Rástartol a notebookokra a Huawei

Frissített MateBook X Pro és bővített MateBook széria mutatja, hogy a kínai gyártónak mennyire fontos lett ez a szegmens.

Bár a Mobile World Congress alapvetően a mobiltelefonokról szól, néhány cég új noteszgépeit is itt leplezi le. Ezek közé tartozik például a Huawei is, akiknek egyre fontosabb ez a termékkategória, és nem szeretnének megelégedni a tavaly a tesztekben nagyon jól szerepelt MateBook X Pro sikereivel. Ennek megfelelően pedig egyrészt gyorsan piacra dobják ennek frissített változatát, érkezik két középkategóriás MateBook modell, és persze nem marad ki 2018-2019 hívószava, a mesterséges intelligencia sem!


[+]

Tekintettel arra, hogy az eredeti MateBook X Pro a 2018-as MWC-n mutatkozott be, mindenképpen ideje volt a frissítésnek, de valószínűleg az elődmodell sikerét látva inkább csak a kötelező elemekre került sor, azaz a belsőt hozták fel a 2019-es évnek megfelelő szintre. Ez első sorban a Whiskey Lake megjelenését jeleni, a csúcsmodellben tehát a Core i7-8550U helyett Core i7-8565U dolgozik, ami minimális gyorsulást jelenthet, hiszen itt a single core Turbo 4,0 helyett 4,6 GHz. Annak érdekében, hogy ezt a sebességet legalább megközelíthessük, a Huawei fejlesztett a hűtőrendszeren is, állításuk szerint az új, továbbra is félpasszív működésű szerkezet a SharkFin lapátokat használó ventilátorral 20 százalékkal nagyobb hatásfokú lett az elődnél.


[+]

A CPU mellett cserére ítélték a GPU-t is, a korábbi, már a piacról kivezetés alatt lévő MX150 helyett az új  GeForce MX250 kerül a gépbe, mégpedig 25 wattra beállított TDP-vel és 2 GB grafikus memóriával. Akinek ez nem lenne elég, az örülni fog a harmadik fontos újításnak: a Type-C konnektorok egyike már TB3-kompatibilis, és egészen RTX 2080-ig támogatja az eGPU-használatot is. Frissült még egyébként a beépített WLAN és Bluetooth adapter, így 1733 Mbps-ra és BT 5.0-ra készülhetünk fel. A kiváló minőségű érintőképernyőben nincs változás, és a méretekben sem, a nagyon vékony káva okán pedig a webkamera maradt a billentyűzet felső részén, egy gombba rejtve.


[+]

A MateBook X Pro alatt tanyázik a „sima” MateBook széria, amelynek 13-as sorszámot viselő, 13 hüvelykes kijelzővel szerelt új változatát a CES-en mutatták be. A Core i5-8265U-val 999 dollárba, Core i7-8565U-val pedig 1299 dollárba kerülő noteszgép szintén 3:2-es képarányú IPS kijelzőt kapott, mely 2160x1440 pixeles, és felső káváján elég hely van a webkamerának is. Belül 8 GB RAM, CPU-tól függően 256 vagy 512 GB kapacitású SSD, és a Core i7 esetében egy 25 wattos MX150 található, az egész egység hűtéséről pedig egy két ventilátoros (SharkFin 2.0) megoldás gondoskodik. Az oldalain egy-egy Type-C konnektort találunk.


[+]

Ehhez a készülékhez társul most az MWC-n megjelenő újdonságként a MateBook 14 – könnyen kitalálható, hogy itt egy 14 hüvelykes IPS panelt kapunk, amely szintén 3:2-es és 2160x1440 pixeles. Fontos különbség ugyanakkor, hogy itt ismét nagyon keskeny a keret, a képernyő/előlap arány 90 százalékos, a webkamera tehát visszakerült a billentyűzetre, a MateBook X Próval megegyező módon. A hardver is az utóbbihoz áll közelebb, hiszen a Whiskey Lake Core i7 mellé az MX250 jár, és ugyanaz a 57,4 Wh-s akkumulátor dolgozik benne, mint abban, és ez a Huawei állítása szerint 15 órányi filmnézésre vagy 14 órányi „Office-ra” elég, a 65 wattos gyorstöltő pedig 15 perc alatt három órára elegendő energiát tud belepumpálni.


[+]

A nagyobb notebook nagyobb oldalaira csatlakozóból is több fért, kapunk Type-A konnektorokat is 3.1 Gen 1 sebességgel, illetve HDMI kivezetést is. A hűtés ugyanaz, mint a kisebb testvéren, és azzal, illetve a MateBook X Próval egyező módon a bekapcsológombot az ujjlenyomat-olvasóval kombinálták.


[+]

Mindhárom bejelentett újdonságban közös, hogy ahol van érintőképernyő, ott rendelkezésre áll az Intelligent Touch nevű szolgáltatás: három ujjunkkal lefelé simítva képernyőmentést készíthetünk, ezen pedig a szoftver rögtönzött karakterfelismerést végez, hogy a szöveges információknak rögtön hasznát is lássuk. A másik extra szolgáltatás pedig a Huawei Share 3.0, mely a legújabb (minimum EMUI 9-es) Huawei telefonokkal működik: a csuklótámaszba rejtett NFC chip segítségével pillanatok alatt létrejövő Wi-Fi Direct kapcsolat segítségével a telefon és a noteszgép között nagyon gyorsan tudunk adatokat cserélni, vágólapot megosztani, fotókat átküldeni, és így tovább.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés