Hirdetés

Asus Transformer Book TX300: átalakulóművész

Specifikáció, mérések

Az Asus Transformer Book TX300-at idehaza egyelőre csak egy konfigurációban láttuk. Ebben az Intel Core i5-3317U processzoré a főszerep, ami a Full HD felbontású kijelző meghajtásáért is felel a HD Graphics 4000 grafikus mag révén. Mellé egy modulban 4 GB memóriát telepítettek, a fő adattár 128 GB-os SanDisk U100 SSD, a dokkolóba pedig 320 GB-os Seagate winchester került USB 3.0 csatlakozással. Érdekes módon a két akku pontos méretét egyetlen szoftver sem tudta megmutatni, csak annyi információt kaptunk, hogy a két kétcellás együtt 38 wattórás, ami a hibridek világában egészen jónak számít. Sajnos a TX300 ára is a hibridekre jellemző, tehát meglehetősen magas. Windows 8 operációs rendszerrel és két év garanciával 342 000 forintot kérnek érte, persze ebben benne van a tablet mellett a billentyűzetes dokkoló is.

Termék megnevezése Asus Transformer Book TX300
Processzor Intel Core i5-3317U, 1,70-2,60 GHz
Lapkakészlet Intel HM77
Memória 4 GB DDR3-1600
Kijelző 13,3"-os, 1920x1080 pixeles IPS érintőpanel
Grafika Intel HD Graphics 4000 – integrált
Hang nyolccsatornás ALC269
Merevlemez 128 GB SanDisk SSD – SATA 3.0
320 GB Seagate HDD – USB 3.0 – dokkolóban
Optikai meghajtó nincs
Kommunikáció Atheros IEEE 802.11b/g/n Wi-Fi, Ethernet, Bluetooth 4.0
Interfészek - micro HDMI
- audio ki/bemenet
- dokkoló
- 2 db USB 3.0 – dokkolón
- mini DisplayPort kimenet – dokkolón
- Ethernet – dokkolón
Extrák két webkamera (1,6 és 5 megapixel), microSD kártyaolvasó, SD kártyaolvasó (dokkolón), négy hangszóró (kettő a dokkolóban)
Akkumulátor 2 + 2 cellás – 38 Wh
Méret tablet: 340 x 213 x 4-11 mm
dokkoló: 340 x 219 x 3-13 mm
Tömeg tablet: 0,95 kg
dokkoló: 0,95 kg
Operációs rendszer Windows 8
Gyártó honlapja www.asus.hu
Termék honlapja Transformer Book TX300
Fogyasztói ár 342 000 forint
Garancia 2 év

Az Intel Core i5-3317U processzor és a HD Graphics 4000 grafikus mag teljesítményét korábbi tesztjeinkben már alaposan kielemeztük. A CPU bőven elég erős egy átlagos felhasználó mindennapi szükségleteinek kielégítéséhez, amiben a fürge SSD nagyszerű társa. Böngészés vagy filmnézés mellett a képszerkesztés vagy videovágás sem okozott különösebb nehézséget a Transformer Booknak, mindkét esetben nagyon hasznosnak bizonyult a Full HD felbontású képernyő. Hárimdimenziós grafikához, komolyabb játékhoz viszont kevés az Intel IGP-je. Egy dolgot érdemes fejben tartani: ha tabletként használjuk a gépet, akkor búcsút inthetünk a dokkolóban lévő merevlemez tartalmának, és ilyenkor USB-s bővítésre sem számíthatunk.

Nem csak az adattárak kezelése érdekes a tablet és notebook mód közti váltásnál, hanem a központi hardveré  is. Notebook módban a Transformer Book úgy viselkedik, mint egy átlagos, Core i processzoros laptop: felpörög bőven 2 GHz fölé, komolyabb terhelés hatására pedig picivel 20 dB fölé hangosodik, de szerencsére nem sivít. Egyetlen szokatlan – de örömteli – részlet, hogy billentyűzete és fenéklemeze értelemszerűen nem melegszik, viszont az érintéssel is kezelhető képernyőn 40 °C-os maximumot mértünk.

Amikor viszont tablet módban használjuk a Transformer Bookot, nem engedi annyira felpörögni a hardvert még akkor sem, ha kikapcsolunk minden szoftveres energiagazdálkodási funkciót. Ez a viselkedés végül is logikus, hiszen egy tabletnél nem valószínű, hogy szükség van a harmadik generációs Core i5 teljes sebességére. Rövid időre itt is életbe lépett a CPU turbója, de 3-4 perc folyamatos terhelés után visszavette az órajelet 1,7 GHz-re, ahol még mindig bőven elég erős.  Az így lefojtott központi egység a notebook módban tapasztalt 77-87 °C helyett csak 70-71 °C-ig melegedett fel, a gép 22-23 dB körüli ventilátorhangja ugyan megmaradt, de a kézben tartott tablet 24 °C-os szobahőmérséklet mellett alig melegedett 40 °C fölé. Ezt a szintet a sokkal szerényebb teljesítményű, ARM-alapú tabletek is elérik (sőt átlépik), igaz, néma üzemmódban.

Jól megmutatkozott az akkumulátoros üzemidőn (tehát fogyasztáson) is a kímélő tablet mód. A billentyűzet alatt és képernyő mögött lévő akku nagyjából egyforma, mégis notebookként a két teleppel együtt mindössze fél órával hosszabb nyugalmi időt mértünk. Még érdekesebb volt a HD videó lejátszása, ahol tablet módban, feles akkuval háromnegyed óra előnye volt a tabletnek a notebookkal szemben, és maximális CPU-terhelésnél is tabletként volt jobb, ugyanakkor töltésben nem igényelt két akkuval kétszeres időt. Nyilván szerepet játszik a notebook mód gyengébb produkciójában a merevlemez extra fogyasztása is, de a nyugalmi és a HD videós tesztben jól hallhatóan lekapcsolt ez a komponens.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés