ASUS ROG Zephyrus G14: helló, Rembrandt!

Ismét az ASUS kis gamer notebookja kapta a feladatot, hogy bemutassa az AMD új mobil platformjának képességeit. Frissítés: várható magyar árakkal!

Bevezető, külső

Amikor 2020-ban megjelent, a ROG Zephyrus G14 notebook volt az ASUS, illetve az AMD együttműködésének egyik legfontosabb terméke, melyet teszteltünk is. Ennek a modellnek kellett demonstrálnia mind a tajvani mérnökök ügyességét, mind pedig azt, hogy az AMD platformja már nemcsak hogy használható, de egyenesen jobb ajánlat az Intelnél a notebookgyártók számára. Most, a harmadik generációs G14 hasonló mérföldkövet képvisel: ez ismerteti meg a piaccal a Rembrandt, illetve az RDNA 2 mobil változatát.

Dizájn

Első ránézésre nem sok minden változott a G14 külsején, de ez csak első ránézésre van így, az ASUS ugyanis rengeteg mindent csiszolt és javított rajta. Talán a legkevésbé szemet szúró, mégis a legjelentősebb, hogy a képernyő immár 16:10-es képaránnyal rendelkezik, tehát magasabb, így munkára és böngészésre is jobban használható. Ezzel párhuzamosan a méret viszont nemhogy nem nőtt, de némileg még csökkent is, így a kijelző már az alapterület 91%-át fedi le, mégis elfért felette végre egy webkamera, mely IR kiegészítéssel a biometrikus azonosítást is megoldja.


[+]

A gépházat illetően az Eclipse Gray névre hallgató sötétszürke, valamint a Moonlight White nevű fehér közül lehet választani, mi az utóbbit kaptuk tesztre. A kivitel továbbra is elsőosztályú, az összeszerelés példás, a burkolat strapabíró. A képernyő (mely 180 fokban nyitható) hátoldalán ismét ott az AniMe Matrix kijelző, ami jópofa, de persze inkább csak feltűnésre jó. A felbontáson 19 százalékot javítottak, de ne feledjük, hogy ez a fícsör nemcsak az árat, de a tömeget és a vastagságot is növeli (sajnos a legnagyobb felszereltségű modell mellé kötelezően jár).


[+]

A billentyűzet-csuklótámasz területén elsősorban a hangsugárzók nyílásának helye változott, konkrétan a csuklótámaszról a klaviatúra fölé kerültek. Alul viszont mintha elfogyott volna a mérnököknél a kávé: miközben a jobb alsó sarkot tartó csavar továbbra is a szétszerelést megkönnyítő pop-up változat, addig a burkolatot tartó három középső példányt ragasztott gumidugókkal védték le, melyek éppen hogy a szerelés ellen dolgoznak.

[+]

Az alsó fedél eltávolítása után leginkább csak a szépen megtervezett grafikával ellátott vapor chamber felületét látjuk majd, de némi ügyeskedés után a memóriafoglalathoz és a háttértárhoz is hozzáférhetünk.


[+]

A csatlakozók terén is történtek kisebb változások. A kínálat csak némileg módosult, hiszen a jobb oldalon továbbra is egy kombinált hangcsatlakozót, egy Type-C konnektort és egy HDMI kivezetést találunk, a bal oldalon viszont eltűnt a Kensington-zárhoz tartozó rés, megjelent azonban egy microSD olvasó, a maradék helyet pedig most is két Type-A és egy Type-C konnektor foglalja. Valamennyi USB port USB 3.2 Gen2 sebességet kínál, és DisplayPort kivezetésként is bevethetőek, a jobb oldalival pedig a notebook töltése is megoldható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés