Hirdetés

Négy AMD B350-es alaplap tesztje

Az ASrock, ASUS, Gigabyte és MSI egy-egy B350 chipkészletes lapját vizsgáltuk meg közelebbről.

AMD B350 chipset

Frissítés (2017. 09. 05.): A Gigabyte alaplapjához időközben új BIOS érkezett, így erre frissítve az alaplapot újból lemértük és újraértékeltük.

Korábbi alaplaptesztünkben már szemezgettünk a nagy gyártók AMD X370-es chipkészlettel felszerelt, AM4 foglalatos alaplapjaiból, most pedig az egy lépcsővel lejjebb található, középkategóriás B350-esekre került a sor. Mivel a jelenlegi B350-es alaplap-felhozatal igen gazdagnak mondható, így minden gyártó esetében próbáltunk a kínálat közepéből meríteni. Vélhetően ez (lesz) a legnépszerűbb a vásárlók körében is, köszönhetően az árfekvés és a szolgáltatások párosának.

Az AMD B350 közelebbről
Az AMD B350 közelebbről [+]

Maga a B350 chipkészlet egyébként is várhatóan a legkedveltebb választás lesz a Ryzen processzorral rendelkezők körében, mivel biztos többen lesznek azok, akik a középkategóriás Ryzenek közül választanak, ők pedig nem fognak feleslegesen egy drágább X370-es alaplapba invesztálni. A B350 tehát egyfajta ideális középút; ismétlés gyanánt nézzük meg, mit tudnak az AM4 platformot kiszolgáló chipkészletek az AMD által közzétett referenciatáblázat alapján:


[+]

Mint azt már az X370-es alaplapok tesztjénél is említettük, az AMD által kiadott specifikációk csak a minimum követelményeket specifikálják, azaz a gyártók szabad kezet kaptak, hogy tetszés szerint bővítsék a szolgáltatáscsomagot. Egy konkrét példát kiemelve, korábbi tesztünkben például kifejtettük, hogy minden Ryzen processzor képes két VGA kezelésére, aminek feltétele mindössze annyi, hogy az alaplapon legyen két darab fizikailag PCIe x16 foglalat. Mint látható, az AMD fenti listájában a B350 esetében csak egy ilyen slot szerepel, ennek ellenére minden hozzánk beérkezett alaplapra ennél többet pakoltak a gyártók, így nincs akadálya annak, hogy CrossFire módban x16/x4 kiosztással két VGA-t hajtsunk meg ezekben az alaplapokban (már amennyiben a második foglalat nem osztozik olyan használatban lévő PCIe foglalattal, ami ezt megakadályozza).


A B350 chipset által elérhető lehetőségek blokkdiagramja [+]

Ahogy látható, a B350 chipset négy PCI Express sávval kötődik a Ryzen CPU-hoz (illetve az aktuálisan elérhető, valamint később érkező, Socket AM4-es tokozású APU-khoz), míg hat PCIe sávot biztosít x4, x2 vagy x1 módokban. RAID-elhető adattárakból két darabot használhatunk SATA 6 Gbps sávszélességben, illetve két darab SATA Express támogatású port érhető el. Az USB felhozatal hat darab 2.0-s, illetve két-két darab USB 3.0 és 3.1 csatlakozóbál áll.

ASRock Fatal1ty AB350 Gaming K4

Az ASRock Fatal1ty szériája nagy múltra tekint vissza a gyártó életében; természetesen B350 chipset köré épített alaplap is érkezett ezen a néven, a Fatal1ty AB350 Gaming K4. A tesztelt példány egy bemutatódarab volt, így csomagolása egy kartondobozból, antisztatikus tasakból, és disszipatív szivacsból állt. Csak a legszükségesebb kellékeket kaptuk hozzá: hátlapot, driverlemezt, és az M2 SSD-k rögzítéséhez való csavarokat.


[+]

A Fatal1ty sorozatra jellemző külcsín tetten érhető: piros-fekete gamer színvilág, amit vörös megvilágítással bolondították meg. Két egyszerű, de profilozott, a termékvonalnál megszokott alumíniumborda került a VRM IC-kre, támogatva a tuningos törekvéseket.


[+]

Az alaplap részleteire térve, üdvözlendő kezdeményezés, hogy a középkategóriát is elérte a megerősített PCI Express foglalat, illetve, hogy két darab M.2 csatlakozó fogadhatja az SSD meghajtókat, melyből az egyik maximálisan 2280, a másik 22110 méretszabványú lehet. Ha már tárolók kerültek szóba, a lapon hat darab SATA 6 Gbps csatlakozó látható.


[+]

A hátoldalon a középkategóriára jellemző felszereltséget láthatjuk, bár van USB 3.1 Type-C csatlakozó is, de "csak" első generációs.

[+]

A UEFI kimondottan részletesen kidolgozott, felülete áttekinthető, informatív. A háttérben ismét a termékvonalra jellemző vörös-fekete színvilág köszön vissza.

ASUS Prime B350-Plus

Az Asus Prime családba alapvetően jól felszerelt alaplapok tartoznak, a felsőkategória zászlóshajóitól lényegében csak a extrák hiányával marad el. Az Asus Prime B350-Plus így egy sallangmentes középkategóriás lap.


[+]

Ezen tesztalanyunkat a kereskedelmi forgalomban lévő csomagolásban kaptuk kézhez, a kellékek kézikönyv, driverlemez, SATA III-as kábel és hátlapi lemez. Az alaplap külsőségeiben követi a gamer vonalat, itt is vörös-fekete színvilág dominál, de az Asus a szürke színt is beleveszi csatlakozókon, ügyesen váltogatva a feketével.

Hirdetés

Ezen a lapon nincs megerősített foglalat, de az x16-os PCI Express foglalat Safeslot rendszerű. Ezen kívül két darab PCIe x1, illetve két darab PCI slotba tehetünk bővítőkártyákat. M.2 foglalatból egy került a lapra, mely 22110 méretszabványig fogad adattárolót; elhelyezését akkor tarthatjuk szerencsésnek, ha gépházunk oldalfalára teszünk légkavarót, és befúj a processzorhűtés és a videokártya közé.


[+]

A lap egyik furcsasága, hogy keskenyebb az átlagos ATX lapoknál, így hat csavar tartja a házban, és a komplett jobb széle a levegőben lóg. Amúgy masszív a nyomtatott áramkör, de nem árt az óvatosság a memóriák beépítésénél és a 24 tűs tápkábel csatlakoztatásakor. A másik szokatlan dolog az RGB csatlakozók helye; aki élni szeretne ezzel a manapság divatos feature-rel, készüljön arra, hogy bármerről is közelíti meg, mindenképp át kell vezetnie a kábeleket a fél alaplapon.


[+]

A hátlap felszereltsége hasonló az előzőleg látott Fatal1tyhez, az elrendezésben vannak apró eltérések, illetve itt nincs USB Type-C csatlakozó.

[+]

Az Asus UEFI-je folytatja a gyártó hagyományait, kiforrott, minden a jól megszokott helyen található, részletes, könnyen kezelhető, és aki finomhangolni szeretne, minden lehetőség biztosított rá.

Gigabyte GA-AB350-Gaming 3

A Gigabyte mérnökei, meg kell hagyni, jobb munkát végeztek, mint a PR-részlegük, furcsának tűnik, hogy nem adtak valami hangzatos nevet a lapnak: szimplán GA-AB350-Gaming 3 a tesztalany neve. Ez az alaplap is a kereskedelmi forgalomban lévő, dobozos formában érkezett hozzánk, itt a szokásos SATA III kábel, driverlemez, kézikönyv és hátlap mellett kapunk egy G-connectort és egy öttűs RGBW kivezetést is.


[+]

Tény, hogy itt is a gamernek titulált színvilággal próbált operálni az alaplap dizájnere, de az alaplap lakkozása a gyártóra jellemző sötétbarna alapokon nyugszik világosszürke szitázással, így a piros-fekete szín csak a csatlakozókon köszön vissza többé-kevésbé. Ezt az életérzést fejelte meg a gyártó az alaplap 24 tűs tápcsatlakozót is tartalmazó szélén található plexicsíkkal, melyeket RGB LED-ek világítanak meg, az UEFI-ben állítható, hogy milyen színben és effekttel. A fényjátékot az RGB Fusion használata teheti teljessé az ezt támogató hardverelemek és perifériák közös vezérlésével.


[+]

Az alaplapon látszik, hogy a Gigabyte igyekezett rálicitálni a konkurenciára. Ezt mindjárt kettő megerősített PCI Express foglalat fémjelzi, igaz, az egyik csak x4 módban tud működni. A hangkodek is rátesz erre egy lapáttal: a Realtek ALC1220-as típust eddig csak felsőkategóriás lapokon láttuk, amely audiojeleit a hátlapról akár S/PDIF kimenettel is továbbíthatja hangrendszerünk felé.

Rátérve a további egyéni jellemzőkre, az alaplapon található egy harmadik x16-os PCI-E foglalat is, de csak x1 módban tudjuk használni, továbbá kapunk mellé még kettő x1-es slotot is. Adattároláshoz egy darab M.2 aljzat áll rendelkezésre, melybe 22110 méretszabványig helyezhetünk el SSD meghajtót, illetve hat darab SATA 6 Gbps csatlakozóval gazdálkodhatunk még.


[+]

A hátlapon látható, hogy elhagyta a gyártó a D-Sub csatlakozót, és semmilyen formában nem kapunk USB 3.1 Type-C aljzatot. Cserébe viszont van egy USB DAC-UP 2 technológiával megtámogatott port, amit 90°-kal elfordítva helyeztek el; ez a csatlakozó stabil, tiszta tápellátást ígér a gamer perifériáknak.
[+]

A Gigabyte ehhez a laphoz alkalmazott UEFI-je az egyszerű használatot tűzte ki célul; ami a legtöbb esetben szükséges a beállításokhoz, az könnyen elérhető, logikusan helyezkedik el. Annyi negatív tapasztalatunk volt a lappal, hogy a memóriákat XMP módban nem tudtuk használni az F7-es verziójú BIOS-sal, állandó újraindulások jellemezték törekvéseinket, melyen csak a gyári beállítások visszatöltésével majd a memória kézi beállításával lehetett úrrá lenni. Frissítés: Szerencsére az F8-as verziójú BIOS orvosolta ezeket a problémákat, az XMP beállításával gyakorlatilag a többi részvevő szintjét hozta a lap.

MSI B350 Tomahawk

A vizsgált B350 alaplapok sorát az MSI B350 Tomahawk zárja. Ha a lap külsejét nézzük, itt van legkevésbé jelen a gamer jelleg: a színvilág fekete-szürke, a vörös szín csak egy vonalban húzódik a VRM hűtőbordáin.


[+]

Szerencsére a VRM IC-ket itt is két hűtőbordával látták el, hasonlóan, mint a Fatal1tynél láttuk, ez jó hatással van a lap stabilitására. További pozitívum az acélmerevítésű x16-os foglalat, és úgy általában a Millitary Class 4 besorolású komponensekből felépített elektronika.


[+]

Itt egy darab M.2 foglalatba, 22110-es méretszabványig telepíthetünk SSD meghajtót, és a második x16 PCI Express slot itt is x4 módot tud maximum. További bővítőkártyákat két x1-es PCI Express, illetve két PCI foglalatba tehetünk, adattárakat pedig még hat darab SATA 6 Gbps aljzatba köthetünk.


[+]

A hátlapra térve, USB portok terén a legszerényebb felhozatalt tudja a lap felmutatni, cserébe van első generációs USB 3.1 Type-C, illetve aranyozott jack aljzatok.


[+]

Az MSI B350 Tomahawk UEFI-jének felülete valahol félúton van a Gigabyte minimalista stílusa és az Asus és at Asrock részletessége között. Tudjuk, ízlések és pofonok, de a nagy gombok és a különböző információs mezők középre szorították az éppen beállítandó opciók listáját; ez van, akinek rendkívül informatív, van akinek pedig zavaró lehet. Arról nem is beszélve, értjük, hogy "millitary"-jelleget sugall a lap elég sok vonásával, de nem biztos, hogy szerencsés pont a BIOS-beállításokban, vagy éppen a bootképernyőn egy egészen kis felbontású képen ezt erőltetni.

Specifikációk, teszteredmények I.

Tesztkörnyezet
Alaplapok ASRock Fatal1ty AB350 Gaming K4 - (B350 chipset, BIOS: P3.00)
ASUS PRIME B350-PLUS - (B350 chipset, BIOS: 0805)
Gigabyte GA-AB350-Gaming 3 - (B350 chipset, BIOS: F7, megjelenés után újramérve a legproblémásabb területeken F8-al)
MSI B350 TOMAHAWK - (B350 chipset, BIOS: E7A34AMS.160)
Processzor AMD Ryzen R3 1300X
Memória HyperX Fury 32 GB (4 x 8 GB) DDR4-2666 (HX426C15FBK4/32)
Videokártya NVIDIA GeForce GTX 1060 6 GB – Founders Edition (GeForce Driver 384.94)
MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X 11 GB – (GeForce Game Ready Driver 384.94)
Háttértárak Kingston UV400 480 GB
Processzorhűtő Fractal Design Celsius S36
Tápegység FSP Aurum PT 1200M – 1200 watt
Monitor Acer BX320HK FreeSync 4K (32")
Operációs rendszer Windows 10 Pro 64 bit

A négy alaplaphoz értelemszerűen ugyanazokat, a táblázatban is látható komponenseket használtuk, videokártyából viszont kettőt is bevetettünk: az alapméréseket, beleértve a fogyasztást is az NVIDIA GeForce GTX 1060-nal mértük, míg a játékokhoz a GTX 1080 Ti-t tettük a lapokba.

A tesztelt alaplapok (klikkeléssel nagyítható)
Típus ASRock Fatal1ty AB350 Gaming K4 ASUS PRIME B350-PLUS Gigabyte GA-AB350-Gaming 3 MSI B350 TOMAHAWK
Alaplapszabvány ATX ATX ATX ATX
Chipset B350 B350 B350 B350
DDR4 DIMM csatoló 4 db (max. 64 GB, max 3200 MHz (OC)) 4 db (max. 64 GB, max 3200 MHz (OC)) 4 db (max. 64 GB, max 3200 MHz (OC)) 4 db (max. 64 GB, max 3200 MHz (OC))
PCI Express portok 1 x PCIe 3.0 x16
1 x PCIe 2.0 x16 (x4 mód)
4 x PCIe 2.0 x1
1 x PCIe 3.0 x16
1 x PCIe 2.0 x16 (x4 mód)
2 x PCIe 2.0 x1
2 x PCI
1 x PCIe 3.0 x16
1 x PCIe 2.0 x16 (x4 mód)
1 x PCIe 2.0 x16 (x1 mód)
2 x PCIe 2.0 x1
1 x PCIe 3.0 x16
1 x PCIe 2.0 x16 (x4 mód)
2 x PCIe 2.0 x1
2 x PCI
Több VGA támogatása

AMD CrossFireX (kétutas és quad GPU)

