékeztet, de tény, hogy egy unibody házba épített notebooknál nehéz igazán egyedit alkotni. Ami biztos, hogy a noteszgépek drágábbnak néznek ki, mint valódi áruk – különösen a MagicBook, mely a tesztelt felszereltséggel 219 990 forintba kerül. Az egész kivitel nagyon profi, nincsenek pontatlan illesztések, sorják, nem lötyög a kijelző és nem hajlékony a szigetes kivitelű billentyűzet alapja sem.

[+]

Mint említettük, annak érdekében, hogy a MateBook D-től a MagicBook azért megkülönböztethető legyen, cserélték a márkajelzést, másrészt a felső rész éle letörést kapott, azt pedig érdekes, kékes színre színezték. Ez leírva nem tűnik különlegesnek, pedig a kék különböző árnyalataiban pompázó csík tényleg vonzza a tekintetet.

A MagicBook kékes színben játszó éle vonzza a tekintetet
A MagicBook figyelemfelkeltő, kékes színben játszó éle [+]

A formaterv további elemei viszont már konzervatívnak nevezhetők, a kínai cég határozottan a hagyományos vonalat viszi a gépekkel, melyek háza a divatnak megfelelően vékony kerettel veszi körül a 15,6”-es képernyőt, így alapterületük 358 x 230 mm. A keretben hiába is keresnénk webkamerát – ez a billentyűzetbe került, ugyanúgy, mint a Huawei többi notebookjában: az F6 és F7 közötti „vakbillentyűt” megnyomva emelkedik fel. A megoldás előnye a fizikai kikapcsolás lehetősége, hátránya viszont, hogy a legrosszabb irányból tekint ránk, ha a kijelzőre nézünk, a beszélgetőpartnerek az orrunkba néznek majd be. Noteszgépeink vastagsága 17 mm, tömegük pedig 1,53 kg – egyik sem különleges érték, de nem is rosszak, egy ilyen számítógép kényelmesen elfér egy válltáskában anélkül, hogy a nap végére megszakadnánk.

A klasszikus "huawei-féle" webkamera
A klasszikus "Huawei-féle" webkamera [+]

Mint általában az unibody kialakítású gépeknél, a hűtés rejtett: a szellőzőnyílások a hosszú zsanér mögött helyezkednek el, a levegő bejutására pedig alul képeztek ki egy hosszú, rácsos részt.

[+]

Hátára fordítva a notebookot észrevehetjük, hogy az egyforma kinézetű alsó burkolatot mindkét gépnél 10 apró csavar tartja – ezek eltávolítása után már könnyen bejuthatunk a Mate- vagy MagicBook belsejébe.

Belül sem látszik különbségBelül sem látszik különbség Belül sem látszik különbség [+]

Mint a képeken is látszik, eltérésre itt sem bukkanhatunk, ugyanaz a felépítés köszön vissza mindkét noteszgépben. A szerelhetőség átlagos: hozzáférünk az M.2 meghajtóhoz, a memória azonban az alaplapra forrasztott, így annak bővítése nem megoldható. A képen látható egy 2,5"-es meghajtóra szabott hely is, ez azonban csalóka, mert konnektor viszont nincs hozzá kialakítva, így plusz adattárolót nem tudunk beépíteni.


A MagicBookra mindössze három USB port került, melyekből egyet a töltés foglal
A Honor MagicBookra mindössze három USB port került, melyekből egyet a töltés foglal [+]

Az első komolyabb, a használatot is befolyásoló eltérés a portoknál jelentkezik: hiába gondolhatnánk akár üzleti notebooknak is őket, a MagicBooknál a csatlakozókínálat határozottan otthoni – és abból is a szegényesebb fajta, ugyanis két Type-A, egy Type-C és egy HDMI konnektor áll rendelkezésre (a kötelező kombinált 3,5 mm-es jack mellett). Az USB-k közül kettő 3.1 Gen1, egy pedig 2.0 sebességet kínál, viszont a Type-C USB 3.1 Gen1 egyben a töltőcsatlakozó szerepét is betölti, ami modern, viszont ez azt jelenti, hogy tápegységre kötött használat során valójában csak két USB porttal gazdálkodhatunk, ami a 15,6”-es kategóriában egyáltalán nem megszokott.


A MateBookon eggyel több az USB port, ami sokat segít - kár, hogy ez csak egy plusz 2.0-s interfészt jelent
A Huawei MateBookon eggyel több az USB port, ami sokat segít – kár, hogy ez csak egy plusz 2.0-s interfészt jelent [+]

Persze a Huawei MateBook D 15 sem ad sokkal többet: mindössze egy USB Type-A konnektorral, ráadásul ez is csak 2.0 szabványú, de megléte mégis lehetővé teszi, hogy egér mellett például egy billentyűzettel is kiegészítsük.

Belső, teljesítmény

Csak a magyar megjelenés szempontjából újdonság a MagicBook és a MateBook, mindkettő egy generációval korábbi platformra épül, tehát Renoir helyett az AMD Picasso APU-ját találjuk bennük. A Honor esetében ez egy AMD Ryzen 5 3500U lehet, míg a Huaweinél választhatjuk a Ryzen 7 3700U-t is. Ami fix, az az alaplapra forrasztott 8 GB memória (mely legalább kétcsatornás), illetve az integrált grafika (Vega 8/10), valamint az NVMe SSD, mely a Honornál 256 GB-os, a MateBook D 15 viszont 512 GB-os egységgel is kérhető.

Specifikációk
Honor MagicBook 15 Huawei Matebook D 15
Processzor AMD Ryzen 5 3500U – 2,1/3,7 GHz, 15 watt TDP AMD Ryzen 7 3700U – 2,3/4,0 GHz, 15 watt TDP
Memória 2 x 4 GB Micron DDR4-2666 (alaplapra forrasztva) 2 x 4 GB Samsung DDR4-2666 (alaplapra forrasztva)
Kijelző 15,6 "-es, 1920x1080 pixeles, BOE IPS panel 15,6 "-es, 1920x1080 pixeles, AUO IPS panel
Grafika AMD Radeon RX Vega 8 AMD Radeon RX Vega 10
Adattároló 256 GB WD SN720 SSD, PCIe 3.0 x4 512 GB WD SN730 SSD, PCIe 3.0 x4
Optikai meghajtó nincs
Kommunikáció - Realtek 8822CE 802.11ac Wi-Fi
- Bluetooth 5.0
Interfészek - 1 db USB 3.1 Gen1 Type-C (töltésre is)
- 1 db USB 3.1 Gen1 Type-A
- 1 db USB 2.0
- HDMI
- audio ki- és bemenet
- 1 db USB 3.1 Gen1 Type-C (töltésre is)
- 1 db USB 3.1 Gen1 Type-A
- 2 db USB 2.0
- HDMI
- audio ki- és bemenet
Extrák ujjlenyomat-olvasó, Honor Magic-link 2.0 ujjlenyomat-olvasó, Huawei Share
Akkumulátor 42 Wh
Méret 358 x 230 x 17 mm
Tömeg 1,53 kg
Operációs rendszer Windows 10 Home
Gyártó honlapja www.hihonor.com/hu/ consumer.huawei.com/hu/
Termék honlapja Honor MagicBook 15 Huawei MateBook D 15
Fogyasztói ár 219 990 forint 274 990 forint (hátizsákkal, egérrel és Huawei Band 4-gyel)
Garancia 2 év

Teljesítmény

Mindkét notebookban a Western Digital PCIe 3.0 x4 interfészhez csatlakozó SSD-jét találjuk, a Honorban 256, a Huaweiben 512 GB kapacitással. Figyelembe véve, hogy az utóbbi dupla kapacitású, nem meglepő, hogy szintetikus tesztekben érezhetően jobban szerepel – normál használat során azonban a különbség minimális. A lényeg, hogy egyik noteszgép esetében sem lesz probléma a háttértár sebességével, a 256 GB viszont ma már tényleg belépőszintnek tekinthető.

A MagicBook (balra) és a MateBook (jobbra) háttértárának sebességeA MagicBook (balra) és a MateBook (jobbra) háttértárának sebessége A MagicBook (balra) és a MateBook (jobbra) háttértárának sebessége [+]

Processzorként a MagicBookban a AMD előző generációs, középkategóriás mobil APU-ját, a Picasso kódnevű családba tartozó Ryzen 5 3500U-t találjuk, mely 2,1 GHz-es alap- és 3,7 GHz-es Turbó órajelet kínál. Ennek nagyobb testvére a MateBookba szerelt Ryzen 7 3700U, mely 2,3 GHz-ről indul és 4 GHz-ig gyorsulhat egyszálas feldolgozás esetén. Mindkét APU négy magja mellett SMT-t is kínál, így nyolcszálas feldolgozást kapunk. Mint azt az U betű is sejteti, alacsony fogyasztású hardverről van szó, ez jelen esetben 15 wattos TDP-t jelent.

Az általános teljesítményt mérő számokat nézve láthatjuk, hogy a Ryzen 5 3500U és a Ryzen 7 3700U általában és a MagicBook 15 esetében is hozza azt, amit egy középkategóriás modern mobil CPU-tól elvárunk, az ugyanezen APU-val szerelt Lenovo IdeaPad S540-nel összevetve pedig látható, hogy a Honor sem követett el nagy hibát a tervezés során. Az Intel kínálatából ezen processzorok közvetlen ellenfele lehet a Core i5-1035G4. Ami a 3500U-3700U csatát illeti, itt a különbség minimális – pusztán a számítási kapacitást figyelembe véve bizony nehéz lenne a Huawei MateBook D 15 magasabb árát megindokolni.

A processzor mellé integrált Vega grafika korlátozott 3D-s teljesítményt kínál, ami új játékokhoz csak alacsonyabb felbontás és minőségi szint mellett elegendő, de régebbi programok szépen futnak rajta.

Tapasztalatok

Kijelző

A 15,6 hüvelykes képátló mellett a Full HD felbontás ma már alapértelmezettnek tekinthető, és ezt mindkét gép esetében meg is kapjuk. A Honor egy BOE TV156FHM-NH1 panelt, a Huawei pedig egy AU Optronics B156HAN egységet választott. Mindkettő IPS (illetve, hogy pontosan legyünk, az AUO AHVA, de ez főleg szemantika), és, mint az alábbi táblázatban is látszik, meglehetősen kompromisszumos jellemzőkkel rendelkezik.

Kijelzők adatai
Honor MagicBook 15 Huawei MateBook D 15
Panel gyártója BOE Technology Group AU Optronics
Panel típusa TV156FHM-NH1 B156HAN01.2
Panel mérete, képaránya 15,6", 16:9
Panel felbontása 1920x1080
Technológia IPS IPS (AHVA)
Maximális fénysűrűség 278 cd/m² 289 cd/m²
Minimális fénysűrűség 0,196 cd/m² 0,313 cd/m²
Kontrasztarány 1418:1 923:1
CCT 7354 K 6481 K
sRGB színtér lefedettsége 56,4% 56,2%
DCI-P3 színtér lefedettsége 41,2% 40,1%

Ezek alapján is látszik, hogy egyik noteszgépet sem a grafikusoknak tervezték, és ezt a nem túl acélos színhűség is megerősíti. Jó hír viszont, hogy a háttérvilágítás egyenletessége mindkét esetben jó, PWM-mel pedig nem találkoztunk.

A MagicBook és a MateBook sem dicsekedhet kiváló színhűséggelA MagicBook és a MateBook sem dicsekedhet kiváló színhűséggel A MagicBook és a MateBook sem dicsekedhet kiváló színhűséggel [+]

Használat közben

Két nagyon hasonló hardverrel rendelkező, ugyanabba a gépházba szerelt notebookról van szó, így használat során gyakorlatilag alig tapasztaltunk eltéréseket. A notebookok terhelés nélkül teljesen némák, de még nagy terhelésnél is csak egy közepesen hangos süvítés hallatszik a ventilátor felől.

Az alumínium unibody ház előnye, hogy szépen elosztja a termelődő hőtAz alumínium unibody ház előnye, hogy szépen elosztja a termelődő hőt Az alumínium unibody ház előnye, hogy szépen elosztja a termelődő hőt [+]

A burkolat melegedése a 15 wattos TDP-nek is köszönhetően visszafogott, és ebben nagy szerepe van az alumínium unibody kialakításnak is, ugyanis a jó hővezetés miatt az APU által leadott hő szépen eloszlik a gépház teljes felületén. Ennek eredményeként még hosszasabb munka után sem kell többre számítani 40-42 °C-os hőmérsékletnél.

Ami az órajeleket illeti, nem láthatunk szignifikáns eltéréseket a két APU között, teljes terhelésen mindössze 100-200 MHz az előnye a Ryzen 7 3700U-nak. Ennél többre egyébként a teljesítményméréskor kapott adatok alapján nem is számítottunk, a MateBook D 15 nagyobb sebessége inkább az erősebb GPU-nak köszönhető. A CPU teljes terhelésnél a Honornál 3,1-3,2 GHz-es frekvencián dolgozik, míg a Huawei esetében 3,2-3,3 GHz körül mozognak az órajelek. Ha a GPU-t is bevonjuk a folyamatba, 2,6-2,7 GHz-es értékeket láthatunk.

Amennyiben a terhelés kevésbé mesterséges, azaz például játékot vagy más, CPU-t, GPU-t együtt terhelő szoftvert futtatunk, az alábbiak szerint alakulnak az órajelek és hőmérsékletek:

Beviteli eszközök, hang, üzemidő és értékelés

A legkomolyabb, a napi használatot befolyásoló különbség két versenyzőnk között a beviteli eszközök területén érhető tetten: míg a Honor MagicBook 15 egy amerikai kiosztású billentyűzetet kapott, addig a Huawei MateBook D 15-nél magyar kiosztásnak örülhetünk, a háttérvilágításról viszont mindkét esetben le kell mondani. Ami közös, azok a kellemes tapintású gombok és a határozott visszajelzés, ami kényelmessé teszi a gépelést.

[+]

Egyforma, és egyformán jól használható a nagyméretű tapipad, és persze mindkét gépnél megtalálható a bekapcsológombba integrált ujjlenyomat-olvasó, mely villámgyors és rendkívül megbízható, belső memóriájával pedig lehetővé teszi, hogy a bekapcsoláskor beolvasott ujjlenyomattal egyben a Windowsba történő belépést is végrehajtsuk, ne kelljen még egyszer megérinteni. Ennek pontossága tesztünk során jóval meghaladta a 90%-ot, gyakorlatilag csak 1-2 esetben fordult elő, hogy ismételnünk kellett.

Az ujjlenyomat-olvasóval kombinált bekapcsológomb tökéletesen működik mindkét szerepben
Az ujjlenyomat-olvasóval kombinált bekapcsológomb tökéletesen működik mindkét szerepben [+]

Megemlítenénk még a Huawei Share és a Honor MagicLink jelenlétét – az előbbiről a MateBook X Pro bemutatója kapcsán már írtunk, és az utóbbi sem különbözik tőle érdemben. Mindkettő lehetővé teszi a noteszgép és a csatlakoztatott telefon között fájlok átvitelét, adatok vagy a kijelző megosztását és az utóbbival a telefon irányítását. Sajnos a rendszer nem egészen univerzális, Huawei/Honor készülékekkel működik csak, a funkciógazdagság pedig attól is függ, hogy mennyire friss telefonnal próbálkozunk.

Hang

A tesztelt noteszgépekben a hangszórók alulra kerültek, ráadásul nem is elöl, hanem inkább középtájt helyezkednek el, ennek köszönhetően elég visszafogott hangot kapunk tőlük. Csendes környezetben háttérzenéhez, Zoom/Skype-használatához persze megteszik, de komolyabb felhasználással nem érdemes próbálkozni, a mélyebb tartomány csak 160 Hz környékéig megy le.

Akkumulátor

Egyforma akkumulátor és alapvetően egyforma hardver, nem csoda, hogy az üzemidő területén is csak kisebb különbségeket láthatunk. Ebben a mérésben mindkét gép kifejezetten jól szerepelt, és ugyan igaz, hogy a Renoir még ennél is jobban gazdálkodik az energiával, tulajdonképpen ezek a Picassóval szerelt noteszgépek is alkalmasak lehetnek akár egész napos munkára, töltő nélkül.

A töltéssel egyébként nem leszünk gondban, ugyanis standard 65 wattos USB-PD adaptert használ mindkettő, melyet a modern telefonokhoz is használhatunk, ráadásul egyszerűen beszerezhető, nincs tehát gond, ha egy plusz példányt szeretnénk telepíteni valahova.

Értékelés

Kezdjük összefoglalónkat azzal a kérdéssel, hogy Honor vagy Huawei? Ezt nem is olyan könnyű megválaszolni. Amennyiben elégnek találjuk a 256 GB-os háttértárat és nem gond az US kiosztású billentyűzet, egyértelműen a Honor MagicBook 15 a jobb vétel 220 000 forintos árával, még akkor is, ha figyelembe vesszük a versenytárshoz járó ajándékokat (egér, táska és egy 12 000 forintos Huawei Band 4 fitneszkarkötő). A gép hátulütője főleg a billentyűzet: aki nem vakon gépel, az biztos, hogy nem fog örülni az idegen kiosztásnak.

Amennyiben ez a helyzet, akkor a Huawei MateBook D 15 irányába kell nézelődnünk – mely elérhető a MagicBookéhoz hasonló felszereltséggel is 246 000 forintért, a már említett ajándék eszközökkel együtt – tehát a tesztelt Huawei modell közel 30 000 forintos feláráért lényegében a plusz 256 GB tárhelyet kapunk.


[+]

Ha a piac egészéhez mérjük, akkor egyik ajánlat sem rossz: a notebookok kellően gyorsak, jó az üzemidejük, kivitelük pedig tényleg elsőosztályú. Bár a webkamera elhelyezése nem igazán praktikus, de például az ujjlenyomat-olvasó üdítően jól működik. Áruk ugyanakkor nem a legjobb, hasonló felszereltséggel olcsóbban is találni gépet a piacon, igaz, sok esetben Windows 10 nélkül. Ami igazán a kínaiak mellett szól, az a kialakítás: gépházuk egy árkategóriával feljebb is megállná a helyét, ezt pedig ennyi pénzért kevesen mondhatják el magukról.

Wombath

A tesztelt notebookokat a Huawei Magyarország és a Honor bocsátotta rendelkezésünkre.

Előzmények

Hirdetés