Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Surfym@n

    senior tag

    válasz PuMbA #41120 üzenetére

    A fotózásról elég egyszerűen gondolkozol, ami nem gond, de még érvelsz is mellette, az már neked lesz kellemetlen, mikor rólad alkotnak ezalapján véleményt...
    A fotózásnak létezik művészibb oldala is, nem csak dokumentarista / képriport vonal. Még az utóbbihoz is kell valmilyen fantázia, elgondolás - afféle rendezőelv -, ami alapján a képriportot elkészíted. Egy jó 10-12 képből álló képriport is szavak nélkül elmondja azt a történetet, amit a fotós közölni szeretne a nézővel. Nem csak 1 perc alatt ellőtt 12 kockáról szól a sztori...
    A jó kép már a fejedben ott van, csak elő kell hívni. Ha az ember megnéz hetente 1-2 ezer jó fotót a neten minden nevesebb oldalról, azzal nagyot fejlődik a képi világa. Mikor már több hete űzöd ezt, akkor ha arra fogékony vagy, fel fognak tűnni bizonyos összefüggések. Mitől lesz egy kép sikeres, lenyűgöző, amin nem görgetsz tovább, hanem megakasztja a szemed. Ha ezek után kezdesz utánaolvasni olyan részeknek, mint képkompozíció, kompozícios szabályok stb, akkor nemcsak a száraz maszlag marad meg a fejedben, hanem a korábban látott képekben is fel tudsz ismerni ilyeneket. Aztán máris másképp fogod nézni a képeket. Ezek után jössz majd arra rá, hogy mi nem jó egy képen (itt lehet letérni egy mellékvágányra, ahol tucatnyi fotelfotós tanyázik). S a végén, mikor elmész kirándulni, megállsz egy izgalmas helyen, s beugranak képek, amik arra ösztönöznek, hogy Te is alkoss valami hasonlót. De nem átlagost, hanem valami különlegeset, amilyet eddig még nem láttál... papíron, weben, de a fejedben már ottvan. Ha azt sikerül "kiexponálnod" akkor már az jó kép lesz. :)
    A fotózásnak van szociális vagy társasági oldala is. Ha mindenki úgy gondolkozna, hogy minek fotó elég ha visszaemlékszem rá, akkor sokat kell mesélned, s legalább olyan jól, ahogy a regényírók tudnak, hogy akinek mesélsz, az el tudja azt képzelni, amit Te láttál. Nem véletlenül mondta azt egy nagy fotós (Ansel Adams), hogy a képen mindig két ember van jelen: a fényképész illetve a néző. Az emberek többsége nem (csak) magának fotóz, hanem azért, hogy a kép segítségével megoszthassa gondolatait. (Nos ez is kinek jobban megy, kinek kevésbé - most nem ez a lényeg.)
    Biztos van még több oldal is (üzlet, reklám, kommunikáció, oktatás) lényeg, hogy előbb tájékozódj, aztán érvelj. Jobban jössz ki belőle... ;)

    28 év és 2.8-as rekesz felett már nincs mese...

Új hozzászólás Aktív témák