Hirdetés

Négy AMD B350-es alaplap tesztje

Az ASrock, ASUS, Gigabyte és MSI egy-egy B350 chipkészletes lapját vizsgáltuk meg közelebbről.

Tapasztalatok, értékelés

Összességében az alaplapokról elmondható, hogy a különösebb problémák nélkül zajlott le a teszt, ez köszönhető volt a az AGESA 1.0.0.6a kódot tartalmazó friss BIOS-oknak.

Hirdetés

Az ASRock Fatal1ty AB350 Gaming K4 lapja hozta a középkategóriás lapoktól elvárt szintet: a legapróbb részletekig állítható BIOS, korrekt felszereltség, a mezőnyből a két M.2 meghajtóhely emeli ki, tesztekben-játékokban nyújtott teljesítményében nem volt semmi kiugró. Negatívumot nem tapasztaltunk.


[+]

Az Asus Prime B350-Plus alaplapja, ha a tesztekre hagyatkozunk, akkor az esetek túlnyomó többségében a legjobban teljesített, hozzátesszük, hogy minimális különbségekről beszélünk. Maga a lap a kategóriához mérten átlagosan felszerelt, nem kényeztet a gyártó bennünket olyan lehetőségekkel, amelyeket kategóriákkal feljebbre pozícionált már. A BIOS szokás szerint részletes, informatív.


[+]

A Gigabyte GA-AB350-Gaming 3 alaplap tűnt az indulók közül a legígéretesebbnek, hiszen felszereltségének egy része kategóriákkal feljebb szokott jellemző lenni, talán még az is előnyére válna, hogy a BIOS képességeit átlagos felhasználókhoz igazították. Frissítés: Bár az F7-es BIOS-al nem lehetett kiaknázni a benne lévő lehetőségeket, de az F8-as verzióval korrekt alaplappá vált ez a tesztalany, hozva a kategória által támasztott követelményeket és a többi lapnál látott szintet. Ha nagyon meg kell említeni nem annyira jól eltalált jellemzőt, az a foglalatok anyaghasználata, és kicsit furcsán néz az ember az x16-os foglalatra, mely csak x1 módban tud működni.


[+]

Az MSI B350 Tomahawk alaplappal összeállított tesztrendszerünk stabil volt, a mezőnyből a legalacsonyabb fogyasztással emelkedett ki, viszont felhasználói tesztjeinkben nem tudott az élmezőnybe jutni, bár elég szoros eredmények születtek, játékokban már jobban tartotta a lépést. Az elrendezése átgondolt, már-már bevált sémákat követ, az UEFI korrekt tartalmilag, de fellelhetőek nem annyira átgondolt részletek is benne, és jó lenne, ha száműznék, vagy legalábbis a jelenkor követelményeihez igazítanák az indítóképernyőt.


[+]

Összességében négy alaplapot vizsgáltunk, mindegyiknek megvolt a maga előnye, de ugyanakkor itt-ott tapasztaltuk azt, hogy azon túl, hogy középkategóriás alaplapokról van szó, a gyártók által meghúzott határvonalak miatt nem kaptunk egyik esetben sem olyan terméket, amellyel minden szempontból elégedettek lehetnénk. Mivel azonos ársávban kaphatóak (31-33 000 forint környéke), az átlag felhasználónak a márkahűség, a lap hasznosítható képességei a mérvadóak, ez fog dönteni adott esetben egyik vagy másik lap mellett. Középkategóriás AM4 alaplapként mindegyikük tetszett valamiért.

Az Asus Prime B350-Plus alaplap meggyőzőbben teljesített a többi tesztalanynál, ami főleg játékokban mutatkozott meg, így kiérdemelte az ajánlott minősítést.

Asus Prime B350-Plus alaplap ASRock Fatal1ty AB350 Gaming K4 alaplap
Gigabyte GA-AB350-Gaming 3 alaplap
MSI B350 Tomahawk alaplap

icon, Daywalker, Wombath

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés