Négy AMD B350-es alaplap tesztje

Az ASrock, ASUS, Gigabyte és MSI egy-egy B350 chipkészletes lapját vizsgáltuk meg közelebbről.

AMD B350 chipset

Frissítés (2017. 09. 05.): A Gigabyte alaplapjához időközben új BIOS érkezett, így erre frissítve az alaplapot újból lemértük és újraértékeltük.

Hirdetés

Korábbi alaplaptesztünkben már szemezgettünk a nagy gyártók AMD X370-es chipkészlettel felszerelt, AM4 foglalatos alaplapjaiból, most pedig az egy lépcsővel lejjebb található, középkategóriás B350-esekre került a sor. Mivel a jelenlegi B350-es alaplap-felhozatal igen gazdagnak mondható, így minden gyártó esetében próbáltunk a kínálat közepéből meríteni. Vélhetően ez (lesz) a legnépszerűbb a vásárlók körében is, köszönhetően az árfekvés és a szolgáltatások párosának.

Az AMD B350 közelebbről
Az AMD B350 közelebbről [+]

Maga a B350 chipkészlet egyébként is várhatóan a legkedveltebb választás lesz a Ryzen processzorral rendelkezők körében, mivel biztos többen lesznek azok, akik a középkategóriás Ryzenek közül választanak, ők pedig nem fognak feleslegesen egy drágább X370-es alaplapba invesztálni. A B350 tehát egyfajta ideális középút; ismétlés gyanánt nézzük meg, mit tudnak az AM4 platformot kiszolgáló chipkészletek az AMD által közzétett referenciatáblázat alapján:


[+]

Mint azt már az X370-es alaplapok tesztjénél is említettük, az AMD által kiadott specifikációk csak a minimum követelményeket specifikálják, azaz a gyártók szabad kezet kaptak, hogy tetszés szerint bővítsék a szolgáltatáscsomagot. Egy konkrét példát kiemelve, korábbi tesztünkben például kifejtettük, hogy minden Ryzen processzor képes két VGA kezelésére, aminek feltétele mindössze annyi, hogy az alaplapon legyen két darab fizikailag PCIe x16 foglalat. Mint látható, az AMD fenti listájában a B350 esetében csak egy ilyen slot szerepel, ennek ellenére minden hozzánk beérkezett alaplapra ennél többet pakoltak a gyártók, így nincs akadálya annak, hogy CrossFire módban x16/x4 kiosztással két VGA-t hajtsunk meg ezekben az alaplapokban (már amennyiben a második foglalat nem osztozik olyan használatban lévő PCIe foglalattal, ami ezt megakadályozza).


A B350 chipset által elérhető lehetőségek blokkdiagramja [+]

Ahogy látható, a B350 chipset négy PCI Express sávval kötődik a Ryzen CPU-hoz (illetve az aktuálisan elérhető, valamint később érkező, Socket AM4-es tokozású APU-khoz), míg hat PCIe sávot biztosít x4, x2 vagy x1 módokban. RAID-elhető adattárakból két darabot használhatunk SATA 6 Gbps sávszélességben, illetve két darab SATA Express támogatású port érhető el. Az USB felhozatal hat darab 2.0-s, illetve két-két darab USB 3.0 és 3.1 csatlakozóbál áll.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés