Acer blog: játékra is jó a Nitro notebook, de Tobii szemkövetővel még jobb lehet

Az Acer szépen fejlesztgeti a Nitro notebookflottát, mely immár a folyamatos frissítéseknek köszönhetően a harmadik algenerációnál tart. Ezek a frissítések külsőleg nem hoztak megújulást, de a hardvert az aktuális igényekhez és kínálathoz igazították. Így lehet az, hogy a kezünkbe kerülő, 17,3 hüvelykes Aspire V Nitro VN7-793G-ben már Kaby Lake processzor és Pascal-alapú NVIDIA GeForce grafikus vezérlő van, a többiről nem is beszélve.


[+]

A kipróbált csúcsgép ugyanis 4K felbontású IPS kijelzőt rejt a fedelében, amit egy 6 GB-os GTX 1060 hajt meg terheléstől függően a négymagos Intel Core i7-7700HQ processzorba rejtett IGP-vel – az átkapcsolást Optimus-szal oldották meg. Ehhez csapódik hozzá a 16 GB DDR4 rendszermemória, az NVMe-alapú SSD, ami mellé merevlemez is jár, így sem RAM-ban, sem pedig tárkapacitásban nem lesz hiány. Mindez persze kényelmesen elfér a 3,1 kilogrammos masinában, aminek a hűtésre is odafigyeltek, azaz egyáltalán nem szükséges fejhallgató ahhoz, hogy elnyomjuk a ventilátorok zaját, miközben játszunk egy kiadósat. Egyébiránt a felszereltséggel sincs gond, Gigabit Ethernet, AC-s Wi-Fi, Bluetooth, kártyaolvasó, USB-C 3.1 (Thunderbolt és DisplayPort egyben), hagyományos 3.0-s és 2.0-s USB-k, HDMI, jack audioaljzatok kombinálva S/PDIF digitális lehetőséggel, háttérvilágítással rendelkező billentyűzet – csupa olyan, ami bőven elég az átlag gamernek.


[+]

Ez így önmagában sem egy rossz csomag, de aminek apropóján elővettük pont ezt a masinát, amit amúgy már ismerünk, és tudjuk, hogy a minőségét tekintve nincs rá panasz, az a Tobii Eyetracking szemkövető megoldás, amely integrálva leledzik a kijelző alatt, a két zsanér közötti alagútba rejtve. Igazából kívülről nem sok minden látszik belőle, főleg ha épp passzív állapotban van, bekapcsolt állapotban is csak némi vöröses derengés érkezik a sötétített műanyag fedőlap alól. A Tobii lényege egyébként pofonegyszerű: infravörös kamerájával figyeli szemünk mozgását, amit különféle funkciókra lehet felhasználni az egyes játékokban. Például szabadon körülnézhetünk, célozhatunk, sőt akár olyat is meg tudunk csinálni, hogy csak akkor bukkannak fel különféle elemek a kijelző egyes pontjain, ha megadott helyre nézünk (például egy térkép a kijelző sarkában, életerő a másikban, stb). Mindezt pedig kizárólag a szemünket használva (szemüvegesek sincsenek kizárva), fejforgatás nélkül.


[+]

A Tobii támogatása meglehetősen széleskörű ma már a játékok oldaláról, egyesek natívan támogatják, mások a Tobii saját szoftverére támaszkodnak, így egyáltalán nem elvetélt ötlet ilyen gépet választani. Azt nem mondhatjuk, hogy kifejezetten olcsó szórakozás lenne, mivel a VN7-793G legolcsóbb változata a hivatalos boltban 425 000 forint, de akár 500 000 forintig is elmehetünk, és ebben még mindig nincs 4K-s kijelző és 16 GB RAM – 4K-s modell sajnos idehaza nem lesz.


[+]

Valójában nagyon nehéz átadni írásban, hogy mit és hogyan csinál a Tobii, hogyan működik a gyakorlatban és milyen vele játszani, ezért ezt egy videóban fogjuk megmutatni a következő részben, a jövőhét folyamán!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Előzmények