Hirdetés

26 darab 17 colos TFT monitor a kínzópadon -- második felvonás

Hirdetés

Samsung 172W

Tesztünk egyik gyöngyszeme a Samsung 172W volt. Érdekessége a 15:9-es képméretében rejlik.


Összehasonlítás végett egy hagyományos képarányú 17-essel


Minimalizált 172W

A 172W egyik érdekessége a 15:9-es képarány (nem, nem írtuk el, itt tényleg 15:9 az arány!). A másik az összehajtogatható talp, amely tartalmazza a csatlakozókat is (pl. D-Sub). A Samsung 172W nagyon elegáns; jó minőségű anyagokból készült és fényezése is igényes. Nyoma sincs az olcsó bóvli-feelingnek!

Mint már fentebb említettük, a 172W talpa igen különleges. Egyrészt az összehajthatósága miatt, másrészt amiatt, hogy gyakorlatilag minden extrát ez tartalmaz. Így többek között a hangszórókat is itt helyezte el a gyártó. A talp oldalán találjuk a hangerő szabályzóját, a Line-In és a fejhallgató csatlakozóit. A talp hátoldalán pedig a táp és a VGA konnektorai kaptak helyet (DC, D-Sub és DVI). Szerencsére a 172W már elég komoly monitor ahhoz, hogy legyen rajta digitális kapu. Sajnos a Samsung is spórolt, és nem mellékel DVI jelkábelt a TFT monitorhoz.

A kezelőszervek szépen illeszkednek a monitor összképéhez. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ergonómiailag is minden rendben van: a gombok ugyan a megszokott helyen – azaz a káva alsó részén, középen – vannak, de ezek nagyon vékonykák, így a praclival, manccsal megáldott egyedek némileg hátrányos helyzetbe kerülhetnek. A gombok feliratozása egyébként megfelelően látható.

Aki ilyen mértékű hátrahajítás mellett sem találja meg a számára megfelelő dőlésszöget, az máshol sem fogja.


15:9 képarány: ideális filmek nézéséhez

Az 1280 x 768 pixeles felbontás eleinte elég szokatlan volt, a brutális fényerő is (20/20 fényerő/kontraszt 100-ból). A nyugodt képpel rendelkező 172W-t rövid bemelegítő állítgatások után egyből befogtuk arra, amire szerintünk leginkább alkalmas: filmezésre. A besötétített szoba, a popcorn és a kóla, valamint a dolby digital hang mind megadták a "Csillagok Háborúja - Első rész" DVD-nek a kellő körítést. A megfelelő "szélesvásznú" vetítőeszköz csak feltette a pontot az i-re. A képminőség utáni kutatásunk előtt SRGB színteret adtunk a monitornak. A szokásos menetrendünk szerint a színes betűk színes háttéren jók, szépek voltak, a szürkék színsemlegesen jelentek meg a képernyőn. A 172W színei élénkek voltak, a fullscreen szürke és a fehér egyaránt homogén volt. A teljes képernyős fekete enyhén (világos-)foltos volt. Igaz, nem éppen erre találták ki, de a Quake 3 Arena is szépen, utánhúzásmentesen zakatolt rajta. Igazából azoknak ajánlható a Samsung 172W, akik sokat dolgoznak Excel táblákkal, vagy szeretnek számítógépükön filmet nézni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • Eizo L885: 20 col, csak profiknak

  Az Eizo profi felhasználásra szánt FlexScan L885 20,1 colos TFT monitora járt nálunk.

 • AG Neovo X-20AV

  Az AG Neovo kristályoptikai szűrős sorozatának új tagja mutatkozik most be: az 51 cm képátlójú X-20AV.

 • ViewSonic VG910s LCD-monitor

  Bemutatónkból egy új 19 colos, alacsony válaszidővel rendelkező TFT-kijelzőt ismerhetnek meg olvasóink.

 • AG Neovo F-419

  Cikkünkben a régi favorit, az AG Neovo K-19 TFT kijelző egyik utódját vizsgáltuk meg.

Előzmények

Hirdetés