Hirdetés

Asus G501 – a karcsú gamer notebook

Hirdetés

Megjelenés

Ha hinni lehet az aktuális piackutatásoknak, a sokak számára oly furcsa gamer notebookok piaca feltörekvőben van. Míg általánosan stagnálnak, sőt csökkennek is a laptopeladások, addig a gamer szegmens növekszik. Nagyon erős képviselője ennek a kategóriának az ASUS ROG notebookjaival, melyek közös jellemzője, hogy nagyszerű hűtésű, de vaskos darabok. Most viszont egy teljesen más jellegű ASUS gamer járt nálunk, a karcsú G501-es.

Ha fedelén az ASUS felirat alatt nem lenne ott a ROG embléma is, kevesen azonosítanák a külseje alapján, hogy gamer gépről van szó. Szakítottak a markáns élekkel, törésekkel, sokkal inkább egy prémium multimédiás modell letisztult szabásmintáját követték, és az eredmény a szemnek kifejezetten kellemes lett. Tapintani is határozottan jó érzés a G501-et, fedelén viszont érezni, hogy a szálcsiszolt fém csak egy vékony, díszítő réteg, nem pedig olyan vaskos teherviselő, mint a Dell XPS 15-nél vagy a MacBook Prónál, ráadásul az ideálisnál kicsit jobban rugózik.

Belül is fémmel találtuk szemben magunkat, legalábbis a billentyűzetet körülölelő részen és a hatalmas csuklótámaszon, amiben szinte elvész az egyébként jó nagy touchpad. Természetesen a billentyűzet szigetes, van numerikus része, aminek jobb felső sarkába rejtették a bekapcsológombot. További érdekessége, hogy vörössel feliratozták, háttérvilágítása is ilyen színű, a játékosok számára kiemelt jelentőséggel bíró WASD négyest pedig vörös peremekkel hangsúlyozták ki. Feljebb haladva egybeszabott zsanért találunk, mögötte rejtőzik a hűtés szellőzőnyílása. A szépen elrendezett, letisztult belsőt matt keretű, matt felületű kijelző teszi teljessé, aminek peremére a touchpadhez hasonlóan vékony, vörös vonalat húztak.

Nincs túl sok csatlakozója az ASUS G501-nek, de aggódni azért nem kell emiatt. Mindhárom USB kapuja gyors, 3.0-s, mini DisplayPort kimenete pedig Thunderboltként is működik. Kapott HDMI-t, van SD kártyaolvasója és integrált headset aljzata (hang ki- és bemenet). Hiába keresnénk viszont az Ethernet aljzatot a vékony gépházon, ezt a D-Subhoz hasonlóan a notebookhoz adott USB-s átalakítóval oldották meg. Egyetlen hibája, hogy csak 10/100 Mbps-os, így a két adatfolyamos, ac-s Wi-Fi adapterrel valószínűleg komolyabb hálózati sebességet érhetünk majd el.

A notebook alját egyetlen fémlapból szabták, leszereléséhez kicsi torx csavarhúzóra lesz szükség, de a két hátsó láb alatt is van egy-egy csavar. Érdemes vigyázni a lemez éles peremeivel. Leszedni csak a dupla ventilátoros hűtés tisztítása miatt érdemes, mert a mögötte rejtőző hardver alig bővíthető.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés