- Programajánló: közeleg az idei Bacsis-tuning Retró Számítógép kiállítás
- Computex 2025: az Akko klaviatúráira nem mondható, hogy unalmasak
- Computex 2025: szinte mindenre gondol a Team Group
- ATX 3.1-es tápokkal gyarapodott az MSI MAG termékcsaládja
- Még mindig nem döntött az ASML High-NA gépeiről a TSMC
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Projektor topic
- Házimozi belépő szinten
- Gaming notebook topik
- Steam Deck
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Házimozi haladó szinten
- Vezeték nélküli fülhallgatók
Új hozzászólás Aktív témák
-
Barney1981
csendes tag
Már előrendelhető az új Mac Mini
-
joey04
titán
olcsóbb lesz a mini:
-
Matthu
aktív tag
Lehet igazán jó kis gépet varázsolni a miniből. Szerintem nem kell feltétlen megvenni az újat. Játékra egyik sem jó, más felhasználásban meg nagyon apró a különbség. A "régi" szellősebb, több benne a hely. Tuti nem lesz gond a melegedéssel. Én raktam bele 4gb ddr3at és most jön bele a 300as wd velociraptor. Szerintem büntetni fog. Ez a kis upgrade pedig "potom" 38 ba került. Az tuti, hogy megtáltosodik a gép. A mini egy életérzés, tök jó, hogy gond nélkül végzem rajta a munkámat, erős halk, nem fogyaszt semmit és akkora mint egy sütis doboz. Nekem ettől jön be
-
Nyugdíjas
nagyúr
-
törölt tag
"egy iMac sokkal jobban megéri 340-ért a 21.5"-os."
Ez attól függ. Nálam pl. egyfajta HTPC szerepet is betöltene, ebből adódóan a lánc elemei sem így néznek ki, és az iMac sem alternatíva. De úgy emlékszem itt, a topicban is volt rá példa, hogy egyszerűen a Mini volt a megfelelő a kollégának.
Ettől függetlenül én is azt mondom, hogy vastagon fogott a ceruzájuk. Főleg, hogy - egy-két éve még más volt a helyzet, de manapság már - ha valaki nem ragaszkodik az Apple-hez, akkor azért elég könnyen talál alternatívát.
Itt van pl. a tegnap délutáni hírből az ASRock. (Nem, ez nem egy szép gép, a belseje viszont nagyon ott van.) -
bigz
tag
A webcamra 10 meg sztem keves is. A beepitett iSight rohadt jo. Gondolom, a kulso is, sot... Nyilvan van egy csomo kompatibilis szerkezet (talan a legtobb az) DE:
Osoknek vettem egy Microsoft megoldast tavaly karacsonyra, ami a specifikaciok alapjan eleg fullos volt, meg jobb is, mint az almas kukucs - hat csunyan elverzett. -
<NewL>
addikt
-
<NewL>
addikt
-
alamuszi
senior tag
válasz
Nyugdíjas #216 üzenetére
Jól ossze van rakva ez a cucc, csak kerdes, hogy ki fog ennyi penzert ilyen cuccot venni, ha ennyiert kap egy i5-os notebookot is, a delikvens, amiben van mar egy kepernyo, es hordozhato is. Szoval szep szep, de a mereteitol eltekintve nem sok elonye letezik. De ha 150 000 Ft.ert adnanak, akkor mindjart mas lenne a gyerek fekvese. Es ez meg akkor is igaz, ha megkapom a szokasos demagok dumat, hogy mutass mas gyartotol ugyanilyet, nem akarok, mert nincs, de ez nem indokolja a vicces arakat. Mert hiaba egyedi, ha csak a hype miatt van ilyen ara. Az meg szinet biztos, hogyha akkora kereslet lenne az ilyen gepekre, akkor a triumviratus, rarepult volna, de sajna, nem ez a kategoria, ami a leghasznosabb eladhato termek lenne plane a magyar arakon.
Erdekessegnek elmegy, mert a minoseggel nincs baj, de nem tobb.Bocs a fanoktol, de velemenyem lehet.
-
Nyugdíjas
nagyúr
válasz
Pisztillus #221 üzenetére
Mondjuk engem kicsit aggaszt az a fekete "izé" a vinyón. Nemtudom van-e valami köze a szerelhetőséghez (értes vissza lehet-e tenni, egyáltalán kell-e, és le lehet-e venni)
-
Pisztillus
senior tag
válasz
Nyugdíjas #218 üzenetére
Valóban, "szerelhetőbbnek" tűnik, mint az előd. Bár egy Toshiba notiban a különböző oprendszerek kipróbálása miatt már lassan csukott szemmel cserélgetem a HDD-t, ennek azért nem állnék neki. Max. RAM bővítés, de hát annak ugye ott az ablak, az már egyszerűbb. Remélem, lesz rá lehetőségem egyszer...
-
Nyugdíjas
nagyúr
válasz
#95561216 #219 üzenetére
nemnem. Csak te hitted azt, hogy a konkrét dolgora gondolok. Én ugy általánosságban mondom, hogy nem gondolkozunk el rajta-hogy esetleg hülyeség-e
Érted... ha nem tetszik kussolok, nem megyek oda észt osztani, hogy ti szegény hülyék meglássátok az Úr keze lesújt reátok bűneitek miatt
-
Nyugdíjas
nagyúr
válasz
Pisztillus #217 üzenetére
Hát, talán annyiban, hogy ezt emberibb eszközökkel is szét lehet szedni, ami után van rá esélyed, hogy nem lesz kicsit megbarmolva a ház, tehát még garis marad
-
Pisztillus
senior tag
Én csak a HUP-on követtem az eseményeket, ilyen mélyen nem rágtam magam bele a témába - köszönöm az alaposságodat!
Itt írták még tavaly, hogy a bíróság megtiltotta a Psystar-nak az eddigi tevékenységének folytatását. Itt pedig az az utolsó hír, hogy a Psystar fellebbezett... Amúgy a Rebel EFI nevű progit használta a Leo telepítéséhez, és ezt árulta is.
Nyugdíjas: Na akkor ebben sem lesz olyan egyszerű pl. a HDD cseréje...
-
Nyugdíjas
nagyúr
iFixit-ék nem birták sokáig
-
bigz
tag
válasz
Pisztillus #207 üzenetére
Most olvastam vegig az ugyiratot.
"Psystar has modified Mac OS X to run on its computers and has sold them to the public. [...] Psystar first bought a copy of Mac OS X and then installed it on an Apple Mac mini. Next, Psystar copied Mac OS X from the Mac mini onto a non-Apple computer. This non-Apple computer was used as an “imaging station.” Once on the imaging station, Mac OS X was modified. Psystar then replaced the Mac OS X “bootloader.” The bootloader runs when a computer first comes on and locates and loads portions of the operating system into random access memory. Without a bootloader, Mac OS X would not operate. Psystar also disabled and/or removed Mac OS X kernel extension files and replaced them with other kernel extension files. Psystar’s modifications enabled Mac OS X to run on non-Apple computers. The modified copy became the “master copy” that was used for mass reproduction and installation onto other Psystar computers. Apple also alleges that every time Psystar turned on Psystar computers running Mac OS X then another copy was made in random access memory."
Valoban necces, abszolut jogos a per. A sracok konkretan belepiszkaltak az oprendszerbe, majd eladtak a konfiguracioval egyutt. Kvazi hamisitottak es terjesztettek az OS X-et. Ez nagyban kulonbozik az "osszeraktunk egy gepet, amire ha akarsz, rakhatsz OSX-et" koncepciotol. Mint vevo, tobb helyen elolvashatod, hogy mikent raksz almamagot egy PCre, onnan pedig mar tenyleg csak egy frissen vasarolt install DVD, es koszonjuk szepen. Szerintem akad boven, aki a szoftveres reszet bevallalna, de nem akar sz*rakodni azzal, hogy osszevadassza a megfelelo hardvert. Miutan Psystar behozta az Open Computer elnevezest a koztudatba, mar arra is van lehetoseg, hogy ezt a hullamot lovagold. Ok nem hiszem, hogy perelnenek (plane, ha tamogatod oket az oldalon keresztul), az Apple meg nem tudna veled mit csinalni, mert meg csak meg sem emlitened sem oket, sem az oprendszeruket. Egy olyan ceg helyeben, akik gepeket raknak ossze, inditanek egy uj kategoriat egy vagy ket fele kiszerelessel, aminek ez lenne a neve, hogy Open Computer, es oopcionalisan valami elotelepitett, ingyenes Linuxszal adnam - kizart, hogy bele tudjanak kotni.
-
bigz
tag
Szerintem en is a regebbi mini fele hajlanek. Egyreszet az oprendszer miatt, masreszt mert 40k-val olcsobb, es a valoban, a celnak megfelel.
Ha az oprendszer nem szamit, akkor valoszinuleg van olcsobb alternativa, ami az elozo szerias minikkel rohogve felveszi a versenyt tudas teren, es akad szep, letisztult haziko, amibe el lehet rejteni.
Szerk: Az utolso bekezdes torolve, rajottem, hogy marhasagokat irkalok
-
bigz
tag
válasz
Pisztillus #207 üzenetére
Asszem, en is asok par kutat. Foleg, ha ok elotelepitettek. Teny, hogy a felhasznalasi feltetelekben egyertelmuen benne van, hogy nem installalhatom, csak Apple gepre, es nem biztathatok senkit arra, hogy egyeb hardverre pakolja*. Ugyanakkor a magyar kereskedelmi jogban is talalni olyan bejegyzeseket, amik alapjan par bolt vasarlasra, aru visszavetelere es egyeb aprosagokra vonatkozo szabalyzata egesz egyszeruen torvenytelen. Munkajog nemkulonben, mas kerdes, hogy ott van egy olyan fuggosegi viszony (kiraknak, mint macskat sz*rni), ami miatt pofa lapos.
Attol, hogy ok leirtak egy szerzodesbe, es azt elfogadtatjak a vasarloval, meg nem feltetlenul jarnak el jogosan. Elvegre mindegy, hogy egy szerzodes vegen ott all az alairasom, vagy nem, ha a szerzodes temaja torvenybe utkozik (pl. eroszakos cselekedetek, erre volt par precedens az USA-ban, ahol par idiota onkent alairta a sajat "halalos iteletet", de a "masik szerzodo felet" attol meg lecsuktak emberolesert).
*ez azert erdekes kitetel, mert ha veszek egy OSX-et, akkor nem mondhatom senkinek, hogy (azt a konkret peldanyt) telepitse egy nem Apple gepre, ha viszont nem veszek OSX-et, akkor nyugodtan propagalhatom, mert nem fogadtam el semmifele felhasznalasi feltetelt.
Mar nem annyira erdekel, hogy ilyesmibe kezdjek, eleg sok macera egy ilyen startup, de a jogi resze egyre inkabb foglalkoztat.
-
-
bigz
tag
válasz
Pisztillus #204 üzenetére
Most piszkalni fog rendesen, hogy mi az a hatar, ameddig el lehet menni. Ugy ertem, ha a Microsoftot europaban b*sztathattak amiatt, mert sajat bongeszot mertek integralni a sajat oprendszerukbe (pedig ok nem tiltottak a tobbi bongeszo telepiteset), akkor lehet, ez is megerne egy probapert. Nem hiszem, hogy egyedul vagyok olyan, aki ugy veli, hogy ha egyszer megvetted a progit, akkor nincs jogalapja megtiltani, hogy mire pakolhatod. Nem tudom, hogy a franciaknak vagy akar Magyarorszagon mi lenne a vege, de az angol precedens-alapu jogrendszerben erosen ingatag az Apple allaspontja. Az egyetlen kerdeses dolog az almamag marad, habar ugy tudom, a Darwin open source. Ezen tul mar nem nagy ugy legalisan a vilag tudtara hozni, hogy a rendszerekkel mukodik az OSX. Ez pedig meg mindig kint van a skacok honlapjan: "In addition to using only first quality components, our hardware specifically chosen such that it is known to be compatible with OS X (via Apples own drivers or open source offerings online). This makes it easier to get up and running with your favorite XNU based operating system, including Pure Darwin."
-
Pisztillus
senior tag
Szép kis gép (bár első ránézésre kissé furcsa), de nem zavarna, ha itt figyelne egy az asztalomon...
Egyhamar ez a veszély nem fenyeget - az ára engem is kissé meglepett - de majd meglátjuk, mennyi is lesz az annyi, ha már meg is érkezik az üzletekbe. Addig is marad a MacBook, meg a hacki. Bár ez utóbbi tényleg nem ugyanaz.
Más: Azt viszont nem értem, mire jó egymás "gyilkolászása", Apple vs. ThinkPad és tsai vita. Mindenki olyan gépet (és oprendszert) használ, amilyen tetszik neki (ill. amilyet meg tud engedni magának). Nekem van Apple gépem (még Leo-val) meg X40-em is (XP-vel). Mindkettőt imádom - és egyikük sem hagyott még cserben, úgymond utolsó mentsvárként is szolgálnak, ha már a többi gép kidőlt a sorból.
Bigz: A legutolsó "klóngyártó" kiirtás az Apple vs. Psystar eset volt - itt is az Apple "nyert".
-
válasz
#95561216 #197 üzenetére
Az apple gépeken meglepően jó tapipad van, azt az egy negatívumát látom csak hogy a tapipad egyeben egy nagy gomb is, és elég macerás néha ha drag&drop funkciót akarsz használni, és a tapipad széle felé nem nyomod jobban, hajlamos felugrani a gomb. Biztos szokható, vagy át lehet állítani, de én pont emiatt dugtam rá egeret. Így viszont bukom a gyorsan kényelmesen elérhető több ujjas vezérlést, mer ugye alapból nem a tapipadon, hanem az egéren van a kéz...
Más: az asrock megint alkotott. Azt leszámítva hogy nem egy szépség, egész combos kis gép, és gyanítom olcsóbb mint a mini
-
Alex91
félisten
A regit kell megvenni, most akciosan 155k a kicsi
!
-
alamuszi
senior tag
Drága drága, régebben az első Mac volt amire azt mondtam, hogy na végre egy mac, a Pro mellett ami megéri, de ezzel az árral nem éri meg, megint kez elszállni a magyar apple kereskedelem.
-
bigz
tag
válasz
#95561216 #192 üzenetére
A marketing meg a bullshit koznyelvben hasznalatos egyenesagi rokoni kapcsolata szerintem mellozheto egy olyan vitaban, ahol a marketing kivetelesen a szo valos ertelmeben szerepel, es nem a koznep szamara egyedulikent felfogott marketing=reklam keplettel. Mint ahogyan az uzletkoto sem attol lesz az, mert hasba torteno lyukbeszedbol kivaloan erettsegizett, es mint ahogyan a komuves sem csak hazat epit. Ez igy eddig troll, ugyanakkor atfogalmazodasat varjuk szeretettel.
Lenovo: felaras vagy nem, ugyanugy egy nev a sok kozul. Az OSX altali elszigetelodes negativ hatasait az Apple kvazi orvosolta, amikor attert Intel platformra, es lehetove tette, hogy Windows legyen az Apple gepeden. A PC tovabbra is egykaptafa, kiveve talan azok szamara, akik a Linuxot reszesitik elonyben - legalabbis feltetelezem, hogy ok nem almas gepeket hasznalnak javareszt, habar errol sok fogalmam nincs. A tobbieknek vagy Apple, vagy nem Apple. Ha letezne egy masik marka, amin ugyanugy elfutkoraszna az OSX, akkor mar meroben mas lenne a helyzet - nem hiszem, hogy annyira rosszul jarnank a dologgal hosszu tavon, de ez csupan kepzelges es/vagy csalfa, vak remény.
OSX licence: ez nagyjabol lejott nekem is, ugyanakkor lasd #188 kozepso bekezdes.
Mindazonaltal... bizony!
-
törölt tag
Jó, hogy felhoztad a Lenovot, mert azok is feláras termékeket készítenek, pontosabban azokat is, gondolok itt pl a ThinkPad X szériára. Az akár még többe is kerül, mint egy macbookpro, csak ott tudom, hogy miért kerül ennyibe, és az áremelő tényezők nagyrészt hasznosak, nem marketing bullshittel gerjesztett igények.
Régen még lehetett mondani, hogy kétféle marketinggel, egy funkcionális és egy életérzésre alapulóval lépnek fel, mára ez totálisan eltolódott abba az irányba, hogy 'nézzed mekkbukair nagyonvékony', csak közben kb netbook funkcionalitása van, mert mindent kihagytak belőle, addig senki le se szarta, hogy milyen vastag, mert max 1 centi semmit sem számít, ma már mindenki ezt szajkózza, hogy mennyivel jobban elfér a könyvek mellett, csak arról nem beszél senki, hogy cipelni kell a usb hubot is, ha egyszerre akarsz egerezni meg mobilnetezni.
Az osx licencében meg szerepel, hogy csak mac gépekre telepítheted, ha te hekkelt gépekre telepítve árulod, megsérted, és máris perelhető vagy. A nagyon max a direkt erre épített gépek árusítása csupaszon és suttogó propaganda.
-
doc
nagyúr
ez mar nagyon off lesz, de ennek a topicban mar ugyis mindegy
a 'belenyulkapiszka' OSX-en abszolut nem jatszik, meg lehet csinalni, nagyon sok mindent be lehet igy allitani, de meg sosem ereztem szukseget, tenyleg eszebe sem jut az embernek
az Ubuntuban kimondottan keves beallitasi lehetoseg van, ezert sem szeretem
de ezek utan neked abszolut ajanlom az OSX-et, viszonylag keves turkalasi lehetoseg van, de mindent ami fontos be tudsz allitani, ha meg kompatibilitasi problemakat emlegetsz, szerintem Macesek azt sem tudjak hogy mi az a szo
-
bigz
tag
"mult heten teljesen veletlenul rajottem, hogy a CTRL+COMMAND ugyanezt csinalja OSX-en, azota meg az eg is kekebb" egy apro lolt dobtam itt a nagy kek labdan, amin ulok, es ez mar a masodik a mai napra, mert a zsirafos poent is most olvastam eloszor.
amugy igyen, a rendszerbe valo belenyulkapiszka erdekelt. nem sokat hasznaltam linuxot, egy ubi volt fent vajmi rovid ideig, amig rajottem, hogy nekem kenyelmetlen es tele lett a hocipom a kisebb-nagyobb kompatibilitasi gondokkal. az altalanos teveszmem viszont az, hogy aki eleg fanatikusnak es mazochistanak tunik ahhoz, hogy elmelyedjen a linuxban, az valojaban annyiban kulonbozik tolem, hogy erti, mit csinal, es tudja, hogy mit hol keressen. Ehhez pedig egy melyebb felhasznaloi ismeret szukseget latom, ami feltetelez egy fajta DIY attitudot. A hozzaallas nalam is megvan, csak lovesem nincs az egeszhez. (szamomra az Ubuntu testreszabasa elso ranezesre olyan volt, mint nekiesni egy egymillio darabos kirakonak, amin egy tonna sarga M&M's van. masodik ranezesre ez redukalodott 5000 darabra, ami meg mindig obszcen.)
-
doc
nagyúr
hogy szamitott-e? jo kerdes... mire gondolsz pontosan?
oszinten szolva sosem ertettem azokat, akik uj OS/ablakezelo/GUI/stb ele ulve jajveszekelnek hogy 'jajj ez hasznalhatatlan, nem mukodik, hol a piros gomb, itt csak zold van'talan ilyen szempontbol szamitott hogy jopar OS-t lattam mar, nem varom el hogy mindegyik ugyanugy mukodjon mint amivel legeloszor talalkoztam, igyekszem megerteni hogy mire gondoltak a tervezesenel, es annak megfeleloen kezelni
olyan szempontbol viszont, hogy a Linuxon felszedett tudast hasznalom-e OSX-en mar vegyes a helyzet... mikor shellt hasznalok valamire (pl. tobb file-on muveletek, stb) akkor nyilvan nagyon jo hogy itt is van bash, de amugy tok jol mukodik minden ugy ahogy az OSX kinalja, ugyhogy szukseg egyaltalan nincs ra
Linuxon teljesen termeszetes, hogy ha valamit akarok, megkeresem a config file-t, szerkesztem es orulok hogy mukodik. OSX alatt eszembe sem jut ilyesmi, beirom a spotlight-ba amit akarok, rakattintok es orulok
mindkettonek megvan a maga varazsa...ja, egy dologban nagyon szamitott a Linuxos mult: iszonyuan hianyzott az ALT-clickes ablakmozgatas/atmeretezes, aztan mult heten teljesen veletlenul rajottem, hogy a CTRL+COMMAND ugyanezt csinalja OSX-en, azota meg az eg is kekebb
-
bigz
tag
Igazabol mindharmat megvalaszoltam, amennyire tudtam.
Ez a bizonyos sz*rraperelt probalkozas mibol allt pontosan? Kivancsi vagyok, milyen indokkal perel az Apple, hogy az operacios rendszeruket feltelepited egy szamitogepre? Ha maskepp nem mukodik, akkor akar a MBP2Tablet megoldas alapjan a vevo veszi meg es installalja fel az operacios rendszert. Nem hiszem, hogy sokat tudnanak tenni ellene, kulonben lehet nekiallni perelni az osszes ilyen temaju forumot.
Off, de a linuxos multad szamitott valamit, amikor eloszor hasznaltal Macet, vagy semmit a vilagon, vagy akkor meg nem volt ilyen mult a multgyujtemenyedben? Erre mindig kivancsi voltam...
-
doc
nagyúr
válasz
RepeatSector #186 üzenetére
ossze nem omlott nalam, csak siman nem latja
a billentyuzettel volt kaland meg nalam, az elejen nem tudtam beirni a nevemet a PS2-es billentyuzettel, ami nelkul persze nem enged tovabb, vettem egy USB-set, kitoltottem a formot, azota a PS2-es is mukodik -
zakacs
csendes tag
Hát ez nagyon szép. Leválthatná egy ilyen a gépemet. Főleg hogy raktak rá hdmi-t is. Csak hát ennyi pénzért nem köll
-
Stimpy001
aktív tag
Akik azt mondják hogy jelenleg drága a Mac, nézzék meg milyen árba voltak az Apple notik 10-12 éve:
PowerBook a gyengébbek kedvéért, és ezek nettó árak!
-
doc
nagyúr
válasz
RepeatSector #177 üzenetére
hackintosh nem rossz, nekem van olyan szerencsem hogy a gepem hajszalra azokbol a markaju/tipusu alkatreszekbol van osszerakva, mint amit az iAtkos honlapjan 'legajanlottabb'-nak irnak
leszamitva az IDE-s DVD-irot, azzal nem all szoba...
-
doc
nagyúr
1) a design megtervezesenek koltsege kvazi nulla vasarlokra leosztva
2) a PCC korszakban volt az Apple-nek "low end Mac Pro" gepe: Mac G4
3) ezt megvalasztoltad magadnak
a 'hamis apple' gepek gyartasa nem nagy biznisz, volt mar ilyen probalkozas, az Apple sz*rra is perelte oket...
en ugy latom hogy az Apple-nek baromira nem celja a penetrans piacszerzes, legalabbis a szamitogepek piacan. azt tutira nem fogjak megcsinalni, mint amit a telefonoknal az iPhone-nal
jol elvannak ok a maguk elitista piacavalaz arkepzes valoban nem kimondottan vasarlobarat, mondjuk ki nyugodtan: hatalmas haszonkulccsal dolgoznak, az 'elit' vagy ha ugy jobban tetszik, 'sznob' eleterzes erosen be van epitve az arba
megis, ha munkahelyet valtok es vissza kell adni a ceges MBP-t, az elso dolgom lesz egy sajatot venni magamnak, dacara a hatalmas arnak, a sokeves Linuxos multamnak, szoval valamit tudnak Almaek...
-
bigz
tag
Elore szori mindenkitol, ez hosszu lesz es fajni fog.
En azt hiszem, ertem, mire akar kilyukadni, de azert van par kod, amit erdemes lenne eloszlatni a fejekben. Amellett, hogy az Apple ravarrja a logot par minimalista alu kavicsra, rendesen osszevalogatjak az alkatreszeiket. Valoszinuleg nem a design dragitja meg ennyire a cuccot, habar szervesen hozzajarul az egyediseghez, mint legszembetunobb megkulonbozteto ficsor. A minosegi hardverelemek mellett masik oka az arnak az oprendszer: igaz, hogy csak £22-ot fizetek erte, de a tobbi bele van epitve a vas araba a "felhasznaloi elmennyel" egyutt.
Figyelem, a nyugalom megzavarasara alkalmas, szaraz marketing vitaalap kovetkezik, Detritus Ormester jobbra el.
Ahhoz, hogy osszerakjanak egy filmo-kompatibilis termekpalettat, valamit be kell aldozni. Lenne par elonye a dolognak:
- nagyobb utemben nyerne teret az oprendszer, ami tovabbi, kozvetett pozitivumokhoz vezet (pl. az OSX hasznalatatol valo idegenkedes csokken; tobben fejlesztenek Appokat, igy indokolhato az erosebb szures)
- a fentiek miatt konnyebb lenne terjeszkedni a kisvallalkozasok iranyaba (kisebb uzletek, irodak), foleg, hogy az oprendszer olcso, es van eleg progi, ami untig eleg ilyen kornyezetben, es szinten versenykepes aron vesztegetodik (tudom, free software rulez, valamennyire egyet is ertek, de ez most nem az a topik, ugyhogy linux trollok meg latjak az ormester sziluettjet a tavolban, futolepesben jobbra el)
- a nagyobb penetraciora stabil loyalitast lehet alapozni a kesobbiek soran (itt derulne ki igazan, hogy mekkora a real erteke a cegnek)A negativumok elso es legfontosabb eleme az exkluzivitas elvesztese. Ha egy marka ugy lesz kozkeletu, hogy megorzi az egyediseget es a valos ertekbol fakado statuszat (az USAban bizonyos korokben azert eleg elterjedt a Mac, es megsem szamit tomegtermeknek, mint ahogy az iPod fenye sem csokkent sokat az elmult 5 evben), akkor okos vezetes mellett a piaci pozicio beton. Ha megbomlik az exkluziv jelleg (illetve a ceg bontja meg a nagyobb penetracio remenyeben), akkor szamolni kell vele, hogy romlik a marka erteke. Kerdes, hogy hosszu tavon melyik kifizetodobb, a kis resznek eladni valamit, amit a nagy resz nagyon szivesen elfogadna (termeszetesen melyseges tiszteletben tartom egyesek valos indokra alapozott "kell a kutyanak" ars poeticajat, en maradok felszines, es almodozom tovabb), vagy a nagy reszt megcelozni, es bebukni azt a (z egyebkent meglepoen szuk) reteget, aki azon elvezkedik, hogy masnak ilyen nincs, ES bebukni a markaimazs 90%-at. Ha belegondolok, ez utobbi eleg necces. Jelenleg ket valasztas van, ha pl laptopot veszek: Apple vagy Lenovo/HP/Dell/Acer/Asus/MSI/SonyVaio/Satobbi. Erezzuk a kulonbseget?
A kovetkezoket tudnam elkepzelni az uj termekvonallal kapcsolatban:
1. Tervezhetnek kevesbe dekorativra, (azert tovabbra is bele kell, hogy ferjen az arculatba). Szerintem sokkal olcsobban nem tudnak adni a fent emlitett indokokbol. Nem hiszem, hogy buknanak ezeken az SKUkon, de joval kisebb lenne a hatarhaszon.
2. Kihozhatnanak egy low end MacPro gepet, mint ahogy van MacBook a MBP-k mellett. A nagy gep az Apple hasznalok koreben a nagy teljesitmenyu munkaallomassal egyenerteku, igy gyakorlatilag kicsit ervenyet veszti a koncepcio.
3. Elerhetove tehetnek az OSX-et nem Apple altal osszerakott platformokra. Ezt tuti nem fogjak megtenni, hisz pont ezert fut az OSX gyorsan es stabilan, mert nem kell a vilagon gyartott minden hardwerelemet tamogatnia, csupan azt a nehanyat, amit az almasladakba osszevalogatnak.
Jelenleg szerintem a ceg tobbet aldozna, mint amennyit biztonsaggal nyerne: a markaimazst, az exkluziv jelleget, egy keveset a filozofiabol.
Summa summarum: van mar olyan vallalkozas, ahol PC alkatreszekbol raknak ossze gepeket ugy, hogy keszen kapod tweakelt kernellel es egy clean install Mac OSXszel (nem Hackintosh, hanem eredeti DVDrol telepitett Snow Leopard)? Ugyanugy, ahogy meg az iPad megjelenese elott volt ceg, amelyik egy kozepes eskuvo arabol a (hozott anyag) MBP-bol hegesztett egy tabletet, siman el tudnek kepzelni olyat, aki ejjel-nappal alkatreszeket valogat es OSX-et tesztel egyedileg osszerakott, aranylag olcso gepeken. Meg lehetne celozni egy tatongo rest, arak valamivel a HP meg DELL konfigok folott eroforrastol fuggoen. A pereskedest meg a kellemetlensegeket elkerulendo, tudatositani kell mindenkiben, hogy az Apple-nek ehhez semmi koze, es ok nem vallalnak semmilyen garanciat es tamogatast az OSX futasat illetoen, hisz nem ok raktak ala a vasat. Ha valakinek tetszik az otlet, privi ram, aztan "zuhanjunk neki, mert semmi se lesz belole".
-
Matthu
aktív tag
A Prohardver fórum hasábjai tökéletesen alkalmatlanok Mac-es beszélgetésekre. Csak a flame, csak a flame. A vélemény pedig valóban olyan mint a segglyuk.....
-
Matthu
aktív tag
A Prohardver fórum hasábjai tökéletesen alkalmatlanok Mac-es beszélgetésekre. Csak a flame, csak a flame. A vélemény pedig valóban olyan mint a segglyuk.....
-
Tim82
félisten
-
doc
nagyúr
válasz
#95561216 #163 üzenetére
hopp, ez kimaradt:
a 'konzolos terito duma' az ami baromira nem jellemzo ram. PS1-em van otthon, azzal szorakozgatok idonkent, szoval a legkevesbe vagyok gamer
de mindig a jatek szokott lenni a vegso erv a windows pc mellett, Linux/OSX/stb ellen, ezert gondoltam hogy te is ebbe akarsz belekotni -
madgie
titán
-
toldy
őstag
szal kb 1,4L a teljes térfogat? Egyébként határottan tetszik és felkeltette az érdeklősésem, szerintem teljesen elegendő a tudása. De már megint az árazás.
-
doc
nagyúr
válasz
#95561216 #163 üzenetére
Amúgy meg mi ez, hogy akkor vegyek pc-t
mivel az igenyeidet ugy specifikaltad, ami szandekoltan csak a PC-re illik, ezert mondom hogy akkor vegyel PC-t
most az a baj, hogy huszadakkora helyet foglal mint egy nagy PC-s haz? azt megertem, hogy dragallod (mindenki mas is), de akkor sem kell habzo szajjal fikazni, ha neked nem tetszik, nem veszed meg, ennyiha csak kiprobalni akarod az OSX-et, es komolyan gondolod (tehat nem csak arra, hogy leulj ele egy orara, es ugy allj fel hogy 'ez szar, nincs benne start menu meg nem megy a total commander' ) erdemes egy regebbi, mondjuk G4 Mac-et nezni ami nem lesz ugyan eromu/sebessegbajnok, de az OSX-szel ismerkedni tokeletes (azert arra figyelj, hogy Leopard legalabb menjen rajta, az az utolso OSX-kiadas, ami PPC procin is mukodik), 10-15 ezerert mar kapsz kis szerencsevel, es ha nem jon be, ugyanannyiert el is tudod adni
igy meg az az oromed is meglesz, hogy jo nagy a haz -
törölt tag
Írtam mire kéne, kipróbálni az osx-et. Amúgy meg mi ez, hogy akkor vegyek pc-t? Nem épp arról szólna ez az egész, hogy a makkosix milyen fasza, az a lényeg? Ahhoz nem nem kell csicsás hardver.
Milyen igényemet nem elégíti ki a mini? Mondjuk hogy ne fizessek feleslegesen a miniatürizálásért, amikor épp egy ilyen kis szutykot nem tudnék hova rakni, asztalon helyet foglal, mellé meg nem lehet rakni, ha az odd-t is akarod használni. iMacnél meg vicc, hogy kifizettetnek egy olyan monitort, amire emberek 90%-ának nincs szüksége, aztán még monitorbemenete sincs, hogy pl az általad emlegetett konzolt vagy egy set-top-boxot rádugj.
A játékot meg nem tudom miért hoztad fel, de a konzolos térítő dumával majd akkor gyere vissza, ha ps3-on lehet cadezni, uram bocsá' kijön rá a civ5 (nem).
-
Metalfan
senior tag
Ez is olyan, mint a zsiráf: szép, szép, de nem kéne
Én jobban örültem volna, ha a tápot kívül hagyják, így legalább annak a hőjével nem kellene megbirkózzon a ventilátor.
-
doc
nagyúr
válasz
#95561216 #156 üzenetére
mi a te fogalmaid szerint a 'normalis'? az ami sima pc? akkor vegyel pc-t
jol hasznalhato otthoni szamitogepnek ott a mini, ha monitorral, minden egyebbel egyutt kell akkor imac, ha eromu akkor mac pro
milyen igenyeidet nem elegiti ki a mini? jatekgepnek valoban nem valo, de arra Apple (sot, szamitogep) eleve nem, vegyel konzolt, olcsobb, ezerszer lassabban avul el/vesziti el az erteket, nincs vele millio sz*pas
(mindemellett megjegyeznem hogy az asztali PC-re elsosorban a jatekok miatt raktam OSX-et a Linux melle, igy tudok ott is NFS:MW-vel jatszani. igaz, ez az utobbi kb. fel evben, miota feltelepitettem, ketszer fordult elo)
-
Alex91
félisten
válasz
Napfénysüti #157 üzenetére
Istenem, lehet izlesficammal szuletni!
-
Napfénysüti
nagyúr
Elég drágának tűnik az előző generációshoz képest. Pedig az egész korrekt ár/érték arányú volt.
-
Alex91
félisten
Sziasztok!
Van egy utolsó generációs, 12" Powerbook-om, ami a szériára jellemző módon eléggé melegszik, illetve hangos. Van valamilyen alkalmazás (Leopard alá), amelyik segítségével lehet valamilyen módon alulfeszelni? (Mint PC-alapú notebook-oknál az NHC, vagy az RMClock.)
Tudom, hogy van G4FanControl, de úgy gondolom, a ventisebesség szabályozása csak a hangosodást oldja meg, a melegedést nem, tehát tüneti kezelés volna a probléma megoldása helyett.
A segítséget előre is köszönöm.Ebbol szamomra nem derult ki, hogy te mar esetleg kifujtad belole a port...
-
kokyt
senior tag
Látom, sikerült megint indulatból válaszolnod. Lassan már le kellene állnod ezzel.
Csupán arra utaltam, hogy mini a belépő volt a "klubba", most viszont árban nincs nagy difi az iMac-hez képest, és ennek fényében nagyon túl van árazva. Akkor már inkább egy kis plussz és a nagyobb tesó, mint ez. -
Tim82
félisten
Meggyőző.
A kérdésem annyi volna, hogy ez jelenleg is elérhető az Apple oldalán? Erre vonatkozott a linkes kérésem is.
Azért kérdezem, mert pl. a HTC nem pakolta fel a (régebbi) telefonjai service manualját a netre, mégis kiszivárgott, némi guglizással megtalálható. (Konkrétan a HTC Wizard-nak találtam meg így.)
-
Tim82
félisten
Igen, csak épp a problémára hosszú távon semmilyen megoldást nem jelentett a tanácsod (a kérdésem kifejezetten arra vonatkozott, hogy van-e valamilyen undervolting-lehetőség G4-re, ami esetleg elkerülte a figyelmemet) és tekintve, hogy szakmai hozzászólásaim nagy részét notebook-okkal kapcsolatban sikerült szereznem, elég "érdekes" tanács is volt.
biker: ha megtalálod a linket, ahonnan leszedted (nem pedig átküldöd), elhiszem, miért ne hinném.
-
Alex91
félisten
* Erre volt Alex'91 fórumtársunk mélyenszántóan bölcs tanácsa, hogy érdemes szétszerelni a "szerelési rémálom" PowerBook-ot és kifújni sűrített levegővel, mert az csodákat tesz. Csak sajnos épp nem oldja meg a melegedést. Valamint annál a notinál, ahol darabokra kell szedni az egész gépet egy vinyócseréhez, ez nem feltétlenül a legjobb ötlet.
Nekem meg egy 2005-os elso generacios G4-es Minim van. Mostanaban annak is ment allandoan a ventilatora. (Uj koraban hangjat nem hallottam, kiveve a 40°-ban.) Fogtam, szetszedtem, ecsettel leporoltam, es utana megint kusban van
. (Az 5 eves ventilator ezek szerint meg mindig birja, nem zorog.)
Ezek utan batorkodtam mondani, amit mondtam... Teny, en se szeretem szetszedni a gepet, de az 5 ev alatt 2x spakliztam szet... -
evone
őstag
válasz
Gabesz84 #128 üzenetére
Rendben, vegyel akkor olyat.
Én személyszerint akárhányszor voltam nyaralni Görögországban vagy Horvátországba, sose láttam kockaladát, vagy 20 éves suzukit, lehet nem véletenul, mert egyik se birta volna ki az utat, vagy nem is birta ki.
Szoval nagyon sok értelme van hogy valaki ezt mondja hogy ennyibol mar autot lehet venni, eszerint a felfogas szerint minek van egyaltalan szamitogepe? Hiszen annyibol mar autot vehetett volna, igaz max a szomszed faluba megy el, de máris lefikázhaatta vele az applet... kurva gáz..
-
törölt tag
Rakják be ugyan ezt 'asztali' alkatrészekből egy normál méretű házba, adják ahhoz illő áron, és megveszem. De azért nem fizetek dupla árat, hogy elavuló technikát bezsúfoljanak egy kilapított valamibe, ahol vagy nem lesz szellőzés, vagy hangos lesz, és - nálam - még a hellyel se spórolna, mert asztalon helyet foglal, mellé meg nem rakom, mert a pincébe kéne menni a lemezekkel.
-
dts-hd-t pl nem tud kitolni magából, de ezt már előttem is írta valaki. Távpiszkálórol nem tudtam hogy van, ezek közül valamelyik amire gondoltál?
http://en.wikipedia.org/wiki/Apple_Remote
Ezek azért elég vérszegények. Akkor inkább a gyári wireless keyboard, bár az ha jól emlékszem nem dúskál médiagombokban.
Mondjuk akkor még mindig hiányzik a tv tuner. Namindegy, szoval szerintem nagyot kaszálhatnának egy ilyen macOS-es, PC-s mediacenterrel, talán a következő appleTV... bár azt rebesgetik azon már iOS lesz, szal álmodik a nyomor -
persze hogy nincs vele semmi baj, van akinek jó a macOS, használják egészséggel, nem is akarok lebeszélni róla senkit.
Nekem nem jó, mert egyszerűen nem olyannak van kitalálva amire nekem szükségem van, és ennyi.Ezek az unibody-s gépházak nekem nagyon bejönnek, viszont a mac minit igazán árulhatnák mattfeketében is, távirányítóval és valami komolyabb hangkimenettel, jól nézne ki HTPC/médiaközpont üzemre szánva is egy nappaliban.
-
Tim82
félisten
válasz
Nyugdíjas #131 üzenetére
Tehát erre ők is rájöttek, hogy nem pálya. Más kérdés, hogy utóbb, ami legalábbis nem szép.
Azért ez a felismerés 4 év alatt esett le az Apple-nek.
A G4 PPC amúgy messze nem volt rossz, még mobil platformként sem. Egy jobban átgondolt hűtésrendszerrel mindez megoldható lett volna.
doc: az R61i zörgő ventijén egyrészt valószínűleg egy sűrített levegővel való kifújás/újrazsírozás elég sokat segített volna, másrészt ha még garanciális, szó nélkül cserélték volna az Infopark-beli Lenovo-szervizben.
Egyébként pont azt szeretem a dokkolóban, hogy ha kell, a notebook-om teljes értékű desktop replacement lehet, ha meg a mobilitás kell, egy gombnyomással választok le minden perifériát.
-
varsam
őstag
válasz
Gabesz84 #132 üzenetére
Mint már írták, kinek a pap, kinek a paplan. Nincs is ezzel baj, sőőt, így van jól. Én hackintosht használok, és még ezt is jobban szeretem mint a wint, linuxról nem is beszélve, számomra a linux a "használhatatlan szar"
Mindenkinek mások az igényei, és ezt kell tiszteletben tartani és akkor nincs probléma. Én sem megyek át a linuxos topikba, és kezdem el anyázni a rendszert, mert vki meg anélkül nem tud élni/dolgozni.
Amire nekem kell a gép, arra töléletes a Mac OS. (Az asztali gépet öcsém használja, azon csak játék megy, természetesen winnel.) -
doc
nagyúr
masok az igenyeink ahogy latom
Linux-kompatibilitassal egyik esetben sincs gond (ugyan a MBP-ra felraktam egy Slackware-t amivel minden remekul ment, meglepo modon meg a hangeroszabalyzo funkciobill.ek is, sosem bootoltam ra telepites utan)
dokkolo nekem sosem hianyzott, sokat utazom, igy ritkan latnam hasznat
melegedni a MBP is szokott, sot, gyakran kimondottan forro, igaz hogy a virtualis gep, az abban torteno + az OSX-en is kozben zajlo programforditas nyuzza rendesenilyen szempontbol egyebkent nagyon kenyelmetlen tud lenni a MBP huzamosan ideig tarto eros hasznalat utan, a Lenovonal nem izzadt ennyire a tenyerem (bar az is melegedett rendesen, sot kb. egy ev utan mar nagyon beteg, zorgo hangja volt a ventinek)
-
nem hasonlitom ossze, csak valaszoltam egy kerdesre.
Amúgy azért van ilyen gépem, és nem MAC, mert ez az egyetlen szórakoztatóelektronikai és munkaeszközöm (ami nem fér bele a zsebembe) és ennélfogva mindent tudnia kell. Bírnia kell, hogyha netán kicsit elegem van a fejlesztésből, akkor 2 eclipse mellett nyugodtan elindíthassak akár egy komolyabb játékot, vagy amivel elütök 15 percet, vagy ha épp úgy alakul el tudjak indítani vmware-ben egy macOS-t hogy tudjak iPhone-ra fejleszteni.
Emellett kijelenthetem, hogy a macOS egy használhatatlan csillivilli szar, és ezt nem csak a hackOS-es tapasztalataim alapján mondom, volt már szerencsém huzamosabb időre MBP-hez is, egy rémálom azokon a gépeken dolgozni, egyáltalán rémálom macOS alatt dolgozni, de sajnos muszáj. -
Nyugdíjas
nagyúr
A mostani MBProk is melegszenek, tagadhatatlan,de a PowerBookok miatt szakitott (elvileg) az Apple a PPC vonallal, mert egyszerűen nem voltak jól hűthető mobil megoldásaik. (Az asztaliak is melegedtek,de ott egyszerűbb hűtést fabrikálni ha kell.) Tehát erre ők is rájöttek, hogy nem pálya. Más kérdés, hogy utóbb, ami legalábbis nem szép.
Na, nem akartam ezzel mondani, hogy bocsánatos bűn, hanem hogy azóta azért más a helyzet, és azt a PPC procit komolyabb hűtéssel is jó muri lett volna lehűteni
-
Tim82
félisten
Nekem egy utolsó generációs 12" PowerBook-om van. Gyönyörű külső, alumínium burkolat, iszonyat kényelmes billentyűzet, teljesen szerethető kis gép.
Mellé melegszik, mint az állat, és zajos a ventije (és nem azért, mert hú-de-koszos volna).* Se szellőzőlyukak az alján, se normálisan megtervezett szellőzési rendszer, tudja sütni az ember kezét/lábait rendesen, mintha csak egy "gémer notebook" volna. Az Apple erről a problémáról a kezdetektől kapott visszajelzést, úgy "oldotta meg", hogy a Tiger egyik frissítése óta csak magasabb hőmérsékleten kapcsol rá a venti, ergo jobban melegszik, cserébe később kezdi el magát hűteni. Wow, micsoda júzerbarát megoldás.
PPC-n eddig nem találtam semmilyen alulfeszelési lehetőséget (PC-alapú notebook-oknál ugye ott van Windows-ra az RMClock/NHC, Linuxra, ha jól rémlik, a phc), a ventiszabályzásra van egy fizetős kis 3rd party alkalmazás, a G4FanControl.
Mellé van egy 14" T43p-m, amelyik nagyjából egyidős a PowerBook-kal. Fekete, magnézium-alumínium ház, masszív zsanérokkal a fedél első pillantásra könnyen karcolódik, míg az ember rá nem jön, hogy a gumírozásról némi mosogatószer és egy szivacs segítségével tökéletesen el lehet tüntetni a "karcokat". Strapabíró, a ThinkLight-ot Te is említetted, a billentyűzete a világon talán a legjobb. A 15" SXGA+ és UXGA+ felbontású modellek ráadásul IPS kijelzővel voltak szerelve, amit nem sok más gyártó mondhat el magáról.
Mellé gyakorlatilag teljesen modulárisan szerelhető (Ultrabay slot, könnyen kivehető HDD, RAM stb.), dokkolható (az én dokkolóm fogad egy backup-vinyót, egy PCI (!) bővítőkártyát - az én esetemben ez egy Terratec Aureon hangkártya, illetve extra PCMCIA-t, amit én eSATA külső vinyó rácsatlakoztatására használok), ja és súlyra sem sokkal több a 12" PowerBook-nál. Ha Linuxra akarok váltani, akkor keresve sem találok ennél jobb notebook-ot - a TP-k Linux-supportja nagyon jó.
A szépsége egyéni ízlés kérdése, szerintem letisztult, funkcionális, engem a XX. század modernista építészetének jól sikerült épületeire emlékeztet.
Ha választanom kellene, T43p, mert megbízhatóbb és nagyobb szabadságot ad nekem, mint felhasználónak.
* Erre volt Alex'91 fórumtársunk mélyenszántóan bölcs tanácsa, hogy érdemes szétszerelni a "szerelési rémálom" PowerBook-ot és kifújni sűrített levegővel, mert az csodákat tesz. Csak sajnos épp nem oldja meg a melegedést. Valamint annál a notinál, ahol darabokra kell szedni az egész gépet egy vinyócseréhez, ez nem feltétlenül a legjobb ötlet.
-
varsam
őstag
válasz
Gabesz84 #128 üzenetére
"Élmény" olvasni az összes olyan topikot, ahol valamilyen Apple termékről van szó.
Gabesz84
Miért hasonlítasz össze egy autót egy számítógéppel?
Kérdezem én akkor, miért van C2D E8200 procis HD4850-es géped, miért nem használsz P3-at? Sokkal olcsóbb, használni meg azt is lehet...(#125) D4rkAv3ng3r
Ezt te sem gondoltad komolyan, ugye? -
Nyugdíjas
nagyúr
válasz
D4rkAv3ng3r #125 üzenetére
Ilyen jót már régen hallottam
-
k.
őstag
válasz
D4rkAv3ng3r #125 üzenetére
Csinálj hasonlót akkor. Nincs itthon Apple termékem, de az tény, hogy nekik megy az, hgy olyan formát alkossanak ami mindenkinek bejön és letisztult semmi sallang. Ha neked az autocad magától összedob egy ilyet akkor tessék
-
doc
nagyúr
az elozo notebookbom egy Lenovo R61i volt, most MacBookPro-t hasznalok, szoval abban a szerencses helyzetben vagyok hogy ossze tudom hasonlitani oket
mindketto nagyon jo gep, mindkettot nagyon szeret(t)em, de nagyon kulonboznek egymastola Lenovo abszolut ipari design, strapabiro szerkezet, tokeletes igaslo ami megbizhatoan teszi a dolgat minden helyzetben, a legjobb valasztas egy dzsungel-turara. az olvasolampa hatalmas otlet
a MacBook 'design-design', gyonyoru, elvezet hasznalni (nem kis reszben az OSX-nek koszonhetoen), remek aprosagokkal (billentyuzetvilagitas, stb). aki eddig eleult, mindenki beleszeretett
szoval mindketto remek gep, teljesen mas celkozonsegnek es teljesen mas szempontok alapjan tervezve.
ha valasztanom kene a ketto kozott, a MBP-ra szavaznek
-
RexpecT
addikt
.. és drágább
-
Tim82
félisten
Igen, tök jó, hogy a Thinkpad-nek van épkézláb szellőzőrendszere, illetve dokkolható.
Nyugdíjas: Én is értelek Téged. Nem arról van szó, hogy annyira szeretek szerelni. Ne legyek minden apróság miatt teljesen kiszolgáltatva az Apple (vagy bármelyik másik cég) szervizének és ezen keresztül az üzletpolitikájának, amelyik vagy nagylelkű velem, vagy nem.
Az előző szál kifejtéséhez én is fáradt vagyok, de valamikor privátban szívesen.
-
Nyugdíjas
nagyúr
Én értelek,de te is értesz engem? Én arról beszélek, hogy te ezért veszel Thinkpadet, én meg nem. Mert te kifejezetten utálod, ha megvonják ezt tőled, én meg direkt el akartam magam zárni minden gépszerelgetés elől
Különbözőek vagyunk, és hála a kapitalizmusnak, van mindkettőnknek külön-külön megfelelő termék.
A kifejtésen mit értettél? Bár most elég fáradtkás vagyok,de érdekel a véleményed
-
Tim82
félisten
Ja, de ennek fejeben ronda!
Valamit valamiert...
Ez kb. annyira szubjektív, mint az Apple drágaságáról ill. minőségéről vitatkozni. Én ilyenkor szerényen el szoktam sütni, hogy a Thinkpad-ek éppúgy szépek és ezt a világ design-múzeumai éppúgy el szokták ismerni, mint az Apple termékek. (Illetve az "éppúgy" nyilván nem azt jelenti, hogy ugyanolyan jellegű esztétikai élményt kívánnak nyújtani.)
Nem ugyanaz a filozófia, de én teljesen jogosnak, megérthetőnek, és abszolút logikusnak vélem amit te mondasz.
Én csak nem szeretem, ha meg sem adják a lehetőséget, hogy saját felelősségemre kicseréljek/bővítsek olyan alkatrészt, amit lehet (és ez messze nem tuningot, illetve Vérpistikés "tapossunk bele DDR3-modult a Socket 939-es alaplapba!"-hozzáállást jelent).
De igazából a filozófiai különbséges szál messzire vezetne, bár érdemes volna kifejteni, ha megoldható trollkodás/flame nélkül.
nekem van részletes, apple által kiadott mac mini guide, akkor különc vagyok?
És az Apple hivatalos oldalán találtad meg? Egyébként az miért van, hogy mind a beszmekk, mind a Lowendmac oldalán (mindkettő lelkes olvasója vagyok egyébként), szinte soha nem merül fel valamilyen "hivatalos", Apple által publikált guide lelőhelye, amikor valamilyen szereléssel megoldandó problémáról van szó, miért mindig az iFixit kerül szóba - amelyik ugye műszaki vénával megáldott, nem egyszer vérprofi, de mégiscsak fan-ek által összehozott oldal? Költői kérdés volt, nem kell rá válaszolni...
*
Mindegy, igazából kissé szívenütött Matthu fórumtárs megjegyzése a Mac Mini vinyócseréjéről - legalább erről és a RAM-cseréről hittem azt naivan, hogy még egy Mac-egybegépnél is egyszerűen megoldható. Mert amúgy szvsz a Mac Mini - maga a kategória - egy nagyon jól kitalált, egyszerű, megbízható és szép géptípus. Bár ez az új form factor nekem kevésbé tetszik, mint a régi (ami számomra zavaró, az az alapterület megnövekedése, hiszen a Mini egyik legnagyobb előnye a minél kisebb "lábnyom" volt és itt az a 3-3 cm méretnövelés is számít). Hogy C2D vagy i3 van benne, az igazából kevésbé számít, ennyire nem vagyok geek. -
Nyugdíjas
nagyúr
Én értelek,de talán ugy kellene nézni, hogy a just works valami olyanról szól, hogy pont nem is akarja a júzer tudni mi van a gépben, hogy kell szétszedni. Direkt, szándékoltan. Ahogy mondod, aki ezt tudni akarja, sőt művelni annak ezek nem valóak. Szerintem az összes apple vásárló a kardjába dőlne, ha elkezdenék "összefirkálni" a notik alját
Nem ugyanaz a filozófia, de én teljesen jogosnak, megérthetőnek, és abszolút logikusnak vélem amit te mondasz.
Megmondom őszintén évekig babráltam majdnem foglalkozás-szerűen vizhűtéses pc-kel, mindenféle modding megoldásokkal, most is olyan helyen dolgozok, ahol néha kell szervizelni, ezelőtt meg még többet kellett. Meguntam... Nem akarom már a saját gépemet szétszedni.
Tudod... Mint a showder-klubban volt: Nánási Pál este otthon mr nem akar mellet látni
Én meg szétszedett gépet nem akarok (kicsit ki is rázott a hideg
).
-
Alex91
félisten
Egy öt éves IBM Thinkpad-et kb. 10 perc alatt szétszedek, nagyjából kétszer annyi idő alatt összerakok - az IBM volt annyira gondos, hogy minden lényeges dolgot (vinyó, ODD, RAM, akku, de még a CPU-t is) könnyen elérhetővé tett
Ja, de ennek fejeben ronda!
Valamit valamiert...
-
cousin333
addikt
válasz
Angel1981 #108 üzenetére
Tulajdonképpen nem kisebb, szinte pontosan ugyanakkora a térfogata. Kétségkívül laposabb másfél centivel, viszont a másik két irányba nőtt 3-3 centit. Nem biztos, hogy ez olyan jó dolog, hiszen több alapfelületet foglal.
Azt viszont mindenképpen jónak tartom, hogy a táp is a gépben van, a régi Mininél a géphez képest elég komoly térfogatot képvisel. Viszont ami engem is bosszant, hogy miért nem i3 került bele...
-
Tim82
félisten
válasz
Nyugdíjas #106 üzenetére
Én is ismerem az iFixit-et, de ugye teljesen más, amikor egy vállalat maga teszi közzé a részletesen dokumentált, tökéletesen érthető és áttekinthető service manual-okat, mintha - a hivatalos elutasító álláspont miatt - lelkes fan-made how-to-kat nekünk kellene böngésznünk és keresgélnünk. Just works, amíg a júzer nem akar valamit maga megcsinálni, ill. amíg be nem jön a meghibásodási faktor.
Egy öt éves IBM Thinkpad-et kb. 10 perc alatt szétszedek, nagyjából kétszer annyi idő alatt összerakok - az IBM volt annyira gondos, hogy minden lényeges dolgot (vinyó, ODD, RAM, akku, de még a CPU-t is) könnyen elérhetővé tett; még a noti alján is feltüntette csavarszámozással, ill. kis ábrákkal, hogy melyik csavar mit rögzít. Egy öt éves, pre-Intel Apple laptop ezzel szemben szerelési rémálom, alaplapig le kell bontani és darabjaira kell szedni, ha a gyári vinyót ki akarom cserélni benne. Persze nem lehetetlen...
Nyilván nem én vagyok az Apple termékek célközönsége, én csak ezt az egy komoly érvet tudom felhozni. Az esetleges drágaságuk relatív, a minőség szintén, ami engem eltaszít az Apple-től, azonban ez.
-
Angel1981
veterán
Kisebb, gyorsabb, szebb....... de nem olcsóbb!
-
Nyugdíjas
nagyúr
válasz
adalbert1 #105 üzenetére
Igen, az i3 abszolút jogos, szerintem is az illett volna bele. Másfelől az apple erre tojni szokott. a mini mindig is a leggyengébb gépük volt, és ahogy nézem, erre tesznek erőfeszitést, hogy ugy is maradjon. Nem akarnak házon belül konkurenciát csinálni maguknak. Nem igazán lenne az akkor sem,de szerintem valami ilyesmi járhat a buksijukban.
Tim82: Azért ha google bácsit segitségül hivod, hamar meg lehet találni, hogy kell ezeket szétszedni. Az előző miniben is lehetett cserélni RAMot, meg HDD-t, csak nagyon macerás volt. Tudom... csináltam. Ez nagyon barátságos igy.
-
adalbert1
veterán
-
Tim82
félisten
Izé, az előző generációs Mac Miniben nem lehetett belső vinyót cserélni? Mer' oké, számomra az a Mac cuccok bazinagy hátulütője, hogy hiába szép meg hiába jó (többé-kevésbé), szerelni, leggyakrabban elhulló komponenseket házilag cserélni bennük nem lehet, mert a legegyszerűbb szerelési útmutatók is kb. hadititokként vannak kezelve. És ez hozzáállás/cégfilozófia kérdése, azé, hogy mennyire kezeljük egyenrangúként az ügyfeleinket, felhasználóinkat. Ez az, amiben pl. az IBM/Lenovo példamutatóan jár el, az Apple hozzáállása meg hagy némi kívánnivalót maga után.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DDR5 GAMER PC - RTX 3070 8GB - Ryzen 5 8400F - 16GB DDR5 - 480GB Nvme SSD - 700W 80+
- Asus Prime X470-Pro + Ryzen 7 2700X +Cooler Master Hyper 212 +32 Gb Patriot Viper 3.200 Beszámitok!
- Dell PowerEdge R420 1U Intel Xeon E5 2420v2 12C/24T 16 GB + 1TB HDD szerver konfig
- Asztali PC , i7 9700KF , RTX 2060 Super , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- 7 gen i5 ös Terra mini pc
- Csere-Beszámítás! Playstation 4 Gold Edition! Olvass!
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 Prémium
- Csere-Beszámítás! Xbox One X 1TB Játékkonzol Olvass! Model 1787
- Csere-Beszámítás! AMD Számítógép PC Játékra! R5 5600X / RX 7800XT 16GB / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest