- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- OLED TV topic
- Autós kamerák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Amazon Fire TV stick/box
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- DUNE médialejátszók topicja
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- Intel Core i3 / i5 / i7 4xxx "Haswell" és "Haswell Refresh / Devil's Canyon" (LGA1150)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rover623
félisten
Nem..sajnos nem...
Ha a hardvergyártók mindegyike legalább ennyire tisztában lenne a felhasználók fiziológiájával, akkor sokkal jobban használható eszközök szület(het)nének már régen...
Már csak azért sem lehet az orvosi kar, mert téged is beengedtek ide...primus inter pares
-
angol
tag
na most mi a pöcs ez gyerekek, orvosi kar ?
-
Mackósajt
senior tag
válasz Cathfaern #17 üzenetére
Igen, amikor egyenesbe kerül a kezem, akkor már homályosan látom a szemem sarkából. Az kb. 180 fok, és nem több, és a látásélesség ebből a szögből olyan, hogy soha nem jönnék rá mi az, ha nem tudnám, hogy a kezem.
Rover623
Hja, és én is utánaolvastam. (Nem mintha az önmagában bármiféle érvelési fölényt jelentene, hisz az internet tele van dezinformációval, viszont van, aki egyszerűen tudja. Ezt nem erre a konkrét esetre mondom, hanem általában.) Kifelé 90 fok szemenként, vagyis 180 fok. És nem több. A széle ráadásul nem használható olyan célokra, mint tévénézés.
Ami ezután jön, az kb. a kinek az internetes forrása hitelesebb kérdéskör, de nem kell jönnie, mert ez ahhoz túlságosan lényegtelen kérdés.
[Szerkesztve] -
dabadab
titán
''Mivel a látómező képaránya közelebb van a 16:9-hez mint a 4:3-hoz, ezért a látómező ''hasznos'' területének képaránya is hasonló...logikus...''
Logikus lenne, ha a latomezo formaja a szem kepessegei miatt lenne ilyen, nem pedig azert, mert kitakarja mindenféle kacat Valójában viszont az éleslátás mezeje inkább egy kör alakú terület (és ezen az se változtat, hogy két szemünk van, mivel mindkettővel egy helyre nézünk), de a képaránya egyébként is tök mindegy, mivel olyan kicsi, hogy egy egész monitor semmiképpen sem fér bele, vagyis a szemnek mindenképpen mozognia kell.DRM is theft
-
Male
nagyúr
Köszi, nem ismertem eddig.
A több mint 180-ban szerintem nincs igazad. Anyám látszerész suliba járt, láttam pár dolgot, stb. Van egy vizsgálat amivel pl a csőlátást lehet észrevenni (a látóteret nézik meg mekkora). Nos ott egy lapra rajzolják fel a látómezőt, és ott a középpontól 90 fok az a rész, ahová be lehet rajzolni... -
Cathfaern
nagyúr
De épp ez az, hogy nem. Az emberi szemnek a lapított téglalapot a legkellemesebb nézni (mert a látómezeje is hasonló), és az ideális arány nem a 4:3, hanem ennél nyújtottabb. Épp ezért találják ki többek között ezeket a monitorokat (meg ezt írta rover is). A periférikus látásnak ehhez semmi köze
-
Rover623
félisten
Nos...a látómezőn belül helyezkedik el az éleslátás területe.
Mivel a látómező képaránya közelebb van a 16:9-hez mint a 4:3-hoz, ezért a látómező ''hasznos'' területének képaránya is hasonló...logikus...
A kör vagy négyzet alakú megjelenítő egyetlen szemre lenne ''optimalizálva''...ezért írtam már az első hsz.-emben is: ''tehát 2db ép és működő szemmel megáldva''...primus inter pares
-
dabadab
titán
Ize, az, hogy most milyen formaju teglalapokra rakjak ra a cuccot, annak tul sok koze nincs a fejlodeshez (egy lapos, torzitasmentes CRT az mas, ott tenyleg kell hekkelni ezerrel, de egy TFT-nel sokat nem szamit az oldalarany)
Abban meg igazad van, hogy oldalra tobbet latunk, de ez tok mindegy, mert:
1. ez a kulonbseg igazabol a periferikus latasban van, ami remekul mukodik, ha egy kozelgo oroszlant kell eszrevenni, olvasni viszont nem lehet vele
2. viszonylag keves embernek van akkor monitora, ami kilog a latomezejebol
Ilyen szempontbol egyebkent valoszinuleg egy kor alaku monitor lenne az optimalis, mert ott kellene a szemnek a legkevesebbet mozognia, vagy ha az nem, akkor negyzet alaku.DRM is theft
-
Rover623
félisten
Ezt az oldalt gondolom ismered:[link]...
Itt elég sok gámához van megoldás...még a QuakeII-höz is...amit nem mondanék túl friss fejlesztésnek...
P.S.:
A ''több mint 180 fok''-ra pedig neked is csak azt tudom javasolni: nézz utána...
Szándékosan nem linkelek, ha én vettem a fáradtságot hogy utánanézzek, akkor az is erőltesse meg magát, aki a hiányos ismeretei birtokában engem lehülyéz...primus inter pares
-
Male
nagyúr
válasz Cathfaern #17 üzenetére
Szerintem csak a ''több mint 180 fok''-kal volt baja... ami tényleg hülyeség.
Amúgy jó lesz a wide, csak pl a régi játékokkal lesznek bajok (amikkel mondjuk már most az 5:4-es képarányú LCD-knél is vannak), mert torz lesz a kép. Előnyös lenne ezekhez ha a VGA driverben bekapcsolható lenne a széthúzás tiltása... ugyan fekete sáv lenne kétoldalt, de a kör az kör maradna... -
Cathfaern
nagyúr
válasz Mackósajt #16 üzenetére
Próbáld ki, egyenesen előrenézel, közben kezeid vállmagasságban kitartva. Hátrahajtod őket amennyire tudod, majd elkezded előre hozni őket, hogy még épp lásd őket. Gyakorlatilag egy egyenesbe fognak esni, szóval 180 fok megvan, igaz több tényleg nincs (jó, nem 180, hanem mondjuk 178, de az a lényeg, hogy kb. annyi)
-
Mackósajt
senior tag
A vízszintesen több mint 180 fok azt jelentené, hogy kicsit hátrafelé is látok, amikor egyenesen előre nézek. Ez nagyon nincs így, az én látóterem vízszintesen 180 fok alatti vagy maximum 180 fok, de a peremén már homályosan látok. Szal ez a több, mint 180 fok túlzás, főleg gyakorlati szempontból.
(Viszont igazad abban, hogy vízszintesen szélesebb a látótér, mint függőlegesen.)
[Szerkesztve] -
Rover623
félisten
Nocsak...még egy fejlődés ellenes mókus...
Össze kellene benneteket szedni egy csokorba és biztosítani nektek egy jó kis rezervátumot...kövér legelőkkel, jó sok növényevővel...és jó sok kővel, amiből szerszámokat lehet pattintani...
Az emberi látáshoz a ''wide'' megjelenítők állnak közelebb...a szavannákon eltöltött évezredek maradványa...
Egy normális ember (tehát 2db ép és működő szemmel megáldva) látótere vízszintesen több mint 180 fok, függőlegesen 110-130 fok...előreugró homlokcsonttal rendelkezőknél inkább az alsó érték, tehát nekik pláne a 16:9-es monitor a kedvező...primus inter pares
-
nap
addikt
Oké. Elfogadom.
Viszont, ha összeveted [link] az árakat, akkor gyakorlatilag megegyeznek, míg kétharmadával több pixelhez juthatsz.
Persze, ez már csak elméleti fejtegetés.
Amúgy én is széles kijelzőre gyúrnék, ha lenne rá keret, de talán majd egy év múlva, ha elérhető áron lesz monitor, meg addig hátha összegyűlik a rá való.browser.tabs.insertRelatedAfterCurrent;false | wing32.dll -> Windows\SysWOW64 | január, február, itt a nyár...
-
nap
addikt
-
szepi79
őstag
én pár napja vettem widescreen tft-t, nekem bejön. netezni kicsit fura még vele (megsoktam, hogy fullscreenen megy a böngészés, most meg csak fél képernyőn), számomra filmnézésére és játékra tökéletes a cucc. nem értem, mi a bajod a felbontással, az én 19''es tftm 1440*900-on megy, korábban egy szintén 19''es crt-n 1024*768ban játszottam, mindkettő megfelelő (nekem).
TVt meg sajnos (?) 3-4 éve nem nézek. (pedig van tuner kártya a gépben)''Ne menj sebesülten vadászni, mer' lehet, hogy lelegelnek az őzek'' by elmoraan(r) a ''Nők, nőügyek'' topikban
-
Hun'reeth
őstag
A fene se tudja de nem értem miért jók a wide kijelzők?! Játékra a felbontásuk miatt nem az igazi, filmnézéshez vagy tv-zéshez pedig kicsik ill. megfelelően nagy mérteben túl drágák. Aki ilyet vesz mondja meg miért jó az neki!
Mellesleg a crt-k képaránya 4:3''Öregember nem gyorsvonat!''
-
orbano
félisten
Én még hezitálok a Dell és a Samsung között.
Szerintem tovább fog nőni a részesedése a széles kijelzőknek, ahogy szépen ''leszivárognak'' az alsóbb kategóriákba...A vér nem válik VAZZE!™
-
Petya25
őstag
Nem csoda, hogy a Samu így hasít, mivel én is tőle vettem moncsit.
Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, bizony!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest