Mindent átfestett a Rembrandttal az AMD

A vállalat új SoC APU-ja az összes részegységből a legmodernebbet kapta, de az igazán erős oldalát csak most mutatta meg.

…és platformszinten

A lapkaszintű fogyasztás ugyan előny, de a mobil megoldásoknál platformszinten érdemes gondolkodni, hiszen végeredményben a vásárló notebookokat vesz. Itt jön képbe az előző oldalon említett öt energiaoptimalizálási szint közül az ötödik. Ide tartozik minden olyan energiatakarékossági technológia, amelyet ugyan a Rembrandt SoC APU lehetővé tesz, de a gyártóknak is tenni kell az implementálásukért.


[+]

Mivel a notebookok egyik legnagyobb fogyasztója a kijelző, az AMD is főleg erre fókuszált, és a megnyert hatékonyság zöme innen ered. Ennek egyik alapja a PSR, azaz a Panel Self Refresh, ami önmagában nem tekinthető újdonságnak, hiszen évek óta elérhető a mobil eszközökben. Ennek a technológiának a célja az, hogy amikor az adott gépen statikus tartalom jelenik meg, akkor igazából felesleges a kijelzőmotort működtetni, mert ugyanazt a képet küldené ki magára a panelra. Emiatt egy ilyen rendszerben maga a kijelzőmotor lekapcsolható, és a panel ellátja a saját frissítését. Ezzel némi energiát lehet megspórolni, amíg nincs új tartalom, miközben a módszernek a felhasználó nem látja a kárát, nem is veszi észre.

Hirdetés

Az előbbi megoldás kiegészítése a PSR-SU, vagyis a Selective Update, ami különböző helyzetekben kontrollálja, hogy mikor történjen frissítés. Például videólejátszásnál a tartalomhoz közeli értékre csökkenti a panel frissítésének gyakoriságát, illetve FreeSync alkalmazása mellett ez a technológia nem frissíti a panelnek azokat a részeit, amelyeken a tartalom statikus, azaz nem változik. Ettől ugyan a kijelzőmotornak működnie kell, de elég csak a változó részeket kiküldeni a panel felé, amivel szintén lehet némi energiát spórolni.

A fentieken túl a Rembrandt SoC APU – elődjéhez hasonlóan – kínál DSC-t (Display Screen Compression) és FEC-t (Forward Error Correction) a DisplayPort sávokon bekötött panelek felé, amivel a sávok száma csökkenthető, OLED panelek mellett pedig elérhető a Vari-Bright, aminek köszönhetően automatikusan kontrollálható a kijelző fényereje még akkor is, ha a notebook nem rendelkezik környezeti fényt érzékelő szenzorral. Mindkettő a fogyasztást csökkenti, továbbá utóbbi funkció a Radeon Software-ben paraméterezhető.

[+]

Az AMD szerint ezekkel az energiatakarékosságot célzó fejlesztésekkel akár 24 órás üzemidő is elérhető videólejátszás során ultramobil kategóriás Ryzen 6000U sorozatú rendszerchippel. Ultramobil vonalon maradva, egy 15 wattos fogyasztási osztályú Ryzen 5000U megoldáshoz képest egy szintén 15 wattos Ryzen 6000U akár 17%-kal jobb tempót ígér CPU és 81%-kal gyorsabbat IGP tekintetében, miközben három órával is növelheti az üzemidőt ugyanolyan akkumulátort alkalmazva.


[+]

A konkrét termékstartot tekintve először a Ryzen 6000HS sorozat érkezik, az erre épülő notebookok gyakorlatilag bármikor befuthatnak. Ezt követi majd a 6000HX és 6000U sorozat március elején, és utóbbi kategóriába várhatók USB 4.0-t használó mobil gépek is. Végül az üzleti szintre fejlesztett Ryzen PRO vonal zárja a sort, erre március közepétől jönnek a hordozható rendszerek.

Abu85

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés