2019. június 18., kedd

Útvonal

Tesztek » Notebook rovat

Asus Taichi 21 – Ultrabook két képernyővel

Az Asus sajátos covertible megoldását teszteltük, amit egyszerre akár ketten is használhatnak.

Hirdetés

Kívül

A Microsoft a Windows 8 (és Windows RT) operációs rendszer elindításával egy új kategóriát teremtett a laptopok és tabletek világának határmezsgyéjén. Bár korábban is voltak már notebookból tabletté alakítható gépek, de azok rendszerint egy vaskos csuklót használtak, míg a karcsú convertible gépeknél leszedhető, csúsztatható, peremében kifordítható vagy 360 fokot forduló mechanikára alapuló megoldásokat látunk. És van az Asus Taichi 21, ami teljesen másképp, potenciálisan elfáradó mechanikus csukló vagy zsanér nélkül oldja meg ezt. Nemes egyszerűséggel kijelzőt tettek az Ultrabook fedelére is, így becsukva tablet, kinyitva notebook az eszköz, és az átmeneti állapotot is kihasználták.

A Taichi 21 le sem tagadhatná, hogy a Zenbook UX21A közeli rokona. Kijelzője – pontosabban kijelzői – 11,6 hüvelykesek, a fémből készült, unibody géház pedig kicsit szélesebb az átlagos 11,6-osokénál, mert 306,6 milliméter. A másik monitor hozzáad néhány millimétert a vastagsághoz, de ettől még kecses és mutatós marad a Taichi 21, feltéve, hogy a mellékelt rongyocskával időnként letöröljük a külső érintőképernyőről az ujjlenyomatokat.

Mint a legtöbb Ultrabooknak, az Asus kétmonitorosának sincs valami sok csatlakozója keskeny oldalain. Egy-egy USB 3.0 aljzatot találunk jobbra és balra, ezeket kell majd használnunk a kiegészítő 10/100 megabites Ethernet átalakítóhoz is. Monitorkimenetből micro HDMI-t és micro D-Sub-ot kapunk, mely utóbbit a mellékelt átalakító közbeiktatásával normál D-Sub-ként használhatjuk, ezen túlmenően viszont már csak a tápcsatlakozó és egy összevont hang ki-/bemenetünk van. Oldalra került a tablet stílusú hangerőszabályzó és a külső kijelző elforgatását záró retesz, továbbá a húzós bekapcsológomb.

A szokásos Ultrabookokénál valamivel vaskosabb, duplamonitoros fedél egy nagyon korrekt zsanéron fordul, amit jól kiegyensúlyoztak. Tövében húzódik a szellőzőnyílás, így a gépből távozó meleget és zajt egyből a képébe kapja a felhasználó, ha éppen notebookpózban használja a Taichit. Az Asus kiemeli, hogy a fedél egyetlen kézzel felnyitható, bár ez akkor és úgy igaz, ha egyúttal középtájt is megfogjuk, egyébként hátrabillenne a könnyű, 1,25 kilogrammos gép. A külső 11,6 hüvelykes monitor IPS paneles, Full HD felbontású és érintésérzékeny, tabletmódú használathoz tehát ideális. További különlegessége, hogy a mellékelt, aktív, nyomásérzékeny ceruzával rajzolhatunk is rá.

Bővíthetőségben sem különbözik a Taichi a sokéves átlagtól: le kell szedni fém fenéklemezét, ha hozzá akarunk jutni a belsejéhez. Nekünk ez valamiért a számos csavar kitekerése után sem sikerült, de azt kiderítettük, hogy nincs is sok értelme a műveletnek, mert a szerény, 36 wattórás akkumulátoron kívül semmit sem érdemes cserélni benne. Alapkiszerelésben kapunk ugyanis két memóriamodult és 128 vagy 256 GB-os SSD-t.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.