Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Vasti74

senior tag

válasz kisspista #20414 üzenetére

Ha kivetted az elemet, rövidre szokás zárni a helyét!
    (Persze előtte áramtalanítani kell a gépet: táp kihúz, akku levesz, stb. ;-)
    Eredetileg erre való a CMOS Clear jumper: a CMOS memória + tápját az elem + tápjára, vagy "földre" köti.
    Ha csak kiveszed az elemet, és vársz, nem tudhatod, hogy mennyit kell várni: a CMOS memória mellett beépítve, plusz mellette is lehet kondenzátor a tápkimaradás áthidalására. És a CMOS memória nagyon keveset fogyaszt: lehet, hogy 10 percet, lehet, hogy egy órát ;-)
    Ha földre kötöd a + tápját a fenti megoldások egyikével, akkor biztosan elfelejt mindent.

Egy megjegyzés még: csak úgy nem szokták átmelegíteni "gondolomra" az egész alaplapot! Eleve a melegítés nem sokat ér, ha nem éred el a forraszanyag olvadáspontját - márpedig szerencsére nem érted el, különben a hőlégfúvóval valószínűleg elfújtál volna pár alkatrészt ;-) Viszont a melegítés-visszahűlés nem jó tempóban árthat neki.
    Amin a melengetés néha segít, az a belül (tokozáson belüli kivezetéseknél) érintkezési hibás IC-k: belül a hőtől mocorog ez-az, így valameddig (pár perc - pár óra - pár nap - ki tudja meddig ;-) újra működik, ami addig nem. De ez sem javítás, mert az érintkezési hibás kivezetés a működés közbeni hőmérséklet változás hatására újra érintkezési hibás lesz, garantáltan, csak idő kérdése. Hogy mennyi ez az idő, az meg szerencse kérdése ;-)
    De láttam már olyan laptopot, amin a BGA chip és a burkolat közé egy darab radírgumi volt betuszkolva: azt mondta a tulaj egyszer nem indult, és javították, azóta működik :-) Na ilyenek a szerencsés emberek ;-)

• Vasti74

senior tag

válasz hurjup #20403 üzenetére

Helló!
    Igen, néha a BIOS-ban van "whitelist" , és csak azok az eszközök működnek, amiket engedélyezett a gyártó...
    Én így jártam a hasonló korú Lenovo B590 laptopommal. De annál volt egy olyan megoldás (egy Lenovo-s fórumon találtam) , hogy lementettem a BIOS-t, elküldtem egy emberkének, ő kivette belőle ezt az okosságot, visszaküldte nekem a módosított BIOS-t, beleírtam, és már működött is az újabb - gyorsabb wifi kártya :-)
    A laptop pontos típusa alapján gondolom rá lehet keresni, hogy van-e ilyen listája, vagy működik bármivel.
    (Ez mekkora piszokság egyébként?! És mi értelme van?)
    És igen, általában a Wifi és BT egy kártya, de létezik BT nélküli is wifi is.
    Üdv: Vasti

• Vasti74

senior tag

válasz kreten67 #20333 üzenetére

Én is arra gyanakszom, hogy ez inkább tulajdonság, mint hiba.
    Valószínűleg valami változott a rendszer lelkében ;-) (BIOS) , valamiket csinál a háttérben, ami energiát fogyaszt. Mert amióta ATX-es gépek vannak, a kikapcsolás nem igazi kikapcsolás, különben nem lehetne pl. billentyűzetről meg egérről, vagy akár hálózaton keresztül felébreszteni a "kikapcsolt" gépet... Az alaplap él kikapcsolt állapotban is, és alapvető funkciói működnek.
    Talán ezeknek a funkcióknak a köre bővült (pl. a webkamera és a mikrofon kikapcsolt állapotban is működik, ha-ha ;-) , emiatt több villanyt fogyaszt?!
    Most feltöltöttem, eltettem, és majd az új évben előveszem, hogy mi a helyzet vele: ha jó 3 hét után lesz benne még delej, akkor elkönyvelem, hogy ez ilyen, ha nem, akkor visszaküldöm, hátha.

• Vasti74

senior tag

válasz Tim82 #20332 üzenetére

Igen, ezeket mindig kikapcsolom.
    Sőt, általában linuxot használok (a windows csak a navigációk frissítése miatt van telepítve) Ha linux alatt kapcsolom ki, akkor is lemerül.

• Vasti74

senior tag

válasz kreten67 #20330 üzenetére

Köszönöm a választ!
    Azért furcsa a dolog, mert egy kb. 10 éves Lenovo-t cseréltem erre a gépre, és a régi "akármeddig" elvolt, nem merült le az akkuja... Legalábbis amilyen gyakran én elővettem, az meg sem kottyant neki, ha 2 hónapig nem használtam, akkor is élt még az akkuja.
    Ez meg - merül, mint a fene.
    Na majd szemmel tartom, hogy pontosan mennyi az annyi, de ez így tuti nem normális: tönkremegy az akku :-( Sokáig el sem kezdi tölteni, szerintem nem sok ilyen ciklus kell neki, és egyáltalán nem fogja feltölteni.

• Vasti74

senior tag

Sziasztok!

Egy laptopakkunak a gép kikapcsolt állapotában mennyi idő alatt szabad lemerülnie?

Vettem pár hónapja egy Fujitsu A3510 laptopot, amit ha kikapcsolok és elteszek a fiókba (mindegy, hogy Windows 10 vagy Linux, mindkettővel próbáltam, többször is) kb. 3 hét alatt totál lemerül az akkuja, be sem kapcsol. Töltőre dugom, és kell neki kb. 10 perc, mire elkezdi tölteni az akkut, addig hálózati üzemmódot mutat csak, töltést nem, és ha kihúzom a villanyt belőle, azonnal kikapcsol...

A legutóbbi próbám: kikapcs, fiók, 9-10 nap múlva elővettem, és 50% körül volt már csak az akku.

Levenni nem lehet róla, mert beépített.

Szerintetek? Visszaküldjem? Még kb. 9 hónap gari van rá.

Vagy lehet ez normális??? De ha mindig mély kisülésbe megy az akku (ritkán használom, eddig amikor elővettem, kb. mindig le volt merülve teljesen) , gondolom hamar rönkre fog menni (mármint az akku)

Előre is köszönöm az ötleteket, üdv: Vasti

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés