Mindent átfestett a Rembrandttal az AMD

A vállalat új SoC APU-ja az összes részegységből a legmodernebbet kapta, de az igazán erős oldalát csak most mutatta meg.

Hirdetés

A Zen 3 és az RDNA 2 házassága

Az AMD a Raven Ridge SoC APU bevetésével jelentkezett be igazán a notebookpiacra, ugyanis ez a fejlesztés a megjelenésekor igencsak versenyképesnek bizonyult. Azóta a vállalat hozta a továbbfejlesztésnek tekinthető Picasso, a Zen 2 magokat bevető Renoir, illetve a Zen 3-ra szavazó Cezanne SoC APU-kat is, de ezek közös jellemzője volt, hogy amíg a processzorrész látványosan fejlődött, addig az IGP maradt a Vega architektúránál. A nagy váltást a cég a Rembrandt kódnevű SoC APU-ra tartogatta, amely immáron az IGP-t is RDNA 2 dizájnra cserélte, míg a processzorrész továbbfejlesztett Zen 3+ magokat kapott.


[+]

A friss lapka a TSMC 6 nm-es gyártástechnológiájára épít, amely a korábban használt 7 nm-es eljárás half-node-jának számít. Az előző generációhoz viszonyítva a processzorrész alig változott, mivel az AMD csak alapvető optimalizálást alkalmazott, ami nagyobb órajeleket és alacsonyabb fogyasztást tesz lehetővé, és emiatt a Zen 3 magok megkapták Zen 3+ jelzőt. Az előbbiek következtében a Zen 3-ra vonatkozó írásunk nagyrészt igaz a Rembrandtra is. A kialakítást tekintve marad a nyolc mag, amelyek egyenként 512 kB-os L2 gyorsítótárral bírnak, míg a megosztott L3 cache kapacitása 16 MB. Módosult ugyanakkor a memóriavezérlő, amely immáron támogatja az LPDDR5, illetve a DDR5 szabványt is. A memóriabusz 128 bites marad, de a gyorsabb memóriákkal így is lényegesen nő az elérhető memória-sávszélesség. A rendszer DDR5 mellett 4,8 GHz-es effektív órajelet is képes biztosítani, de ez LPDDR5-tel 6,4 GHz-re nő.


[+]

A lapkán belül PCI Express 4.0-s vezérlőre alapoz az AMD, méghozzá maximum 24 sávval, és két port erejéig az USB4 is tiszteletét teszi a korábbi USB opciók mellett. Az NVMe és a SATA szokás szerint alapfelszereltség, továbbá a SoC rendelkezik két darab 10 gigabites Ethernet vezérlővel, de ezek a végfelhasználóknak szánt verziókban nem lesznek aktívak, pusztán a később érkező, beágyazott piacra szánt megoldásokban használhatók majd.


[+]

További újítás a Microsoft Pluton architektúrájának teljes implementálása, így az AMD friss fejlesztése megfelel a FIPS 140-3 Level 2 hitelesítésnek, illetve az x86/AMD64-es platformok között jelenleg egyedüliként támogatja a Windows 11 összes biztonsági szolgáltatását. Ez a rendszer az AMD Secure Processor (AMD-SP) mellett lesz elérhető, de csak akkor, ha mobil Ryzen PRO sorozatú modellt választ a vásárló.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés