- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen RAM-ot vegyek?
- AI-ra, játékra, mindenre kiváló lehet a Gigabyte új PC-je
- Házimozi belépő szinten
- Miért nem működik a 4K 60 Hz minden HDMI kábellel?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Akciókamerák
Aktív témák
-
Ra3
őstag
kiváncsi vagyok, tegnap raktam a gépembe titan d9tb-t, és adtak hozzá ezüstpasztát, a kis tubus kb. 30%-át kentem a cooler rézmagjára, eddig semmi gond, de akkor valszeg ebben már a nem vezető változat van, ez elég új tipus.
egyébként a cooler meglepően hasonlit a 4-es whisperrockra, csak a tetején a rács eltérő... -
westlake
félisten
en is elvetemult tuningos vagyok, de a sima, es az ezustos paszta kozul nem az ezustoset szoktam valasztani...
a sima hovezetopaszta is boven eleg.
az az 1 fok tenyleg nem szamit:) -
nbi
tag
Vagy egy éve egy Gef2 MX400-on a gpu-n cseréltem hűtőt, és ezüstpasztát tettem alá.
Azóta meg sem nyikkan. Na többet se próbálok ilyet. Vajon mit tolhattam el? Ja, és Titán hűtőhöz kapott ezüstpaszta volt.
nbi -
andorpapa
őstag
Igazad van, a ''hűtőpaszta'' kifejezés teljesen helytelen, nem véletlenül használom magam is a ''hőátadó paszta'' kifejezést, és az az érdekes, hogy még ez sem helyes, a legjobb elnevezés talán a ''hézagkitöltő paszta'' lenne, hiszen a hővezetési képessége ezeknek a pasztáknak is eléggé korlátozott.
-
westlake
félisten
hehhe. a hutopaszta miert is hutopaszta???
mindenki igy hivja, de miert?
nem inkabb hovezetopaszta? hoatadopaszta?:DD -
zsiga667
addikt
válasz
andorpapa #38 üzenetére
Idézet a www.arcticsilver.com-ról:
''Not Electrically Conductive:
Arctic Silver 5 was formulated to conduct heat, not electricity.
(While much safer than electrically conductive silver and copper greases, Arctic Silver 5 should be kept away from electrical traces, pins, and leads. While it is not electrically conductive, the compound is very slightly capacitive and could potentially cause problems if it bridges two close-proximity electrical paths.)''
Azért fő a biztonság...
Egyébként Arctic Alumina RULES. :P
[Szerkesztve] -
andorpapa
őstag
Nincs hiba, a méréseid helyesek. A legtöbb ezüstös paszta nem vezeti az áramot, mégpedig azért nem, mert nem tiszta ezüstöt tartalmaz, hanem annak mindenféle vegyületét, hiszen baromi drága lenne a rendes, tiszta, vezető ezüst alkalmazása. Viszont korábban volt pár típus, amely vezette az áramot. Ilyennel én is találkoztam, sőt, ilyennel felpasztázott halott procival is, a baj csak az, hogy a legenda tovább él, pedig ma már nincs ok félni, hiszen nagyon ritka a vezető paszták aránya a többihez képest.
-
Multibit
nagyúr
Kíváncsiságból előszedtem a Metex multiméteremet és leteszteltem az ezüstpaszta eletromos vezetőképességét. Hát nem igazán akar vezetni. Akkor, hogy okozhat kárt a nem megfelelő helyre került ezüstpaszta? Hol van az ellentmondás?
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Grafman
aktív tag
válasz
andorpapa #22 üzenetére
...Mint minden másik hőátadó pasztát, az ezüstöset is csak a magra kell kenni,...
Ha tényleg szakszerűen akarja felvinni az ember az ezüst tartalmú pasztát akkor a hűtőborda procimaggal érintkező felületére is felken egy miniatűrnyi adagot, majd finoman ''bedörzsöli'' (persze nem közvetlenűl az újjával) az esetleges hajszálrapedésekbe, majd lehúzza a fölösleget és 'ezüsteleníti' a célterület környékét. -
Amigo78
senior tag
Nekem van! Most ilyen van rajta. Má mint ezüst tartalmu és igen elbassza a procit ha nem jol viszed fel könnyen rövidrezérhatod!!! Uais az est nem csak höt vezet hanem áramot is!
Igy ha van még a procin gar. azt ha nem jol távolotod el elveszti
Csak ha tudod mit csinálsz akkor használd -
fügike
senior tag
Tunus - tubus. ... Hehe:DD
-
fügike
senior tag
Érdekes dolgok ezek. Én vagy 7 éve csinálgatom a gépösszerakást, és volt ezalatt jópár proci, amit ezüsttel pasztáztam. Sőt vagy fél évig nem hoztunk mást, csak D5TB-t. Most is van itthon vagy két tunus paszta, ha nem Glacialtech-et vennénk, azt használnám.
A 7 év alatt volt is vagy összesen két (2) garanciális procink, ebből egy egy olyan AMD XP volt, amit a nagyker rögtön visszavett, mert az ő beszállítójuk tett tönkre - egy teljes szállítmányt -, a másik meg egy 233-as PI volt, amin megállt a hét végén a venti, és elszállt (mint szerver ment).
Szóval nincs az ezüsttel semmi gond, csak nagyon keveset kell belőle használni.:) -
twollah
nagyúr
Szerintem felesleges az ezüst paszta vs. normál paszta flame.
Mindenki azt használ amit jónak talál.
Módjával kell felkenni mind a két fajta szilikonzsírt, de HASZNÁLNI KELL azokat különben egy halott CPU a tanulság ára ami ezért a tapasztalatért néha igen drága tanulópénz. -
@Töki15
tag
Ha nem szükséges nem kenem rá.
-
Mosqu!to
addikt
mit ahogyan korábban is írtam, haverom titan (d5tb-4) hez kapott ezüst alapu pasztát, és szegény gyerek nem nagyon ért a gépekhez,és a 2/3-át kinyomta a procira. ettől függetlenül, h a kondikon keresztül minden tiszta ezüst lett(szal az egész proci) semmi baja sem lett...
vga-ra meg ahogyan a többiek is írták, nem szabad ezüstöt rakni... -
bendi
tag
Andorpapa azt írta, hogy ha jól van felrakva, nem lehet semmi baj...
Való igaz, ha rossz helyre megy, lehet vele baj, de nem attól lesz sose a baj, mert tettem egy kicsit, hanem attól, hogy oda is ment, ahova nem kellett volna!
Az is igaz, hogy AMD-s procinál sok helyen, ha nem mindenhol, lőttek a garinak, ha ezüstös pasztát raknak rá...
Tegnap beszéltem egy sráccal, aki 5 év után most jött haza Usából, és mesélte, hogy vett egy tubus Arctic nem tom milyen csili-vili pasztát... 5 fokkal viszi le a proci hőmérsékletét, hirdetik.
Megmérte, és csontra ua. hőmérsékletek voltak, de a tubus 12$...
Felesleges venni bármit... ua mind! Ha fehér van, akkor inkább azt a balesetek miatt, ha ezüstöst adnak a hűtőhöz, akkor pedig óvatosan! -
andorpapa
őstag
A tévhit nem az, hogy az ezüst kárt tehet a CPU-ban, hanem az, hogy szakszerű, rendeltetésszerű felhasználás esetén is kárt tehet. Azoknál, ahol a ''paszta kondikra fojt és nem ment a proci'', nem a paszta volt a hibás, hanem az, aki felpasztázta a procit. Mert ilyen alapon a csavarhúzó is olyan eszköz, mellyel az ember hazavághatja a CPU-t vagy az alaplapot hűtőfelszerelés közben, ezért még véletlenül se használjunk csavarhúzót, csak a saját kezünket! Ez a gondolat ugyanolyan abszurd, mint az ezüstellenesek álláspontja.
Aki ésszel adagolja a pasztát, azt soha nem éri meglepetés. Aki meg nem tudja, hogyan kell helyesen pasztázni, az ne nyúljon a CPU-hoz, ilyen egyszerű. A VGA RAM-okra meg normális ember nem rak ezüst alapú pasztát, mert a RAM lábai nem fedettek, tehát még a legóvatosabb pasztázás esetén is hatalmas az esély a kontaktusra. Aki VGA RAM-ra ezüstöt tesz, az megint besorolható az előbb említett hozzá nem értő kategóriába. Az ezüst alapú paszta nem játékszer. -
Skica
őstag
válasz
andorpapa #22 üzenetére
Csak hogy a tévhitet igazoljam!Sok emberkével találkoztam aki AMD pricival szívott TITAN ezüst pasztával (paszta kondikra fojt és nem ment a proci),más eberke a VGA ramokra rakott belőlle a ram borda alá és a karesznek lőttek be sem idult.Midkét esetben tisztítottuk a pasztától de semmi....meghaltak.
-
andorpapa
őstag
Emberek!
Nem olvastam végig a topicot, de már a nyitó hozzászólásból sejtem, hogy tele van ''Ne használj ezüst alapú pasztát, mert megsüti a procidat!'' típusú hozzászólásokkal. Én pedig, mint a hűtéstechnikai batman, védem az igazságot, így nem hagyhatom szó nélkül az ilyen tévhiteket.
Az ezüst alapú hőátadó paszta nem tesz kárt a CPU-ban, ha normálisan használja a user. Mint minden másik hőátadó pasztát, az ezüstöset is csak a magra kell kenni, ugyanannyit, mint szilikonos paszta esetében. Ekkor semmilyen károsodás nem történhet, kizárt dolog, hogy bármilyen problémája is legyen a processzornak. Hülyeség az a duma, hogy a kondikhoz érve megsüti a cuccot. Ahhoz, hogy valóban eljusson a kritikus helyekhez a paszta, nagyjából 3-4x többet kell belőle felkenni az ajánlottnál. Aki pedig ennyivel több pasztát helyez el a processzoron, az nem szakember, nem is érdemes gépekben matatnia, mert nem ért hozzá.
Hűtőtesztjeink során rengeteg ezüst alapú pasztát használtam már, P2-tól és P3-tól kezdve P4-en és Athlonon át Athlon XP-ig minden procin, de egyikben sem tettem még kárt, így ez is bizonyítja, hogy az ezüst alapú pasztákat nyugodtan, mindenféle félelem nélkül lehet használni, nem tesznek kárt a CPU-ban. A teljesség kedvéért megemlíteném azt is, hogy méréseink szerint a legtöbb ezüst alapú hőátadó paszta nem nyújt jobb hűtést szilikon alapú társainál, pusztán a marketing dolgozik bennük, ezért felesleges plusz pénz kiadni értük, de ha ilyen pasztát kapunk a hűtőhöz, akkor nem kell lecserélni, mert veszélytelenek. Aki mást állít, az téved és tévhiteket terjeszt. -
Papa-Georgo
senior tag
válasz
CsendPenge #20 üzenetére
//Foo
azt utótagodról jutott most eszembe, Bob Marley száma után:
No Windows, No Cry...
Nah mindegy
//No -
CsendPenge
őstag
Akár ezüst, akár sima, arra azért nem árt vigyázni, hogy keveset tegyen rá az ember. Elsőre én is összekentem (sima) az egész procit, szerencsére nem lett semmi gond. Az ezüstöt meg hagyjuk meg sztem a tunningolóknak.
-
asturel
őstag
lopjama nekem videokarit:D
-
Papa-Georgo
senior tag
-
asturel
őstag
ultra big l0l :D
-
Papa-Georgo
senior tag
nemtom mit saxanak vele az emberek, nekem egy sima cel 400asom van :))
És nem más mint szilikonzsírt raktamalá és remekülmegy meghideg is semmi kül. -
asturel
őstag
hat megy a gep vele.. :D
-
.:ADAM:.
aktív tag
Megmondom én mindenkinek, hol lehet kapni a világ legjobb szilikon zsírját: BME meletti elektrnikai alkatrészekkel foglalkozó kis cég a Budafoki úton, a kis kék tégelyekben kincs lapul!
-
zetecR
addikt
válasz
Mad Daemon #7 üzenetére
Nem vezeti.
-
Goose-T
veterán
Hé moderátorok! Semmi cenzúra? Amikor egy topikcímbe egyszer azt írtam, hogy gané, rögtön átjavítottátok rosszra! Most meg semmi? Csak úgy röpködnek a szarok???
-
Goose-T
veterán
válasz
Mad Daemon #7 üzenetére
Ja! Most cseréltem ki a procimon az ezüstpasztát normál pasztára, és semmi különbség! Az ezüstpaszta parasztvakítás! Ipari körülmények között nem is használnak ilyet! Csak a hülye tuningôrülteknek találták ki!
-
Mad Daemon
csendes tag
Hali!!
Szerintem hanygoljátok az ezüstöt csak vezeti az áramot sok vele a galiba és nincs különbség hogy ezüst vagy más!! -
Skica
őstag
Tegyél a kezedre egy keveset belölle,jol dörzsöld meg,és kiváncsi lennék rá mennyi idő míg leszeded.
-
asturel
őstag
hali
TTC-CU5TB hutom van [L]http://www6.tomshardware.com/cpu/20030113/cooler5-30.html[/L] es aztmondtak amit adnak hozza hutopasztat az elbaxxja a cput.. van valakinek tapasztala a pasztaval?:)
Aktív témák
Hirdetés
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 1xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G RJ, HBA330, áfás
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 Pro 24GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Samsung Galaxy A25 5G / 8/256 GB / Gyárifüggetlen / 12hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged