AMD Radeon RX 480 8 GB – az új népkártya?

199-239 dollárért kínál fejlett architektúrát, problémamentes játékot és VR-élményt az AMD Polaris 10.

Az AMD RX 480 8 GB

Tesztlaborunkba az AMD-től érkezett az RX 480-as videokártya, méghozzá annak a 8 GB memóriával megpakolt változata. Ez egy korai mintapéldány, doboza sem volt és körítés sem volt mellette, de a boltokban megvásárolható modell esetében természetesen ezeket nem kell nélkülöznünk. A új kártya névadása meglehetősen egyedi, az RX nem az R9-es széria római számmal jelölt utódja, és nem is a Polaris 10-et akarja ugyanilyen metódussal közölni. A rövidítés a Windowsok egyik ikonikus alakjához hasonlóan áll össze, mégpedig a Radeon eXperience szavakból. Jelentsen ez játékélményt, VR-felhasználói élményt, bármit, meg kell hagynunk, alaposan eltér az eddig alkalmazott nevezéktantól, ahol a kártyák képességei voltak fókuszban.

Az eddigi AMD referenciafelépítésekhez hasonlatos a VGA
Az eddigi AMD referenciafelépítésekhez hasonlatos a VGA [+]

Elegáns, mattfekete műanyag burkolattal látták el az RX 480-at, ami olcsónak semmiképp sem nevezhető hatású, de nem is olyan elegáns megjelenésű, mint anno a HD 7970 referenciahűtése volt, vagy amilyenek az NVIDIA felsőkategóriás videokártyái. A burkolat nem világít sehol, feliratai csak külső fényben olvashatók. Méreteit tekintve közepes hosszúságú, két kártyahelyet foglal el, és a normál magasságon sem nyúlik túl. Megfigyelhető, hogy a PCI Express tápcsatlakozó beljebb helyezkedik el. Egyetlen, radiális kialakítású légkavarójával a meleg levegőt a gépházon kívülre fújja.

Ismét csökkent a választási lehetőségek száma a kimeneteken
Ismét csökkent a választási lehetőségek száma a kimeneteken [+]

A kimeneti oldalon csak három DisplayPort (1.3/1.4) kimenetet találunk egyetlen HDMI 2.0b társaságában. Előbbieken biztosan működik az AMD FreeSync változtatható képfrissítési technológia, és HDR adatfolyamot is támogatnak, de az utóbbival is gond nélkül csatlakozhatunk legalább 60 Hz-es képfrissítés mellett 4K-s kijelzőre. A DVI-I kimenet az AMD kártyáiról már régebben távozott, de itt már DVI-D-t sem kapunk (HDMI-ről és DP-ról is átalakíthatjuk, ha mindenképpen ilyet használnánk). Bőségesen elegendő viszont a szellőzőnyílás, így a hűtés légárama biztosan zavartalan.

Aprócska a nyomtatott áramköre, túlnyúlik rajta a hűtés
Aprócska a nyomtatott áramkör, túlnyúlik rajta a hűtés [+]

Hátulról megtekintve a DVI portot hiányolóknak azonnal feltűnhet a helye, a nyomtatott áramkört erre láthatóan felkészítették. Más komponensek üres helyét is felfedezhetjük, tehát nem lepődnénk meg, ha a későbbiekben egy ettől eltérő modellel is találkoznánk. A PCIe tápcsatlakozóból nem is készültek többel vagy nagyobbal, és a NYÁK is csak egy leheletnyivel nagyobb az R9 Nano esetében látottnál. A további terjedelemért a hűtés tehető felelőssé.

A nyomtatott áramkör és a GPU közelről
A nyomtatott áramkör és a GPU közelről [+]

A hűtés eltávolítását követően látható, hogy alaposan megpakolták a parányi PCB-t komponensekkel. 8 darab 8 gigabites memóriachipjéről hővezető szilikonbetétek segítenek elvezetni a meleget a hűtés fém keretére. A tápellátó részt a kimenetek irányában helyezték el.

Az RX 480 hűtése Az RX 480 hűtése Az RX 480 hűtése...
Az RX 480 hűtése [+]

A leszerelt hűtő a megszokott, légcsatornás kivitelű, a mókuskerekes ventilátorral. A fémkeret nem csak merevítésre szolgál, hanem a tápellátó részleg, azaz a VRM hűtéséért is felel, a már említett memóriák hőelvezetésén túl. Burkolata hat csavarral rögzül, könnyen eltávolítható, ahogyan a GPU fő hűtőbordája sem fixen beszerelt. A moduláris tervezésből profitál a ventilátor eltávolításán mesterkedő bátor tulajdonos is, csak három csavar tartja.

... illetve annak a belseje ... illetve annak a belseje ... illetve annak a belseje
A hűtés belseje [+]

Egyszerű és kisméretű alumíniumborda fogad első ránézésre, de megfordítva feltűnik a hő könnyebb és gyorsabb elosztását szolgáló vörösréz mag, mint anno az utolsó AMD Athlon XP processzorgenerációhoz csomagolt gyári hűtő. Se hőcsövet, se hőkamrát nem kapunk, de erre nincs is szükség, mert kicsi a GPU hőtermelése; a minimalista megoldás méréseink szerint így is elvégzi dolgát, azonban segít az árcédula alacsonyan tartásában. Szivacsos tömítőbetétet helyeztek el a ventilátor felőli oldalán, hogy a légáram 100%-a hasznosuljon. A hat centiméteres radiális ventilátor motorereje tetemes, 1,3 A a névleges maximális áramfelvétele, PWM szabályozásának köszönhetően azonban csak szándékosság esetén közelíti meg teljes fordulatszámát.

A tápellátás és a VRM közelebbről A tápellátás és a VRM közelebbről A tápellátás és a VRM közelebbről
A tápellátás és a VRM közelebbről [+]

A nyomtatott áramkör végében, egyetlen 6 tűs PCIe tápcsatlakozón keresztül történik a GPU és a VRAM-ok áramellátása, míg a járulékos elemek az x16-os PCI Express foglalatból nyerik energiájukat. A VRM 6+1 fázisú, a tekercsek jó minőségűek, annak ellenére, hogy gyártójuk az ismeretlenség homályába vész. A terheléses tesztek alatt a VRM irányából semmilyen, napjainkban sajnálatosan gyakorta előforduló cicergést nem hallottunk!

Az alkalmazott GDDR5-ös VRAM, és a tápellátás PWM IC-je a FET-ekkel Az alkalmazott GDDR5-ös VRAM, és a tápellátás PWM IC-je a FET-ekkel Az alkalmazott GDDR5-ös VRAM, és a tápellátás PWM IC-je a FET-ekkel
Az alkalmazott GDDR5-ös VRAM, és a tápellátás PWM IC-je a FET-ekkel [+]

A VRM lelkét egy International Rectifier IR3567B digitális PWM vezérlő adja, ezzel már Z87-es Gigabyte alaplapokon is találkoztunk, tehát kiforrott megoldásról van szó. Ez 6+2 fázist tud maximálisan, itt a GDDR5 memóriák számára csak egyet használtak az AMD mérnökei. Az alkalmazott FET-ek a MagnaChip Semiconductor MDU1511 és MDU1514 típusjelű megoldásai. Előbbinek darabja maximálisan 100 A-es áramerősséget visel el, de az utóbbi sem panaszkodhat 66 A feletti impulzusüzemű terhelhetőségével. A tápellátás tehát elég izmosnak tűnik, hamarosan az is kiderül, hogy a tuningot hogy bírja.

A Samsung műhelyéből került ki a K4G80325FB-HC25 típusú videomemória. GDDR5 típusú, chipenként 1 GB kapacitású modellről van szó, melynek a gyári üzemfeszültsége 1,5 V, és 8000 MHz effektív órajelre hitelesítették. Ezt az AMD hajszálpontosan ki is használta, ennyin ketyeg ugyanis az RX 480 fedélzeti tára.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés