Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Samsung Galaxy Tab S10 Ultra - más dimenzió
- Apple asztali gépek
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Kivizsgálja az Arc meghajtó magasabb többletterhelésének az okát az Intel
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
Új hozzászólás Aktív témák
-
M@trixfan
addikt
Most még mindig a projektor-plazma párosítás a legjobb. Nagyon nem bántam volna ha az OLED csak úgy egyszerűen váltja a plazmát, ha már muszáj volt leállítani. Monitorokban már rég OLED-nek kéne lenni, ez nem túl jó jel. Most lehet olvasni, hogy a Samsung is nagyon dolgozik hatékonyabb nyomtatási eljárások licenszelésén és akkor már legalább ketten lennének az LG-vel. Azt azért nem gondolom, hogy egy 80"-90" nagyságú panel az elkövetkezendő 3-4 évben beesne kétmillió forint alá. Nappaliban mozizóknak is érdemes még legalább egy ciklusra benevezni projektorral szerintem. Aki családi házban lakik és nem épít házimozit töredék áron az rossz úton jár
-
KTTech
veterán
Tény, hogy az RGBW jobb, mint a sima LCD, de nem csak műszerrel látható az RGB és a WRGB közt a különbség... egyébként a W-LED-nek pont ugyanolyan problémái vannak, mint a normál RGB-knek... azaz a kék összetevő ott is problémás lehet.
Ami nálam bevált, az a Samsung gyémánt alakzata az OLED-nél (pl. Note3-nál is ez az elrendezés), Pentile mátrixba rendezve (GRGB, de a B az sokkal nagyobb méretű, mint a G - és ezzel ki is használják a szemnek azt a tulajdonságát, hogy a színfelbontása kicsi, de érzékeny a zöld fényre, viszont kiküszöbölik a korán öregedő kék problémáját). Kellően nagy felbontásnál senki nem mondja meg a különbséget a normálisan elrendezett Pentile és az RGB közt.
Az LCD-k egyébként régen tudják a 10 bites vezérlést, ebben nincs lemaradásuk... (legalábbis monitoroknál), a színskála is kellően tág, a dinamikatartomány viszont problémás lehet, bár kellően nagy szám zónákra osztott háttérvilágítással ezen is lehet segíteni - viszont a háttérvilágításnál előjön az OLED-ek problémája (ami a sima LED-eket is érinti), azaz az öregedéssel elcsúszó fehéregyensúly.
-
Partz
senior tag
Én inkább úgy mondanám w-olednek sokkal jobb a képe az lcd-nél, az rgb-olednek meg kicsit a w-olednél. Szabad szemmel a két oledet egymás mellé rakod, nem mondod meg melyik, max műszeres mérés után, és még mindig ott vannak az oled panel jobb fizikai tulajdonságai, mint a gyors válaszidő, összehasonlíthatatlan kontraszt.
Jövőre jönnek a 4k blu-rayek, ami már kiderült hogy rec.2020-as szabványt támogatják (ez a színskála kb. 76%-a, míg a jelenleg használt rec.709, 36%-át fedi le) és a 10 bites színkódolást (ez 64 szer annyi színlépcsőt jelent mint a jelenlegi 8 bites szabvány), vmint a high dynamic ranget, ezt lcd-kel nem tudom hogy fogják megoldani (bár a most bemutatott Pana ax900 bizalomra adhat okot). Lcd tv-knek nagyon bele kéne húzni hogy hozni tudják a szabványt, ami könnyen lehet költségesebb lesz mint legyártani az oled panelt. Már csak ez alapján is az oled-é a jövő.
-
TeeJay
félisten
úgy legyen minden ahogy írtad
jöjjön az a WRGB OLED mihamarabb és 60" UHD minden lakásba 2 legalábba telefonok tabletek laptopok monitorok kijelzőjéről már nem is beszélek
igazán király lenne már ha a laptopomba legalább fullHD OLED lenne a mostani TN paneles 1366x768 gagyi felbontás helyett -
Partz
senior tag
Ez az összehasonlítás csak spekuláció. Amikor ez készült még csak prototípus oled modellek voltak, és fele se igaz. Azóta már a 3. generációs panelnél jár az Lg. Ezért se szeretem ezeket a linkelgetéseket.
