Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • l.skywalker

    Topikgazda

    Sokat gondolkoztam főleg most az XO19 kapcsán azon, amit a 300-as akció kapcsán gyakran megfogalmaznak páran, hogy:
    "ennyire szar az MS-nek, hogy mindig akciózni kell"
    "hol éri ez meg nekik"
    stb.

    Pont a héten beszélgettünk valakivel a Stadia és az xCloud indulása kapcsán arról, hogy a piacon az MS és a Google léptek most a legnagyobbat előre a felhős streaming játékok területén, talán pont az a 2 cég, akinek a legkisebb kockáztatnivalója van.

    Ismerve ezeken az "óriásoknak" a múltját, náluk egy szolgáltatás felépítése, bevezetése, üzemeltetése aprópénz. Ha pedig nem hozza a várt eredményeket, kivezetni sem kerül semmibe. Mindig előkerül az MS kapcsán pl. a Nokia vonal, hogy "elqrták" de azon kívül, hogy a mobil piacon nem lettek meghatározó szereplők, az alap termékeik, az értékeik ugyanúgy megmaradtak a piacon. A Windows és Office szolgáltatások még mindig kvázi "alternatíva" nélkül tudnak a létezni, a cég piaci értéke is stabil. Ugyanez a Google is. Hány és hány "cuccot" vásároltak már fel, vezettek már be úgy, hogy aztán küldték a levesbe vagy adták el, de a kereső és az egyéb szolgáltatások virulnak.

    Az Xbox-ra vetítve a gondolatmenetet, egyszerre ez lehet az MS pozitívuma és negatívuma is a saját gaming divíziója felé, hogy: nincs mit veszteniük vele. Nem mondom, hogy lekakálják, hogy ki a piacvezető, de amíg nem kell "bezárni" addig hagyják bugyogni. A One bevezetésénél közbe kellett lépniük, így került Spencer az élre, de ha megnézzük temérdek pénzt elkölthetnek stúdió felvásárlásra, streamerek leigazolására, GamePass/Gold/GPU negyedévenkénti leakciózására, GP könyvtár bővítésére úgy, hogy nem éreztetik azt, hogy ezzel a meglévő tábort akarják sokszorosára duzzasztani, de azt sem, hogy a meglévő konzol/PC tulajdonosoknak akarnának hűdenagyon kedvezni. Jól jön nekünk minden ilyen, de szerintem azért működik így az egész Xbox mert az MS megteheti. Nem behozva a témát negatív felütésben, de - és ez a személyes, szubjektív véleményem - a Sony-nál komolyabb a történet. A gaming divízió fontos szerepet tölt be a cég életében, a játékok minősége, az exkluzivitás ennek megfelelően rém fontos. Az ő eladásaik, aktív felhasználói bázisuk egy siker eredmény, ha ez váratlanul rosszra fordulna, megérezné az anyacég is. Nekik ez nem csak egy "játszótér" az orbitális nagy önálló objektum szélén. Nem beszélve a Nintendo-ról, ami még inkább kiemelkedik a 3 "nagy" közül, hiszen az egész cég a videójáték iparra támaszkodik, nincs egyéb bevétel, nincs anyacég. Amit eladnak azt eszik meg és forgatják vissza.

    Akár igazam van, akár tévedek - ezek miatt a gondolatok miatt én igazságtalannak érzem mindig, hogy a 3 céget egy kalap alá vegyük. Mintha a Suzuki, a Skoda és a Ferrari is egy kategóriába kéne, hogy tartozzon mert mindegyik autó, de közben teljesen eltérő a célközönség (az árazásban persze sánta a dolog, mert a konzolok a jelen generációban nagyon hasonló árban kaphatóak ellenben egy Ferrari vs. Suzuki nem).

    Mindenki megtalálhatja a neki tetszőt, de én tudom, hogy a lényeg mindig a játék marad. Csak a játék, hogy ki hol és miként tud kikapcsolódni, kit mi motivál.

    Én személy szerint ha tehetném tartanék itthon mindent. PC és konzolok is lennének és lubickolnék. De amíg nincs "csak" egy X-em addig is rengeteg jó pillanatot élek át, mind játék közben, mind pedig akár az itteni közösségben is, még ha "hülyék" is vagyunk mindannyian a fórumon (tisztelet a kivételnek :D )

    [ Szerkesztve ]

    Nem szabad félnem. A félelem az elme gyilkosa. A félelem a kis halál, mely teljes megsemmisüléshez vezet. Szembenézek félelmemmel.

Új hozzászólás Aktív témák