Hirdetés

Aktív témák

  • Kleroo

    veterán

    válasz forceberg #18149 üzenetére

    Ki mondta hogy mindenható?
    Pont azt ecseteltem,hogy igenis van értelme 1600 fölött fotózni.
    És 6400al már elég kompromisszumos, 12800nál,pedig végszükség,de teljesen használható :)
    D200at nem ismerem. Én D60 és D3100 között tudok tapasztalatokat,és a D3100 egy komplett FE értékkel jobb.
    Olyan képet lő 1600on,amilyet a D60 800-on.
    És mindezt 1:1ben. Ha a D3100at 10mp-re méreteznénk,akkor még nagyobb lenne a különbség.

    Hodor. Hodor? Hodooor!

  • Donald

    tag

    válasz aginor #18139 üzenetére

    "mert jellemzően az ilyen eseményekre amúgy sem hívnának fotóst" És miért nem? Mert utálják azt, hogy pénzt adjanak valakinek, aki megfelelő emlékképeket készitene egy eseményről? Vagy mert a gyerek úgyis olyan béna, hogy nem érdemes jó képet csinálni róla? Vagy csak egyszerűen akkora az önbizalom, hogy úgyis lesz jó kép, hiszen sokan fotóznak, esetleg drága géppel- és a nagy számok törvénye...
    Pardon. A fotós és fotós között is van különbség. Mint mondjuk egy magyar focimeccs és egy mondjuk bundesligás közt... Ha már házasodik az ember, érdemes utánanézni, hogy ki, milyen munkát végzett idáig. Ha annyi elég, hogy szines legyen a kép és rajta legyen az ember, akkor azt kell hivni. Ha az az elvárás, hogy szép és jó képek legyenek-bár valószinü ez drágább-, akkor pl. a PillanArt, eskuvofotosok.hu,... oldalakról érdemes vadászni. Bevallom, én nem szivesen vállalnék se gyerek, se esküvő fotózást, nekem a beállitott dolgokhoz nem sok az affinitásom. Sokan viszont nem igy gondolkoznak, mindent bevállalnak, mert sok az eszkimo, kevés a fóka.... Sajnos az ilyen "sarlatánok" ugyanúgy hitelrontók, mint a művi művészek, sztárok-ld.celebek-, vagy az un iparosok, akik inni és dumálni jobban tudnak, mint dolgozni. Bocs, hogy bő lére ersztettem a mondanivalóm, de ez az én- és jó pár exkollégám véleménye.

  • andorra

    őstag

    válasz charlie_hu #18148 üzenetére

    Abban ugye egyetérthetünk, hogy a képek nem csak a jelennek, hanem a jövőnek is készülnek?
    A 10x15-ös nyomatok, nem a digitális, hanem az analóg korszak termékei, aki még ma is ezt preferálja, egészségére.
    A mai monitorokon még közel sem egy az egyben nézzük a képeket, hiszen a képek felbontása jóval nagyobb, mint a monitoré. Tehát a jó minőségű képek sokkal többre lesznek hivatottak a jövőben, mint amire ma.

  • Kleroo

    veterán

    válasz andorra #18153 üzenetére

    Ez felfogás kérdése. A jó képeket,amik fontosak,elő kell hívatni. Nem lehet mindent monitoron nézni. Arról nem is beszélve,hogy bármi hiba folytán elveszhet az összes(még a biztonsági másolat is)
    Persze lehet kukacoskodni,hogy a papír képek meg eláznak,ect...úgyis érthető mire gondolok
    A magas isoval lőtt képre meg úgy kell tekinteni,hogy ha más/rosszabb géped lett volna,akkor ez az kép/emlék nem is lenne. Nemrég óta van meg a gépem,de rengetegszer örökítettem meg már pillanatokat,amikor azonnal reagálni kellett,és nincs 2. lehetőség. 3200,6400as isoval. Családi momentumok,ect. Qrvára nem érdekel,hogy 1:1ben pixeles a kép.Főleg ha azt nézem,hogy mint mondtam,más esetben egy bemozdult fos lenne.

    És persze lehet az embernek fényerős obija,ha pont nem az van fent...De egy fényerős tele az nem ócsó. a 35/50mm pedig elég behatárolt... :)

    Szóval én örülök annak,hogy a mai gépek már ilyen jó érzékenységűek.Persze még várom a további fejlődést.

    [ Szerkesztve ]

    Hodor. Hodor? Hodooor!

  • Donald

    tag

    válasz kavarc #18140 üzenetére

    Kedves kavarc!

    Most többszörösen is szomorú lettem. Egyrészt mert a szomszéd 30ezres gépe jobb képet csinál... Ha ez igy van, akkor sürgősen el kell adni a D3100-at.... ...vagy érdemes elolvasni legalább a kezelési útmutatót. Másrészt a gép önmagában nem fog jó képet csinálni, mint ahogy egy számitógép se müködik önmagától. És pont ez a lényege a tükörreflexes gépnek, hogy a saját igényünknek megfelelően tudjuk hangolni az adott szituációkhoz. Ha beépitett vakut használ az ember, ott a kulcsszám erősen lecsökkenti a lehetőségeket, valamint a vakuszinkron is erősen befolyásol. Ergo 4 méternél messzebről nemcsak haszna nincs, de hamarabb lemeriti az aksit, nem tud az ember egy gyors mozgáshoz megfelelő zársebességet választani,... A D3100 van olyan jó gép, hogy az adott fényeknél- nem a fekete hátteret figyelembe véve-jó kép készüljön. Anno a 400-as negativra is meg lehetett oldani, hogy 3,5-4,5-ös fényerejü objektivvel használható kép készüljön. És ha a gép 2-3 blendével többet tud, az már tiszta haszon. ( Mégha egy fényértékkel rosszabb is az optika fényereje.) A lényeg, hogy képstabi kikapcs, manual ISO, idő és blende legyen beállitva. És ha ez kevés, akkor fotóst kéne hivni, hátha mégis megérdemli a család, hogy rendes emléke legyen. ( Ha már telik jó gépre, talán hozzáértő emberre is fussa.) ( Érdekes, hogy az emberek többségének vannak jó szerszámai, mégis szakit hivnak, ha elromlik a kocsi, tv, gázkonvektor... )

    [ Szerkesztve ]

  • Zola007

    veterán

    válasz Donald #18152 üzenetére

    Elnézést, hogy belevauzok, de nem kellene szerintem egyből a szakmai oldalról megfogni ezt a kérdést. Sok fórum olvasom, hogy védik a mundér becsületét. Tisztelet a kivételnek és előrebocsátom nem ellened írom a következő sorokat! (én is képzett fotóst fogok hívni az esküvőmre)

    Mi a szalagavatónkra hívtunk anno hivatásos, iskolát végzett, több mint 10 éve praktizáló profi fotóst és videóst (az egyik megyei TV munkatársait). Megfizettük a nem kevés alapdíjat és valami több ezres költséget/db a másolásvédett cd-k minden egyes példányáért.

    Akkor halvány lila sejtelmem sem volt a komolyabb technikákról, de így utólag visszanézve már nem adnám a kezébe az összeg felét sem. Az eredmény sok rossz ütemben elkapott pillanat és egy statikus videófelvétel lett. Holott megkapták a forgatókönyvet előre, megbeszéltük, hogy mindenkiről legyen legalább 5 kép és próbára is benéztek.

    Én sem gondolom, hogy bármiféle pancser vegye el a kenyerét egy esküvő vagy rendezvényfotósnak, de akkor aki ebből él, nyújtson mindig profi szintet, s ne rutinból tolják le a 379. esküvőt, rosszul beállított sablonképekkel. Első esetben megérdemli a pénzét, utóbbiban ne pofázzon a törekvő konkurencia ellen.

    Ha pedig adott egy 20-30 gyerekes produkció, kíváncsi lennék, hány szülő fizetné meg, hogy külön fotósa legyen. Hiszen egy ember nem tud mindenkinek megfelelni, mert persze minden szülő azt kérné, hogy az ő gyereke legyen a fő téma fotók legtöbbjén.

    Ha pedig valakinek rendszeresen szerepel a gyermeke, nem is teheti meg, hogy havonta kiadjon tízezreket egy hivatásosnak, még ha az profi képeket is csinál.

    Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs

  • Kleroo

    veterán

    válasz Donald #18155 üzenetére

    Miért kéne kikapcsolni a képstabit?
    Remek találmány,és bevállt. Én állványon szoktam kikapcsolni,ahol "elméletileg" ronthat a képminőségen.
    Adott szituációban pedig aranyat is érhet.(Jó nagy telét kitartani a forgatagban :) )

    [ Szerkesztve ]

    Hodor. Hodor? Hodooor!

  • Throme

    veterán

    válasz Donald #18155 üzenetére

    Nem tudom azt figyelted-e, hogy a többiek (andorra, charlie_hu) próbáltak építő jelleggel segíteni a fórumtársnak, aki segítséget kért (fogalmazhatok úgy is, hogy fejlődni kíván mert érzi, hogy valamit nem jól csinált) egy szituációban.
    Te szimplán leszólod, hogy hívjon fotóst, mert ugye Te is az voltál.
    Ha már szakember vagy, legalább mondd el Te hogy csinálnád az adott konfiggal, vagy esetleg mit próbáljon venni jó ár/érték aránnyal, ami elég az adott feladat kielégítő/elfogadható megoldásához. Ebből még más is tanulhat (pl engem is érdekelnek az ilyen építő hsz-ek).

  • aginor

    addikt

    válasz Donald #18152 üzenetére

    Bármelyik lehet, de azt se felejtsd el, hogy jelenleg Magyarország nem a gazdagok földje, így legtöbbünk nem engedheti meg magának, hogy mondjuk mind a két gyerek fontosabb eseményeire drága fotóst hívjon, meg vannak olyanok is akiknek nem magasak az igényeik vagy spúrok, de ők más tészta. Te benne dolgoztál, mennyi lehet mondjuk egy ballagás tarifája, csak kíváncsiság képen? Azt sem szabad elfelejteni, hogy ha tudják ismeretségi körben, hogy tükrös géped van, akkor azt hiszik, hogy "ni itt az ismerős, akivel megspórolhatjuk a fotós költségét", pláne úgy, hogy nem értenek a fotózáshoz és az átlag ember igényszintje is teljesen más. Egy olyan képtől amitől én a föld alá süllyedek, az átlag ember jónak tartja még, és a megrendelő elégedettsége a fontos.
    A fotósokkal az a baj, hogy nagyon magasan hordják az orrukat, meg vannak győződve önnön tökéletességükről és ehhez mérik az igényességet és a tarifákat is.
    Nem hajlandóak olyan melókat elvállalni, amit ezek a leszólt valakik, vagy ha igen, akkor a profizmusukhoz és felszerelésükhöz mért gázsit kérnék, amit a megrendelő nem fog kifizetni, így megy az ilyenekhez. A jelenlegi helyzetért a profi fotós is ugyanúgy felelős, mint az igénytelen megrendelő, vagy a kóklerek kezébe olcsón gépet adó gyártók.
    Mondjuk nem ártana definiálni a profi fotós fogalmát sem, mert így nincs értelme tovább beszélgetni. Az elfogadott ugye, hogy az a profi, aki ebből él meg, de ez nem minőségjelző, nem értelmezi, hogy mi a profi minőségű munka. A fenti definíció szerint akkor már én is voltam profi (bár nem hiszem, hogy elérném azt a szintet, amivel már annak merném hívni magamat).
    Az önjelölt fotósok/művészek között sajnos mostanában nagyon elterjedt az áltökéletesség, hogy egy normális képet nem tudnak értékelni. Nem egyszer jártam úgy, hogy a belinkelt képem technikailag jó volt és a kompozícióval sem volt baj szerintem, de megkaptam, hogy szar mert nem elég művészi, meg hogy turistafotó, csak azért mert a Gödöllői Királyi Kastélyról készült emberi gyújtótávon, nem 10mm nagylátóval vagy hasonló álművészi trükkel..
    Ne érts félre, nem Veled van bajom, vagy a fotósokkal, csupán próbálom a véleményemet elmagyarázni. Annyi mondjuk biztos, hogy ha én fotóst fogok hívni (pl: esküvőre) akkor nem egyszer vagy kétszer fogom megnézni ki legyen az, én nem fogom kóklerre bízni mert az átlagnál magasabbak az igényeim.

    Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/

  • aginor

    addikt

    válasz Throme #18158 üzenetére

    Ez eddig oké, hogy kérdez, de szerintem nem ártana látni pár képet, hogy tudjuk mi volt a hiba. Amit én látatlanba javasolni tudnék neki (és minden tükrös tulajnak) az a vaku (természetesen valamilyen fénylágyító/terelővel) ás az állvány, meg persze a sok gyakorlás. Ha konkrétan érdekli, akkor majd akár konkrét típusokat is javasolhatok.

    Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/

  • Throme

    veterán

    válasz aginor #18160 üzenetére

    Persze, a segítségnyújtás módja lehet többféle. Vagy a leírtak alapján, vagy (ahogy írtad) kérnek fotókat, hogy az alapján próbálják elmagyarázni mi rossz, vagy mit lehet javítani.
    De ne küldje fotóshoz egyből, mert ex-fotós és szegény fotós társadalom.....

  • Donald

    tag

    válasz Zola007 #18156 üzenetére

    Akkor honnan próbáljam "megfogni". Az alapinfo az volt, hogy színházban KELLETT fényképezni. Vakuval! :Y Sajna nem tudom levedleni a szakmai oldalról rátekintést. Picit olyan, mintha egy orvosnak azt mondanák, hogy a strandon meg kellett műteni egy szivbeteg embert, igaz csak egy kezdő nővér és egy szike volt kéznél... (Tudom, tudom, durva a hasonlat, de ha valaki veszi a fáradságot, vesz egy aránylag komoly technikát és veszi a bátorságot, hogy egy idegen szituációban használja, előre kéne olvasnia, érdeklődnie, hogy ezzel a technikával mit kezdjen...)
    Első dolog, előre tisztázni a részleteket, második, hogy csak jól teljesitett munkáért fizessen az ember. Én soha nem kértem előleget-sőt, el se fogadtam-, mindig tisztáztam, mi a kivánság. Ha úgy éreztem, a munka volumene meghaladja a képességeim, olyan embert ajánlottam, aki meg tudja csinálni. Ha forgatókönyv is volt, szerződés kell, ha a fotós/videos nem azt hozza, fizessen ő. Sajnos a legtöbben úgy vannak vele, mindegy milyen az elkészült munka, fizetnek, mert a semminél az is több. Nem!!! Amig a megrendelők nem várják el a nivót, a melós is tojik rá. Sőt, a netkorszakban a rossz reklám, hir gyorsan terjed, érdemes használni, utánaolvasni.
    Ha adott egy 20-30 gyerekes produkció, ott annyi felé oszlik el a gázsi. Fejenként 1000-2000 forint szerintem nem egy hatalmas összeg. Ha jó a fotós, megoldja, hogy mindenkiről legyen jó kép, legfeljebb a rendező/koreográfus tudja elsz..ni, de azt egy fotós se tudja megcsinálni, hogy a takarásban lévő embert is lefotózza. ( Kb 50 hip-hop, akrobatikus rocky,... versenyt fotóztam egyedül, alkalmanként 60-80 csapatot, 3-20 fős koreográfiákat, sokat még filmre is...)
    Ha valakinek rendszeresen szerepel a gyereke... Igen, ez nehéz dolog, de muszáj minden eseményről kép is? Mindig más ruhában, más koreográfiával lép fel? Anno az Eddát, R-GO-t, Sing-singet,... sokat fotóztam. Aztán egy idő után rájöttem, hogy az összes gesztus, ruha, póz megvan már, nem tudok új képet csinálni. ( És volt olyan év, amikor előadónként 80-100 fellépést fotóztam.) Ezért szerettem Ákost. Kevés fellépés, új, változatos produktum. Szóval lehet, hogy utálatos dög vagyok, de én még mindig azt mondom, cipőt a cipőboltból... És ha valakinek KELL fotóznia, KELL az eseményről kép, az előre készüljön rá, ne utólag szomorkodjon.

  • Donald

    tag

    válasz Kleroo #18157 üzenetére

    Mert adott szituációnál rövid zársebességet kéne használni, aminél a képstabi nem oszt, nem szoroz, azaz oszt, mivel a girostabi feleslegesen "rángatja" a lencsét, sokszor pont rossz irányba. Még a VR II-nél is... :(( ( Tapasztalat a laboros munkámnál, hogy kép mintha pc optikával lett volna fotózva.)

  • Donald

    tag

    válasz aginor #18159 üzenetére

    Sajna ez tény, de picit olyan ez, mint a 22-es csapdája. Minek suszter, eldobom a gagyi kinai cipőm, nem költök vizszerelőre, áthivom a szomszédot, ő már sokszor cserélt tömitést. Igaz, hogy 2 nap után csöpög a csap, de ennyiért... És tecsóban óccsójér lehet dinnyét, zöldséget kapni, ami ugyan agyonvágja a gazdák életbenmaradását, mert folyamatos ráfizetéssel nem lehet termelni,,,, Szóval ha valami ingyen, vagy nagyon olcsón van, az többnyire valakinek a kárára történik. (Sajna külföldön is elég trendi ez a hozzáállás, pl. Angliában dolgozik a bátyám, felhivott néhány szerkesztőséget, kell-e fotós, erre majdnem kiröhögték. Egy fotó az újságban átlag 20 penny-2 font, a stock oldalak tonnaszám ontják a képeket. )
    A fotósokkal ugyanaz a baj, mint az emberekkel. Van nagy arcú, "sztárfotós"-pl. Maklári-Tóth, Kasza Tibi,... és vannak a szerény és tényleg jó fotósok-pl. Urbán Ádám, Szalmás Peti, Rigó Robi, Kéner Viki,...- akiket alig ismernek, mert szerények, nem nyomulnak. De jó fotósok!!!
    Igen, ez a jó gépet mindenkinek, ez kitágitotta a határokat, csak az a baj, hogy az esztétika, képérettség nem jött vele. Azaz, ha éles, szines, Béluska 80%-a rajta van, akkor már jó. Mint amikor a számitógépes zene annyira olcsó lett, hogy mindenki "zenésszé" avanzsálódott. A tarifa az egy érdekes dolog, mert egy munkáért 100et kér a fotós, akkor felhorkannak, mig egy szülés ennek a többszöröse. És a fotósnak általában 3-5 ilyen munkája van havonta. Ebből adózik, tb-t,... fizet. Fenntartja a felszerelést, rezsit fizet. (Persze most a legálisról beszélek és a szerencsés esetről.) Nem, én már rég nem ebből élek, ráadásul a töredékét keresem csak.
    És nem, nem profi, vagy amatőr a fotosok közti elbirálás, hanem jó és rossz fotós. Csak az a baj, hogy a rosszból elég sok van és nehéz kiszűrni közülük a korpát. Az üzletben, ahol dolgozom bejön egy nő és kérdezi, hogy gyerekfotózáshoz milyen gépet ajánlok. Mondom a kategóriákat, alternativának ajánlom a D3100-at D7000-et, erre azt mondja, az olcsó. Ő úgy hallotta, hogy a Canon 5D Mark II az igazi. Szemöldök összevon, mondom D700 árban kb ugyanaz, szinben, utómunkában, gariban jobb. Fél óra duma. Megköszöni, elmegy. Másnap bejön, 220V-os szatyor, kivesz belőle 5D Markot, mondjam el, hogy működik. Mondom óránként 30ezer az oktatás. Erre majdnem megveret a férjével. És nem az egyetlen eset. És velük van tele a "piac". Ja és 60e-ért csinál egy sorozatot... Neten láttam milyet. :((

  • kavarc

    aktív tag

    Sziasztok!