Megpróbálom nagyjából összeszedni a felmerült kérdéseket.
Most akkor mi is ez a fehér oled?
Természetben a fehér a legösszetettebb szín, fehér oled nincs. A fehér oled több szín komponensből tevődik össze. Itt nem a klasszikus rgb-re kell gondolni, hanem vannak kéknek például bizonyos árnyalatai amik közelebb állnak kicsit a zöldhöz, a piros se az a tiszta piros és így tovább. Ezzel jelentősen javítani tudják a panel élettartamát.Wrgb oled kontrasztosabb?
Hamis. A 4. fehér sub-pixelre azért van csak szükség, mert a színszűrők jelentősen csökkentik a panel fényerejét, ezzel kompenzálnak rajta. Tényleges értékek 1. generációs panelek Samu Lg is 350 cd/m2 maximális fényerő, illetve az idei Lg panelek 500 cd/m2. Fekete-fehér teszteken az első generációs panelek Samu 150 cd/m2-t ért el míg az Lg csak 80-90 cd/m2 körüli értéket. Ennek valószínűleg energetikai okai vannak, így tudtak "A" kategóriában maradni.Akkor most melyik a jobb az rgb vagy a wrgb?
Ha a képminőséget nézzük természetesen az rgb. Viszont másfelől ennek vannak hátrányai is. Ilyen a gyártás nehézsége, az rgb paneleknek sokkal rosszabb a kihozatali aránya. Kezdetben az Lg is mind a két módszert próbálta és a két-háromszor jobb kihozatali arány miatt döntöttek a wrgb megoldás mellett. Másik az élettartam, belső infók szerint az idei wrgb panelek (a jelenleg nálunk is kapható 55ea970 még nem ide tartozik) használhatósági ideje megegyezik az Lg plazmákéval.Mit hoz a jövő?
Senki se tudja. Viszont árulkodó jelek vannak. Samu kivonult az rgb oled tv piacról, gyártási nehézségek miatt (külföldön a garanciás paneleket se tudják már cserélni). Panasonic nem mert kereskedelmi forgalomba dobni rgb technológiás készüléket mondván, hogy a panel élettartama nem biztos hogy kibírná a garancia időt, ezt egy felső kategóriás terméknél nem kockáztatják meg a vevőkkel szemben. Samsung wrgb oled szakembereket vásárolt fel. Sony-Panasonic közvetve wrgb technológiát fejleszti a közép és nagy képernyős megjelenítők terén, emellett tárgyalnak az Lg wrgb panelek vételéről. Idei IFA-n szinte az összes gyártó köztük a Panasonic is Lg Féle wrgb oled panellel szerelt készüléket mutatott be. (nem lepődnék meg ha jövőre a japánok Lg paneles oled tv-ket küldenének kereskedelmi forgalomba, sőt ebben bízom)Összegezve egyértelműen az Lg a jó lóra tett. Tényleg több éves előnyük van a többi gyártóval szemben nagy méretű oled panelek terén, mint ahogy ezt korábban nyilatkozták. Ennek legnagyobb a vesztese a Samsung lehet. Rgb, Wrgb nekem teljesen mindegy amíg klasszisokkal jobb megjelenítő bármelyik alternatíva a mostani lcd-khez képest.
-
TeeJay
félisten
mégis valamiért előrébb jár az LG ezzel mint a többi gyártó.
ha annyira rossz lenne nem erőltetnének pénzt bele mert később ha esetleg mások ráállnak az RGB OLED-re akkor csúnyát buknának mert nem venne tőlük senki panelt.
no majd kiderül 1-2év múlva hogy milyen kijelzőnk lesz az LCD után -
mzso
veterán
LOL. Az általad linkelt képen van, hogy a rövid élettartam az egyik hátránya.
Ha fényből állítja elő a fehéret akkor csak a kék (vagy UV) jöhet szóba. Csak magasabb energiájú fényből tud alacsonyabb energiájút előállítani a foszfor fordítva nem.
Ha kék oldeből csinálják az egészet akkor annak a limitje érvényes minden szubpixelre. Ha meg máshogy gerjesztik akkor meg nem tudom mitől oled, mert akkor csak a foszfor bocsát ki fényt.
Meg azt is figyelembe veheted, hogy eleve úgy 3x erősebben kell világítania mert a fény kétharmadát eldobják a színszűrővel. A fehér gondolom pont ezt kompenzálandó került be. Az rgb-n kívül nem kell más. Sőt inkább hátrány: +33% vezérelt subpixel, tiszta fehérre kell belőni.
-
TeeJay
félisten
miért menne hamarabb tönkre ha azon még fehér szubpixel is van és a világosabb részekhez az besegít
szemben az RGB OLED-nél ahol a világos részeket maxon kell világítani...
szerintem pont a WOLED lenne tartósabb mert ott fehérrel világítanak ami max idővel kicsit eltolódik a fehértől másféle "fehér" árnyalatra
de az RGB-nél meg a kék elkezd gyengülni és az sokkal gázabb mert nem lehet pótolni más színnel -
ng0ofy
KORREKTOR
Kérdés, hogy idoben mennyire jelent az, hogy az LG tovább birja, mint a samu. Evekkel vagy csak hónapokkal? Remélem az LG dolgozik rajta, hogy 95%-ban kibírjon a panel eredeti minősége legalább 3 évet.
Jó ez az osszehasonlitas, csak zavar ó, hogy all fel cseréltek a két márkát...
-
TeeJay
félisten
igen mert gondolom szemre a kontrasztnál a fekete mindkettőnél full fekete csak a WOLED-nél világosabbnak érzékeljük a világos részeket és így nagyobb a kontraszt is
én az euronicsban láttam a hajlított LG OLED tévét de valami atom jól nézett ki rajta a kép
ha nem 1milla lenne vittem volna haza egyből -
Mire a jelenlegi lcd tévém elavul addigra pont lehet már az oled olcsóbb lesz? Jó lenne hinni benne.
-
TeeJay
félisten
bőven megéri a kompromisszumot a WOLED hogyha hamarabb meg lehet venni és nem lesz szívás a kék színnel annyira!
ráadásul a beégésről nem is tudnak írni mert az csak 1-2év múlva lesz látványos esetleg
a lényeg hogy jöjjön valamelyik OLED mert a Plazmának vége a LED-LCD meg már semmi újat nem tud adni
nem kell ide 3D meg semmi kutya fa..... csak legyen vékony keveset fogyasztó 60"-os fullHD vagy 4K felbontású tévénk otthon legalább 2-3 mindenkinekamúgy a vásárlóknak a büdös életbe senki nem fogja tudni elmondani a kettő közt a különbséget
mert senkit se fog érdekelni csak a lényeg hogy OLED és pá, az hogy RGB vagy WOLED az már senkit se fog érdekelni, sőt ha a WOLED-nek jobb a kontrasztja lehet azt jobban fogják vinni mert vásárlás előtt azt fogják látni főleg -
TeeJay
félisten
kis böngészéssel megtaláltam az ábrákat
nekem tetszik az LG féle megoldás
és valahogy szebb képet ad mint a SAMOLEDtehát az LG-nél tényleg fehér OLED van RGB színszűrő előtt csak ők még egy negyedik szubpixelt is alkalmaznak ami sima fehér színt ad a még jobb világosság elérése céljából
ezzel szemben a Samsung OLED panelben RGB alapszínű OLED szubpixelek vannak amiből a kék 1,5x nagyobb mint a zöld és a piros -
Zanik
addikt
Jogos, nem szabadott volna idekevernem, mert nem ugyanaz a két dolog, csak azt akartam megmutatni, hogy milyen durva elvárások vannak más iparágakban. Az meg, hogy ki hogy oldja meg, hogy ne hagyja el túl sok selejt a gyárat, már más kérdés...
Az elvárásokról meg csak annyit, hogy ha folyamatosan túl magas ppm értékeket produkálsz, akkor a következő projektnél egész egyszerűen nem téged fog választani a vevő, mert problémás beszállító vagy...
-
TeeJay
félisten
igen a fehér OLED háttérvilágításhoz lehet kell kék szín is viszont ez jobb megoldás mint amikor sima kék szubpixel van OLED-ből mert ha az elfárad elég csúnya lesz a kép színe amit produkál
majd meglátjuk élőben, én a Kökiben az Euronicsban láttam LG hajlított OLED TV-t ami 1milla volt és egy üveglap vastagságú de olyan atom képe volt hogy azonnal vittem volna haza ha nyerek a lottónnekem bejött
-
_lAc_
csendes tag
Azért itt szeretnék helyesbíteni kedves Zanik, ugyanis két külön dologról beszélsz! A 10 ppm a vevőnek eladott és megreklamált hibás termék aránya, nem pedig a gyártás alatt keletkezett selejté (itt jóval magasabbak a számok). Ezt ne keverd össze, egy autóipari cég sem közli a vevőivel mekkora selejtaránnyal gyárt!
A másik oldala a dolognak az, hogy elvár valamit egy autógyár, még nem biztos hogy meg is kapja...
Üdv. -
Zanik
addikt
válasz
Monngoose #48 üzenetére
Na, erről beszéltem én is, hogy valószínűleg kezdik elérni azt a szintet, amikor már relatív "kevés" selejtet produkál a gyártási folyamat, bár a 20% még így is eléggé nagy (autóiparban a nagyobb gyártók már 10 alatti ppm értékeket várnak el a beszállítóiktól, 10ppm az egész pontosan 0,001% selejtarány!).
-
mzso
veterán
Most miért akarják, hogy az emberek halálra röhögjék magukat.
Ekkora hazugságot talán még nem is hallottam. -
nismoka
addikt
-
TeeJay
félisten
válasz
Monngoose #51 üzenetére
na akkor így zsír
jól értelmeztem a dolgot, és akkor kell-e itt beégéssel kalkulálni mint a SAMOLED-nél
illetve ugye ezek alapján itt nem lesz kék szín hamarabb kiégéslegyártani meg persze hogy olcsó lesz, egy sima fóliára nyomják majd az OLED-et rá egy színszűrő elég egy üveg és csókolom. kár hogy még éveket várhatunk mire mindenben ez lesz és a LED TFT kikopik
-
Monngoose
aktív tag
Teljesen jól érted, az OLED pixeleknek saját fénye van (mint a plazmánál), nincs szükség háttérvilágításra.
Az LG technológiájával kapcsolatban annyival egészíteném még ki az általad leírtakat, hogy tudomásom szerint a fehér oledek fehér színét nem keverik ki semmiből, egyszerűen ez a természetes színük, eredendően fehéren világítanak. Minden pixel 4 alpixelből áll. Ezek közül 3-ra kerül rá az R-G-B színszűrő, a 4. marad fehér, elősegítendő a jobb ill. fényesebb fehéreket. -
TeeJay
félisten
válasz
#16939776 #45 üzenetére
simán elgondolkodtam a témán majd aki jobban ért hozzá kijavít
de az LCD-nél van egy háttérvilágítás ami ugye régen CCFL ma már LED, előtte van egy TFT panel (TN,VA,IPS) ami a folyadékkristályok segítségével eltakarja a háttérvilágítást, majd a TFT panel előtt egy RGB színszűrő amiből lesz a 3 alpixel amiből végül kialakul a képna most itt a háttérvilágítás folyamatosan ég és nem lehet minden képpont mögött szabályozni
ráadásul a TFT panelből bármelyiket vesszük reakció ideje van míg nyit és zár valamint totál zárt állapotban is átereszt némi fényt. ezért van hogy valamelyik ilyen olyan szögből nem mutat szép képet illetve van válaszideje is a dolognak és ugye a háttérvilágítást bár a LED-nél már tudják szabályozni de sosem lesz annyira finom mint az OLED...ezzel szemben az LG féle OLED ha jól értelmeztem egy sima kis fehér OLED panel amire rátolják az RGB színszűrőt. ide nem kell semmi féle LCD mivel nem kell eltakarni a fehér OLED fényét mivel azok képpontonként vezérelhetőek a max fényerő és a nulla között tehát ha ráteszik az RGB színszűrőt akkor megkapjuk a 3 alpixelt amiket veszettjól lehet szabályozni, szinte nulla a reakcióideje, nagyon szép színt lehet keverni vele és minden szögből tisztán fog látszani. ráadásul a Samsung féle AMOLED kijelzőhöz képest beégéssel sem kell számolni mert folyamatosan egy féle színt fog produkálni a fehér OLED és gondolom azt jóvel könnyebb legyártani is mint RGB pixelekkel az OLED-et aminél ugye a zöldre az emberi szem érzékenyebb a kék meg idő előtt el akar halni.
a fehér OLED-et javítson ki valaki ha tévedek de nem csak RGB színek keveréséből lehet kihozni hanem máshogy is így nem kell parázni attól hogy később nem jó színt adna, vagy ha mégis akkor lehet szabályozni hogy a színszőrőre úgy adja a háttérvilágítást hogy az megint színhelyes képet adjon.
szerintem full jó verzió ez, aztán az egész panel mm vastag lesz max és lehet gyártani az üveglap vastag tévéket.a Samsung OLED biztos jobb valamiben de egyelőre drága gyártani és a kékkel szopás van
tehát az LG cucca nem csodálom ha nagy előnyre fog szert tenni.ha tévedtem a technikai infókban valaki javítson ki sima gondolkodás alapján raktam össze a képeket
-
kokobe
őstag
Végre valami jó hír és lesz elérhető áron normális alternatíva a pana plazmák után...
-
Monngoose
aktív tag
Érdekes volt olvasni a sok kétkedő találgatást.
Ez talán elkerülhető lett volna (legalábbis egy része), ha a cikk írója nem csak pár mondatot emel ki az eredeti cikkből, megspékelve azt saját találgatásaival.
Az eredeti cikkből kiderül, hogy az LG a kezdeti évek 20-30%-os kihozatali arányával szemben mostanra elérte a 80%-ot (azaz már "csak" 20% a selejt) ezért a folyamatos áresés és az optimizmus. Úgy kalkulálnak, hogy ha elérik a 95%-os kihozatalt, az OLED előállítási költsége kevesebb lesz, mint az LCD-é és kb. 3 év múlva ugyanannyi OLED-et adnak el, mint LCD-t (és ezek nem csak a HD-re vonatkoznak).
Elmondták még, hogy még ebben az évben elkezdik a termelést az új ultra-modern gyárukban, ahol jelenleg a tesztüzem folyik, ezért csordogálnak a 4k OLED-ek egyelőre lassabban. Nagyon rövid időn belül a termelés teljes felfuttatását tervezik, már csak azért is, mert az OLED stratégiájuk egyik sarkalatos pontja a más gyártóknak történő panel-eladás. A kínaiaknak már szállítanak, a Sony és a Panasonic pedig szintén érdeklődik.
Ha jól emlékszem, az első görbe 55"-es OLED TV-jük nálunk 3,5 milláról indult, jelenleg 809 eFt az Extrém digitalnál. Szóval én optimista vagyok és nem hiszem, hogy alaptalanul. Másrészt drukkolok az LG-nek, rengeteget fektettek a projektbe. A Samu meg csak görbítgesse tovább az LCD-t, míg az LG letarolja a piacot. -
kengyel
nagyúr
Ha ez így lesz, akkor lehet cserélgetni
-
törölt tag
Akkor ez is ugyan olyan átverés mint a "LED-TV"? attól hogy egy Oled mátrix van mögötte ugyan úgy egy x@ros LCD van.
Másrészt a "fehér" szín előállítása és spektrális stabilitása továbbra is kérdéses, ha idővel elfárad a kék tartomány akkor ugyan ott vagyunk ahonnan elindultunk...
-
nobeige
tag
A kontrasztnak nincs mértékegysége, az egy arányszám.
Az osztandó a legmagasabb fényerő, az osztó pedig a legalacsonyabb fényerő.
Ebből adódóan minél kisebb a legalacsonyabb fényerő mérőszáma, annál magasabb a kontraszt(arány).A tesztek általában az ún. ANSI kontrasztarányt szokták megadni.
Ehhez egy sakktábla-szerű ábrát használnak. A fehér négyzetek fényerejét 120 cd/m2 körüli értékre próbálják állítani - illetve plazmánál, OLED-nél olyan magasra, amennyit ki lehet csiholni a masinából (ez általában lényegesen kevesebb mint 120 cd/m2 ennél az ábránál az ABL miatt). A legalacsonyabb fényerőt is beállítják megfelelő módon.
Mérnek, osztanak.Könnyen belátható, hogy minél kisebb a legalacsonyabb fényerő, annál látványosabban nő a kontrasztarány, még akkor is, ha az egyik technológia esetleg nem tud olyan maximális fényerőt nyújtani ennél a mérésnél, mint egy másik. Az OLED-nek persze ennél a mérésnél nem értelmezhető a kontrasztja, mivel nullával nem osztunk.
Példa (nem konkrét modellek, csak az elv szemléltetéseként):
IPS: 120 / 0,1 = 1200
VA: 120 / 0,04 = 3000
Plazma: 70 / 0,005 = 14000
OLED: 90 / 0 - "végtelen kontraszt" -
TeeJay
félisten
tudtommal az LG azért van nagyon jó pozícióban az OLED fronton mert nem RGB módon akarja megoldani hanem csinálnak fehér OLED panelt "háttérvilágításnak", elé pedig már csak RGB színszűrő kell és kész a tökéletes panel. ugye itt ki lehet hagyni az LCD-nél lévő LCD panelt mert nem kell a háttérvilágítást eltakarni mivel az OLED képpontonként vezérelhető tökéletesen, tehát csak egy sima színszűrő kell elé és csá.
a fehér OLED pedig kevésbé bajos mint ha 3 színűt tennének bele amiben a kékkel szopás van
így beégésmentes is a kijelző mert gondolom tehát ezt is ki lehet pipálnia Samsung OLED és az LG OLED nem ugyanaz tudtommal ezt valaki írja már le részletesen
mondjuk nekem ez a verzió jobban tetszik csak gyorsan terjedjen el -
kpal
nagyúr
kell itt 4ev mire UHD emberi aron lesz es minimum 165cm ..
-
mano42
aktív tag
Attól függ melyik LCD-t melyik plazmához viszonyítod. P42U20e plazmám volt (G13, szürke panel, ezért nappal semmi esélye nem volt feketének, + nappal alig látszott a kép normál meg true cinema profilban. Sötétben nagyon jó fekete, kontrasz meg színek. A plazmák híres betekintési szöge ennél a modelnél nem áll fenn, mivel egy ütés álló védőréteg van a panel elött, amiben oldalról nézve tükröződik a kontrasztos motívum - pl. a felirat.)
Cseréltem egy Panasonic L50AS600-ra, Szerencsére nem az újabban felkapott IPS paneles hanem VA, a feketéje kalibrálás után megközelíti a plazmám feketéjét, viszont sokkal jobb a fényereje, nappal is kényelmesen lehet nézni, besötétítés nélkűl. (az IPS-el amúgy semmi bajom, a telefonomban is az van, sőt a monitorom is az, viszont plazma után tévé nézésre nem nayon tudnám élvezni).A VA panel hátránya az IPShez képest, hogy valamivel kisebb a betekintési szög, engem személyesen nem érint, a szoba elhelyezése miatt mindenki nagyjából szemből, vagy csak enyhén oldalról nézi a tévét. Amugy a fektéje meg a kontrasztja sokkal jobb mint az IPS-nek, a fekete majdnem plazma sűrűségű, a kontrasztja kb hatszor nagyobb. (IPs kontrasztja átlag 800-1100 cd/m2, Oled átlag 3000 cd/m2, Va 4500-6000 cd/m2, tehát ilyen szepontból még az oledet is veri, annak ellenére, hogy a fekete nem annyira jó mint az oldeben.)
Vviszont ha egy tavalyi plazmához hasonlítom aminek neodpd kijelzője van, nagyobb fényereje, akkor nem rúg labdába a Va panel (persze az ára is több mint duplája). az ideni felső kategóriás panasonic tv-k, (talán AX900, ugyancsak VA) már 128 zónás local dimmingel utolérik a csúcskategóriás plazmákat, de az áruk is nagy egyelőre.
Ha LCD mellett döntesz ár érték arányában pillanatnyilag a VA panel a legjobb választás.
-
Zanik
addikt
A legnagyobb gond az OLED-del évekig a kék színű diódák élettartama volt. Van egy mp3 lejátszóm aminek sárga-kék kijelzője volt, a sárga szín mai napig látszik, a kék már nem! Azóta sikerült valamennyire feljebb tornázni a kék szín élettartamát is, bár még mindig elmarad a többitől.
Amúgy legtöbbször az ilyen "technológiai gondok" alatt a megfelelően alacsony selejtszám elérését értik a gyártók. Mert hiába olcsó egy eljárás (nem tudom olcsóbb-e egyáltalán ez az OLED panel nyomtatás mint az LCD panel előállítása), amíg nagy selejtszázalékkal tudnak csak gyártani addig drága marad.
-
atus72
őstag
Ne haragudj de ezt erősem kétlem hogy így lenne, ha igen akkor azonnal áttértek volna vagy legalábbis sokkal radikálisabban az OLED-re hiszen elmodásod szerinte 10-ed akkor költséggel lehet előállítani és mellette még jobb is minden tekintetben mint az LCD. Valami linket toljál hogy honnan szeded ezt, arról beszélsz hogy 'sima' nyomtatóval csinálják (ezt tudtuk) de dollármilliárdokba kerül az üzem? MIért is?
-
KTTech
veterán
OLED-el gond nélkül el lehet érni, megfelelő vezérléssel (figyelem: a legtöbbet szidott plazma "hiba" itt is meg lesz: inhomogénné válhat statikus tartalom esetén, a többi hibajelenség viszont megszűnik). LCD-nél már vannak olyanok, amik közel vannak a plazmához (Panasonic AX900-as széria például), de ezeknél nagyon sok zóna van (az átlaghoz képest)
-
wortz
tag
Az a helyzet, hogy évek óta (én legalább 5 éve olvastam erről) lehet tudni, hogy az OLED panelek gyártása jóval olcsóbb, mint az LCD-ké. Gyakorlatilag szó legszorosabban vett értelmében egy speciális nyomtatófélével nyomtatják őket, egy filmfóliára. Tized akkor költsége sincs, mint egy LCD panel gyártásának. Amiért eddig drága volt, hogy senki nem fektetett pénzt nagy kapacitású üzemek létesítésébe, így gyakorlatilag csak minimális termelés folyt, annyit kértek egy-egy panelért, amennyit volt képük. A kis kapacitású gyártásnak a kezdeti tartóssági problémák voltak az okai főleg.
(No meg a gyártók szeretik minden létező technológiából az utolsó dollárt is kipréselni, hülyék lettek volna dollár milliárdokért új gépparkot venni, míg az LCD-ben is volt zsozsó rendesen. Ezért nem sietették nagyon az átállást).
Amint a nagy gyártók elhatározzák, hogy átállítják OLED-re a gyártósoraikat, gépeiket, brutálisat fog csökkenni az áruk. -
PuMbA
titán
LCD-hez semmi köze
A Blu-ray specifikációjában 8 bit-es színkódolást alkalmaznak és ezzel együtt körülbelül minden más is, ez pedig sávosodáshoz vezethet
Természetesen egy teljes méretű Blu-ray-nál a nagyobb bitsűrűség miatt kevésbé jelentkezhet a probléma, ha az alacsony bitráta miatt keletkeznek a sávok, de önmagában a szabvány miatt nem tudsz ellene tenni. madVR-nek van egy debanding opciója, ami a jelenséget csökkenti a VGA-d erejével
Ez nyilván túlzó kép, de hasonlóra gondolsz ugye.
-
Möhe
addikt
Ez is afféle bombahír,hogy pár éve megasztonták a gyártók: 2-3 éven belül tömegtermék lesz az OLED?
aham
...(de szeretnék tévedni)
-
-
flash-
veterán
el lehet érni a plazmák minőségét?
mekkora lépés történt ez ügyben az elmúlt 1-2-3 év alatt?
szerintetek elérik az lcd-k a plazmák minőségét? -
törölt tag
2050 -ben
-
mano42
aktív tag
LCD tévéknél miért van az, hogy bizonyos tartalmaknál (pl fullhd mkv, jó minőség) néha szín-árnyalat átmeneteknél rétegződés látszik? Például a kék égbolt árnyalata lépcsőzetesen megy át sötétből világosba. Kódolási hiba, vagy az lcd limitációja? Nem látom minden esetben, de ua a filmnél mindig. Plazma tévénél nem annyira szembetűnő ua a filmnél, de ott is látszik, gondolom az a egy milliárd szín vs az lcd 65 milliója csak számit valamit. Esetleg mit kéne állítsak, hogy eltünjön? Gammát próbáltam, full rgb -t állítottam, nem segített.
-
dchard
veterán
Ez megint egy minden műszaki alapot nélkülöző lózung, semmi több.
" A vállalat tervei szerint három év múlva az is simán előfordulhat, hogy egy OLED televízió olcsóbb lesz, mint egy hagyományos LED háttérvilágítású LCD készülék."
Csak azt felejtik ki a bullshit bingóból, hogy mégis MITŐL lenne olcsóbb három vagy akárhány év múlva? Szívesen olvasnék a gyártástechnológia fejlesztéséről, méretgazdaságosságról, bármiről ezzel kapcsolatban, de ez így semmi más, mint álom.
Dchard
-
celafat
tag
Én azt hallottam, hogy az Oled képernyők fényereje 5-6 év alatt majdnem a felére esik vissza.
-
KTTech
veterán
Még 3 év gar van a Pana 50G30-on... mire lejár jöhet a helyére egy 65-ös OLED
(remélem...)
-
*Tata*
senior tag
Türelmesen kivárjuk, hátha igaz a hír.
-
törölt tag
Gondolom nem várja el senki, hogy ugyan olyan minőséget hozzanak majd ezek mint a mostani vérrel és verejtékkel összehozott Oled panelek.
Persze hogy lehet olcsóbb, bármit elő lehet állítani 10-50%-al olcsóbban csak a minőség kérdéses... -
djculture
félisten
Nem úgy volt hogy az élettartamuk meg tizede az lcd-nek?
-
flexxx2
őstag
Kéne még 1-2 gyártó aki belép ide, mert akkor nekünk is jó ára lenne 3 év múlva. Így csak a nyugati színvonal szerint lesz olcsó.
-
Hát persze, hogy így lesz.
-
Findzs
addikt
úgy legyen
-
osztraksajt
őstag
Hát, remélem a próféta beszél belőlük, bár csodálkoznék....
-
Patice
nagyúr
Remélem pár éven (2 max. 3) belül a plazma helyére lép. Én megelégednék egy FullHD modellel is, a jelenlegi HDready plazmám után.
4K meg ráér kicsit még, ahogy meglesz rá a tartalom (BD4K ~ 2015 karácsonyra várják forgalomban).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Természetesen a technológia elsőszámú pártolója, az LG állította ezt.
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Clair Obscur: Expedition 33 teszt
- Synology NAS
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Nők, nőügyek (18+)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- OpenMediaVault
- One mobilszolgáltatások
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Intel i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Keresünk dokkolókat
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- iKing.Hu - Apple Macbook Pro 13 Touchbar M2 -2022 - Használt, karcmentes
- Bomba ár! HP ProBook 430 G8 - i5-1135G7 I 16GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest