Hirdetés
- Mindennél nagyobb: tesztpadon a Ryzen 9 9950X3D CPU
- BIOS topic
- Milyen monitort vegyek?
- OLED monitor topic
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Vezeték nélküli fülhallgatók
Új hozzászólás Aktív témák
-
demagóg
aktív tag
Azthittem a notivinyókrol beszélsz...
Bocsi, eltévedtem. Igazad van.A Seagate 1,5 terásra gondoltam, gyorsolvastam. Annyira régi már ez a gyorsulásmérős dolog, hogy számomra nem volt info, a szövegkörnyezetet sem figyeltem.
(Szerintem a folyadékcsapágy jobban bírja az ilyet... bár ez a kialakításától is függ, nem tudom a vinyóknál milyen pontosan.)
Kicsit pongyolán, de talán érthető: A tengelyről a lemezeket lehúzó irányban ható erőt nem szereti. Azért említem a hanyatt esést. A "folyadék" kiszalad a csatornából, a csapágy megszorul. Ettől néha a tengely elferdül, csavarodik, a lemezköteg bebólint. Ettől ha van légterelő lemez vagy parkoló villa, a lemez azt magára keni. A fej meg egyenletesen széthordja a felületen, befejezi a munkát (miután a lemez, és a fej is teljesen tönkrement). Már csak az elektronika önmegsemmisítése lenne hátra, gondolom a fejlesztők már rajta vannak a témán.
Amúgy ennek ellenére tényleg jobban bírja mint a golyós. Csak a golyósnál hosszabb volt a hanyatlás időtartama, volt lehetőség észbe kapni, menteni. A folyadékosnál ez egy pillanat műve. -
demagóg
aktív tag
A megmagyarázás:
Notivinyó picit más, mert sokkal kisebbek a tömegek, meg állítólag úgy is méretezik (amit én kétlek, így jön össze és kész) de tény, hogy a 2,5-ös vinyók külső házból tényleg nem szoktak esés miatt meghibásodni. Amúgy a folyadékcsapágy álló helyzetben talán még védtelenebb is (?). Ha ferdén landolt és nem pattant az még a jobbik. De tényleg szerencséd volt. Meg ha ilyenkor az ember lábbal lendít rajta, hogy ne merőlegesen csapódjon be az is segít valamit. Mindenesetre egy pozitív eset már van. Ez tényleg mázli.
-
demagóg
aktív tag
Ha szerencsétlenül esik pl. hanyatt, akkor a motorcsapágy megszorul. Ha még szerencsétlenebbül, akkor a motor tengelye elferdül, elcsavarodik. Ez még nem akkora baj, ha a lemezek nem verődnek hozzá a lemezek között levő légterelő lamellákba. ST szerencsére nem használ parkoló villát, így ez a probléma megúszva (mármint, hogy felkenődik a lemezre, onnan meg a fejekre). További gond a lemezköteg elmozdulása. Bekapcsolt állapotban leeséskor mindezt tetézi a forgó lemez károkozása is. A fejek szerencsés esetben parkolva ússzák meg a balesetet, de nem mindig, ez tapasztalat. Jelezze, ha valaki leejtette már és túlélte az eszköz. Én direkt nem kísérleteznék, de az eredmény érdekelne. Mivel ez nem SSD (végre egy nyomós érv mellette) nem is értem, ha károsodás nélkül túléli az eszköz. Ez a shock detektor biztos jó (évek óta létezik), ha 10 esetből csak egyszer is segít. Nem csodaszer, nem figyel 3D-ben. A két tengelyű detektálás kezd már terjedni, de hát ez még mindig csak egy sík. Ha a síkra merőlegesen landol a padlón a HDD, abból nem sokat fog észrevenni. De amúgy is az lenne a biztosabb, ha a detektor egy légzsákot indítana, nem a fej parkolását. Esetleg katapultot ejtőernyővel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A Barracuda 7200.11 széria új csúcsmodellje augusztusban kerül piacra.
- Seagate Barracuda 2TB Hdd ÚJ 12 Hónap Garancia ingyen foxpost!
- Verbatim Vi5000 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, bontatlan - Eladó! 38.000.-
- 500 GB SATA3 HDD, Több db + Garancia + Számla!!!
- (30db) Samsung SATA 2.5" (frissítve: 03.10) (Foxpost:+1200Ft)
- Jó kondiban lévő 2,5"-os külső belső HDD-K Eladók !!!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest