Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • narumon

    őstag

    Na ezt már szeretem amikor ilyen aktívak vagytok. :D

    Akkor részemről egy kis GH5 beszámoló. Bár a gép lassan 2 éve megvan, hiszitek vagy sem, tegnap volt az első alkalom, hogy nem "munkára" vittem magammal, hanem azért, hogy megnézzem egyáltalán mi ez az ezer menü és mi az amit tud.

    IS Lock: Először is mert ezt megígértem. Felraktam párféle Canon obit egy Viltroxon keresztül a vázra, mindegyiknél engedte bekapcsolni az IS LOCK-ot, ezek után gyanítom szarik arra mi van rajta, ezt be lehet kapcsolni bármikor. A múltkori remegős tesztet nem tudom, hogy csinálta a tesztelő, de nekem síma IBIS bekapcsolva Canon 50mm 1.8-al is tök stabil lett minden olyan felvétel ahol álltam, észrevehető különbséget így nem is nagyon láttam a síma IBIS és az IS Lock között, mindkettő atomstabil.

    Autofókusz Próbáltam autofokusz teszteket csinálni, de most vagy én vagyok teljesen hülye ehhez a kamerához vagy a pana mérnökök de sehogy sem sikerült. Az egy dolog, hogy ahhoz, hogy folyamatos AF legyen vide alatt több helyen is át kell kapcsolni mindenfélét a menüben, tehát nem egy gombnyomás kérdése az egész, de a már fent említett Canon obival ez katasztrófa volt. A youtube tesztekben kb csak azt hozzák fel problémának, hogy lassan találja meg az arcot és fokuszál oda - ez lenne a legkisebb gond, én ilyet akárhogy állítottam nem tudtam elérni. Akármit csináltam nonstop hunting volt, a megtalált beélesített arcot 5mp múlva simán újra elkezdte keresni a végtelenben és tovább. Akármit csináltam akárhogy állítottam a finom állításokat, ez az objektív ezzel a viltroxxal ez így egy nagy vadászat nonstop, egy pillanatra nem hagyja abba, még f11-nél is vadászik. Natív obi nem volt nálam azzal nem tudtam kipróbálni de ez egy katasztrófa.

    IBIS Akárki akármit mond, ezt nagyon eltalálták. Oké az évek alatt elég jó kezem alakult ki de gyak ha sima felületen sétálok (értsd nem göröngyös talajon) akkor ez majdnem gimbal szintű még az IS nélküli Canon objektívvel is, Dual IS-el brutális lehet egy kis odafigyeléssel.

    Fényképezés Itt jön az, hogy hülye vagyok a fényképezéshez :D Azt gondolnám, hogy az iA (Intelligent Auto) mód azért van, hogy az ilyen hülyék mint én is tudjanak jó képeket lőni. Hát ehhez valszeg megint natív lencse kell a Canon+Viltrox párossal mire ez befokuszál, lemér és engedi elsütni addigra a gyerekek már nem is ott voltak. A Canon+Viltrox AF egyébként gyors mert más módban (manuálban pl) tizedmásodperc alatt megvan a fokusz és a kép is. iA-ban ez sehogy sem akart összejönni.
    Kérdés Aki ismeri ezeket a gépeket, hol lehet ha be lehet olyat kapcsolni, hogy akármi is van az elsütő lenyomására csinálja meg a képet? Ez megint csak nem sikerült semmilyen beállításnál minden áron csak fokuszált képet engedne lőni még full manuál módban is és ha nem tud fokuszálni akkor pirosan villog a kis keret a kijelzőn de elsütni nem tudtam. Gondolom nem ez a normális működési mód mert így "artistic" felvételek ki vannak lőve.

    Kamera tudása: Olyan rohadt sok minden van a menüben és lehet állítani, hogy nagyon könnyű elveszni benne - főleg, hogy egy menü átkapcsolása nem biztos, hogy azonnali eredmény, két másik átkapcsolásával válig egyértelművé - ehhez viszont a vázban lévő HELP lófütty, gyak használhatatlan az 1 soros leírás. Szóval valszeg elő kell vennem a kézikönyvet és tanulmányozni, de amikor itthon olvasgatom és megvilágosodom az másnap a terepen már nem egyértelmű, szóval lehet, hogy vinni kell magammal és a terepen rögtön olvasni :) (pdf-ben telefonon) :D

    Hirtelen ennyi, bocs ha hosszú volt.

    https://www.facebook.com/Naruvideo

Új hozzászólás Aktív témák