AMD CrossFireX (kétutas és quad GPU) AMD CrossFire (kétutas) AMD CrossFire (kétutas)
Integrált HD hangkodek HW: Realtek ALC892
SW: Creative SB Cinema 3
Csatlakozó: 3 db jack
HW: Realtek ALC887
Csatlakozó: 3 db jack
HW: Realtek ALC1220
Csatlakozó: 5 db jack + S/PDIF
HW: Realtek ALC892
Csatlakozó: 6 db jack
Képkimenet HDMI
DVI-D
D-Sub
HDMI
DVI-D
D-Sub
HDMI
DVI-D
HDMI
DVI-D
D-Sub
USB 3.1 Gen2 portok - - 2 db Type-A -
USB 3.1 Gen1/USB 3.0 portok 8 db 8 db 6 db 8 db
USB 2.0 6 db 6 db 5 db 6 db
SATA 6 Gbps portok 6 db 6 db 6 db 4 db
U.2 portok - - - -
SATA Express port - - - -
M.2 portok száma 2 db Key M 1 db Key M 1 db Key M 1 db Key M
Ethernet vezérlő Realtek RTL8111GR Realtek RTL8111H Realtek GbE LAN Chip Realtek RTL8111H
RGB támogatás RGB LED LED Lighting, Fan RGB RGB Fusion Mystic Light Sync
Gyártó weboldala ASRock Asus Gigabyte MSI
Termék weboldala ASRock Fatal1ty AB350 Gaming K4 ASUS PRIME B350-PLUS Gigabyte GA-AB350-Gaming 3 MSI B350 TOMAHAWK
Ár kb. 33 000 forint kb. 31 000 forint kb. 33 000 forint kb. 31 000 forint

A tesztcsomag alapját az iparágban elismert és széles körben használt SPECwpc V2.0 workstation benchmark adta, melyben rengeteg népszerű program teljesítménymérésére adódik lehetőség. Ezek közül a 7-Zip, Blender, Handbrake, Maya, Python és Luxrender benchmarkjára esett a választás, ezt egészítettük ki további programokkal, a VeraCrypttel, a Cinebench R15-tel és a HWBOT x256 benchmarkkal.

Az eredmények között – ahogy azt az utóbbi időben már megszokhattuk – nincsenek jelentős különbségek, az esetleges eltérések vélhetően a BIOS-ból fakadó kisebb-nagyobb differenciákból fakadnak, de ezek is folyamatosan frissülni fognak, így könnyen változhat a sorrend. Ebben a tesztcsokorban kilenc programból hat esetben a Tomahawk maradt le egy kicsit a többiektől.

Teszteredmények II, fogyasztás

Játékokból ötöt választottunk: nagy részük az RX Vega vizsgálatokból lehet az olvasóknak ismerős, azonban a Dota 2 személyében újoncot avatunk. Azért került bele a tesztcsokorba, mert megtaláltuk a módját a reprodukálható mérésnek, amely egy MOBA-címnél kifejezetten fontos, és alaplap és processzortesztjeinkhez jobban illeszkedik, mivel inkább a CPU-t terheli jobban. VGA-tesztjeinkhez hasonlóan három felbontásban (1920x1080, 2560x1440, 3840x2160) végeztük el a méréseket.

"A játékok alatt, bár nagyon kiugró eredményeket nem tapasztaltunk a mezőnyben, látható a diagramokon, hogy a Gigabyte lapja elég sűrűn marad le az fps minimumokat nézve. Frissítés: Bár a teszt idején még az Gigabyte AB350-Gaming 3 F7-es BIOS-a volt érvényben, így a megjelenés után olvasóink jelzései alapján frissítettünk F8-ra, majd a problémás területeken újra mértünk a lappal, az egyik ilyen a Dota 2 Vulkan-os mérése volt. Az eredményből annyi szűrhető le, hogy felzárkózott a lap a többi tesztalany szintjére.

A fogyasztás mérését most is konnektorba dugható, digitális VOLTCRAFT Energy Logger 4000 készülékkel végeztük, és minden esetben a teljes konfiguráció értékeit vizsgáltuk, de monitor nélkül. A méréseket az alaplapok gyári alapbeállításai mellett végeztük el. Fogyasztásban legjobban az MSI lapja szerepelt, legrosszabbul pedig a Gigabyte, annak ellenére, hogy kikapcsolt megvilágítással futtattuk le ezeket a tesztlépéseket.

Tapasztalatok, értékelés

Összességében az alaplapokról elmondható, hogy a különösebb problémák nélkül zajlott le a teszt, ez köszönhető volt a az AGESA 1.0.0.6a kódot tartalmazó friss BIOS-oknak.

Az ASRock Fatal1ty AB350 Gaming K4 lapja hozta a középkategóriás lapoktól elvárt szintet: a legapróbb részletekig állítható BIOS, korrekt felszereltség, a mezőnyből a két M.2 meghajtóhely emeli ki, tesztekben-játékokban nyújtott teljesítményében nem volt semmi kiugró. Negatívumot nem tapasztaltunk.


[+]

Az Asus Prime B350-Plus alaplapja, ha a tesztekre hagyatkozunk, akkor az esetek túlnyomó többségében a legjobban teljesített, hozzátesszük, hogy minimális különbségekről beszélünk. Maga a lap a kategóriához mérten átlagosan felszerelt, nem kényeztet a gyártó bennünket olyan lehetőségekkel, amelyeket kategóriákkal feljebbre pozícionált már. A BIOS szokás szerint részletes, informatív.


[+]

A Gigabyte GA-AB350-Gaming 3 alaplap tűnt az indulók közül a legígéretesebbnek, hiszen felszereltségének egy része kategóriákkal feljebb szokott jellemző lenni, talán még az is előnyére válna, hogy a BIOS képességeit átlagos felhasználókhoz igazították. Frissítés: Bár az F7-es BIOS-al nem lehetett kiaknázni a benne lévő lehetőségeket, de az F8-as verzióval korrekt alaplappá vált ez a tesztalany, hozva a kategória által támasztott követelményeket és a többi lapnál látott szintet. Ha nagyon meg kell említeni nem annyira jól eltalált jellemzőt, az a foglalatok anyaghasználata, és kicsit furcsán néz az ember az x16-os foglalatra, mely csak x1 módban tud működni.


[+]

Az MSI B350 Tomahawk alaplappal összeállított tesztrendszerünk stabil volt, a mezőnyből a legalacsonyabb fogyasztással emelkedett ki, viszont felhasználói tesztjeinkben nem tudott az élmezőnybe jutni, bár elég szoros eredmények születtek, játékokban már jobban tartotta a lépést. Az elrendezése átgondolt, már-már bevált sémákat követ, az UEFI korrekt tartalmilag, de fellelhetőek nem annyira átgondolt részletek is benne, és jó lenne, ha száműznék, vagy legalábbis a jelenkor követelményeihez igazítanák az indítóképernyőt.


[+]

Összességében négy alaplapot vizsgáltunk, mindegyiknek megvolt a maga előnye, de ugyanakkor itt-ott tapasztaltuk azt, hogy azon túl, hogy középkategóriás alaplapokról van szó, a gyártók által meghúzott határvonalak miatt nem kaptunk egyik esetben sem olyan terméket, amellyel minden szempontból elégedettek lehetnénk. Mivel azonos ársávban kaphatóak (31-33 000 forint környéke), az átlag felhasználónak a márkahűség, a lap hasznosítható képességei a mérvadóak, ez fog dönteni adott esetben egyik vagy másik lap mellett. Középkategóriás AM4 alaplapként mindegyikük tetszett valamiért.

Az Asus Prime B350-Plus alaplap meggyőzőbben teljesített a többi tesztalanynál, ami főleg játékokban mutatkozott meg, így kiérdemelte az ajánlott minősítést.

Asus Prime B350-Plus alaplap ASRock Fatal1ty AB350 Gaming K4 alaplap
Gigabyte GA-AB350-Gaming 3 alaplap
MSI B350 Tomahawk alaplap

icon, Daywalker, Wombath

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés