Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- Milyen processzort vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Egér probléma
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Def26
félisten
Dice lehet az első nagy kutya steamos -en.
DICE: “We strongly want to get into Linux for a reason,” says Gustavsson
-
NeoExDeath
aktív tag
Ez teljesen alap, nyugodtan tehetsz egy kört bármilyen objektum körül, úgy hogy a célkeresztet folyamatosan rajta tartod. Szerintem ez még egyszerűbb művelet az analóg karokkal, mint egérrel, mivel elég a megfelelő szögbe állítani a kart, és nem kell egy folyamatos mozgást produkálni vele. (de nem akarom tovább hergelni a többieket
).
-
Teasüti
nagyúr
válasz
NeoExDeath #232 üzenetére
Egyébként konzolon meg tudják csinálni azt a manővert a népek, hogy futás és oldalazás közben célponton tartják a célkeresztet? Vagy ennél azért lassúbb és esetlenebb a játékmenet?
-
mzso
veterán
válasz
NeoExDeath #229 üzenetére
"Na álljunk csak meg. Ki mondta hogy a kontroller pontosabb az egérnél?
Persze hogy nem pontosabb. És valóban, ezért sincs cross platform multiplayer. Ez nem azt jelenti hogy kontrollerrel rossz lenne FPS-t játszani, igazság szerint nagyon is jó."
Pedig egészen pontosan ezt jelenti...
-
Teasüti
nagyúr
válasz
NeoExDeath #229 üzenetére
És csak zárójelben mondom, sokkal korrektebb így a játék. PC-n igenis van jelentősége a hardvernek, ha egy átlagos irodai egérrel próbálsz meg játszani a Razer egeres HC Vér Istvánokkal, hát érezni fogod a különbséget. PS-en mindenki ugyanazzal a kontrollerrel nyomja, és ezért ott a skill tényleg jobban érvényesül mint a hardver adta előny.
Vhol jogos, ha mindenki egyformán bénázik, akkor az végül is kiegyenlített meccset eredményez.
Csak rossz nézni kívülről PC-s szemmel.
Kipróbálnám szívesen egyszer milyen egy sokat emlegetett konzol deathmatch.
Mi van akkor, ha módosított beviteli eszközöket használok mégis?
Pl. egy trackball-os xbox kontrollert. Vakok közt félszemű a király?
Vagy még érdekes lehet kivárni mit nyújt a Valve gamepad-ja.
Ha precíz lesz, akkor az megint érdekes témákat teremthet: hagyományos kontroller vs Valve féle. -
NeoExDeath
aktív tag
Na álljunk csak meg. Ki mondta hogy a kontroller pontosabb az egérnél?
Persze hogy nem pontosabb. És valóban, ezért sincs cross platform multiplayer. Ez nem azt jelenti hogy kontrollerrel rossz lenne FPS-t játszani, igazság szerint nagyon is jó. Konzolon ugyanolyan komoly BF3-as közösség van mint PC-n. Nekem megvan a game mindkét platformra, és PS3-on játszok.
A 6 év perifériális fejlődést arra is értettem, hogy míg a DS2-vel valóban nem lehetett normálisan FPS-t játszani, addig a DS3-al már tökéletesen lehet.
És csak zárójelben mondom, sokkal korrektebb így a játék. PC-n igenis van jelentősége a hardvernek, ha egy átlagos irodai egérrel próbálsz meg játszani a Razer egeres HC Vér Istvánokkal, hát érezni fogod a különbséget. PS-en mindenki ugyanazzal a kontrollerrel nyomja, és ezért ott a skill tényleg jobban érvényesül mint a hardver adta előny. Másfajta skill kell hozzá mint az egérhez, és?"Egy vicc, hogy egy FPS-nél, ahol az lenne a lényeg, hogy az ügyességed miatt eltalálod az ellenséget, vagy az ügyetlenséged miatt nem, elég ha 20 méteres körzeten belül van a célkereszt az ellenséghez, majd az autoaim lelövi heyletted. LOL"
Ennél nagyobb blődséget nem is írhattál volna. Látszik hogy semmi tapasztalatod nincs a témában.
Először is egyáltalán nem lenne játszhatatlan autoaim nélkül, ugyanis a legtöbb játékban ha van is, egészen minimális, és mint mondtam a jelen generáció kontrollerjei már tökéletesen alkalmasak, és kényelmesek FPS irányítására. Ja, hogy neked nem megy? Hát több millió embernek megy, gond nélkül.
Egy komoly FPS-ben, főleg multiban ugyanúgy kell célozni mint PC-n, hiszed vagy sem.
Próbáld ki a BF3-at, meg fogsz lepődni, ugyanúgy kell célozni mint PC-n.Szóval összességében nem azt írtam hogy a kontroller pontosabb mint az egér. Aki arra veri a mellét hogy az egerével bármikor lealázna egy kontrollerest egy cross multi meccsben, hát legyen erre büszke
A kontroller olyan (más) játékélményt nyújt, amit egy egér nem. Ha nem értitek miért, akkor még nincs elég tapasztalatotok. Persze az egér pontosabb, ez tény
Ez volna az egyetlen szempont?
Tőlem mindenki játszhat azzal a perifériával amivel csak akar. Csak ez a fellengzős, PC Gaming Master Race szöveg az egeres játék felsőbbrendűségéről, ez nem kellene.
-
mzso
veterán
válasz
NeoExDeath #225 üzenetére
Nem kell a nagyokos szöveg. A gamepad joystick jóval gyengébb, pontatlanabb mint az egér, ennyi és nem több. Ennél fogva rosszabb vele játszani a játékfajták felét.
-
válasz
A konzolos Autoaim-et emlegetni meg elég egységsugarú hozzáállás...
Miért is? Pont azért van autoaim, mert anélkül játszhatatlan lenne, ezzel küszöbölik ki a hiányosságait, konkrétan, hogy nem lehet vele pontosan célozni. Akkor miért olyan jó az a kontroller?
Egy vicc, hogy egy FPS-nél, ahol az lenne a lényeg, hogy az ügyességed miatt eltalálod az ellenséget, vagy az ügyetlenséged miatt nem, elég ha 20 méteres körzeten belül van a célkereszt az ellenséghez, majd az autoaim lelövi heyletted. LOLRTS-t próbáltam konzolon kontrollerrel, (valami gyűrűkura féleség volt) katasztrófa...
-
törölt tag
válasz
Valószínűleg véletlenül nincs szinte egyetlen játékban sem creossplatform multiplayer. Valamelyik játéknál megpróbálták. Bizony a konzolosok igen csúnyán kikaptak mindig, mert a kontrollerrel közel sem tudtak olyan hatékonyan játszani, mint a PC-sek bill+egér kombóval. Szóval végül le is lett tiltva a crossplatform multi ebben a játékban is. Szóval igen, ég és föld. De nem a kontroller javára.
-
NeoExDeath
aktív tag
PC-n kontrollerrel játszani majdnem olyan mint konzolon billentyűzeten. Ha csak PC-s tapasztalataid vannak, akkor bizony nem látsz rá az egész képre, és ez okozza hogy félre vagy informálva. A PC-s játékokat alapvetően bill-egér kombóra optimalizálják, és még kontrollerrel sem olyan mintha arra optimalizálták volna (egy két GFWL cím a kivétel). Sajnos PC-re még igazán jó kontrollert sem lehet kapni (az XBox-os a legjobb választás, de egy PC azzal még nem olyan mint mondjuk egy PS3 egy DS3-al). Próbáld ki ugyanazt a (multiplatform) játékot konzolon, ahol az egész kezelést a konzol saját kontrollerjéhez optimalizálják. Ég és föld a különbség.
A konzolos Autoaim-et emlegetni meg elég egységsugarú hozzáállás... -
válasz
NeoExDeath #222 üzenetére
Engem nem érdekel, hogy ki milyen perifériát használ, amíg nem kényszerít engem a használhatatlan kontrollerre. Márpedig ha egy játékfejlesztő kontrollerre optimalizálja a fejlesztést, akkor az bizony ez a kategória.
Én RTS-t, RPG-t és FPS-t játszom PC-n, és egyik sem jó kontrollerrel (igen, próbáltam...).
Nem véletlen, hogy míg a PC-n egyértelmű csalás FPS-nél az autoaim, addig a konzolokon alapbeállítás. Ez nem 6 évnyi fejlődés, hanem 20 évnyi butítás.
Egyszerűen nem való ezeknek a játéktípusoknak a kontroller (platform játékoknál viszont százszor jobb, oda az kell).
A billentyűzet olyan-amilyen, de az egér nagyon sok nagyságrenddel pontosabb és használhatóbb eszköz, mint egy joy. Ez van. Talán ez a tapipados majd megközelíti, de puding próbája az evés... -
Eyesis
őstag
válasz
NeoExDeath #222 üzenetére
Persze, 6 év lemaradás. Kérlek játszál RTS-t akarmilyen más eszközzel, mint egér+bill.
Mondjuk egy Starcraft 2-őt. -
NeoExDeath
aktív tag
Idehaza a legtöbb 20+ éves játékos PC-n kezdte a játékokkal való szocializálódást, ennek sok oka volt, aki rálát a dologra úgyis tudja. Sokan ebből a rétegből képtelenek, és nem is akarnak kiszakadni, itt a fórumon is rengeteg példát lehet látni a hozzászólások között. Én 2002 óta konzolt is tartok a PC-vel párhuzamosan, ezért van rálátásom mindkét területre. Az egér+bill kombóhoz ragaszkodó játékosok le vannak maradva kb 6 évnyi játékipari fejlődésről, főleg ami a perifériákat érinti. Sokan közülük kontrollert még csak a MM-ban láttak távolról, de igényük sincs kipróbálni mit nyújt. Aki ennyire elzárkózik, annak felesleges elkezdeni magyarázni miről marad le. Én PC-hez is kontrollert vettem, és mostmár kb. kizárt dolog hogy billentyűzetről játsszak.
Természetesen mindenki azzal a perifériával játszik ami neki megfelel, de ebben a topicban is látványosan megfigyelhető, hogy a bill+egér pártolóknak van szükségük folyamatos megerősítésre egymás részéről hogy nekik mennyire kényelmes és megszokott dolog ez a fajta irányítás, és ők vannak legjobban felháborodva ha valaki más perifériát favorizál. -
Teasüti
nagyúr
-
DummyBoy
senior tag
válasz
DeFranco #213 üzenetére
Eddig ez volt téma ... Érdemes arra rávilágítani, hogy nem sok különbség van a 2 réteg között!
Csak a Prő PC játékosok gondolják így!
Sőt, abban is biztos vagyok, hogy ha megnéznék ma CoD -ban és BF-ekben konzolon, vagy PC-n használnak.e többen autoaimot, akkor nem a konzolok nyernének
Ha már erről is szólnak a viták a topikban, akkor érdemes ezt rendbetenni.
Tényleg nem kell konzol vs PC vita, mindkettő ellen és mellett lehet és tudok is számtalan érvet felhozni, de azért nem kell elfogultnak lenni!
-
DummyBoy
senior tag
Aki azt hiszi, hogy aki konzolon játszik az csak "kazuár" lehet, az nem kicsit el van tévedve!
Egy komolyabb konzolgémer, aki nem "kazuál" ugyanúgy kanapén dögölve játszik a nagytv előtt, gagyi kontrollerel és lehet kényelmesen rommá alázná a PC előtt görnyedő "magátgémernekérző" átlag játákost.
Azt meg végképp nem értem, hogyan lehet a billentyűzet jobb alternatíva irányításhoz mint egy analóg beviteli eszköz o.O Főleg autós vagy repülős játékokhoz ... (Nem szimulátorokról beszélek, azokhoz egyértelműen célHW kell.)
Egy 2000 forintos teszkó gazdaságos analóg kontroller bekötött szemmel is kettéhugyozza a legprofibb billentyűzeteket is ebből a szempontból.
Az analóg kontrollerek között is van jobb-rosszabb, csak keresni kell!
A nappaliban játszó kazuár 30+ évesen pedig következőképpen oldja meg a nagy TV-n való játékot ... megvárja míg elalszik a család xD
-
DeFranco
nagyúr
Más kérdés, hogy ez hova vezet.
Sehova. Az a "szerencsétlen" auto aimos checkpointnoob akiről te beszélsz, eddig nem is játszott, hanem bandázott, focizott, kocsmázott, téren ült, TV-zett (főleg TV-zett) most épp játszik. Ettől nem lesz retardabb, mint az egyel előtti generáció az iggazzy ríl gémerekből ott is nagyon kevés volt.
Csak persze akinek ez a szabadidő meg ez a baráti kör, annak úgy látszik, hogy ez a világ. Nem ez.
Mondom ezt egyébként iggazzy ríl gémerként, '85-ben kezdtem commodore-on, sok mindent láttam már, nem gamepaddal a kezemben születtem.
...bár mondjuk lóPH!ikulát, ott is már quickshotozott mindenki, nem billentyűzött... szóval messzire visz ám ez.
-
DeFranco
nagyúr
Nem vagyok oda a pc játékosok überesítéséért, tényleg fejleszt bizonyos képességeket, de ne felejtsük el, hogy ugyanebben az időben a nem-gamer rétegnek más képességei fejlődnek, amik lehetnek ugyanolyan fontosak. Mondjuk szocializálódnak, megtanulnak hatékonyan érdeket érvényesíteni egy közösségben, etc.
Lehet nekem iszonyat szem-kéz koordinációd és lehet magasan fejlett adaptív gondolkodási képességed, ha a céges bulin a kazuár fogja először berúgatni az igazgatót, övé lesz az előléptetés, te meg jogosan duzzoghatsz bárpult mellett, miközben kijársz a WC-re fórumozni.
Ezt most nem azért mondom, hogy az egyik jobb mint a másik, csak azért, hogy ne essünk már abba a hibába, hogy azt hisszük az auto-aimon múlik az életünk. Marhára nem, nem véletlenül volt van és lesz rétegigény a HC játék. Az életben vannak ennél fontosabb dolgok a többség számára. Tetszik-nem tetszik.
A valve meg nem konzolosítja a PC-t, jó lenne, ha updatelnéd magad kicsit mondjuk a tegnapi bejelentéssel, erről szó nincs.
A gamepad pedig nem kevésbé hatékony beviteli eszköz, mint az egér-bill, hanem más. Jó lenne levenni ezt a szemellenzőt, hogy csak 2G gyorsulás és 1600 dpi felett van élet, ez nem erről szól. Kényelmes kazuár eszköz kazuár játékosoknak kazuár játékokhoz egy kazuár gép perifériájaként.
Ha ez nem tetszik, akkor lehet megépíteni a magad gamertrónját a nappali közepére abból amiből akarod, lehet magad alá építeni egy erőgépet és azon nyomatni amit csak akarsz, ebbe senki nem szól bele, de mivel nem te fizetsz többet a kasszánál, hanem a szomszéd, aki napi fél-egy órát játszik kanapéról kontrollerrel, de ötször annyit költ a Valve-nél, mint te, ő van kiszolgálva.
Próbálj meg átmenni és megmagyarázni neki, hogy így mindig egy noob marad, vegyen a kezébe egy rendes egeret, és meglátod nagyon ki fog röhögni.
-
Vesa
veterán
válasz
DeFranco #201 üzenetére
Ezzel nem is nagyn vitázott itt senki szvsz! Az ipar a tömeg igényeit szolgálja ki. Ha a tömegnek Mónika show kell, akkor azt fognak adni. Más kérdés, hogy ez hova vezet.
Konzolon szegény mai gamer gyereknek már valós ügyességi sikerélménye sincs, mert nemhogy ész nem kell ahhoz, hogy egy játékban eredményt érjen el, de már ügyesség sem. Elég ha csak kb. céloz oda ahova kell, a többit az auto aim megoldja...Szerencsétlen meg örül, hogyy milyen "ügyes", amikor "végigvitte" a pályát...Vicces az, hogy pont az ilyen játékos nem tudja, mit veszít ezzel és milyen valós játékélménytől esik el...
Szóval "vita" -inkább filozofálás- azon volt, hogy a kontroller mint eszköz, mennyire hatékony egy bill/egér pároshoz képest, vagyis, amikor a Valve a PC-t akarja konzolosítani pl. a kontroller erőltetésén keresztül, akkor az mennyire lesz jó irány... -
dabadab
titán
Azt nem teljesen ertem, hogy miert csak azt a TV-t lehet nezni, ami 100 centi felett van, de egyebkent az, hogy egy haztartasban tobb TV van, mar a kilencvenes evek Magyarorszagan sem szamitott kulonosebb fenyuzesnek. Az atlagos amerikai haztartasban meg tobb TV van, mint ember (masik statisztika)
-
Diopapa
addikt
Én ebből ez egész nappalis sztoriból csak azt nem értem, aki "kauzál" az egyedül élő büdöstalpú egyén? Nincs senkinek családja? Én már nem tudom a boxot használni mióta, mert az asszony/gyerek ráül a tévére. Vagy minden szobában 100+ cm tévé figyel már mindenhol?
-
DeFranco
nagyúr
Igen, csak hogy ezek a játékok pont azt a réteget nem szólítják meg, akinek a steambox meg a steamOS szól.
Azt nem veszitek figyelembe, hogy már régen nem az a játékostársadalmat jelenti a piac, akiket régen, és ami miatt még mindig megy a sírás, hogy régen minden jobb volt, butulnak a játékok és senkiháziak kezében van a popszakma.
Kialakult egy új játékos réteg, nevezzük őket mondjuk kazuároknak, akik számára a jó öreg IDDQD nemzedék még mindig szőrös nolifer geeknek számít. Ennek a rétegnek pontosan annyi kell a játékos szcénából amennyit egy konzol nyújt. Lehuppan a gép elé és játszik fél órát-egy órát-két órát, egyszerűen, szórakoztató módon, nem görcsölve egy commandos szintű nehézségen, mert neki erre sem szándéka sem ideje nincs. Viszont masszívan fizetőképes keresletet jelent (sokkal több közöttük a 20-32 közötti korosztálybeli, akik tényleg meg is fizetik a tartalmat, és akikre az egész piac hajt), és széles réteg, nem úgy mint a HC MMO bagázs, akik koncentrálódnak 2-3 epic játék körül, a többi meg szépen P2W lesz majd csődbe megy.
Ezekre a kazuárokra hajt most rá a steam, és ezek a kazuárok pont leszarják (már bocsánat) hogy kettővel több 'eccsát van a mambával (amit egyébként ugyanúgy rá tudsz majd dugni a steamboxra, nem vagy köteles kontrollert használni) mert ő szórakozni megy esténként egy sorozat vagy mozifilm helyett, nem ezen múlik hogy jót alszik-e aznap. Legyen egér, legyen bill, legyen MMO legyen Büdösszájú Vérpistike aki szétveri a karácsonyra kapott cherryMX-et mert nem adta be a helit a BF4-ben, tök elférnek ezek is, csak a piac most nem rájuk hajt. Ez van.
-
KraX
őstag
válasz
DeFranco #160 üzenetére
..ha eltekintunk az fps-ektol, rts-ektol...
az MMO RPG-ektol, a kulonbozo LOL, DOTA-DOTA2 es tsi programoktol (ami legalabbis szerintem eletben tartja meg a pc-t mint jatekos platformot),amikkel vigan jatszik tobb millio ember naponta meg mindig pc-n. Az mmo-kat meg mindig nem sikerult meghonositani konzolokon velemenyem szerint az iranyitas ill. a kontroller hisnyossagai, alkalmatlansaga miatt ebben a jatek csoportban (egy billentyuzetet keptelen kivaltani kenyelmesen). -
subatom
csendes tag
-
dabadab
titán
"Max Linux leszármazott az Android."
A telefonomon tök ugyanaz a kernel van, mint a PC-men, mitől lenne nem Linux, hanem Linux-leszármazott? És mitől lenne a BSD Linux, ha egyszer egyáltalá nincs benne Linux?...
Az Android Linux, ezen nincs túl sok vitatnivaló. Az tény, hogy a userland egy része elüt a szokásos Linux disztrókétól, de egyrészt nem túl radikálisan, másrészt meg hát a Linux mégiscsak egy kernel, nem userland. -
Mardel
őstag
Darazsfeszek.
Kernelt nezve linux.
Ha meg desktop linuxot nezunk, akkor szoszerint veve linux kernel gnu programokkal.
BSD-re is vannak gnu programok, de ettol meg nem lesz linux.
Az Android se sokban segitett a linux desktop elterjedesen, ahogy a SteamOS sem fog.
Sot az, hogy kulon nevet kapott nem hozta magaval a linuxal tarsitott negativ velemenyeket a gui szempontjabol.
Ki vancsi lennek a sikerere ha nem android, hanem xy linux neven futna. -
dabadab
titán
"Pont az a népség aki már a sima PC-től "húzódozna szerintük" pont az fogja élvezni a "kellemesen konfigurálható" Linuxot."
Mobiltelefonoknal pont ez tortent - akinek nincs kedve PC-vel vacakolni, az az androidos telefonjarol facebookozik. (Igen, az Android Linux. Igen, agyon lehet konfiguralni, eleg csak ranezni az xda-developersre. Nem, a legtobb user egyaltalan nem csinal ilyesmit es szuksege sincs ra.)
-
ALBY
senior tag
" ..de a tömegek az egyszerűségre vágynak, és nem akarnak szaktudásra szert tenni csak azért, hogy PC-n játszhassanak. Ez lehet a nappaliba való tömeges átvándorlás elsődleges indikátora."
De a tömegek egyszerűek, az egyszerűségre vágynak, és nem akarnak szaktudásra szert tenni,
nem is akarják rávenni őket, mert minél kevésbé értenek bármihez is annál könnyebb több szart eladni.Pont az a népség aki már a sima PC-től "húzódozna szerintük" pont az fogja élvezni a "kellemesen konfigurálható" Linuxot.
Vagy (és gondolom erre mennének idővel ha sikerül) odáig butítják a linuxukat hogy nem PC-ként fog már viselkedni hanem olyan együgyű lesz mint ami egy médialejátszóban van.(Emil Rulez - Zanga zanga "...butítani kell..." )
A nappaliban játszani jó, nem rossz amit mondanak az irányról, csak kiforgatják szerintem és a csak a maguk haszna irányába akarják megvezetni.
Nappali tényleg jó irány meg hasznos meg kényelmes, de nincs egyféle általános, egydobozos megoldás.
A Valve-nak meg fáj hogy nem ő lett gazdag a konzolos játékokból. (plusz saját hardware is gondolom)
Vegyél tőlünk egy dobozt gyorsan, addig meg gyártunk mellé ideológiát is.
Linux olcsó, windows-al meg nem tudnak sem ujjat húzni sem saját rendszert belőle kialakítani.Én is a nappaliba "költöztem" meg lehet szépen csinálni úgy hogy nincs kompromisszum,
se játékban se moziban se a nappali megjelenésében,
a TV a monitorom, alatta a hifi állványban figyel a PC is
(fekvő szép házban ATX lappal, igazi VGA-val, nem valami elálcázott vakarcs gép).
Egy tömbben van minden, kábelezés sem jelent gondot.
És a kanapén kívül még görgős székből is lehet dolgozni.
Nem kell két asztal sem, és nem kell két hangrendszer a pc-hez és a zenéhez/mozihoz, ami szintén nem mindegy!
Például egy nagyon hasznos kulcselem lehet az állítható magasságú dohányzóasztal, ajánlom mindenkinek.
Szépen használható a billentyű és egér is, mert az kell és nem is akarnám megúszni.
Végig kell gondolni, minden mindennel összefügg, és ezeket átlátva nagyon jót lehet kialakítani,
nem kell ehhez sem a Valve okossága sem más.
Aki nem hajlandó ilyesmire, meg görcsösen ragaszkodik elavult értelmetlen szokásokhoz (pl a nappalival kapcsolatban), az szenvedjen, de leginkább fizethet.Innentől semmi érv sincs számomra a konzolok felé sem.
(mellesleg a smart tv hülyeségek is hidegen hagynak innentől)
Igen, én megtanultam windowst installálni, mert az kellett,jeee.
Megy a BF3 meg N4S méteresben, pc-s grafikával, fullos HTPC-nek, szép minden, kevesebb helyem ment el a lakásból és azt kell mondjam hogy olcsóbb is mintha egyenként beleugrok egy egy szolgáltatás ürügyén új hardware-ekbe, sok részmegoldásba.
Monitort viszont nem kellett vennem, kb abból kijön egy tablet az útközbeni és ágyból olvasgatásra, de akkor már nagyon kényelmesek vagyunk.
PC meg úgyis kell, azt nem lehet megúszni, kivéve ha tényleg nagyon egyszerű az ember. -
MageRG
addikt
Reszemrol az Open jelzo es a freedom emlegetese aggaszto amit tudjuk altalabn mit jelent a linuxon (gagyi kiforratlan megoldasok hobbistaktol) es a community oldja meg a hibakat ha tudja, amugy le van s...
[irony]Mert a zárt megoldások aztán baromi jól muzsikálnak, főleg az Adobe termékei híresek erről.
A Kame IPv6 stack, a Git, a GCC, mint open-source megoldások meg olyan trék lettek, hogy senki sem használja.
[/irony]A support nem attól jó vagy rossz, hogy valami open meg free, hanem hogy hányan használják és mekkora szellemi és anyagi támogatás van mögötte.
-
subatom
csendes tag
Én már rég ezt csinálom. PC-m a nappaliban van a tv-re kötve, xbox joy pedig majd minden mostani pc játékot támogat, és van vezeték nélküli htpc billenytyűm egerem is, meg fotelom is amiből mindezt irányitom.....szóval nem értem ez most miért nagy szám..
-
Vesa
veterán
válasz
DeFranco #171 üzenetére
Annyit pontosítanék, hogy a Valve nem azért megy a kontroller irányába mert az jobb, hanem azért, mert a tömeg arra megy, ezért az üzleti érdeke megkívánja. A tömeg viselkedése és igényszinte viszont sajnos nem feltétlen korrelál a minőséggel!
Nézd meg, hogy pl. a több évtizedes múltú eszes címekből, az utóbbi időben hogyan vált erősen butított konzolport, miközben anno éppen azért nőtték ki magukat, mert ész kellett hozzájuk. Az kétségtelen, hogy az új trend nem a 100-200órás játékidejű játékoké. E tekintetben a konzol és a kontroller kiváló megoldás, mert az egyszerű causal játékokhoz egy gyors lövöldét vagy valamit lezavarni ideális. Nincs is ezzel semmi gond, de a világ nem azért megy erre, mert ez jó vagy igényes, hanem azért, mert erre van ideje ma az egyszeri játékosnak.
Aki meg van olyan elvetemült, hogy ma is észjátékkal akar játszani, az újabban állítólag hardcore gamer...Régen nem hívtak így minket csak azlért, mert leültünk egy komolyabb RPG, vagy 4x elé, dehát öregszünk, na.Kimegyünk a divatból. :-)
-
mzso
veterán
Nem is kell. Nem is azt kritizáltam.ű
"Billzet meg olyan, amilyen, azt meg a megszokas nagy ur effektus miatt nem lehet megreformalni."
Ez így nem igaz. Gyakorlatilag minden új szoftvernél/játéknál megreformálódik. Magyarul új billentyűkódokat kell megszokni. Sok vizet nem zavarna, ha egy jobb eszközön kéne ezt megtanulni, sőt egyszerűbb lenne. -
Sinesol
veterán
De ha vga nelküli gép a direktiva akkor miböl lesz meg az ereje?
Hisz jelenleg is joreszt az uj vga-generacioknak köszönhetöen verik a konzolokat a pc-s cimek...
Ez az egesz elég konzolszagu..csak nem teljesen fix hardverrel hanem a valve hagy nemi mozgasterületet hogy hamis "pc-s jatek" illuziot kelt...de valojaban ez is csak egy ujabb szög a pc koporsojaba es megtevesztes hogy a pc szimpatizansokat inkabb a maguk konzoljara+steamre kötelezzék el mint hogy a sony/microsoft szerezze meg öket...
Jo persze kesöbb kaveri meg utodjai erösek lehetnek igp szempontjabol, vajon hany ev kell ahhoz hogy olyan teljesitmenyt leadjanak mint pl egy 7970 egy opengl/hsa-val a directx ólomsulya nélkül.. -
DummyBoy
senior tag
Wow, szép kis viták ...
Kicsit más megközelítés pár eddig felvetődött dologra:
Gyermekkorom óta (C16-es idők ...) kocka vagyok, ültem-ülök eleget gép előtt, kb. 2 éve vettem egy XBOX-ot a páromnak, aztán végülis én használom.Főként PC gémer vagyok, a kontroller téma tőlem is igen messze állt, de megszoktam. (Persze PC is rá van kötve a TV-re, de azon főképp filmet nézünk ...)
1. Kényelem: 500k-ig bezárólag nézegettem foteleket, mikor új kanapét vettünk, hogy legyen mellé egy új játszósfotel (Nem azért mert ilyen vastag vagyok, csak amilyen boltokat körbejártunk, ez volt a plafon xD) és bizony egyik sem volt közel sem olyan kényelmes (NEKEM!) és sokoldalú mint a kanapé. (Pedig némelyik maszírozott aztán mindent
) Kanapén fekve viszont kényelmetlen egérrel és billentyűzettel játszani, erre a kontroller lényegesen jobb. Nehéz megszokni, de simán meglehet. És főleg FPS-eket játszunk! (Autoaim nélkül ...)
2. Nappaliban játék: Ennek több oka is lehet, pl: többen játszani egyszerre (családdal is lehet, nem csak haverokkal!), ott a nagy TV, a kanapé, stb. Ledöglenek egymás mellé a népek és elökörködnek. Régi AT-s időkből emlékszem rá haveroknál mekkora Forma 1 partik voltak, vittük a kész konfigokat, és egész nap játszottunk, 5-6 kört mentünk fejenként, aztán az AI átvette, és jött a következő játékos. Most nem nagyon van ilyen játék PC-n, ráadásul a net megölte ezt a fajta játékot. Viszont konzolon rengeteg Local multiplayer game van. (pl. Szerintem a PC-s Diablon nem lehet egyszerre 4-en játszani ...) És lehet bugyuta is, igen jól el lehet velük szórakozni.
3: Sokan említettétek a konzolok azon előnyét, hogy plágenpléj. Bekapcsolod - játszol - örülsz. Emellé még azért megjegyezném a beruházás mértékét is. Egy jelenlegi középkategóriás PC árából kényelmesen kijön egy xbox és egy TV ... Egy komolyabból még One is ... És ez nem 2 hétig HW ... a 360-ban lassan 8 éves a HW, és jönnek a játékok folyamatosan. Persze PC-n szebb, de egy 8 éves PC-n nem hiszem hogy egy mai játék is elfutna xbox szinten! A drágább játékok meg viszonyítás kérdései, én keveset játszom, figyelem az akciókat, és így nem kell csilliárdokat költenem a játékokra. Aki nem 0 day vásárló, az meg tudja oldani. Persze a warez-el nem lehet versenyezni, de nem is ez a cél.
4. Win vs Lin
Egy kollégám fanatikus lunix rajongó, anno azt vágta a fejemhez egy lin vs win vitánál, hogy a linux sokkal jobb otthoni átlagfelhasználásra mint a win. Mikor rákérdeztem, hogy "Már hogyan lenne jobb, hiszen normálisan játszani sem lehet rajta?" akkor az volt a válasza: "Mert sokkal jobb a filerendszer!"
Viccet félretéve, nem elég hogy játszani lehet a winen, amíg az egységsugarú júzer könnyebben elboldogul Win-en, addig a linuxnak vajmi kevés esélye van, hogy teret nyerjen magának. És most nem akarok linux ellenes példákat felhozni (Tudnék xD)
Mert ha Mari néninek nem megy a szkájp az unokával akkor bizony 1 km-es körzeten belül talál 20-30 olyan embert aki meg tudja nézni és tud neki segíteni ... Linux esetében lényegesen nagyobb kört kellene bejárni
-
SityiSXT
őstag
válasz
pakriksz #175 üzenetére
A billentyűzet előnye egy lassú sikánban kijön (mondjuk rögtön a célegyenes végén Monzában), ez igaz - nade egy elnyújtott kanyarban (jó példa rá a Parabolica ugyanott) azért a gamepad jobban fekszik. Vagy csak Marika-néni féle gépíró-technikákkal kell bűvészkedni...
Amúgy inkább arra céloztam, hogy egy Burnout vagy egy standard NFS esetében nálam fel sem merül a kormány, mint irányítóeszköz - míg mondjuk egy NASCAR 2013-nál fordított eset áll fent. -
pakriksz
őstag
válasz
SityiSXT #173 üzenetére
nemhiszem.
A gamepad pöckei nagyon kicsik (és nem is túl pontosak), így a finom kormányzás nem igazán lehetséges, viszont lassú. A billentyűzetnél sem lehetséges a finom kormányzás(bár a pumpálós módszerrel megy valamennyire, ugyanis a legtöbb autós játéknál a billentyű elengedésekor nem tér vissza egy pillanat alatt a kerék egyenesbe), de legalább rohadt gyorsan lehet reagálni vele. Persze az egyértelmű hogy a kormány jobb, de legtöbbször az sem támogatott konzolon.Játszottam már eleget konzolos arcade játékokkal (forzákkal többet, meg az a batmenes városos hulladékkal egyszer
), és bizony nem elég a gamepad az értékelhetően finom irányításra, viszont lassabb mint a billentyűzet. Bár tény hogy könnyen el lehet lenni a gamepaddal is, hiszen az ilyen konzolos játékok AI-ja nehezebb fokozaton is igen béna és lassú.
-
SityiSXT
őstag
Pontosítsunk: árkád autóverseny esetében tényleg jobb a gamepad. Szimulátorosabb műveknél viszont elkél a rendes kormány - bár ott a billentyűzetnél még a gamepad is jobb.
-
pakriksz
őstag
válasz
DeFranco #171 üzenetére
A kontroller nem a jövő hanem egy nagyon erős kompromisszum. A kontroller előnye hogy kicsi és kézben elfér, nem kell nagy tér a mozgatásához, ennyi.
Amúgy pedig mindenre gagyi, van amire kevésbé, van amire jobban. Amire kevésbé gagyi az a tisztán autós, és az ugribugri. Minden másra alkalmatlan, de még is ezt próbálják mindenre nyomni. Ezért vannak lebutítva egyre jobban a játékok, ezért egyre könnyebbek, a játékokat butítani kell, hogy egy buta irányítóeszközzel irányítható legyen. Aki régóta játszik biztosan érezte, hogy a játékok színvonala a konzolok (és a kontroller) tömeges elterjedésekor a múlt évtized elején, kezdett el rohamosan esni, és okkal. Nem azért mert a konzol gagyi, hanem mert a kizárólagossá tett kontroller az. -
DeFranco
nagyúr
válasz
pakriksz #169 üzenetére
Meg repülés közben sem kellett pl. lyukba beletalálni egyszer sem ugye? Az FPS-t meg nem tettem idézőjelbe, ugye?
De nyilván én vagyok a so fuckin noob mert nem mambával osztom a 'eccsatot a kóródutyi huszonháromban. (inklusive helikopáterből füttyre pilótát kikapó rexfelügyelő)
Nekem amúgy mindegy ki mire csapja ki otthon, a kontrollervitába sem megyek bele, de a világ a kontrolleres játékok felé megy, és bár tudom és vallom, hogy FPS-t és még pár népszerű műfajt nem kellemes vele játszani, a játékok túlnyomó többségére és egyre nagyobb hányadára tökéletes. Ezzel lehet nem egyetérteni, de nem csak én látom így, hanem a Valve is, ezért megy be a nappaliba, ezért csinálta meg a big picture-t, és ha duzzogás van ha nem, ez a jövő.
TPS kontroller, Beat'em up kontroller, Platformer kontrollrer, A Batmant meg az AC-t akárminek hívod is kontroller, Autóverseny kontroller, Arcade repülőszimulátor kontroller, Adventure kontroller, Point and click is nyugodtan lehet kontroller Puzzle agenteket is végignyomtam vele simán.
-
pakriksz
őstag
válasz
Freiherr #167 üzenetére
nem tudom feltűnt-e de 2 játékstílust írt ahol jó a kontroller, és az összes többin pedig nem/erősen kompromisszumos. Ez nem csak fps
De pl egy GTA4-et ami ugye először konzolra jött ki, sokkal jobban lehet irányítani bill egér kombóval(főleg amikor vezetni és lőni kell egyszerre), még úgy is hogy a kontrollernél ott az autoaim.
Konkrétan a kontrollerre való begyepesedéssel, egy rakás játékstílust zárnak ki konzolról, mert pármillió potenciális játékost -
pakriksz
őstag
válasz
#06658560 #150 üzenetére
"Feladatkezelőben explorer.exe kigyilkolása, majd win+r, explorer, enter, s voilá! Ha pedig parancssor kell, akkor win+r és cmd, enter, s voilá!"
Az a gáz, ha ezeket meg tudod csinálni akkor nem fagyott be
Ha befagyott az azt jelenti hogy megáll a kép, és úgy is marad, nyomogathatsz bármit. Nem pár befagyott ikonról volt szó. De kösz hogy hülyének nézel
@ nyunyu de igen, pont win7-nél fagy be elég szépen a gui, úgy tényleg. A driver újraindítás meg vagy működik vagy nem... inkább nem. Ahol az alt-tab meg ctrl shift esc segít, ott nem fagyott be semmilyen gui, max a futtatott program állt le.
Más os-en(pl linux) pedig erre évtizedek óta van megoldás, pl egy ctrl alt-f1 és karakteres mód (nem csak egy paranccsori ablak a gui felett), hanem tényleg gui nélkül működő mód, vagy egy ctrl-alt-backspace az egész gui újraindítására, és itt TE döntöd el mikor avatkozol be, és nem egy mikor hogy működő gagyi algoritmusra kell várni ami vagy újraindítja, vagy nem. -
Vesa
veterán
Bizony, bizony...
Nekem már 1998-ban volt egy Mp120-as Newton pad-om (és ha jól tudom, 93-ban jelent meg).
http://en.wikipedia.org/wiki/Newton_%28platform%29 -
Vesa
veterán
válasz
DeFranco #160 üzenetére
Ez erősen játékfüggő kérdés.
Mindenféle stratégiához (nem csak RTS, hanem pl. 4x), katasztrófa a controller. Szintén nem jó az olyan bonyolult szimulátorokhoz, mint az MS FSX, vagy az X széria, ahol a billentyűzet minden gombja +Shift+CTRL+Funkció keys, rendelkezik valamilyen utasítással. Ezt nem lehet megoldani konzolon, ahol van 5db gomb. Szinén rendkívül idegtépő controllerrel egy point and click kalandjáték, de még lehetne sorolni a példákat. Amire a konzol szerintem jó, az az autóverseny, a causal ugrálda, és néhány olyan cím, ahol nincs szükség pontos és gyors cursor pozicionálásra, vagy ahol csak kevés gombra van szükség. Ezen felül, használhatatlan minden olyan hard core szimulátorban is, ahol a jó öreg joystick+gázkar a nyerő! -
Vesa
veterán
Esélyes, hogy az elképzelés itt pusztul hamvaiba:
"A Valve a Windows és a Mac gépeken futó steames játékokról sem feledkezik meg, ugyanis ezek nem biztos, hogy kapnak Linux portot. A SteamOS ennek érdekében egy hálózaton belüli streaminget biztosít, vagyis a hagyományos PC-n és Macen futó program játszható a SteamOS-t futtató kliensről."
Ez lenne egyszerű megoldás? Két gépet tartani csak emiatt, kapcsolgatni, streamelgetni, hálózatba kötözgetni? Viccnek is rossz...
-
janos1988
addikt
Újabb forradalomnak lehetünk a tanúi?! Ahol aki későn kapcsol lemarad és eltűnik. Lásd Nokia és az okostelók esetét, itt is hasonló lesz a helyzet.
-
DeFranco
nagyúr
pedig amúgy csacskaság... ha eltekintünk az FPS-ektől és az RTS-ektől, akkor a kontroller egy nagyon jól használható játékvezérlő, én már ha lehet azt használom PC-n is
sőt, a Portal2-t pl. kontrollerrel nyomtam végig másodszorra, és ott pl. teljesen jól használható volt "FPS" létére is
-
Hokoyumi
tag
ha a ps4-en a bst-t lehet hsználni mint bsd-t nekem bőven jó lesz az is
kis belezés a mostani gépből aztán kap freenas-t és jó is nekem
így már linux sem kell -
mrhitoshi
veterán
Hajrá, hajrá!
" Fontos, hogy Gabe Newell cége nem akar a konzolokkal versenyezni, erre nem is lennének képesek"
Pedig egyre jobban az körvonalazódik, hogy akarnak, és tudnak is.
A linkelt hsz.-ban leírtam, hogy hogyan.
-
kriszpontaz
veterán
Nem tudom srácok miért ment el ennyire OFFba ez a társalgás. Itt egy célOS van, ami próbálja majd megadni azt a kenyelmet a Linuxot életében nem látott Usernek hogy ne kelljen azzal törődnie milyen oprendszerrel van dolga, hanem a Big Screen mögött történő dolgokat nem is látva frankö szolgáltatásokat és egy működő rendszert kapjon. Nem az a cél hogy leszivassák a hozzá nem értő embereket mindazzal amit leírtatok. Lássunk már valamit belőle és utána többet tudunk.
-
Mardel
őstag
válasz
#06658560 #146 üzenetére
Ha már játékokról van szó, akkor elég sűrűn van, hogy egy egy játékbeli teljesítmény csökkentést driverrel javítanak ki.
Nvidia vagy AMD azt mondja, hogy töltsd le a legújabb drivert hozzá.
Jelen esetben a nehezebb utat kell választani. [link] [link]
És akkor még a telepítési folyamat valahol elakadhat vagy egyéb gond adódhat.
A Beta driverekről nem is beszélve.
Ha forrásból teszem fel, akkor meg kell hagynom azt a könyvtárat amiben lefordult a program, mert csak onnan tudom törölni, mivel a csomagkezelő ezt nem kezeli le. [link]Meg is értem, ha a Valve heggeszt egy új OS-t minthogy egy meglévőt használjon.
-
nyunyu
félisten
válasz
pakriksz #149 üzenetére
Vista ota nem nagyon tudod ugy kifagyasztani a GUIt, hogy Ctrl+Shift+Esc-re ne jojjon be a feladatkezelo.
Admin modu telepitesben igazad van, pl. a Visual C++ Express 2010 sem birta kinyogni, hogy miert nem telepul XP ala korlatozott juzerrel, csak kiba**ott a kepernyore egy hibakodot 10 perc vinyodaralas utan.
-
törölt tag
válasz
pakriksz #149 üzenetére
"Engem egyébként a win hulladék újraindíthatatlan gui-ja idegesít a legjobban, aminél még mindig nem sikerült megoldani hogy egy billentyűkombinációval újra lehessen indítani, meg azt sem hogy ki lehessen lépni tiszta karakteres módba és rendbehozni, vagy legalább szabályosan újraindítani. Így ha a gui lefagy, de alatta a rendszer nem, akkor is csak a reset marad, mert se alternatív felület, se gui újraindításra nincs lehetőség, vakon meg nem megy"
Feladatkezelőben explorer.exe kigyilkolása, majd win+r, explorer, enter, s voilá! Ha pedig parancssor kell, akkor win+r és cmd, enter, s voilá!
Az eplorer.exe újraindítása XP alatt pl. elég volt telepítések utáni restart helyett.
-
pakriksz
őstag
ahhoz képest a mai wines programok 90%-a még mindig nem volt képes reagálni arra a 7 éves dologra (amikor a vista kijött) hogy uac, és jogosultságkérés. Egy rakás program installnál elszáll, hogy de neki admin mód kell, és ez a jobbik eset, van amikor csak hiba történik, és semmi nem utal jogosultságproblémára (bár aki rutinos rögtön tudja hogy valszeg az), aztán mehet az admin módú cmd-ből indítás, vagy a parancsikonnál a kompatibilitás fülön az admin mód pipálása.
Engem egyébként a win hulladék újraindíthatatlan gui-ja idegesít a legjobban, aminél még mindig nem sikerült megoldani hogy egy billentyűkombinációval újra lehessen indítani, meg azt sem hogy ki lehessen lépni tiszta karakteres módba és rendbehozni, vagy legalább szabályosan újraindítani. Így ha a gui lefagy, de alatta a rendszer nem, akkor is csak a reset marad, mert se alternatív felület, se gui újraindításra nincs lehetőség, vakon meg nem megy. Aztán ott van az is hogy az IO kezelés, memóriakezelés faék egyszerűségű, ezért jó lassú is. -
törölt tag
"Hianyzo fuggoseg, regi gcc, stb. Es az se mukodik mindig, mert ha friss libek kellenek a forrasnak, akkor ha megoszulsz se fog lefordulni. (pl. Debian, ahol kb. 2 evente van egy kiadas.)"
Win esetén meg leginkább játékoknál szenvedhettél a directX-szel, esetleg még most is ha valaminek nincs fenn megfelelő és netről szedted, nem dvd-ről, cd-ről. Vagy flash, java, stb.
A disztró még nem korlátoz abban, hogy te magad szedj le frisset, ha olyanod van. De akkor tied a feladat, hogy a függőségeit is lekövesd.
-
Teasüti
nagyúr
Nem véletlenül nincs elterjedve PC-n más periféria, az jó öreg bill+egér párosnál nincs jobb.
A hűde ergonómikus formatervezett beviteli eszközök is a billentyűzet egy megcsonkított változatára hajaznak, nincs új a nap alatt. Egér az meg maradt egérnek, ez is már kiforrott az évtizedek alatt, hogy nincs hova tovább fejlődni koncepcionálisan. -
Vladi
nagyúr
Akkor jó, ha érted.
Az meg miért baj, hogy be vagy korlátozva egy verzióra? az a verzió korlát téged véd, mint felhasználó, hogy felhasználhass nyugodtan egy z minőségi szinten.
Egyébként meg nem vagy teljesen bekorlátozva. ubuntut nem ismerem ennyire, de fedorán például van teszting update. Akkor megkapod a legfrissebbet, de nem kapsz z szintet. Meg van downgrade is. Meg fordíthatod magadnak is. Ennél több telhetőséget már hová biztosítson egy rendszer?
-
Mardel
őstag
Ezt en ertem, csak meg mindig enem igazol.
Be vagy korlatozva x ideig 1 verziora, nincs se upgrde se downgrade.
Egy nem forrasalapu disztron a forditgatas se leany alom.
Hianyzo fuggoseg, regi gcc, stb. Es az se mukodik mindig, mert ha friss libek kellenek a forrasnak, akkor ha megoszulsz se fog lefordulni. (pl. Debian, ahol kb. 2 evente van egy kiadas.)
A backports es a ppa meg workaround, amit a tobbseg nem hasznal, ha nem ismeri.
De pl egy adatbazisnal sem elhanyagolhato, hogy egy apache vagy sql milyen regi vagy pont az kene ami csak az uj verzioban van. -
nyunyu
félisten
Az az alapveto problema, hogy meg mindig nem talaltak fel az egernel hatekonyabb mutatoeszkozt.
Lehet bohockodni hadonaszos, meg tapizos izekkel, de azoktol olyan izomlazad lesz 1-2 ora hasznalat utan, hogy masnap a karodat sem birod felemelni.
Billzet meg olyan, amilyen, azt meg a megszokas nagy ur effektus miatt nem lehet megreformalni.
Lasd Dvorak es egyeb alternativ billzetkiosztasok elterjedtsege, de akar a zongorabillzetet is ide lehet sorolni, amin egy karaktert ket-harom gomb egyideju lenyomasaval lehet bevinni, ahogy a vakok irogepe is mukodik.Legalabbis Engelbart 68-as techdemojaban azt vizionalta, hogy bal kezzel zongora, jobb kezzel eger.
De hosszabb szoveg bevitelere nala is ott volt a rendes billzet a ketto kozott. -
DeFranco
nagyúr
nincs nagyon miről beszélni, mert kevés a konkrétum
egyelőre azt sem tudjuk, hogy lesz-e dedikált vas alatta, vagy sem, openGL lesz-e vagy HSA vagy esetleg on-demand lesz az egész, vagy natúr streaming
esetleg megveszik a blackberry-t és okostelefon brandet készítenek
bármi lehet még, így a tippelgetésen kívül a többit kimerítettük
-
Vladi
nagyúr
Neked se ment át. Nem a verzió hajhászás a cél. A célt a disztribútor meghatározza és ahhoz igazítja a frissítéseit. Te meg azt nem veszed észre, hogy csak 1 dolog, hogy a készítő rányomja a plecsnit: stabil. Ez ettől még nem biztos, hogy tényleg az. Még egy tesztelési lépésen átesik, még egyszer be van illesztve egy komplex szoftver közegbe. S csak ezután van átadva a felhasználónak, jó esetben dokumentált ismert hibákkal.
De nyugodtan lehúzhatod magadnak, felteszed és akkor vagy megy, vagy nem. Általánosságban meg szerintem az a gondod, hogy te azt hiszed, hogy tudod, ez jó neked. Lehúzod az aktuális verziót, mert egyel nagyobb a száma akkor biztos jobb. Hát erre nincs garancia. Garanciád van viszont arra, hogy egy disztribútor a saját minőségbiztosítási rendszerén átengedi és amit kapsz az az aminek mondják.
-
marcias
őstag
Azért jellemző, hogy ez az amúgy érdekes és aktuális topic is linux-win hitvitába csapott át. Kár.
-
Mardel
őstag
Latom nem ment at.
Probaltam keresni egy gyorsan frissulo, fejleszto altal stabil kiadasunak jelolt programot ez esetben chromiumot amin lehet szemleltetni mennyire le vannak maradva a verziokkal.
Az teljesen lenyegtelen, hogy most mit javitottak, mert nem konkret program verziojaval volt gondom, hanem altalanosan. -
mzso
veterán
Miért fáj nektek, hogy tökéletesen akarják támogatni a gamepad-eket is? Használjátok továbbra is a billentyűzetet...
Amúgy elég gáz szerintem hogy a PC leragadt egér+billentyűzet párosnál. Billentyűzet helyett valamilyen formatervezett optimalizált input eszköz kéne a bal kézhez a szerencsétlen WASD nyomkodás, számsor meg Fx billentyűk nyomkodása helyett.
A billentyűzet jó lenne arra amire való. Szöveg bevitelre. -
Vladi
nagyúr
Ühüm. Arra a 2 wines bugra gondolsz. Linux alatt. Jóvan. Azért a disztró támogatás és a program fejlesztés is picurit összetettebb annál, hogy 2 óránként lehúzzuk az svn-ről ami épp ott van és betoljuk a usernek.
Minden normális disztrónak megvan a maga kiadási ritmusa, a frissítések menete, hogy mi alapján kerül be egy x program egy y repóba. Ennek dokumentált és követhető menete van. Ha ennyire érdekel, akkor a megfelelő dev levlistán kérdezd meg, hogy mi alapján mennek a dolgok.
(#132) Prof:
Úúúú. A mai nsa-s időkben ne nagyon csapkodd ilyen problémákkal az asztalt.
Jogosultság kezelés van egy modern os-ben. Deszar.
-
dabadab
titán
"Reszemrol mar attol falnak mentem, hogy minden kicseszett fajlnak a jogosultsagaival nyagat"
Ki és mikor? Kb. soha nem láttam ilyet.
"es hulyenek neznek a linuxosok, hogy en 2013-ban GUI-n keresztul akarok programot telepiteni, drivert forditani, fajlt elmenteni anelkul, hogy jogosultsagokkal/ jelszoval basztatna a rendszer allandoan"
Egyszer megadod, aztán beklikkeled, hogy jegyezze meg. UAC az pont van Windowson is, egyébként, ráadásul az jóval irritálóbb.
A terminálos kifakadást nem értem, mert átlaguser kb. olyan gyakran lát parancssort Linux alatt, mint Windowsnál.
-
Prof
addikt
Reszemrol mar attol falnak mentem, hogy minden kicseszett fajlnak a jogosultsagaival nyagat es hulyenek neznek a linuxosok, hogy en 2013-ban GUI-n keresztul akarok programot telepiteni, drivert forditani, fajlt elmenteni anelkul, hogy jogosultsagokkal/ jelszoval basztatna a rendszer allandoan
Nekem elegem volt a UNIX, OpenVMS, Dos-ban a potyoreszesbol. Persze lehet Man-t lapozgatni orakhosszat a 42 kapcsolo kozott, de reszemrol maradok a menu-kattintnal.
Persze 99%-a a linuxguruknak akiket ismerek tud vakon gyors es gepirni, ezert nekik a terminal gyors es egyszeru. Kiveve amikor orszagos rendszer leallast okoznak, mert 1 karaktert megis mellepotyognek neha. -
törölt tag
válasz
DeFranco #124 üzenetére
Sok wines hibaüzenetre gugliztam már kényszerböl, s rendre eredmény nélkül zárult keresésem. Még a win saját fórumai sem segítenek, amik pedig erre lennének szakosodva. Helpként szintén ezt tapasztaltam.
"igen, ez egy nagyon jó érv, hogy ez egyszerűen nem igaz"
Melyik disztró csomagja olyan, hogy telepítés után nem működik? Melyikben nem működik a telepített szövegszerkesztő?
"Hol van linux hivatásos support?" Mondjuk red hatnél a red hathez?
"Mert mondjuk azt megkérdezném, hogy a lubuntu készen kapott ready-to-use-out-of-the-box médialejátszóját hogy vegyem rá arra, hogy a feliratkezelése az ékezetes betűktől ne bolonduljon meg és rakjon betűket kettővel-hárommal arrébb helyiértékben és ABC-ben, meg mondjuk ne késsen egy percen három másodpercet."
#128 Mardel: flash, opera, java, stb. mind kiabált, ha érkezett hozzá frissítés, a csomagkezelőből telepítetteknek meg a rendszer. Mi a diffi, elmaradás winher mérten?
-
Mardel
őstag
válasz
#06658560 #119 üzenetére
Igen, ha vegigmegy az experimental/unstable/testing/ stable folyamaton (mar ha ubuntunal is ennyire fragmentaljak).
Plusz bugbuntunal 1 kiadason belul van meg egy teljes verziofrissites.Nezzuk a Chromium bongeszot aktualis Ubuntun. [link]
Ubuntu daily build [link]
Fejlesztok szerinti legfrisebb stable 29.0.1547.76.
De ez csak egy a sok kozul.
-
Hát nem tudom. Én még mindig nem vagyok meggyőzve a sikeréről, viszont nagyon boldog lennék, ha tényleg születne egy használható játékos platform PC-re, amin még dolgozni is lehet. (Már nagyon unom a win-t a szarságaival)
Szóval a magam részéről sok sikert kívánok, de azért egy MS-el szembe menni asztali operációs rendszer terén merész húzás...
-
DeFranco
nagyúr
válasz
#06658560 #119 üzenetére
ha más kell, akkor lehet keresgélni, általában a megfelelő csomaggal remekül telepíthető minden. Amikor fórumozni kell, akkor sok esetben winen is fórumozni kell, a hivatásos segítő is ugyanúgy elhajt, ha nem win, hanem az egyéb program okozza a galibát. A hibaüzenetekből sem lehet okosabbá válni leginkább.
guglizz rá egy wines hibaüzenetre meg guglizz rá egy linuxosra... meg fogod látni a különbséget. Nem igazán érdekel, hogy ott a válasz, ha azt nem találom meg tűréshatárnyi időn belül. Winen megtalálom, nuxon nem. Engem mint user ez érdekel.
Ez konkrétan átlagjúzer esetében nem igaz, ha nem kék e betűhöz ragaszkodik kizárólag internet címen, és MSO-hoz szövegszerkesztés névként. Mert a készen kapott csomag is már müködik.
igen, ez egy nagyon jó érv, hogy ez egyszerűen nem igaz
univerzális (amúgy chrome-ot használok, és nagyon sokáig libreoffice vont fent win alatt is, amíg meg nem untam a hülyeségeit úgy fél év kitartó próbálkozás után)
A win sem úgy vág ahogy te akarod, pl. most start menüért is mennyit kellett hekkelni a W8-at? Linuxon is van hivatásos support is, ha akarod. Csak ezt rendre elfelejtik sokan-mindkét oldalon.
A win úgy vág, ahogy én akarom. Hol van linux hivatásos support? És ha írok neki válaszol? Mert mondjuk azt megkérdezném, hogy a lubuntu készen kapott ready-to-use-out-of-the-box médialejátszóját hogy vegyem rá arra, hogy a feliratkezelése az ékezetes betűktől ne bolonduljon meg és rakjon betűket kettővel-hárommal arrébb helyiértékben és ABC-ben, meg mondjuk ne késsen egy percen három másodpercet. Winen amúgy awesome, kírja hogy árvíztűrő tükörfúrógép, meg akkor bötű, amikor mozog a szája...
Tudom, joke is on me tanuljak meg natívan sorozatot nézni. Nehogy már jobban tudjam én, hogy mit akarok mint a dev. Nincs ékezet. Ekezet van.
---
de ezt itt befejezném, mert nem szándékom linwin vitába belemenni, beletettem az én inputomat és ezzel részemről kész vagyok, erre is csak azért reagáltam, hogy ne tűnjön úgy hogy csak bekiabáltam valamit
-
válasz
#65675776 #108 üzenetére
A desktop linuxot használók inkább örülni fognak a natív játékoknak.
A csomagokat pedig az adott distro adott verziójához készült repokból szokás beszerezni, ha meg nincs csomag ami nem túl gyakori a nagyobb distroknál akkor le kell fordítani (ami még mindig sokkal gyorsabb ...make, make install mint a windowsos telepítés).
A distrok fejlesztőit pedig nem az a cél vezeti, hogy egy bárki által használható rendszert készítsenek, hanem, hogy egy saját maguk számára jó kényelmes rendszert alakítsanak ki. -
Vladi
nagyúr
válasz
DeFranco #117 üzenetére
Adott nux összeállítója nem viccből találta ki azt, amit. Vannak itt azért konkrét technikai és minőségbeli elvárások is lefektetve, aminek meg kell felelnie, nincs mese. Értsd ezt az igényesebb, esetleg üzleti célú disztribútorokra.
"de ha valami mást akarsz"
Te, mint átlag user, vagy te mint szakértő. mert előbbiként ne nagyon akarj már okosabb lenni több száz (vagy ezer) szakértőnél, aki neked ezt a rendszert összeállította. utóbbiként meg ne legyen már ez neked probléma."tegyék elém a vacsorát köszönöm"
Persze mindezt most és ingyen. Nagyon szívesen még egy lépéssel is előrébb megyünk, még meg is esszük helyetted.Azért lássuk már meg itt az extrém elvárást.
"nem a nux érdeme lesz az üzemszerű működés, hanem a Valve-é"
Ezt most ugye nem gondoltad komolyan? Egyrészt a Valve nem fog nekiállni komplett disztrót faragni és szuportálni. Hanem fog egy létezőt és kész. 100 Ft-om van rá, hogy így lesz. Akkor már de igen a disztribútor érdeme. De azt amit a stream alá tett, azt az 1-2 cuccot meg is kellett írni. Kernel pl. Na az is a közösség érdeme. Úgyhogy de, ha lesz működő streamos az 98%-ban a nux közösség érdeme. -
dabadab
titán
válasz
DeFranco #117 üzenetére
Bocs, en ezt nem ertem, pontosabban fogalmam sincs, hogy ez hogyan kapcsolodik a konkret valosaghoz.
Az biztos, hogy egyik rendszer sem mukodik mindig tokeletesen, ez igy van.
Az, hogy amikor mukodik, akkor a Linux joval gordulekenyebb, az biztos.
Az is biztos, hogy a testreszabhatosag teren a Linux toronymagasan veri a Windowst, szoval nem ertem a "valahol szorit" megjegyzest, mert ha valami, akkor a Windows teszi ezt.
A support kulonbseget sem ertem, tulajdonkeppen barmelyik rendszerrol van szo, ugyis az a vege, hogy vagy guglizul, vagy fizetsz valakinek a supportert.Nekem erosen ugy tunik, hogy nalad is az van, mint daa-raanal, hogy egyszeruen ugy hozzaszoktal a Windows mindenfele bajaihoz, hogy azok nem hogy fel sem tunnek, de direkt hianyoznak
-
törölt tag
Nem tudom, ezek linux alatt is mintha pont úgy szólnának, hogy van újabb belőlem, mint win alatt. Már amikor szólnak, pl. win alatt is- mint driverek leginkább. Azokat a tárolókkal gyakrabban láttam frissülni, mint értesítést kapni winen, hogy jött újabb.
#117 DeFranco: ha más kell, akkor lehet keresgélni, általában a megfelelő csomaggal remekül telepíthető minden. Amikor fórumozni kell, akkor sok esetben winen is fórumozni kell, a hivatásos segítő is ugyanúgy elhajt, ha nem win, hanem az egyéb program okozza a galibát. A hibaüzenetekből sem lehet okosabbá válni leginkább.
"én értem hogy jó a nux, tisztelem becsülöm, csak az a baja amit annyira szeret a nem létező közössége, mégpedig hogy egységsugarú user három lépést nem tud úgy megtenni, hogy valahol ne szorítsa."
Ez konkrétan átlagjúzer esetében nem igaz, ha nem kék e betűhöz ragaszkodik kizárólag internet címen, és MSO-hoz szövegszerkesztés névként. Mert a készen kapott csomag is már müködik.
"értem én, hogy win alatt is így működik, csak az jobb borotválkozó automata, mert egyrészt olyan szakállat vág, amilyet én szeretnék, másrészt ha nem tetszik a szakállam, akkor ott áll egy hivatásos meg három amatőr asszisztens aki örömmel segít beállítani,"
A win sem úgy vág ahogy te akarod, pl. most start menüért is mennyit kellett hekkelni a W8-at? Linuxon is van hivatásos support is, ha akarod. Csak ezt rendre elfelejtik sokan-mindkét oldalon.
-
dabadab
titán
-
DeFranco
nagyúr
ez pont a borotválkozó automata esete... addig nagyon szépen automatikusan települ a kulcsrakész linuxod pöpec irodai művészeti és fejlesztői programcsomaggal, amíg pontosan azt akarod, amit az adott nux összeállítója kitalált
utána már csak azt kell elfogadni, hogy igen, 99%-ban tök jól működik, csak épp pont most nem, ami a 3rd pary bizbasz hibája különben is, vagy te akartál valamit rosszul, ne úgy akard ?syntax error
de ha valami mást akarsz, akkor elkezdheted a szarvasgombavadászatot, túrhatsz a neten devreportokat meg threadeket fél napig, ami biztos nagyon jó móka, de én gyarló lusta hímtag vagyok, tegyék elém a vacsorát köszönöm. vagy legyen három kattintásra legalább. vagy legyen hol kérdezni. de nincs hol kérdezni sem, mert ha megyek az adott topicba ott megkapom a lmgtfy linket aztán menjek az anyámba devreportot meg threadeket olvasni.
értem én, hogy win alatt is így működik, csak az számomra, mint babszem jános lakossági személyi számítógép felhasználó jobb borotválkozó automata, mert egyrészt olyan szakállat vág, amilyet én szeretnék, másrészt ha nem tetszik a szakállam, akkor ott áll egy hivatásos meg három amatőr asszisztens aki örömmel segít beállítani, és nem kell mennem az 56. threadbe hogy talán ez lesz a megoldás a felére, a másik felét meg ne úgy akarjam.
én értem hogy jó a nux, tisztelem becsülöm, csak az a baja amit annyira szeret a nem létező közössége, mégpedig hogy egységsugarú user három lépést nem tud úgy megtenni, hogy valahol ne szorítsa. minden bizonnyal a steamOS nem lesz ilyen, lévén zárt, lévén forprofit, lévén supportált, lévén Valve termék, de éppen ezért hótmindegy, hogy linuxévi van alatta vagy basic, nem a nux érdeme lesz az üzemszerű működés, hanem a Valve-é
mondom ezt úgy, hogy magával a linuxszal tényleg nincs bajom, becsülöm tisztelem, csak jelenlegi állapotában nem tartom alkalmasnak a mainstreammé válásra desktop vonalon. amikor meg alkalmas lesz, akkor meg nem ilyen lesz.
-
Mardel
őstag
Csak azt mondom hogy atlag user is szeretne nehany programbol a leheto legfrisebbet hasznalni (bongeszok, flashplayer, driverek pl.) es nem azt a par honaposat vagy eveset ami a tarolobol elerheto.
Vagy vga drivernel mikor legacy driver lesz es x ido utan kikerul a tarolobol, akkor legozhat maganak egy drivert a linuxra, next next finnish nelkul konzolbol.
Atoll hogy vett egy gepet x eve meg mindig szeretne ezt out of the box megoldani es azt sem szereti, hogy vannak ezezk meg ezek a programok amiket a tarolonkbol konnyen feltudsz telepiteni, ha mas kell akkor szenvedj meg erte. -
Mardel
őstag
Pl haverom a heten szivott azzal, hogy 1 uj program verzio kellett volna neki valamibol cubieboard2-re mert abban van egy uj feature ami kell.
Azon egy custom Lubuntu 12.04 LTS volt amit cubieboard 2-re optimalialtak.
Letoltotte az uj progi *.deb csomagjat, mert a taroloban csak 1.4-es verzio van, az uj meg 1.6.
Nemtudta felrakni mert az ujhoz a rendszer szintu fuggosegek ujabb verzioja kellett. Dependency hell. -
dabadab
titán
válasz
#65675776 #108 üzenetére
"Szimplán az egyszeri (kétszeri, harmadszori...) felhasználónak csak annyi az igénye, hogy menjen az a gép, ne akadozzon, telepítéskor ne kelljen minden baromsággal mókolnia"
Ez a telepiteses ize annyira hamis erv.
Hogy megy a telepites atlagos Linux disztroban? A user rakattint a programtelepitore, ahol ott vannak szepen kategoriaba rendezve, kereshetoen a programok, keres olyat, ami kell neki, katt, feltelepul. Ez egeszen egyszeruen fenyevekre van attol a szenvedestol, amit Windows alatt elo kell adni. Lehet, hogy ez neked nem tunik fel, mert hozzaszoktal, sot, annyira hozzaszoktal, hogy egeszen egyszeruen el sem tudod kepzelni, hogy enelkul is lehet elni ("ez a csomag vajon jó az én disztrómhoz" - most komolyan, mikor talalkozik atlaguser ilyen problemaval, hacsak nem all neki direkt hekkelgetni?). -
Kephamos
addikt
válasz
#65675776 #108 üzenetére
" csak annyi az igénye, hogy menjen az a gép"
Vicces módon én ezt pont Linuxon érzékeltem. Átlag irodai usernek pont hogy jobb mondjuk egy Ubuntu, mint egy Windows. Nem kell hozzá vírusirtó, buborékfújó, stb. Csak simán tallóz guiban vagy apt-get install és máris kapja a biztosan jól működő programokat. -
-
Mardel
őstag
válasz
#65675776 #108 üzenetére
Ebben a tamadasban pl van valami.
Szeretik olyan alomba ringatni magukat, hogy hamar telepitettek valamit konzolos feluletrol, akkor ertenek hozza. Vagy ha beteve vagjak a csomagkezelo kapcsoloit, akkor mindent tudnak.
Volt olyan is aki leirta, hogy azert szereti a forras alapu disztrokat, mert olyan jo latni, ahogy a monitoron porognek az adatok feher alapon fekete hatterrel es a csalad ahitattal tekint ra, stb. -
törölt tag
Nem voltam semmilyen fejtágítón. Személyes tapasztalatok alapján írom azt, amit.
Asztali PC-kről volt szó, ott meg a linux a futottak még kategóriát gyarapítja. És ismerve a linuxos "közösség"* hozzáállását, a SteamOS esetén sem az lesz a lényeg számukra, hogy "végre, asztali piacon valaki felkarolja a rendszert és terjeszti", hanem azt keresik majd hol lehet belekötni. Az egyik első az lesz, hogy nem open source, a második az, hogy nem elég nyitott, a harmadik az, hogy nincs karakteres felület. És majd jön a többi. Persze ha kicsit elgondolkodnának rájönnének, hogy a Valve pont azt "vágta ki" a rendszerből, ami az átlagfelhasználónak totálisan felesleges, és a felhasználási célhoz optimalizálják az egészet. Szimplán az egyszeri (kétszeri, harmadszori...) felhasználónak csak annyi az igénye, hogy menjen az a gép, ne akadozzon, telepítéskor ne kelljen minden baromsággal mókolnia, ne kelljen azt néznia, hogy "ez a csomag vajon jó az én disztrómhoz, vagy megint eggyel több nagybetű van az elérési útban, esetleg az teljesen más?" Komolyan, linuxon azt nem képesek megoldani, hogy legalább a rendszerkönyvtárak minden disztrónál ugyan azon az elérési úton legyenek, így az átjárhatóságnak már oda is vertek.
* - mivel szerinted a linux világában nincs közösség, a továbbiakban idézőjelbe fogom tenni ezen kontextusban.
-
Eyesis
őstag
No ebben van valami. Bár szerintem, ha azt a réteget akarná a valve, akkor már lecsúszott róla. Ha legalább Xbox one és ps4 előtt jött volna ki, akkor azt mondom oké, hátha, de így utána már necces.
Amúgy ha jó áron van, lehet vennék én is egyet, ha mindent amit a TV-n akarnék kielégítene. Bár lassan már maga a TV-k is alkalmasak erre -
törölt tag
Erre is tényleg nagy szükség volt
-
-
hoeerny
tag
Ez az egész szép és jó is lehet valakiknek, de megerősíti, amit már régen tudunk sajnos, hogy a komplex gameknek over.
Ez az "emberek mennek a nappaliba" szlogen jó vicces -
Prof
addikt
Nem beszelve arrol, hogy nem 2 percig jatszik az ember es 5-10 sec alatt bent van SSD-rol egy linux.
Az egesznek a mar latott bevalt recept adhatna nagy lokest az pedig minimum a Valve-os AAA jatekok serege (HL ep3, Left4D3, Portal3) ami csak SteamOS-en futna, vagy legalabb 3 honapig csak azon eloszor
Ezt be kell vallalnia a Valve-nak, mert hosszutavon a platformmal tobbet kereshetnek.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Törékeny-e a Z Fold7? Ki van csukva!
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Star Trek
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Kezünkben a Honor Magic V5
- További aktív témák...
- OHH! Dell Precision 7560 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-11850H 32/1TB NVIDIA A3000 6GB FHD
- Ohh Lenovo ThinkPad P15 G2 Tervező Vágó Laptop -75% 15,6" i5-11500H 32/1TB RTX A2000 4GB /1 Millió/
- LÉZEREZÉS! külföldi billentyűzet magyarra kb. 20-30p alatt!
- Lian Li HydroShift 360 LCD /3x120mm RGB FAN/ HSLCD36RB (593933)
- Lian Li Hydroshift 360 LCD /FANLESS/ HSLCD36NB (593932)
- Apple iPhone 14Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1 év garancia
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W11 I CAM I Garancia!
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- Gamer Notebook! Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix G731GU! 17,3Col! I7 9750H / GTX 1660Ti / 16GB DDR4