    Isten bizony nem szerettem volna lavinát elindítani! :D

    A tartalmas és konstruktív hozzászólásokat kifejezetten köszönöm
    Kleroo-nak, andorrá-nak, charlie_hu-nak, Zola007-nek, Throme-nak és aigonor-nak.
    :C

  • Donald

    tag

    válasz Throme #18161 üzenetére

    Jaaj, Bözsi néni, fáj a hátam. Biztos lumbágó, kenegesse ezzel a kenőccsel. Ha egy orvos is megnézné, neki feltünne, hogy egy kés áll ki belőle, de kinek kell egy pénzbe kerülő, esetleg hozzáértő szakember? :F

  • kavarc

    aktív tag

    válasz Donald #18155 üzenetére

    Kedves Donald!

    Túl sok építő jellegű dolgot nem tudtál hozzáadni a témához. Ez itt nem a profi fotósok zártkörű fóruma, ha jól tudom. Rosszul esett, hogy az ultra nagy szakértelmeddel meg sem próbáltál egy-két jó ötletet adni, hogy esetleg legközelebb hogyan is próbáljam, vagy az adott helyzetből az adott géppel mit lehetett volna kihozni. Jah, hogy nálad ez is pénzbe kerül? Akkor szerintem látogass más oldalakat...

    Tehát, ismétlés képpen: a fényképek kizárólag családi felhasználasra készültek, azért, hogy a gyermekem megörökíthessem. Az elmúlt 2 hónap alatt 6! fellépése volt, különböző helyszíneken, különböző körülmények/fényviszonyok mellett. Nem gondolom, hogy ezekhez fotóst kellett volna felfogadnom, még akkor sem, ha éppenséggel jobb(?) képek készülnek. Nem gondolom, hogy a rendelkezésemre álló anyagiak mellett több milliós technikát kellene tartanom, csak azért, hogy családi képeket készítsek. A nevezett alkalom számomra valóban egy új helyzet volt, tisztában voltam vele, hogy nem készülnek majd makulátlan felvételek a rendelkezésre álló technikával. Viszont imádom a gyermekeimet és lehetőség szerint minden alkalommal próbálok kattogtatni, ha szerepelnek valahol.

    Nyilván meg lehet kérdőjelezni a szakértelmem. Nem vagyok "profi" fotós, mégcsak lelkes amatőrnek sem nevezném magam. Az alapvetésekkel azonban tisztában vagyok és nem csak azért mert elolvastam a használati útmutatót.

    A negatív és frusztrált hozzászólásaidnak mégis van egy pozitívuma. Nevezetesen én megtanultam értékelni az általam készített képeket, melyek a gyermekeim és feleségem körében osztatlan sikert alkottak. És ez a fontos, nem a Te véleményed...

  • kavarc

    aktív tag

    válasz Donald #18167 üzenetére

    ...bizonyára Te is tízezreket fizettél egy rendszermérnöknek, hogy a megvásárolt operációs rendszered telepítse a számítógépedre és rendesen beállítsa...

  • Zola007

    veterán

    válasz Donald #18162 üzenetére

    elnézés ha félreérthetően fogalmaztam, a "szakmai" szempontot nem fényképészeti/fototechnikai alapon értettem, hanem mint valós szakma, tehát "hivatásos" nézőpontból.
    ezért is írtam, hogy tisztelet a kivételnek, sajnos a "profi" fotósok minimum fele nem ilyen, mint amilyennek leírtad és éppen ezért nyílik tér a kóklernek/amatőrnek a hivatásosok porondján is.

    A fotósnak mondtuk, hogy nem vagyunk megelégedve vele, s körülbelül annyi lett volna a vége az ő részéről, hogy akkor visszaadja a pénzt, de megtartja az anyagot. Szerződés nem volt és kisváros lévén válogatni sem nagyon lehet, akkortájt nagyjából ők voltak hozzáértő és eszközzel is rendelkezők. A videófelvételről visszanézve érzékkel kapta el a kevésbé jó pillanatokat, nem volt takarás, több szereplős előadás lévén mindig volt valaki, aki megfelelő pozícióban volt.

    Ettől függetlenül a mai technikai lehetőségek mellett elég gyakran meg lehet oldani a dolgot ismerősi körben. Minden az igény szinttől függ, sima emlékként az emberek 90%-nak tökéletesen megfelel a haver/nagybácsi/unokaöccs egy alap vázzal és egy fényerős fixxel.
    S számukra felesleges erőltetni a "hivatásos kell a jó képhez" dolgot, mert egyszerűen nincs igényük magasabb kvalitású fotókra. S ezért nem is lehet őket hibáztatni, még ha utólag derül ki, hogy néhány képet jobban is meg lehetett volna oldani.

    Azt szoktam mondani, hogy amíg nincs viszonyítási alap, addig az aktuálisan elérhető a tökéletes mindenkinek. Visszatérve az orvosos példára: ritkán szoktak panaszkodni egy / kötés / varrat / gipszelés / felírt gyógyszer minőségére, pedig az esetek 80-90%-ban lehet szebbet, jobbat, precízebbet.

    Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs

  • t_a_m_a_s

    őstag

    válasz kavarc #18169 üzenetére

    Előttem már írták, de én is azt gondolom, hogy a D3100-addal sokkal jobb képeket kell tudnod készíteni mint bármilyen nagytudású kompakttal. Biztosan valami beállítást kell megtalálnod illetve kitapasztalnod az adott fényviszonyokhoz igazodva. Amatőrként azt gondolom, hogy a magas ISO-t, rövid záridőt és tág rekeszt variálva taláhatod meg azt a beállítást, ahol már nem mozdulnak be a mozgó gyerkőcök és nem lesz sötét, alexpós a képed. Beépített vaku fényét is lehet lágyítani, akár házilag is lehet ehhez eszkábálni a vaku elé egy ernyőt, vagy Mcgoat fórumtárstól venni valami ilyesmit: [link]
    Ha gondolod, tölts fel 1-2 képet, úgy biztos mindenki jobban tud segíteni.

    A lényeg, hogy ne csüggedj, előbb-utóbb biztosan belejössz, és akár a kitobjektíveiddel is kenterbe fogod verni a kompaktokat. Viszont a géped önmagában tényleg nem garancia a jó minőségű fotókra, meg kell tanulnod kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket.

    Abba a vitába, hogy mikor kell, kell-e egyáltalán profi fotós egy adott eseményre, szerintem ne menjünk bele, mert abból csak parttalan vitatkozás lesz... Mondom ezt úgy, hogy Donald több gondolatával is egyetértek, tényleg vannak olyan események - és itt nem csak az esküvőre gondolok, hanem akár a gyerkőc táncbemutatójára is - ahová tényleg "illik" megfelelő tudású, hivatásos fotós hívni, és a munkáját megfizetni. Az az idő azonban szerintem is elmúlt már, amikor emlékképek készítését fotósra bízzuk.

    [ Szerkesztve ]

    Holnap majd jól beletépünk...

  • aginor

    addikt

    válasz Donald #18164 üzenetére

    Részben. Nyilván vannak olyan munkák amihez elengedhetetlen a profi, vagy a profi szintű amatőr, de azért egy fűzőcseréhez nem fogom suszterhez vinni a cipőmet. Amúgy meg a helyzet nem ilyen egyszerű, mivel az ipari érdek nem az, hogy te fotóst hívj, hanem, hogy minél többen vegyenek ilyen D3100-5100 szintű gépeket mert az jó a gyártónak, mert akkor befigyelhet még pár obi a remélt jobb képekért meg egy vaku, és akkor még nem is beszéltünk az igazi nagy üzletről : a kiegészítők. Úgy látom Te is az iparban dolgozol így lehet tudod, hogy kiegészítőkön min 50% a haszonkulcs (titok, hogy hol dolgozol? jöhet priviben is). Egyik főnököm mindig azt mondogatta, hogy a legdrágább az ingyen.
    Én a fotósokkal kapcsolatban nem ilyen nagy nevekre gondoltam, hanem a sima mezei valóban pofi fotósra. Tisztában vagyok vele, hogy évek vannak benne mire valaki eléri azt a szintet és nem akarja elkótyavetyélni a tudását, de így meg felkopik az álla. Már nem lehet azt megcsinálni mint 10-20 éve, hogy sokat kérünk a melóért, mert akkor inkább jön az ismerős meg a kókler. Ez a tendencia nem is fog változni, max még olcsóbb gépek lesznek és akkor még ott van a MILC őrület is és az emberek máris ontják a digitális szemetet magukból. Örök igazság, hogy gépet veszel nem tudást. Én kötelezővé tenném a tükrösök mellé egy fotós könyv elolvasását az kicsit javíthatna talán a dolgon.
    A szüléses példa azért sántít mert a gyerekre bármi pénzt ki fogsz fizetni, mert nincs választásod, azt a szomszéd nem tudja elintézni kompromisszummal, míg a fényképezést igen.
    Egyébként sajnos nagyon sok olyan szakma van, ahol a kóklert nem lehet egyből felismerni és utólag már nem is tudsz mit tenni vele, a fotós is ilyen. Ha nem fizeted ki, nem adja oda a képeket. Mehetsz perre, de attól még nincsenek képeid, olyan ez mint a műhibaper, megkapod a kártérítést, de attól még nem nő vissza a karod amit tévedésből amputáltak. Itt sajnos előre kell gondolkodni, még az a szerencse, hogy a fotóstól legalább lehet referenciát kérni.
    Már én is gondolkodtam, hogy el kéne menni fotósnak, tele a piac pancserokkal, ha ugyan abban az árban minőségib munkát nyújtok, akkor nem lehet gond a megélhetéssel és a felszerelésre sem kell olyan sokat költeni, ha nekik megy egy D40-el, akkor nekem is mennie kell egy max. D300-al. Kár, hogy eddig az általános szakmai igényességem nem engedte, de lehet meg kéne próbálni.

    Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/

  • Donald

    tag

    válasz kavarc #18169 üzenetére

    Kedves kavarc!
    Túl sokat nem is lehet hozzáadni, szerintem, ha picit értenél, értenéd a lényeget, az benne van. Persze a sok zsörtölődésemben lehet, nem vetted észre. Nincs ultra nagy szakértelmem, inkább kb 35 évnyi tapasztalat. És ha jobban elolvastad volna, ingyen meséltem, addig a pontig, amig nem az én zsebembe kezdtek turkálni. Nem tudom, Te mit szólnál hozzá, ha valaki felvilágositást kérne Tőled, aztán a konkurrenciához vinné a pénzét...
    Te irtad, hogy rossz képeket készitettél azon a helyszinen, de ha az is a "Te gyereked", az is biztos szép. Mivel akinek készült, annak tetszik. És ez a lényeg. De aakor kár azon problémázni, hogy nem jók. Én leirtam, hogy vaku felejtős, azzal okozod a legnagyobb kárt. Irták, hogy az érzékenységet kell növelni, mások lehurrogták. Pedig az az egyetlen járható út. Meg a manuális beállitás, rövid zársebességgel. Ha ez nem működik, akkor hivj fotóst. Ezen nem kell megsértődni, sajna ez van. Vagy egy 5-ös lottó...

  • Donald

    tag

    válasz aginor #18173 üzenetére

    De ebben az estben nemcsak fűzőcseréről volt szó... Sajna a sport, szinház, reklám, búvár, műszaki,... fotózás erősen gép, felszerelésfüggő. Én most vettem egy 5100-ast, pont az érzékenység miatt. ( Vigszinház, kamaraterem...) Több pénzt nem akartam áldozni rá, egyrészt nekem sincsenek millióim D3s-re, másrészt az a gép tökéletes ilyesmire. Ja és harmadrészt várom a D400-at. :D Sajna a kiegészitőkön már nincs akkora haszon, 15-30% körül van, ha nem a "ratyi" kinait veszi az ember. Ott is inkább a garancia érvényesitése miatt van magasabb árrés. Viszont hála a szürkeimportnak, 10 és -15 % az árrés az optikáknál, vázaknál. Pl 220volt brutto eladási ára 8%-al alacsonyabb, mint a Nikon nettó nagyker ára. Érdekes. Ja és mindez úgy, hogy rajta a Nikon matrica és gyári szám szerint visszakeresve a Tripontnál lett vásárolva...
    Szüléses példa. "Rozi néni" 4 gyerekes anya, nem tud annyit összeszedni, amennyit a doki kér, otthon szül. Lutri, baba túléli, vagy sem... Mint irtátok, sok embernek nincs pénze fotósra. Hidd el, dokira sincs soknak. :(
    D 40-nel is lehet nagyon jó képeket csinálni, ha betartja az ember a határokat. Sőt, az adott gép ismeretében lehet, hogy jobb képeket csinál az ember, mint az, aki vesz egy D300-at, tapasztalat nélkül. Nemrég jött egy srác a boltba-kb 19-20 éves lehetett. Vett egy D3s-t, 2,8-as sort, 1,4/ 24-et 2/135-öt, két SB900-at és pár apróságot. Kérdeztem, mi alapján irta össze a cuccot. Válasz: A Nikon Pro magazinban látta, hogy ezt használja az a fotós, akinek a képei teszettek neki. (Amúgy eddig egy Canon s5 is gépe volt...) No comment.

  • Sucuka

    senior tag

    válasz Donald #18176 üzenetére

    Ez utóbbi azért kicsit durva ezzel a 19-20 éves sráccal... Én "vért izzadva" szedtem össze "röpke" 3 hónap alatt a D7000 + 18-105 kit árát úgy, hogy nyomtam a melót napközben (nem keresek túl sokat) aztán idehaza meló után késő estig a maszekot, hogy meglegyen az ára. Tudatosan választottam ezt a vázat (elérendő tudásomnak megfelelően), utánaolvastam, kuncsiztam használatit a gép megléte előtt, fórumoztam, képeket nézegettem stb. (köszi Zola007), más meg besétál a boltba, és azt sem tudja, mire ad ki súlyos pénzeket, csak azért veszi meg, mert látta, hogy másnak is ilyen van, és az micsoda menő...
    Hát tényleg no comment!

    De ha már itt tartunk:
    Cirka 4 évvel ezelőtt megismertem egy komoly szakiparost, aki a magaterületén komoly referenciákkal rendelkezik. Egy gázkészülék-szerelő mesterről van szó. Azon a környéken, ahol ő dolgozik, szinte az egyetlen ilyen szakember egy több 10.000 főt számláló városban és környékén. Este 10-ig is melózik, de hétvége a családé. (Nem keres keveset ebben a tekintetben.) Anno vett egy D200-at, kérdeztem tőle miért kell neki ekkora gép? A válasz: a gyerekeit akarja fotózni, meg az élményeket megörökíteni. Rá másfél évre betörtek hozzájuk, és ellopták a gépet. Másnap bement a boltba, és kihozott egy D300-at. És nem 3 hónapig gyűjtött rá....

    [ Szerkesztve ]

  • t_a_m_a_s

    őstag

    válasz Sucuka #18177 üzenetére

    Az a szomorú, hogy olyan országban élünk, ahol nagyon nagyok a különbségek az embrek között. Sokan azt csinálják mint te, csak nem a D7000+18-105-ért, hanem azért, hogy el tudják tartani a családjukat... Gondolj csak bele, hány ismerősödnek van ennyi pénze a hobbijára. Pedig az lenne a normális, hogy tisztességes munkával megkeresed az életed fenntartására valót, a maszekból szerzett pénzt pedig elköltöd a hobbidra, arra ami kikapcsol, megnyugtat, örömöt okoz... Mások meg besétálnak a boltba 20 évesen és milliós összegeket hagynak ott, azt sem tudják mire. Más ennyi pénzből két autót vesz.

    Sajnos ez pedig azt szüli, hogy a tisztességesen megélni próbálók eléggé bele tudnak keseredni az életbe, kicsit ezt érzem Donald esetében is. Egyetértek sok gondolatával, de mindig elszomorít ha az emberek ilyen borúlátóak a saját szakmájukban. Ennek az általános rossz hangulatnak meg az a vége, hogy egy jószándékkal feltett kérdésből is ilyen vitát tudunk kikerekíteni:(

    Holnap majd jól beletépünk...

  • Sucuka

    senior tag

    válasz t_a_m_a_s #18178 üzenetére

    Határozottan igazat adok neked.
    Talán még annyit hozzátennék, hogy a fizetésemnek jelentős része bizony a családom eltartására megy, merthogy nekem is van feleségem, és (most még csak) egy pici lányom, és csak örülni tudok, hogy van mellette mellékes... szerencsére utóbbi időben nem kevés. (Lásd az aláírásomat, egyik tevékenységi köröm).

  • Byk01

    senior tag

    Bocsánat, hogy beleszólok.
    Igen tanulságos volt az elmúlt 1-2 oldalnyi hozzászólás, de biztos, hogy ebbe a topikba való (főleg, ontopikként)?

    "Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn

  • kavarc

    aktív tag

    válasz Donald #18174 üzenetére

    Kedves Donald és Többiek!

    Nem sértődtem meg, csupán elmondtam a véleményem, ugyanúgy, mint Te.

    A képek nem lettek rosszak, mindössze az ÉN igényimet nem elégítette ki maximálisan, mert tudom, hogy lehetett volna jobb is. A családnak tetszett, ez a lényeg. A kompaktos pédámmal valóban kicsit túloztam; nyilván nem így van. Egyébként az alap problémám az volt, hogy a gyerkőcök szeme becsillant, kb olyan volt, mint a vörösszem effekt, csak nem vörös, hanem kiégett tiszta fehér.

    Amennyiben valaki szeretne konkrét tanácsokkal ellátni, azt megköszönöm.
    D3100+55-300 + állvány. Színház, 20. sor, kb 30 méterre a színpadtól. Csináltam néhány póba képet (amikor nem a saját gyerkőcöm volt műsoron) és azokból számomra világos volt, hogy kell legalább 1/125, de inkább 1/200-as záridő, mert bemozdultak a gyerkőcök. Ezért választottam 'S'-t. ISO MAX1600-ra lett állítva, értelem szerűen az összes kép 1600-on készült, persze blende teljesen nyitott. Most már tudom, hogy vakut nem ajánlott használni, de hogyan tudom a legjobbat kihozni ilyen körülmények között a képekből? Két dolog miatt is érdekel: szeretnék minél többet megtanulni, másrészt szinte biztos, hogy nem ez volt az utolsó ilyen színházas történet.
    köszönöm
    Üdv,
    kavarc

  • Sucuka

    senior tag

    Akkor visza ON-ba:

    Mi a véleményetek erről:
    Nikkor AF 24mm f/2.8 D
    Félráron jön az itthoni árhoz képest, és nincs szállítási díja. (Egyelőre csak terv, mert KELL a fényerő :) )
    Szerintetek?

  • Degeczi

    nagyúr

    válasz kavarc #18181 üzenetére

    valszeg vörös volt az, csak a kamerába épített szűrés alakíthatta fehérre

  • charlie_hu

    aktív tag

    válasz kavarc #18181 üzenetére

    Esetleg érdemes lehetne egy (használt) fényerős obira beruházni, egy 50-es 1,8-os 20-25 körül megvan (igaz, így nem lesz auto fókusz). Viszont sajna így közelebb kell menned (esetleg valami régi 135-as fix, f/2-s, meg rádobsz egy csippet, hogy legyne fénymérés)

    Tárhely, domain, webszolgáltatások - https://www.awh.hu

  • Kleroo

    veterán

    válasz kavarc #18181 üzenetére

    Felengedheted 3200ra is. Ott is szép képet csinál még ;)
    Hi1(6400) HI2(12800) a neccesebb. A Hi1még mindig egész jó,de azért erősen rosszabb. A hi2 is teljesen jó,csak az 1:1ben nézve már okádék.De nagyon jól jönnek ilyenkor. :)

    Szóval 3200 nyugodtan felmehetsz ha szükséges. Onnan feljebb nem érdemes,csak ha muszáj. Ha pedig már hi2-t kell használnod akkor ott már úgyis az a cél,hogy legalább normális,nem elmozdult kép készüljön.

    Hodor. Hodor? Hodooor!

  • andorra

    őstag

    válasz Sucuka #18182 üzenetére

    Ez mások által eldönthető kérdés? Neked kell tudnod, hogy szükséged van-e rá és, hogy miért. Én biztos nem vennék ilyet a 18-105 mellé.

  • Sucuka

    senior tag

    válasz andorra #18186 üzenetére

    Megint csípkelődő hozzászólást érzek a szavaidban, nem tudom miért. (Talán mert zöldfülű vagyok, és nem ismerek ebben a topikban eléggé mindenkit, elnézést hát érte.)
    Pusztán arra lennék kíváncsi, hogy érdemes lehet-e külföldről ilyesmit vásárolni, vagy felejtős. Kockázat, miegymás, gari hiánya. Nem arra vagyok kíváncsi, hogy mások szerint kell-e nekem, nem tudom miből gondolod ezt. Valamikor kelleni fog, fix gyújtótávú objektív, de egyelőre még a 18-105 is tökéletesen megfelel, hisz most ismerkedek az egész DSLR-dologgal.

  • andorra

    őstag

    válasz Sucuka #18187 üzenetére

    Nincs ebben semmi csipkelődés. A kérdésedből ezt nem lehetett kitalálni.
    Továbbra sem tudom miért másoktól vársz erre választ. Én vásároltam már e-bayen keresztül objektívet német piacról.(18-105) Valamennyi kockázat persze van ebben, de ezt neked kell vállalnod és mérlegelned. Valamit, valamiért. Az ilyen fix objektíveket többnyire nem azért adják el mert hibásak, hanem azért mert vásárlás után rájönnek arra, hogy nem nagyon használják őket a gyakorlatban, ha pl. van mellette egy elég jó minőségű zoom objektívük.

  • Zola007

    veterán

    válasz Sucuka #18187 üzenetére

    az obiról: én is nézegettem, fogásra, építésre szokásos nikon minőség.
    Azonban teszteken nem a legjobban szerepel, főleg szélen gyenge. Ha nem fontos ekkora látószög, akkor talán jobban és olcsóbban kijösz egy 35/1.8-al, ami itthon is jó áron van.
    Az 2.8-tól már valóban éles.

    Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs

  • aginor

    addikt

    válasz Donald #18176 üzenetére

    A hazai Nikon elég nagy... Nem lehet tőlük jó árakat kapni, még visszatérítéssel sem, én ugyanakkor mindenkit óva intenék a 220volt és társaitól a nem hivatalos garancia miatt. Amikor a D80-at voltam kimappoltatni akkor hozott be egy csóka egy 220-as D90-et, majd szépen kiderült, hogy nem hivatalos Nikon garancia van rá, így elküldték a fenébe. Mondjuk a vevő nem tehet erről, szerintem egy magát komolyan vevő márka nem tehetné meg, hogy a majd fél milliót költött vevőt cserben hagyja, mert szerintem ezt tették, lehet többet nem vásárol Nikont.
    Ez a D300-as példa durva, de azért szerintem nem ez a jellemző, sajnos mindenhol vannak ilyenek, ezen nem kell meglepődni. Az apáink erre a szarra szavaztak amikor a rendszerváltás mellet tették le a voksukat (téma politikai része lezárva, nem akarok ebből vitát nyitni senkivel :R ). Minálunk olyan volt, hogy csóka megrendelte majd 40k-ért az E8400 processzort, két nap múlva vissza küldte, hogy neki nem kell, mert nem sokkal gyorsabb mint a jelenlegi, becserélné valami négymagosra. Tekintve, hogy bontott és beépített volt, így nem akartunk foglalkozni a dologgal, brahiból megmondtuk neki, hogy 12k-ért visszavesszük tőle, többért nem. Mi volt erre a válasza? Csípőből rávágta hogy ok, őt nem érdekli, hogy több mint 20k-t bukik a dolgon (így lett olcsón E8400-em). Ezt csak azért írtam le, hogy vannak olyan emberek akiknek a pénz mindegy, én spec örülök neki, hogy nem tartozom közéjük, mert ezek nem érzik a pénz értékét, sem azét amit rajta vesznek, örülök neki, hogy véres-verejtékes munkám és spórolásom gyümölcsével fényképezek, még ha az "csak" egy D80-as is.

    kavarc: most már tényleg nagyon érdekelnek azok a képek, mintát akarunk! ;)
    Igazából ilyen körülmények között az ISO a legjobb barátod, majd utólagosan zajt szűri. Lightroom-ban egyszerre akár több száz képre is meg tudod csinálni és elég jó hatékonysággal dolgozik a szoftver. További trükk még, hogy a képeket amikor jpeg-be konvertálod (mert ugye RAW-ban fotóztál?) kicsinyíted, nem hiszem hogy mind a 16mpx kellene, így a zaj szemcséi még kevésbé látszanak, valamint az esetlegesen nem tűéles képek is szebbek lesznek.
    Vakuzni külső vakuval éppenséggel lehet, csak nem érdemes, mert a hátteret úgysem világítja be, és olyanok lesznek a képek, mintha barlangban fotóztad volna. Javaslom, hogy ha lehet, akkor menj el a valamelyik próbára és fényképezz, annak nincs tétje viszont sokat lehet tanulni belőle, kockázat nélkül tudsz különböző beállításokat kipróbálni.

    [ Szerkesztve ]

    Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/

  • Sucuka

    senior tag

    válasz andorra #18188 üzenetére

    Természetesen mindenben igazat adok, ha majd érzem már a 18-105 korlátait, akkor ráérek ezzel foglalkozni.

  • #31757056

    törölt tag

    válasz Zola007 #18189 üzenetére

    az hagyjan, 1.8-on majdnem olyan eles mint az 50/1.8 2.8-on :) sajat tapasztalat

  • DJ Reinhardt

    tag

    válasz aginor #18190 üzenetére

    Ezen a cserbenhagyáson és fenébe küldésen szerintem még gondolkozz.
    A vevőt max oda küldték, ahol a problémáját el tudja intéztetni, tehát az eladójához.

    Ha te, XY cég behozol egy terméket és elkezded 2 vagy 8,5 év extra garival árulni, mi köze az ígéretedhez rajtad kívül bárkinek, akár magának a márkának?

    Alapból 1 (egy) év jótállás jár egy európai beszerzésű, korrekten lepapírozott Nikon gépre (kitöltött garipapírok és számla(másolat), mint bármi más cuccnál. Fél percet tessék már odafigyelni vásárlásnál...) Minden ezen felülit az importőr, forgalmazó, kiskereskedő, valamelyik a láncban adja az eladásai növelésének érdekében és tartja érte a hátát.

    A 220V-os vevő szépen visszamegy az eladóhoz és elintézteti a hiányzó dolgot. Ha nincs érvényes jótállási papír, akkor azt, ha egy éven (gyári garancián) túli javítás és nem tiszta, ki hogyan fizesse a révészt, akkor azt.
    "Mondjuk a vevő nem tehet erről..." Dehogynem. Nyilván főleg az eladó, ha nem mondta el a részleteket, de a vevő is balfék, mert csak az árcédulát nézte vagy nem figyelt, mikor az eladó mesélte az egy éven túli javíttatást.

  • Throme

    veterán

    válasz aginor #18190 üzenetére

    Ahogy DJ Reinhardt is írta, bizony így járt a vevő ha a váz 1 évnél öregebb (és ott vette ahol írtad).
    Egyébként az említett üzletbe vissza lehet vinni a garis cuccot és ők intézik. Vagy az itthoni szervizzel vagy külföldön (több idő). Így nem a vevőnek kell rohangálnia a szervizbe. Max vissza a bolthoz. Bár ez is érdekes mert garanciális ügyintézés csak az üzletlánc egyik boltjánál van (Bp. esetében), az is hétköznap. Lehet valakinek közelebb esik a szerviz...

    [ Szerkesztve ]

  • aginor

    addikt

    válasz DJ Reinhardt #18194 üzenetére

    Miért is kéne elgondolkodnom? Itt semmi extra gariról nem volt szó. Ahogy a beszélgetésből kivettem 3 hónapon belül volt a vásárlás és már ráadásul ugyanezzel hibával járt is szervizben a készülék (történetesen 220volt fizetősen adta le). Tehát a gyengébbek kedvéért, a készülékre egyáltalán nem volt hivatalos Nikon garancia a szerviz szerint.
    Az 1évet pedig a hatályos magyar jogszabályok írják elő (az eladó felé, tehát jelen esetben a 220volt), de a Nikon 3évet vállal és ezt a magyar honlapon is méteres betűkkel reklámozza, akkor viszont ne visszakozzon. Az egy dolog, hogy az apróbetűs részben meg van említve a hivatalos viszonteladó, de agy átlagos vásárló
    1. nem olvasgatja a honlap apróbetűs részeit
    2. nem is feltételezi, hogy bárminemű kivétel lenne (én sem tenném).
    A Nikonnak legyen már mindegy hogy hol adta el a kütyüt, ha eladta. Kezelje a vevőproblémákat és a piac sajátosságait kellő lelkiismerettel.
    "csak az árcédulát nézte vagy nem figyelt, mikor az eladó mesélte az egy éven túli javíttatást" - garantálom neked, hogy az eladó nem közölt semmi részletet és ezt Te is tudod. Nem közölte, hogy a termék azért ilyen olcsó mert háromszor megutaztattuk Európában, kétszer visszaigényeltük róla az áfát, mellesleg az Usából származik.. A vevőt még az is félre vezette, hogy első alkalommal is a Nikonnál volt javításra a készülék, amit nyilván az eladó közölt a vavővel, aki így joggal feltételezhette, hogy a garancia a fenti céghez érvényes, és közvetlenül ő is beviheti a gépet, ezzel időt spórolva meg magának.

    Throme: a fentiek neked is szólnak.

    [ Szerkesztve ]

    Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/

  • Degeczi

    nagyúr

    válasz aginor #18196 üzenetére

    akkor pedig nincs baj, a 220 korrektül kezeli az ilyen eseteket: mivel ők is a hazai Nikonhoz küldenék a cuccot, ezért kifizetik az efféle beavatkozás költségét!
    (az egyetlen bibi a Nikon oldalán annyi, h bárkinek nem adnak egy másik cég nevére számlát, csak ha van tőlük hivatalos számlakérőd - ha pedig emiatt már elmész a 220-hoz, akkor a kamerát is otthagyhatod, intézzék ők, amíg ilyen egyértelmű beavatkozásról van szó)

    EU-s eredetű vázakat egyébként a hazai Nikon képviselet is ingyen szervizel 1 évig, így ha az elhajtott vevőé ennél fiatalabb volt, akkor valszeg EU-n kívüli beszerzésű a 220-as cucc
    (az pedig érthető, ha a hazai képviselet nem csinál ingyen vmit, amit neki sem fizet ki senki)

    [ Szerkesztve ]

  • Throme

    veterán

    válasz aginor #18196 üzenetére

    Köszi, de nekem nem kell bemutatni a két versenyzőt!
    Aszalódtam az említett üzletlánc és a szerviz között. Elég volt!

    Valami nem teljes a történetben, mert az üzlet ad gari jegyet, csak az nem hivatalos magyar Nikon kft. gari jegy, hanem általános nikon. A szerviz azt elfogadja 1 évig (ez tapasztalat).
    Én célszerűnek tartanám, ha valaki ott vásárol ahol írtad és gondja van, akkor vigye az üzletbe vissza (illetve a Boráros téribe mert ott van a gariztatás).

    [ Szerkesztve ]

  • hegyimorc

    senior tag

    válasz Throme #18198 üzenetére

    " az üzlet ad gari jegyet, csak az nem hivatalos magyar Nikon kft. gari jegy, hanem általános nikon."

    Ez így nem teljesen igaz. Van amire ad, van amire nem, attól függően, hogy honnan és hogyan tudják úgy beszerezni, hogy versenyképes áron tudják adni.

    A vásárló felelőssége is, hogy megnézze szerepel-e egy üzlet a Nikon Kft partnerei között és rákérdezzen - mert ha szerepel az sajnos még kevés -, hogy a konkrét termék pontosan milyen garanciával rendelkezik.

    Én rá szoktam kérdezni és van amikor azt mondom, köszönöm ilyen feltételekkel nem kérem - de ebből legalább a bolt is látja, hogy van aki emiatt nem vásárol náluk -, de olyan is van amikor tőlük veszem. (Pár hónapja vettem ott obit, aminek minden papírja rendben van, hologramos Nikon Kft-s garipapír és rendesen kitöltött, lepecsételt EU-s is) Utóbbi esetben természetesen meghibásodás esetén sem lenne semmi dolgom a Boráros téren. Mehetnék a Nikon Kft-hez, vagy ha nem szimpatikus, akkor akár egy bécsi Nikon szervizbe is.

    A lényeg, hogy mindig a konkrét termék, konkrét garis feltételeire kell rákérdezni a boltban, nem fórumos mendemondák alapján "azt hinni".

    Eladó 100km-t futott CUBE SL Cross Race fitness bringa 460eFt helyett 300eFt-ért (kb 175-195cm közötti magassághoz) : https://goo.gl/acsjPA

Aktív témák