Bejelentette 1,5 terabájtos merevlemezét a Seagate

Elhamarkodta, aki az SSD-piac felvirágzása láttán máris temetni kezdte a hagyományos merevlemezeket, az adatsűrűség folyamatos növelése ugyanis még jó ideig garantálhatja, hogy a nagyobb kapacitástartományokban a HDD-k sokkal kedvezőbb fajlagos áron legyenek eladhatók, mint a mozgó alkatrész nélküli vetélytársaik. 2007 óta – több gyártó jóvoltából – volt időnk megszokni, hogy a merevlemezek elérték az 1 terabájtos határt, és hamarosan sor kerül a következő lépésre is.

A Seagate ma bejelentette 3,5 hüvelykes, asztali gépekbe szánt Barracuda 7200.11 szériájának új csúcsmodelljét, mely 1,5 terabájt adatot képes befogadni. A meghajtó természetesen PMR technológiára támaszkodik, de pontosabb részleteiről, nevezetesen hogy hány darab és milyen adatsűrűségű lemeztányérból épül fel, hogyan alakul fogyasztása, egyelőre nem nyilatkozott a gyártó. A 3 Gbps-os SATA interfésszel és 32 MB pufferrel ellátott Barracuda szállítását a tervek szerint augusztusban kezdik meg.

Frissítés: A Seagate másfél terabájtos Barracudája négy lemeztányért tartalmaz, ami darabonként 375 GB-os kapacitásnak felel meg.

Seagate Barracuda 7200.11

A Seagate egyúttal hírt adott arról is, hogy 2008 utolsó negyedévében 2,5 hüvelykes merevlemezei is megújulnak. A percenkénti 5400-as, illetve 7200-as fordulatszámon dolgozó meghajtóknál egyaránt generációváltás következik be; a Momentus 5400.6 család 120 és 500 GB közötti változatokban, 8 MB pufferrel fog készülni, a Momentus 7200.4 széria pedig 250–500 GB kapacitással és 16 MB pufferrel fog szolgálni. A Seagate mindkét termékvonalból készít gyorsulásérzékelővel felszerelt tárolóegységeket, melyek veszélyt érzékelve automatikusan leparkolják az író-olvasó fejeket.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés