Hirdetés

Acer Nitro a GTX 960M erejével

Gyakorlati tapasztalatok

Ahogyan korábbi tesztalanyunkkal, most is meg voltunk elégedve az Acer Aspire V15 Nitróval. Csinos, karcsú notebook, amit szépen összeraktak, egyedül a vékony fedele hajlott az ideálisnál jobban, ide esetleg jól jöhetne egy éllel megtört, extra merevséget adó fémfelület. A belső viszont rendben van, különösen a matt, Full HD felbontású IPS paneles kijelző, aminél ezúttal a gyárilag megadott 300-hoz elég közeli, 278 cd/m²-es maximális fényerőt és 1500:1 körüli kontrasztarányt mértünk. Színei – különösen kalibrálás után – kellemesek, betekintési szögei nagyok.

Alapvetően nem rossz a Nitro billentyűzete, viszont egy elit multimédiásnál azért ennél egy kicsivel többet várnánk. Különösen fájó részlet, hogy egy játékra is ajánlott modellnél laposra vették a kurzormozgatókat, miközben fölöttük egy akkora jobb Shift terpeszkedik, mint a négy kurzor együtt. Ugyanez a szigetes klaviatúra található a sokkal olcsóbb Acer modelleken is, igaz ott nincs vörös háttérvilágítás, aminek fényereje nem állítható, és a mi ízlésünknek, illetve a konkurenciát látva kissé egyenetlennek véljük.

Korábbi tesztpéldányunkhoz képest javult a touchpad működése, már nem akadozik. Kicsit kényelmetlen volt, hogy teljes felületű gombja lenyomásakor az egész megmozdul, de hát, aki komolyan kihajtja majd ezt a notebookot, az valószínűleg úgyis külső egérrel teszi. Meg voltunk elégedve a Nitro hangjával. Négy, alulra néző hangszórója hozta azt a színvonalat, amit egy csúcs multimédiás laptoptól ma elvárunk, persze azért egy jobb füles vagy külső hangszórókészlet még mindig nem überelhető két lefelé irányított, beépített hangszóróval.

Mai tesztünk legérdekesebb része a hűtés próbája volt, amihez a 28-30 °C-os szobahőmérséklet igazi gyilkos párosítás. Így aztán nem csoda, hogy nyugalomban is dolgoznia kellett mind a két ventilátornak, a Core i7 pedig terhelőtesztünk elő pillanatától enyhén, 5-10% között throttlingolt, majd játék alatt ez a szám elérte a 15%-ot. Mindeközben a központi egység 95 °C-ig melegedett, a GPU-nél 87 °C-os csúcsot mértünk. Komoly hőfokokat tapasztaltunk a gépházon is, a funkcióbillentyűk sora húsz perc játék után elérte az 50 °C-ot, elég kellemetlen volt megérinteni őket. Alaposan melegedett a fenéklemez is. Egyértelműen eljutottunk a hűtés teljesítőképességének határaira, mert egy hűtőpaddal, 24 °C-ra klimatizált szobában minden felület is belső hőmérséklet 8-10 °C-ot esett, a throttling is megszűnt.

Hatással volt a meleg az akkumulátoros üzemidőre is. Míg korábban nyolc órát meghaladó nyugalmi időt mértünk, most csak szűk hat és fél óra jött össze, közben hallhatóan jobban pörögtek a ventilátorok. Nagyfelbontású videó lejátszásával valamivel több mint három és fél órára, teljes terhelésen szűk egy órára volt elegendő az 52,5 wattórás akku, aminek visszatöltése közel két és fél órát vett igénybe.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés