Négy AMD B350-es alaplap tesztje

Az ASrock, ASUS, Gigabyte és MSI egy-egy B350 chipkészletes lapját vizsgáltuk meg közelebbről.

Hirdetés

Gigabyte GA-AB350-Gaming 3

A Gigabyte mérnökei, meg kell hagyni, jobb munkát végeztek, mint a PR-részlegük, furcsának tűnik, hogy nem adtak valami hangzatos nevet a lapnak: szimplán GA-AB350-Gaming 3 a tesztalany neve. Ez az alaplap is a kereskedelmi forgalomban lévő, dobozos formában érkezett hozzánk, itt a szokásos SATA III kábel, driverlemez, kézikönyv és hátlap mellett kapunk egy G-connectort és egy öttűs RGBW kivezetést is.


[+]

Tény, hogy itt is a gamernek titulált színvilággal próbált operálni az alaplap dizájnere, de az alaplap lakkozása a gyártóra jellemző sötétbarna alapokon nyugszik világosszürke szitázással, így a piros-fekete szín csak a csatlakozókon köszön vissza többé-kevésbé. Ezt az életérzést fejelte meg a gyártó az alaplap 24 tűs tápcsatlakozót is tartalmazó szélén található plexicsíkkal, melyeket RGB LED-ek világítanak meg, az UEFI-ben állítható, hogy milyen színben és effekttel. A fényjátékot az RGB Fusion használata teheti teljessé az ezt támogató hardverelemek és perifériák közös vezérlésével.


[+]

Az alaplapon látszik, hogy a Gigabyte igyekezett rálicitálni a konkurenciára. Ezt mindjárt kettő megerősített PCI Express foglalat fémjelzi, igaz, az egyik csak x4 módban tud működni. A hangkodek is rátesz erre egy lapáttal: a Realtek ALC1220-as típust eddig csak felsőkategóriás lapokon láttuk, amely audiojeleit a hátlapról akár S/PDIF kimenettel is továbbíthatja hangrendszerünk felé.

Rátérve a további egyéni jellemzőkre, az alaplapon található egy harmadik x16-os PCI-E foglalat is, de csak x1 módban tudjuk használni, továbbá kapunk mellé még kettő x1-es slotot is. Adattároláshoz egy darab M.2 aljzat áll rendelkezésre, melybe 22110 méretszabványig helyezhetünk el SSD meghajtót, illetve hat darab SATA 6 Gbps csatlakozóval gazdálkodhatunk még.


[+]

A hátlapon látható, hogy elhagyta a gyártó a D-Sub csatlakozót, és semmilyen formában nem kapunk USB 3.1 Type-C aljzatot. Cserébe viszont van egy USB DAC-UP 2 technológiával megtámogatott port, amit 90°-kal elfordítva helyeztek el; ez a csatlakozó stabil, tiszta tápellátást ígér a gamer perifériáknak.
[+]

A Gigabyte ehhez a laphoz alkalmazott UEFI-je az egyszerű használatot tűzte ki célul; ami a legtöbb esetben szükséges a beállításokhoz, az könnyen elérhető, logikusan helyezkedik el. Annyi negatív tapasztalatunk volt a lappal, hogy a memóriákat XMP módban nem tudtuk használni az F7-es verziójú BIOS-sal, állandó újraindulások jellemezték törekvéseinket, melyen csak a gyári beállítások visszatöltésével majd a memória kézi beállításával lehetett úrrá lenni. Frissítés: Szerencsére az F8-as verziójú BIOS orvosolta ezeket a problémákat, az XMP beállításával gyakorlatilag a többi részvevő szintjét hozta a lap.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés