Hirdetés

Asus Transformer Book TX300: átalakulóművész

Tabletként

Notebookok terén az Asus élen jár a kísérletezésben. Az elmúlt években rengeteg formabontó megoldást tett le az asztalra, melyek közül egyesek (mint a netbook) sikeressé váltak, mások viszont kisebb nyomot hagytak az iparágban. A Transformer termékek először a tabletek világában jelentek meg; olyan eszközökről van szó, melyeknél a képernyő és a billentyűzet különválasztható. Ez a koncepció jól alkalmazható a convertible notebookoknál, avagy hibrideknél is, melyek notebookként és tabletként is használhatóak. Az Asus Transformer Book TX300 a nagyobb és egyben erősebb modellek közé tartozik, 13,3 hüvelykes képernyője van, ami mögött az Intel harmadik generációs Core i platformja (Ivy Bridge) dolgozik.

Formaterv kapcsán volt honnan merítenie az Asusnak, hiszen rengeteg tabletet és Ultrabookot készítettek az elmúlt években. A Transformer Book TX300 lényegében egy felpumpált Asus tablet egy olyan billentyűzetes dokkolóval, ami az Asus Zenbook Ultrabookok vonalvezetését követi. Természetesen a burkolati elemek fémből készültek, az összeszerelési minőség kiváló.

A fő hardverelemek a notebook fedelébe, vagyis a tablet részbe kerültek, ami 340 mm-es szélességével, 11 mm-es vastagságával és majdnem egykilogrammos súlyával nem éppen kis darab, inkább lakásba, munkához való eszköz, mint mobil útitárs. A 13,3 hüvelykes képernyő fényes érintőfelület mögött mosolyog, nagy örömünkre IPS panellel és Full HD felbontással. A csatlakozók többsége a dokkolóra került, tablet módban csak hangkimenetet, microHDMI-t és egy microSD kártyaolvasót kapunk a bekapcsológomb és a hangerőszabályzó gombok mellé.

A hátlap a komolyabb Asus tabletek körkörös szálcsiszolását kapta meg. Felső részén, az 5 megapixeles kamera alatt egy méretes szellőzőrács húzódik, amire a Core i hardvernek szüksége is van. Kétoldalt egészen nagy hangszórónyílásokat vágtak, mögöttük a Bang & Olufsen ICEpower részlegével közösen kifejlesztett SonicMaster hangszórók dolgoznak. Érdekes a Transformer Book tápcsatlakozója: nem hagyományos microUSB vagy notebookos, hanem egy széles, mágneses megoldás, amihez hasonlót az Apple laptopjain látni. Előnye, hogy így a kábelbe beleakadva nem rántjuk le az asztalról a notebookot (vagy tabletet), csak a vezetéket húzzuk ki belőle.

Hirdetés

Notebookként

Notebookként a mellékelt dokkolóba állítva használhatjuk az Asus Transformer Bookot. Leglényegesebb eleme értelemszerűen a szigetes, háttérvilágításos billentyűzet, amin felül akkumulátort és még egy 2,5 hüvelykes merevlemezt is elrejtettek benne, ami USB 3.0 csatlakozóval kapcsolódik a tabletben lévő többi komponenshez.

A dokkolóval már notebooknak megfelelőre emelkedik a Transformer Book csatlakozókínálata: kapunk két USB 3.0 kaput, mini DisplayPort monitorkimenetet és még Ethernet csatlakozót is, az adattároló eszközök sora pedig SD kártyaolvasóval bővül.


Notebookállásban a TX300 a maga 24 mm-es vastagságával és közel két kilogrammos súlyával Ultraboonak egy picit duci, ráadásul az ilyen készülékekre jellemzően „fejnehéz. Mivel a hardver jelentős része és egy akku a képernyő mögött van, ezért a tablet (vagy notebook módban a fedél) elég nehéz, a készülék súlypontja magasra és hátra kerül, így ölben tartva lebillenésre hajlamos; a zsanér pedig nem jár olyan szépen, mint a hasonló kaliberű Asus Ultrabookokon szokott, ráadásul még nyílásszöge is korlátozott.

Eltekintve a súlybeli problémától, a tablet és dokkoló kapcsolódása nagyon rendben van. A reteszes rögzítőrendszer magabiztosan tartja a készüléket, nem lötyög benne, a szétkapcsolás feszegetés nélkül megy. Notebookként is egyben van a Transformer Book fizikailag és formatervben is, a dokkoló szervesen illeszkedik, nem kelti azt az érzést, hogy csak valami kényszeralátét vagy kiegészítő.

Próba

Kézbe kapva a Transformer Book TX300-at kicsit fura érzésünk volt. Tabletnek ugyanis hatalmas a 13,3 hüvelykes képernyővel, a monitor mögé rejtett hardver és két akku miatti testes kialakítás és súly pedig valahogy nincs összhangban az Ultrabookokat idéző külsővel. Hiányzik az egyedi zsanéros hibridek, mint például a Lenovo Yoga 13 képernyőkifordítós, megtámasztós trükkje, amivel tablet módban kényelmesebben használható. Amikor viszont fotelbe, kanapéra ültünk vagy ágyba keveredtünk a készülékkel, nagyon kellemes volt, hogy nem kell az extra egy kilós alsó részt magunkkal cipelni, ha csak egy filmet szeretnénk megnézni vagy interneteznénk kicsit. Vagyis ebben a szétválasztós megoldásban is vannak lehetőségek; a felhasználónak kell eldöntenie, mire van szüksége.

Jelesre vizsgázott a TX300 képernyője. Bár a Windows 8 nem igazán igényli a Full HD felbontást, képek és filmek esetén jól jöttek az extra pixelek, a minden irányból nézve élvezhető színeket biztosító IPS panel pedig egy tabletnél ma már kötelezőnek számít. A 267 cd/m²-es maximális fényerő nem egy eget rengető érték, de az 1300:1 körüli kontrasztaránnyal, és a szinte tökéletes, sRGB színteret majdnem teljesen lefedő kalibrálással már nagyon jó összképet alkot. Az Asus Transformer Book TX300 színprofilja innen tölthető le, a maximálisnál három fokozattal alacsonyabb fényerőn adja a legpontosabb árnyalatokat.

Jól teljesített a dokkoló  billentyűzete és touchpadje, melyek nagyjából azonosnak tűntek az Ultrabook kategória legjobbjai közé sorolható Asus Zenbookok beviteli eszközeivel. A szigetes kialakítású gombok nyomásútja ugyan rövid, de a nyomáspontjuk jól érezhető, az alap pedig megfelelően stabilnak bizonyult, nem rugózott gépelés közben. Természetesen a háttérvilágításról sem feledkeztek meg az Asusnál.

Kövér piros pont jár a készüléknek hangzás terén: az ICEpowernél jól megcsinálták a házi feladatot. Már tablet módban, két hangszóróval is meggyőzően szól, magasak, basszusok is vannak, a hangtér nem szűkül be úgy, mint a legtöbb konkurensnél. Bedokkolva, négy hangszóróval pedig a tablet, Ultrabook és hibrid szféra egyik legjobb hangzását kapjuk, amivel talán csak a sokkal nagyobb Acer Aspire R7 tudja felvenni a versenyt.

Specifikáció, mérések

Az Asus Transformer Book TX300-at idehaza egyelőre csak egy konfigurációban láttuk. Ebben az Intel Core i5-3317U processzoré a főszerep, ami a Full HD felbontású kijelző meghajtásáért is felel a HD Graphics 4000 grafikus mag révén. Mellé egy modulban 4 GB memóriát telepítettek, a fő adattár 128 GB-os SanDisk U100 SSD, a dokkolóba pedig 320 GB-os Seagate winchester került USB 3.0 csatlakozással. Érdekes módon a két akku pontos méretét egyetlen szoftver sem tudta megmutatni, csak annyi információt kaptunk, hogy a két kétcellás együtt 38 wattórás, ami a hibridek világában egészen jónak számít. Sajnos a TX300 ára is a hibridekre jellemző, tehát meglehetősen magas. Windows 8 operációs rendszerrel és két év garanciával 342 000 forintot kérnek érte, persze ebben benne van a tablet mellett a billentyűzetes dokkoló is.

Termék megnevezése Asus Transformer Book TX300
Processzor Intel Core i5-3317U, 1,70-2,60 GHz
Lapkakészlet Intel HM77
Memória 4 GB DDR3-1600
Kijelző 13,3"-os, 1920x1080 pixeles IPS érintőpanel
Grafika Intel HD Graphics 4000 – integrált
Hang nyolccsatornás ALC269
Merevlemez 128 GB SanDisk SSD – SATA 3.0
320 GB Seagate HDD – USB 3.0 – dokkolóban
Optikai meghajtó nincs
Kommunikáció Atheros IEEE 802.11b/g/n Wi-Fi, Ethernet, Bluetooth 4.0
Interfészek - micro HDMI
- audio ki/bemenet
- dokkoló
- 2 db USB 3.0 – dokkolón
- mini DisplayPort kimenet – dokkolón
- Ethernet – dokkolón
Extrák két webkamera (1,6 és 5 megapixel), microSD kártyaolvasó, SD kártyaolvasó (dokkolón), négy hangszóró (kettő a dokkolóban)
Akkumulátor 2 + 2 cellás – 38 Wh
Méret tablet: 340 x 213 x 4-11 mm
dokkoló: 340 x 219 x 3-13 mm
Tömeg tablet: 0,95 kg
dokkoló: 0,95 kg
Operációs rendszer Windows 8
Gyártó honlapja www.asus.hu
Termék honlapja Transformer Book TX300
Fogyasztói ár 342 000 forint
Garancia 2 év

Az Intel Core i5-3317U processzor és a HD Graphics 4000 grafikus mag teljesítményét korábbi tesztjeinkben már alaposan kielemeztük. A CPU bőven elég erős egy átlagos felhasználó mindennapi szükségleteinek kielégítéséhez, amiben a fürge SSD nagyszerű társa. Böngészés vagy filmnézés mellett a képszerkesztés vagy videovágás sem okozott különösebb nehézséget a Transformer Booknak, mindkét esetben nagyon hasznosnak bizonyult a Full HD felbontású képernyő. Hárimdimenziós grafikához, komolyabb játékhoz viszont kevés az Intel IGP-je. Egy dolgot érdemes fejben tartani: ha tabletként használjuk a gépet, akkor búcsút inthetünk a dokkolóban lévő merevlemez tartalmának, és ilyenkor USB-s bővítésre sem számíthatunk.

Nem csak az adattárak kezelése érdekes a tablet és notebook mód közti váltásnál, hanem a központi hardveré  is. Notebook módban a Transformer Book úgy viselkedik, mint egy átlagos, Core i processzoros laptop: felpörög bőven 2 GHz fölé, komolyabb terhelés hatására pedig picivel 20 dB fölé hangosodik, de szerencsére nem sivít. Egyetlen szokatlan – de örömteli – részlet, hogy billentyűzete és fenéklemeze értelemszerűen nem melegszik, viszont az érintéssel is kezelhető képernyőn 40 °C-os maximumot mértünk.

Amikor viszont tablet módban használjuk a Transformer Bookot, nem engedi annyira felpörögni a hardvert még akkor sem, ha kikapcsolunk minden szoftveres energiagazdálkodási funkciót. Ez a viselkedés végül is logikus, hiszen egy tabletnél nem valószínű, hogy szükség van a harmadik generációs Core i5 teljes sebességére. Rövid időre itt is életbe lépett a CPU turbója, de 3-4 perc folyamatos terhelés után visszavette az órajelet 1,7 GHz-re, ahol még mindig bőven elég erős.  Az így lefojtott központi egység a notebook módban tapasztalt 77-87 °C helyett csak 70-71 °C-ig melegedett fel, a gép 22-23 dB körüli ventilátorhangja ugyan megmaradt, de a kézben tartott tablet 24 °C-os szobahőmérséklet mellett alig melegedett 40 °C fölé. Ezt a szintet a sokkal szerényebb teljesítményű, ARM-alapú tabletek is elérik (sőt átlépik), igaz, néma üzemmódban.

Jól megmutatkozott az akkumulátoros üzemidőn (tehát fogyasztáson) is a kímélő tablet mód. A billentyűzet alatt és képernyő mögött lévő akku nagyjából egyforma, mégis notebookként a két teleppel együtt mindössze fél órával hosszabb nyugalmi időt mértünk. Még érdekesebb volt a HD videó lejátszása, ahol tablet módban, feles akkuval háromnegyed óra előnye volt a tabletnek a notebookkal szemben, és maximális CPU-terhelésnél is tabletként volt jobb, ugyanakkor töltésben nem igényelt két akkuval kétszeres időt. Nyilván szerepet játszik a notebook mód gyengébb produkciójában a merevlemez extra fogyasztása is, de a nyugalmi és a HD videós tesztben jól hallhatóan lekapcsolt ez a komponens.

Értékelés

Nincs könnyű helyzetünk az Asus Transformer Book értékelése kapcsán. Egyfelől nagyon jól összerakott, saját kategóriájában versenyképesen árazott, érdekes, jövőbe mutató megoldásról van szó. Kiváló minőségben készítették el, nagyon jól összerakott gép, képernyőjére, hangzására, hardveres teljesítményére egyetlen rossz szavunk sem lehet. Nagyon tetszik nekünk, ahogyan okosan visszavesz teljesítményéből tablet módban.

Másfelől viszont egyáltalán nem vagyunk biztosak abban, hogy a 13,3 hüvelykes, lecsatlakoztatható képernyőjű hibridek jelentik a részben mobil számítástechnika jövőjét, főleg nem 342 000 forintos áron a magyar piacon. Kézbe fogós tabletnek túl nagy, ölbe venni nem biztos, hogy van értelme egy tabletet, és arról sem vagyunk meggyőződve, hogy ilyen feladatra kell a Windows 8 operációs rendszer. Ultrabookként használva a közel kétkilogrammos súly sok, a gép pedig fejnehéz.

Summázva tehát a tapasztaltakat, adott egy nagyon jól megcsinált termék, aminek viszont létjogosultsága tekintetében aggályaink vannak. Az Asus Transformer Book TX technikailag tetszett nekünk, de az árából inkább egy külön Ultrabookot és egy külön tabletet vennénk.


Asus TransformerBook TX300
hibrid notebook

rudi

A Asus Transformer Book TX300-at az Asus hazai képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés