Hirdetés
- 4K-s okosmonitor huppant le az MSI tervezőasztaláról
- Almás felhangokat pendít meg a Cougar legújabb, E-ATX-es háza
- A kelleténél jobban lebutítja egyes GeForce RTX 5090-es VGA-it a Zotac
- Komoly technikai frissítést kap a Grand Theft Auto V
- És akkor bevillant a nagy ötlet: miért ne lehetne hűteni egy tápcsatlakozót?
- OLED monitor topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- És akkor bevillant a nagy ötlet: miért ne lehetne hűteni egy tápcsatlakozót?
- Philips LCD és LED TV-k
- Milyen TV-t vegyek?
- A kelleténél jobban lebutítja egyes GeForce RTX 5090-es VGA-it a Zotac
- OLED TV topic
- Házimozi haladó szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
Peetry
senior tag
szorri kicsusztam az időlimitből
bár megválaszolták már előttem, csak hátha így emberibb nyelv.
a rekeszértékek gyök2-szeresével jelentenek 1Fé-t.
tehát 2 - 2.8 - 4 - 5.6 - 8... én ugy jegyeztem meg könnyen az értékeket hogy vagy 2, vagy 2.8-at szorzod fel 2n-nel.
de mint írták nem 1 Fé-ként lehet állítani
záridők meg 2 hatványiként 1Fé. így könnyű számolni hogy ha 1iket felezed akkor a másikat mire kell állítani -
Peetry
senior tag
válasz
Bencom ™ #1765 üzenetére
az hogy a vaku mennyit villan beállítás függő is. Ha red-eye csökkentés van akkor többet villan. azért kiváncsi lennék mi került a kezedbe. és milyen a kompaktod.
erős volt a vaku... hát akkor vmi komolyabb kompakt sXis (1,2,3) vagy dSLR lehetett (300D,350D).
olcsó, gyors az szerintem vmi jobb kompakt lesz. dpreview-n nézegess teszteket ott elég jól kirészletezik a sebességét. -
Peetry
senior tag
ha ez valóban így van akkor egy alapvető dologgal nem voltam tisztában, ami az hogy a fókuszpont távolságától függ a beérkező fénymennyiség. Én eddig azt hittem hogy a látószöget befolyásolja csak. Logikusnak tűnt hogy egy 1 mm-es lyukon mindig ugyanannyi fény megy át függetlenül attól hogy azok hol metszik egymást. de persze hisz ha nagyon lebutva veszek egy fénysugarat amit kitakar a blende, mint a második képeden, akkor az nem jut át a lyukon, így az általa hordozott energia sem. azt hiszem világos. és az előbbi gép példájánál maradva
F2.8=4.7/D D=2mm nagylátóban tud 2.8as fényerős
F4.5=84.2/D D=18.7mm ennyire ki tud nyílni a rekesz
F2.8=84.2/D D=30mm ennyire meg már nem tud kinyílni a rekesz
ezért kisebb tele állásban a objektív fényereje.
minden sütilegalábbis azt hiszem
köszi a segítséget -
Peetry
senior tag
most tök jó mer belinkeltél két képet, amin le van rajzolva az amit az előbb leírtál, és amit elképzeltettél velem, és amit el is képzeltem és amire mondtam hogy de ebből nem jövök rá a kérdésem válaszára
Szóval ez a kép eddig is megvolt nekem, értem amit mondtál.
de egyszerűsítsük akkor le, kezdek letenni róla hogy megértsem ennek a képletnek a használatát, szóval:
jól sejtem akkor hogy ha beállítok pl 2.8as rekeszértéket (ami átenged X mennyiségű fényt), és mondjuk 2szeresére növelem a fókusztávot akkor a rekeszérték marad 2.8 (és továbbra is X mennyiségű fény jut át)? -
Peetry
senior tag
elképzeltem de nem segített megérteni semmit
viszont én azt hámozom ki a szövegből hogy ''nem minden lencsére igaz hogy a lyuk átmérője az a fókusztáv/blende''
eszerint akkor nem volt helyes az adott képlettel számolnom zoomobjekítvre.
igazából a lényeg azon van hogy akkor most ha 28mm-en beállítok 2.8as blendét (ami jelent x mm átmérőjű lyukat), majd nyomok egy 3szoros zoomot, akkor marad 2.8-as a blende (konkrétabban marad ugyanakkor lyuk, és ugyanannyi fény megy át), és akkor nem igaz ez az összefüggés a zoomobjektívre, vagy akkor 3szor akkora lesz a nyílás is (és 3szor annyi fény megy be a lyukon). Szerintem az előbbi. -
Peetry
senior tag
nah akkor íme egy kérdés, remélhetőleg ezzel felébresztem a fórumot. biztos hogy én vagyok most összezavarodva, csak azt nem tudom hogy a logikám hol bukfencezik.
az alábbi idézet a fotoart fotósulijából van:
''A fényrekeszszámot, mint nyílásviszonyt a következõ egyenlõség fejezi ki:
F=f/D
ahol F a fényrekesz, f a lencse gyújtótávolsága, D az éppen beállított nyílás átmérõje. Utóbbi két fizikai mennyiség dimenziója méter, így a rekeszszámnak mértékegysége nincs.''
Eddig én úgy tudtam hogy az hogy F2.8 az 1 bizonyos átmérőt jelent a rekeszen.
Eszerint pedig ha én beállítok 2.8as rekeszértéket, akkor ha mondjuk a gyujtótávot 28mm-ről 56-ra növelem akkor a rekesz valós átmérője kapásból a felére csökken. De akkor fele annyi fény is jut át nem? szóval az hogy egy 5mm átmérőjű nyíláson mennyi fény jut át, hogyan függ attól hogy a nyílás előtt lévő lencse fókuszpontja hol van? ezt nagyon nem vágom.
és ha ez tényleg így van, akkor azt sem értem hogyan lehetséges egy zoomobjektív 28-mm-es gyujtótávnál 2.8-as blendét tud, 504mm-nél pedig 4.5-öt.
ha 35mm-es rendszerben kell számolni akkor: 4.5=504/112 kétlem hogy 11cm-re tud nyitni
ha a gép valós rendszerében számolok akkor: 16=4,68/0,23 kétlem hogy 0,23mm-re tudna zárni egy rekesz, és abból még éles kép is lesz
Valahol valamit nagyon félreértek, csak azt nem tudom hogy hol és mit. pls help
és bocs hogy ilyen hosszú voltam -
Peetry
senior tag
egy hatalmas UP a nagyon jó topicnak. Csakmert mostanában nagy szükségem lehet rá, és igen meghalt
sokat tanultam belőle, miután 2 nap alatt átrágtam közel 1600 hszt. lehet hogy mazoista vagyok
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- OLED monitor topic
- Horgász topik
- Asszociációs játék. :)
- Szólánc.
- Ukrajnai háború
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- A Nothing Phone (3a), feketén-fehéren
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...