Három AMD X370 alaplap a szorítóban

Egy ASUS ROG, egy Gigabyte Aorus és egy MSI Gaming szériás alaplap mérkőzött meg.

Csúcslapka AMD köntösben: X370

Nem árulunk el titkot azzal, ha kijelentjük, hogy az AMD Ryzen processzorokhoz új alaplapra is szükség lesz, mivel hosszú idő után a gyártó foglalatot váltott. Felépítés szempontjából a AMD maradt a jól bevált PGA-ZIF megoldásnál, tehát továbbra sem tértek át az Intel-féle LGA tokozás-foglalat párosra, azaz a tűk maradtak a processzoron, nem kerültek át az alaplapon lévő foglalatba. Ami miatt mégis szükségessé vált a csere, az az érintkezők számának növekedése (1331 darabra), ebből fakadóan a foglalat mérete is megváltozott.


[+]

Szőrmentén megjegyeznénk, hogy az AMD-nél a váltás ellenére törekedtek a processzorhűtők kompatibilitásának megőrzésére, ami félig-meddig sikerült is. Az alaplapokra gyárilag felszerelt műanyag rögzítőkeretre felszerelhetőek az előző generációnál használt hűtők, ám ennek a műanyag rögzítőkeretnek az alaplapi rögzítési pontjai (a csavarlyukak távolsága) már eltérőek, így azok a hűtők, amelyeket közvetlenül az alaplapra kell felcsavarozni a műanyag keret nélkül, azok már nem használhatók. Pontosabban ez az elmélet, aztán majd látjuk, hogy a gyakorlat ettől lehet eltérő is!


[+]

A Ryzennel tehát kötelezővé válik a foglalatváltás, és ebből fakadóan az alaplapcsere is, melyekre egyúttal új vezérlőhidak is kerültek, ami alapvetően meghatározza az alaptulajdonságokat és ez kihatással van a tuningra is, tehát befolyásolja az árat és így a besorolásukat is. Az AMD három chipkészletet készített AM4 foglalathoz A320, B350 és X370 jelzéssel, melyek közül az utóbbi képviseli a csúcsot, tehát a legizmosabb, legtöbb szolgáltatást nyújtó deszkák, azaz tesztünk alanyai is e köré épülnek. Érdekesség, hogy maguk a processzorok is tartalmaznak egy integrált déli vezérlőhidat, amely mindig aktív, így a fenti három lapka ezt egészíti ki. Ugyanakkor A300/X300 néven lehetnek olyan, leginkább OEM-ek által kínált konfigurációk, amelyekről a küldő vezérlőhíd hiányzik, és csak a processzorban található egység képességeire lehet építeni.


[+]

Az alaplapokon lévő új chipkészletek lelkivilága kicsit bonyolultabb, mint elsőre gondolnánk, hiszen a Ryzen processzor a PCI Expressen és memóriavezérlőn felül rendelkezik USB vezérlővel és négy darab PCI Express 3.0-s sávból gazdálkodó tárolóvezérlővel is, ami M.2 csatlakozós PCIe/NVMe vagy SATA tárolóknak van fenntartva (összesen egyébként 24 sáv áll rendelkezésre, ebből néggyel kapcsolódik az X370 vagy a B350 és A320 jelzésű chipkészlethez), ez pedig alapjában képes lenne meghatározni egy alaplap felszereltségét. Éppen ezért a fenti, chipkészleteket boncolgató képpel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy ezek részben ajánlások, az alaplapgyártók ettől eltérhetnek, és el is térnek, mint azt látni fogjuk.


[+]

Mire gondolunk? Például minden Socket AM4-es alaplap képes lenne Ryzen processzorral két VGA kezelésére, ha van rajtuk legalább kettő x16-os PCIe foglalat (az más kérdés, hogy csak x8/x8 sávokkal működnének), de egy A320-as deszka esetében erre nemigen lesz példa, a B350-nél pedig előfordulhat, mint ahogy elő is fordul a valóságban. A több VGA-s működéssel kapcsolatban fontos tudni, hogy amennyiben fizikailag nincs akadálya két kártya használatának, úgy a CrossFire biztosan menni fog, viszont az egyes gyártók saját hatáskörükben dönthetnek arról, hogy az SLI-hez szükséges jogdíjat kicsengetik-e az NVIDIA-nak vagy sem. Az X370 esetében ritka lesz az olyan alaplap, amelyik ne tudná az SLI-t, de a lejjebb pozicionált B350-nél jellemzően csak a CrossFire lesz támogatott. Ugyanez igaz az USB 3.1 Gen2 portokra is, alapból kettőt támogat az X370, de a vállalatok előszeretettel használnak plusz külső vezérlőt, így ettől is eltérhetnek felfelé, valamint nem kötelező a SATA Express támogatása sem, de a lehetőség adott.

A tesztben szereplő alaplapok
A tesztben szereplő alaplapok [+]

Jelen tesztünkhöz három darab alaplapot kaptunk, egyet az ASUS-tól, egyet a Gigabyte-tól, egyet pedig az MSI-től, mindegyiket X370 chipkészlettel. Ennek megfelelően a tesztalanyok felsőkategóriás modellek, erről tanúskodik az is, hogy ezen a szinten az ASUS a ROG, a Gigabyte az Aorus, az MSI pedig a Gaming szériában utazik. Annyit érdemes leszögezni a fair verseny jegyében, hogy az ASUS és az MSI versenyzői abszolút csúcsmodellek saját X370-es felhozatalukban, míg a Gigabyte, vagy ha úgy tetszik az Aorus-féle GA-AX370-Gaming 5 felett még ott a Gaming K7. Noha felszereltségben nincs köztük különbség, a tuningolhatóság terén tud némi pluszt nyújtani a legfelül elhelyezkedő modell.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Gamer laptop: már felveszi a versenyt az asztali pc-vel

PR Sokáig tartotta magát az a nézet, hogy a játékosoknak nagy teljesítményű asztali számítógépre van szüksége. Ez mára megváltozott: a gamer laptopok sem maradnak le mögöttük.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés