Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
mpierre
veterán
válasz
Jacob Gibbs #1649 üzenetére
Van itten potenciál...folytatni kellene.
-
mpierre
veterán
~30 perces skicc:
Tetszik, hogy nem kell mártogatni a tintába az irónt. Folyamatosan lehet rajzolni a 4ezer akármennyi nyomásmicsoda pedig állati jól működik. Megvett kilóra.
-
mpierre
veterán
Ismerkedés közben lett egy albumborító a fiamnak:
Eddig tetszik ez a surface és az sketchbook kombó. Egész jó tempóban - majdnem papír - lehet haladni vele.
-
mpierre
veterán
Nos, addig bökte a csőröm ez a digitális rajzolás, hogy szereztem egy surface tabletet, meg rá egy sketchbook szoftvert. Póba:
-
mpierre
veterán
válasz
#79484416 #1618 üzenetére
Még mindig analóg vagyok. Nem sikerült megbarátkoznom a digitális rajzolás rejtelmeivel. Valami Wacom táblát is vettem pedig, de egyszerűen megőrülök, hogy nem látom azonnal a vonalat, amit húzok. Nézegessem a monitort, meg klikkelgessek, ha valami más kéne. Küzdök mint desznyó a jégen, csak épp jég nincs...
-
mpierre
veterán
válasz
Dendytv #1610 üzenetére
Ez gyakorlatilag rotring. A 0,5-ös hegyű cerkával nehéz szabadkézi rajzot készíteni. Lehet, de kb a hiperralizmushoz nagy segítség. Nem erre találták ki, arra az 1,0-ás hegyű vagy vastagabb való. Versatil-t keress. (Szerintem, de lehet nincs igazam.) HB elég elég kemény, nehezebben fut a papíron a grafitbél. B-sek közül válassz.
Az idő nem tényező, hogy mikor kezdted. Gyakorlat kell, hogy megfelelően tudd irányítani a kezed. Ezzel majd változik a látás és az ábrázolás módod. Fejlődni fog. Ne várj el magadtól elsőre artisztikus megfogalmazást, kép világot. Nekem 8-10 éves koromtól kb 18-ig tartott. Igaz mélyvíz volt, mert 13 évesen már aktokat rajzoltam.
-
mpierre
veterán
válasz
Dendytv #1605 üzenetére
Cerkából meg kell találnod a neked megfelelő keménységűt.
Ha javasolhatok, akkor szerezz egy versatil cerkát, meg bele különböző keménységű hegyeket, beleket. Bár az is lehet, hogy van valahol a családban elfekvő. Van vékonyabb, vastagabb. Kézbe kell kapni, próbálgatni. (Ahogy elnézem elég szegényes a kínálat a hegyekkel kapcsolatban.) Ha mégis mondani kellene keménységet B-4B-ig, esetleg HB-s. Indulásnak. Aztán úgyis kialakul.Cerkánál és grafithegynél sajnos sok múlik azon milyen az összetétele a grafitbélnek. Meg ugye a keménysége is ettől függ. Ha elszúrnak valamit, akkor lehet kifogni 2B-s cerkát, ami felszántja a papírt. Érzésre olyan, mint ha H-s lenne.
-
mpierre
veterán
válasz
Pro Koryak #1586 üzenetére
Nem egészen. Kellő gyakorlással és kitartással fejleszthető, mondjuk nem egy Egon Schiele-i vagy Toulouse-Lautrec-i magasságba, de fejleszthető. . A "látásmód" és a "feldolgozás" - ha írhatom így - az már más tészta.
soundsonic : Én még analóg tanultam a rajzot és a szobrászatot, meg sok minden mást. Konkrétan elment mellettem a digitális technika ezen irányú fejlődése. Volt ugyan számítógép, de az inkább CAD alapú tervezésre. Ugyanez a digitális fotózás. Filmre jobban szeretek dolgozni.
De valahogy fejlődni kéne itt is. Képregényt rajzolni kapásból közzétehető formában, stb.
Anno az önarcképpel is küzdöttek az arcképgyárosok, mert csak egy szkennelt rajzom volt. De megcsinálták. -
mpierre
veterán
válasz
soundsonic #1583 üzenetére
Úúúú, ez a "tradicionális rajz" - ha tényleg ez a neve az órának - olyan jövőből jött lövőnek hangzik.
Szereztem is valami használt wacom táblácskát, de az hogy nem látom a vonalat az orrom előtt, na az valahogy nem megy. Mindig fel kell nézni a monitorra. Ok. Paintben, de olyan idegen. Nekem az analóg rajz fog maradni... Esetleg még valami rajzos tablet lehet, hogy megmentené ezt, de piszok drágák.
-
mpierre
veterán
válasz
soundsonic #1450 üzenetére
Próbáld meg keret nélkül...
-
mpierre
veterán
válasz
soundsonic #1444 üzenetére
Jelen.
-
mpierre
veterán
válasz
soundsonic #1421 üzenetére
Ez valahogy jobban adja.
Épp a minap gondolkoztam el azon, hogy szabadkézi rajzot hogyan lehet gépre vinni. Nem akarom utána babrálni, csak képregényt (fekete-fehér) rajzolgatni. Meg karikatúrázni kicsit.
-
mpierre
veterán
válasz
soundsonic #1366 üzenetére
Nekem ezek kimondottan tetszenek. Bár a keret felesleges - szerintem - nem ad hozzá.
-
mpierre
veterán
válasz
soundsonic #1344 üzenetére
Gondoltam biztatlak, de mivel a vízfestés tőlem fényévekre van, így nem makogtam bele.
De igen. Mindent is figyelek itt a topikban. -
mpierre
veterán
válasz
soundsonic #1291 üzenetére
Ha komolyabban akarsz foglalkozni a portrékkal, akár akttal is, akkor a Barcsay féle művészeti anatómia könyvet szerezd meg. Sokat fog segíteni.
-
mpierre
veterán
válasz
soundsonic #1291 üzenetére
A szemek közti távolság nem mindenkinél annyi, ráadásul a 3/4 profil az egyik legnehezebb műfaj. Itt már a vállak és a csuklyás izom, illetve a biccentő izom is máshogy mutatnak.
-
mpierre
veterán
válasz
soundsonic #1272 üzenetére
Stabilan figyelem a topikot. Mivel én papírra, analóg módon rajzolgatok, így csak befotózni tudnám a képeim...
-
mpierre
veterán
válasz
soundsonic #1179 üzenetére
Ez természetes. Szerintem ugorj neki újra. Ezt a képet így tartsd meg. Sikerülni fog.
Szerk.: Ez a tenger nem is béna. Mi nem tetszik rajta?
-
mpierre
veterán
válasz
soundsonic #1177 üzenetére
Nem tudom megvan-e neked a Barcsay anatómia könyve (nem orvosi!).. Abból össze tudod szedni azt az anatómiai ismeretet, hogy a fül és az orr, hogy helyezkedik el megfelelően a koponyán, illetve az arc arányai hogyan viszonyulnak egymáshoz. Érdemes megszerezni...
Alapvetően az önarckép az egyik legnehezebb műfaj.
-
mpierre
veterán
válasz
soundsonic #1166 üzenetére
Az eddigi legjobbad... Szerintem.
-
mpierre
veterán
válasz
kemotox #1147 üzenetére
Akkor részben folyt.:
Rajztábla: kb kell kategóriás. Egészségtelen az asztal fölé görnyedve, a látómeződdel 90° -nál kisebb szöget bezáró papíron dolgozni. Ezért van a rajzbak vagy, a festőállvány. Arról nem is beszélve, hogy a kisebb látószög miatt máshogy fogod látni a vonalak futását és ami az asztalon rajzolva jól néz ki, falra rakva ferde, csempe, gyalázatos. Illetve még egy adalék a rajztábla mellett. Lehet forgatni. És kell is, mert nem minden és mindig fog kézre állni. (Vannak oktatók, akik ellenzik a tábla forgatását, mert... és nem tudnak értelmes indokot mondani. Nem mindenki tud a két kézével ugyanúgy ceruzát kezelni.)
Cerka: B-től 4B-ig vegyél egy-egy darabot (a bolt minden hétköznap nyitva). Bár kb előre megmondható, hogy kezdetben 2B-nél puhábbat nem fogsz használni. A 4B-t még szét fogod kenni a rajzlapon. Cerkahegyezéshez - idővel - csak a kést fogod használni és a keménység változtatásával fogod elérni a vékonyabb, finomabb vonalak létrejöttét. Ugyanez igaz a csiszpapírra. Nekem is volt még 13 éves koromban a mappában a cerkák mellett. Hamar kiderült, hogy a grafitpor mindent tönkretesz, hacsak nem az a kedvenc technikád, hogy belemasszírozod a papírba és monopollal visszaszeded, hogy megkapd, amit láttatni szeretnél. Ezért külön ne vegyél írószer boltban kapható falapra felaplikált csiszpapírt, mert az akad a szerszámosláda körül... jó esetben. Késsel a grafitbél is formázható, ha kell. Hint: eleinte lehet, hogy kelleni fog, de leszoksz róla. Amúgy valóban a hegy formájának karbantartására használható, meg arra, hogy minden tele legyen grafitporral és azt mindenhova - még a rajzlapra is - felvidd véletlenül. Garantált ordítást és egyéb veszélyes - a rajztáblára nézve - mozdulatokat kiváltva... Használhatsz versatil-t is. Abba csak belet kell venni és a végén lévő hegyezővel tudod karbantartani a hegyet, de az is grafitport eredményez...
Oktató anyag: Ez a legnehezebb. Sok könyv jelent meg. Jók, jobbak vagy, éppen csak megélhetésből készültek. Ami biztos, hogy a jobb agyféltekés trükköt ne magadon akard kikísérletezni. Ne légy rest és nézz szét a könyvesboltban, kukkants bele a könyvekbe, hogy melyiknek tetszik a nyelvezete, a stílusa. Fontos, hogy itt ne az árát a nézd. Szándd rá azt a fél, egy órát, amíg átnézel és bele-bele olvasol egy-egy könyvbe.
-
mpierre
veterán
válasz
kemotox #1145 üzenetére
Ez lehet hosszú lesz... de csak az "analóg" rajzoláshoz:
Papír: Amíg tanulsz, elsajátítod a dolgokat, megtanítod a kezed megfelelően mozogni a papír felett, kb mindegy, mert rengeteget kell gyakorolni. Emiatt valami olcsóbbat vegyél. Mire megszokod a dolgot úgyis kialakul mi lesz a kedvenc papírod. Ami biztos, hogy a cerkarajzhoz - keményebb ceruzákkal - nem javasolt a szálkásabb, látható növényi rostos papír, inkább a félfamentesek. De! Az meg hajlamos maszatolódni, ha nem jó a technikád. Ez pedig gyorsan elveszi a tanulni vágyók kedvét... Ha van lehetőséged egy-egy lapot venni az adott tömbből vagy, ahhoz hasonló papírból, úgy keresd meg a neked elsőre megfelelőnek tűnőt. Nem az lesz a kedvenced az idő műlásával. A papír vastagsága is fontos. Elsőre kerüld a vékonyabbakat, tanuláshoz kell az anyag a grafitcsík alá. A vastagabb, puha papírok még csak felesleges bosszúságot okoznának. Pl ha elakad benne a cerka, mert túl hegyesre vágtad...Cerka: Ne a legpuhábbal kezd. 6-8B-s cerkát ráérsz később is venni. Elegendő az alap B-től 4 esetleg 5B-ig. A H-s cerkák más kategória, inkább műszaki rajzhoz jók. De! Fantasztikusan lehet velük finoman, formakövetően dolgozni, árnyékolni. Van másféle cerka is, de azt most hagyjuk. Gyártója mindegy a kezdetekben. Olcsó legyen kb ez a lényeg. Idővel megtalálod a kedvenc agyag, grafit, stb összetételű ceruzát.
Radír: Nem radírozunk! Az elején semmiképpen. Minden elrontott rajz, vonal tanulsággal szolgál. Nem azonnal, lehet, hogy később, de meg kell tartani minden "rossz" vagy, annak tűnő vonalat. Így megismered a kezed, a karod és a felsőtested korlátait.
Rajztábla: Erről nem írtál. Kell az is. Sima felületű legyen, ne legyen hajlott, kerüld a vékony könnyen hajlókat, illetve - ezt ma már nehéz megoldani - ne több lécből legyen összetákolva. Legalább A/3 vagy, A/2-es legyen. A rajztáblára nem celluxal rögzítjük a papírt, hanem rajzszeggel. (Régebben voltak jó minőségű rajzszegek, amik simán bírtak 20-25 évet, de a mostaniak kb 5-10 használat után törnek...) Abból is vékony hegyűvel, mert a rajztáblára vigyázni kék. (A tuti egy öreg vonalzómentesített rotring rajztábla lenne, ahhoz nem kell rajzszeg. De az csak aztalon rajzoláshoz jó.)
Cerkahegyező: Felesleges. Van kés is és jelentősen jobban lehet vele csupaszolni a grafit belet. Max 5-8 mm hosszban. B-től 4B-ig bírják a cerkák. A hegyezőtől hülyét fogsz kapni. Egy A/6-os papírt nem fogsz tudni telerajzolni egy eresztéssel.
Gyorsba ennyi.
Szerk.: Majd folyt köv...
-
mpierre
veterán
válasz
soundsonic #1106 üzenetére
-
mpierre
veterán
válasz
soundsonic #1104 üzenetére
Akvarellpapíron tus.
-
mpierre
veterán
válasz
soundsonic #1075 üzenetére
Na ez az!
Az analóg rajzolást most is többre tartom.
-
mpierre
veterán
válasz
Luck Dragon #1046 üzenetére
Már miért ne?
Amúgy, ahogy elnézegetem itt a dolgokat, lassan én is nekiugrok újra firkálgatni... Meghoztátok a kedvem a képeitekkel. Azonban én csak szigorúan analóg módon dolgozom.
-
mpierre
veterán
Talán még a 2000-es évek elején volt egy vásárlással egybekötött kiállítás többedmagammal. A kiállított képekből (grafika, festmény) 2 db talált gazdára. Azok is ilyen Rembrandtot másoló festmények voltak... A grafikákkal nem tudnak mit kezdeni a népek.
Vagyis nem. Még egyet sem.
-
mpierre
veterán
válasz
soundsonic #965 üzenetére
Engem a lustaság tart vissza.
Kiszedni a képkeretekből a rajzokat és fotózni (megfelelő felszerelés nélkül elég trék lettek a fotók, így nem raktam fel egyet se)... Ugyan akad pár, ami nem kapott keretet és még A/4-be is belefér. Így én is csak nézelődöm jelenleg. A végén az is lehet, hogy párat beviszek melóhelyre és megnézem mit tud az A/4-es HP szkenner.
Szóval jöjjenek csak a rajzok, festmények.
-
mpierre
veterán
Ilyen topik is van? Nagyon jó. Jó volna elővenni a rajztáblát és tustollat. Max fotón tudok pár korábbi agymenést prezentálni...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Archer AX23 AX1800 v1.20 Kétsávos Wi-Fi 6 Router
- Lenovo ThinkPad X395 - Ryzen 5 PRO 3500U - 8GB - 256GB
- Fujitsu Celsius R920 Szerver/Gamer 2x Xeon e5-2670 256GB Ram, 10TB tárhely, FirePro 8GB GDDR5 VGA
- Asus A15 F507NU-LP101 2 év garancia, újszerű
- HIHETETLEN! DE ÚJ DOBOZOS LAPTOPOK AKÁR FÉLPÉNZÉRT FÉLÁRON !!! ///////// FÉLPÉNZES LAPTOP //////////
- ZOTAC RTX 4090 Trinity - ZT-D40900D-10P + Alphacool Eisblock block + backplate - Garancia 2028.04
- RPI4 helyett S912/S905x3 procis tvboxok linuxra
- Fantech Helios II XD3 V3 1K white gamer egér (PAW3395, TTC Opticals, 55g, S2 shape)
- 2020 MacBook Air Hangszóró pár
- GAMER PC - I7 12700k - RTX 3070 - 32GB DDR4 - 1TB M.2 SSD - 750W GOLD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P50 - i7-HQ I 16GB I 256SSD I Nvidia I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- Samsung Galaxy A13 4G 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Keyboard Folio hibátlan működéssel garanciával
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest