Egy kínai testvérpár: Huawei és Honor notebookok

Szinte egyszerre jelent meg a piacon a Huawei és a Honor noteszgépe – megnéztük, melyik sikerült jobban!

Tapasztalatok

Kijelző

A 15,6 hüvelykes képátló mellett a Full HD felbontás ma már alapértelmezettnek tekinthető, és ezt mindkét gép esetében meg is kapjuk. A Honor egy BOE TV156FHM-NH1 panelt, a Huawei pedig egy AU Optronics B156HAN egységet választott. Mindkettő IPS (illetve, hogy pontosan legyünk, az AUO AHVA, de ez főleg szemantika), és, mint az alábbi táblázatban is látszik, meglehetősen kompromisszumos jellemzőkkel rendelkezik.

Kijelzők adatai
Honor MagicBook 15 Huawei MateBook D 15
Panel gyártója BOE Technology Group AU Optronics
Panel típusa TV156FHM-NH1 B156HAN01.2
Panel mérete, képaránya 15,6", 16:9
Panel felbontása 1920x1080
Technológia IPS IPS (AHVA)
Maximális fénysűrűség 278 cd/m² 289 cd/m²
Minimális fénysűrűség 0,196 cd/m² 0,313 cd/m²
Kontrasztarány 1418:1 923:1
CCT 7354 K 6481 K
sRGB színtér lefedettsége 56,4% 56,2%
DCI-P3 színtér lefedettsége 41,2% 40,1%

Ezek alapján is látszik, hogy egyik noteszgépet sem a grafikusoknak tervezték, és ezt a nem túl acélos színhűség is megerősíti. Jó hír viszont, hogy a háttérvilágítás egyenletessége mindkét esetben jó, PWM-mel pedig nem találkoztunk.

Hirdetés

A MagicBook és a MateBook sem dicsekedhet kiváló színhűséggelA MagicBook és a MateBook sem dicsekedhet kiváló színhűséggel A MagicBook és a MateBook sem dicsekedhet kiváló színhűséggel [+]

Használat közben

Két nagyon hasonló hardverrel rendelkező, ugyanabba a gépházba szerelt notebookról van szó, így használat során gyakorlatilag alig tapasztaltunk eltéréseket. A notebookok terhelés nélkül teljesen némák, de még nagy terhelésnél is csak egy közepesen hangos süvítés hallatszik a ventilátor felől.

Az alumínium unibody ház előnye, hogy szépen elosztja a termelődő hőtAz alumínium unibody ház előnye, hogy szépen elosztja a termelődő hőt Az alumínium unibody ház előnye, hogy szépen elosztja a termelődő hőt [+]

A burkolat melegedése a 15 wattos TDP-nek is köszönhetően visszafogott, és ebben nagy szerepe van az alumínium unibody kialakításnak is, ugyanis a jó hővezetés miatt az APU által leadott hő szépen eloszlik a gépház teljes felületén. Ennek eredményeként még hosszasabb munka után sem kell többre számítani 40-42 °C-os hőmérsékletnél.

Ami az órajeleket illeti, nem láthatunk szignifikáns eltéréseket a két APU között, teljes terhelésen mindössze 100-200 MHz az előnye a Ryzen 7 3700U-nak. Ennél többre egyébként a teljesítményméréskor kapott adatok alapján nem is számítottunk, a MateBook D 15 nagyobb sebessége inkább az erősebb GPU-nak köszönhető. A CPU teljes terhelésnél a Honornál 3,1-3,2 GHz-es frekvencián dolgozik, míg a Huawei esetében 3,2-3,3 GHz körül mozognak az órajelek. Ha a GPU-t is bevonjuk a folyamatba, 2,6-2,7 GHz-es értékeket láthatunk.

Amennyiben a terhelés kevésbé mesterséges, azaz például játékot vagy más, CPU-t, GPU-t együtt terhelő szoftvert futtatunk, az alábbiak szerint alakulnak az órajelek és hőmérsékletek:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés