- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákka Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Híres régészprofesszor segíti a GeForce-ok eladását
- Milyen monitort vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Androidos tablet topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- OLED TV topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Samsung LCD és LED TV-k
- Házimozi belépő szinten
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
-
PROHARDVER!
Ez a topik a Canon EOS DSLR digitális tükörreflexes fényképezőgép vázaival és a velük kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
1010
őstag
Legyszives mondjatok valamit errol az obirol...
Canon EF 28-105/4-5.6 USM (II talan az van most)
jo,rossz,gagyi,megeri,nem eri.
-
BLOODSHOT
senior tag
Most megint én leszek a sznob, meg az elitista. De én ilyeneket nem ajánlok.
Szerintem akkor már 24-105 f/4L IS USM. Persze nem az az árkategória a 2, de az utóbbi legalább már digitális gépekre készült.
Vennék: Régi deszkás polókat, pulcsikat: Hook Ups, Flip, Birdhouse, Alien Workshop, Blind, World Industries.
-
1010
őstag
jo ok
akkor ez szarkoszi
legalbb vannak oszinte emberek
-
jap
aktív tag
ehelyett a 24-85USM! (lerekeszelve hozza az Les nagytesó rajzolatát, főleg a vége felé)
ha nagyob átfogás kell, akkor 28-135usm is - bár ez sem tű éles üveg.
mind2ő bőven 100alatt van, ha ügyes vagy 50ért szerezhetsz...
persze mindez az ár függvényében <-> 24-105L kb. 250.000
''minden sikeres férfi mögött egy nagyon meglepett anyós áll''
-
máyköl
veterán
válasz Szten Márs #2187 üzenetére
Hello!
Hát igen, hónapok óta nem fotóztam, kicsitt kijöttem a formámból. A Fuji-hoz nagyon hozzászoktam, pedig nagyon sok ideig nem használtam, rengeteg dolgot másképp kell csinálni ezen a Canon-on, persze ebbe az is belejátszik, hogy ez már egy DSLR gép. A bemozdulás ellen elsőként az ISO-t emelgettem, ez hatott, de túl sokat nem mertem, mert féltem, hogy zajosodni fog, és a 20D-nek elég kicsi a kijelzője, nem látom rajta, hogy meddig mehetek el. Teljesen Manuálisan még nem próbálgattam, egyszerre a kettőt (záridő, rekesz) nemigazán tudum még állítani, Av módot próbálgattam. Próbálkozom, igyekszem, majd belejövök.
Köszönöm ezt az érthető, hosszú magyarázatot, és a segítséged!
Máyköl
-
1010
őstag
-
Szten Márs
nagyúr
Az M mód nagyon ritkán kell, nem attól ért valaki a fényképezéshez, hogy M módot használ és nem akkor használja jól valaki a gépét, ha M módot használ - ezt leginkább a laikusok hiszik csak és a géphez nem értők akarják az M módot erőltetni, hogy "ugyanmár használjuk manuálisba a gépet, akkor fogom jól csinálni".
Av módban kontrollálod a blendét, a záridőt meg az expókompenzáción keresztül - ha a fénymérő által ajánlottnál rövidebb záridőt akarsz, akkor negatív expókompenzációt, ha hosszabbat, akkor pozitívat. Nem tudom a 20D-n mennyit lehet kompenzálni, de 2-3 fényértéket (azaz +- 400-800%-nyit!!!) biztos. Ezen kívül nyílván a Tv módnak is van létjogosultsága, ha a záridőt kell fixálnod valami miatt. M módnak meg max akkor, ha 2-3 fényértéknél több eltérésre van szükség a fénymérő által felajánlott értékekhez képest, vagy ha teljesen megbízhatatlan valami miatt a fénymérés, pl gyakorlatilag teljesen sötétben, hosszú záridős éjszakai felvételnél. Egyéb esetekben nem látom, hogy érdemes lenne M módot használni. Elmondhatod, hogy te full manuálban használtad a géped, de ennél több haszna nem lesz, csak hátránya a pepecselés miatt.
Az érzékenységet meg próbálgasd meddig használható. Egy 800 még bőven simán, de egy 1600 is bőven viselhető lesz a Fuji után[ Szerkesztve ]
-
PNP
őstag
válasz Szten Márs #2222 üzenetére
Azért a szokásainkat ne eröltessük rá másra. Mostmár az M mód használata is sznobizmus? Én legtöbbet A, de rögtön utána M módban fotózok, Tv elvétve, P sose. Manuális mód rengeteg helyzetben jó, ahol fix fénymennyiség mellett dolgozol (és nem akarod hogy a fénymérés elvigye az expót képkivágástól/téma változásától függően). Például.
-
máyköl
veterán
Aha. Így ahogy mondod, tényleg teljesen felesleges az M mód. Köszi mindent!
-
KTTech
veterán
Megnéztem a legutolsó esküvőn készült képeim statisztikáját: kb. 2000 képből kb. 1800 készült M módban, a többi Av. Szerintem eléggé ellentmond neked Főleg, ha az adott körülmények miatt sem az Av sem a Tv mód nem használható értelmesen (kevés fény, rossz körülmények + vaku stb).
www.kttech.hu //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon
-
1010
őstag
Nyugodj mar meg.
Tomeggyartasnal az egy termkere eso eloallitasi koltseg nevetseges.
Az eladi arhoz kepest....es akkor vonjuk le belole a tervezes,fejlesztes,raktarozas,es vevo szolgalat koltsegeit + a tiszta hasznot es laaaam,meg mindig fenn all a kerdes mi a fenert ien draga az a termek.A mocsok nagy haszon miatt.Nincs ez maskepp objektivnel sem mint a plazama tv nel sem.
De nem tanultal gyartas tervezest, nem tudhatod.
Es igen a marketing,a gyartok szemetek.
Kartel.....a piacot mar reg felosztottak.Egy pelda google
van par angy es tobb kicsi ami iedeig oraig uzemel.Majd beolvad.
-
Szten Márs
nagyúr
Persze, ezért mondtam, hogy olyan körülmények között, ahol a fénymérés nem megbízható. Ha te legtöbbször ilyen körülmények között használod, akkor értelemszerű az M mód, és nem látom, hogy bármennyire is ellentmondana anak, amit írtam
PNP: Igen, ez is egy plusz használhatósága az M módnak, való igaz. Fix fénymennyiség mellett az expót így a legkönnyebb fixálni. Egy kicsit kevesebb agresszió mindenesetre nem ártana. A legtöbb használat mellett nincs értelme, speciális viszonyok mellett van, azt hiszem ezt írtam, javíts ki, ha tévednék. Nem soroltam fel mindent ami ez utóbbi fogalmát kimeríti, de ez pl. nem jutott eszembe, előfordul. És azt sem légből kaptam, hogy aki nem ért a géphez, de mégis valami komolyabbhoz jut, az egyből az M móddal próbálkozna - anélkül, hogy átlátná, hogy az miért is jó, illetve, hogy neki kell-e, csak azért, mert akkor úgy érzik, hogy hűha, valami komolyat csináltak, közben meg az esetek döntő többségében nincs rá szükségük és sokkal jobban járnának akár az Av-vel akár a Tv-vel. Aki tudja mit csinál, és tudja, hogy miért is kell neki az M mód - nos erre mondtam volna valami rosszat? Azt, hogy sznob? Egyáltalán használtam valaha ezt a szót a fórumon? Aligha. Szóval hátrébb az agarakkal, ha kérhetem, hidd el, ha normálisan kapásból támadás nélkül kiegészítessz, akkor is megértem, és akkor is igazat adok, ha speciel igazad van, mint jelen esetben. Viszont ez kiegészítés nem (sem) mond ellent annak, amit írtam.
Elárulom, én valószínűleg többször használok M módot, mint Av-t, vagy bármi mást, de ennek is megvan az oka, és nem, még ettől sem lesz egy cseppel sem több értelme a legtöbb helyzetben M módot használni, amivel egy hobbista a géppel való ismerkedés szakaszában találkozik.
[ Szerkesztve ]
-
PNP
őstag
válasz Szten Márs #2229 üzenetére
Az, hogy ellent mondok neked, nem kell támadásként megélni. Te kvázi lebeszélted a manuális expóról a gyereket, mondván semmi értelme (sarkítottam). Aki nem érti a gép működését, az úgyis először zöld téglalapra tekeri a gépét, mert úgy kap kapásból elfogadható eredményt (megfigyelés). Az mondjuk furcsa, hogy valaki úgy nő ki egy kompaktot és vált tükrös gépre, hogy alap dolgokkal nincs tisztában. És ez nem bántás, szerintem egy kompakt gép sokkal jobb taneszköz, mint egy DSLR.
-
Szten Márs
nagyúr
"Te kvázi lebeszélted a manuális expóról a gyereket, mondván semmi értelme (sarkítottam)"
Jahh, sarkítottál. Ez azt jelenti, hogy valami tökmást adtál most a számba, mint amit mondtam, de hát ezt hívjuk sarkításnak. Nem azt mondtam, hogy semmi értelme, azt mondtam, hogy bizonyos speciális eseteket kivéve semmi értelme. Van némi különbség Nézd, én azért remélem, hogy a legtöbb ember, aki olvassa a hsz-emiet
1, végigolvassa
2, értelmezi őket
és akkor kapásból nem szűr le olyat, hogy felesleges az M mód, hanem azt szűri le, hogy milyen esetekben van értelme, és milyen esetekben nincs, milyen esetekben lehet mást használni jobb hatékonysággal."Mostmár az M mód használata is sznobizmus?"
Bocs, de ezt nem ellentmondásnak véltem/vélem, csupán felesleges, offenszív tölteléknek a hsz-edben. Azt sem érzem, hogy bármennyire ellentmondott volna nekem, amit írtál, lsd: a fenti hsz-em.
Igen, a zöld gomb az egyik legnépszerűbb kezdet, az M meg a másik. Én így tapasztaltam, persze nem túl hatalmas a minta, amiből ezt a statisztikát leszűrtem, de azért úgy gondolom ennyi is mutat valamit. Na meg ő is azt akarta, és aligha hiszem, hogy úgy, hogy tudatában lett volna, mikor is érdemes használni. Nem hiszem, hogy ilyenkor rossz dolog lenne erre felhívni a figyelmet.
-
PNP
őstag
válasz Szten Márs #2231 üzenetére
Ahogy érzed, de emlékeztetlek önmagadra:
"a géphez nem értők akarják az M módot erőltetni"
"M módnak meg max akkor (van létjogosultsága), ha 2-3 fényértéknél több eltérésre van szükség"
"Egyéb esetekben nem látom, hogy érdemes lenne M módot használni"
"Elmondhatod, hogy te full manuálban használtad a géped, de ennél több haszna nem lesz, csak hátránya"Egyébként most is azt írod, hogy speciális eseteket leszámítva nincs értelme. A legtöbb nem kezdő fotós elsődleges vagy másodlagos módja az M, és nem azért mert magukkal akarnak kibaszni.
Csak annyit mondok hogy ne vidd el rossz irányba a tanulásra fogékony júzert. -
Szten Márs
nagyúr
Ne hülyéskedj már. Félmondatokat idézel be, úgy vágva le ezeket a szövegkörnyezetükből, a mondat többi részétől, hogy tök más értelmet nyerjenek? Amikor bárki visszanéz pár hsz-t és láthatja a teljes szöveget? Ennek mégis mi értelme volt?
Na nézzük azért az idézeteidet, csak hogy rendbe rakjuk a dolgokat:
"a géphez nem értők akarják az M módot erőltetni"
ellenben én ezt írtam:
"leginkább a laikusok hiszik csak és a géphez nem értők akarják az M módot erőltetni" - magyarán úgy vélem többen használják M módban a gépüket azért, mert azt hiszik úgy az igazi, mint ahányan azért, mert az adott szituációban tényleg az a legjobb választás."M módnak meg max akkor (van létjogosultsága), ha 2-3 fényértéknél több eltérésre van szükség"
ellenben én ezt írtam:
"M módnak meg max akkor, ha 2-3 fényértéknél több eltérésre van szükség a fénymérő által felajánlott értékekhez képest, vagy ha teljesen megbízhatatlan valami miatt a fénymérés" valamint később a hsz-edre: "Igen, ez is egy plusz használhatósága az M módnak, való igaz. Fix fénymennyiség mellett az expót így a legkönnyebb fixálni" - azt hiszem ezeket nem kell magyarázni."Egyéb esetekben nem látom, hogy érdemes lenne M módot használni"
Igen, egyéb esetekben nem látom, hogy érdemes lenne M módot használni. Amikor érdemes, azokat kitárgyaltuk."Elmondhatod, hogy te full manuálban használtad a géped, de ennél több haszna nem lesz, csak hátránya"
Ez pedig az előző mondathoz kapcsolódik, azt fejezi ki, hogy ha valaki nem olyan esetekben használja az M módot, amikor tényleg indokolt (lsd: felsorolást), akkor bizony csak annyi értelme van, hogy elmondhatja, hogy azt használta."Csak annyit mondok hogy ne vidd el rossz irányba a tanulásra fogékony júzert."
Bocs, de az aligha rossz irány, ha felvilágosítom, hogy bizony sokszor jobban lehet használni az Av-t és bizony úgy is gyakorolhat hatást a záridőre is, közvetlenül és közvetetten is. Persze, el kell ehhez azt is mondani, hogy mikor érdemes azt használni - szerintem ezt megtettem, te kiegészítettél, elfogadtam, innentől kezdve azt hiszem több, mint korrekt a dolog.
-
Dare2Live
félisten
"Jo nagy paraszt vagy te is.Azert mert valaki nem vesz 300ezer ft ert objektivet neked az rogton csoro senkihazi.
Tehetsz egy szivesseget."Sehol nem írtam és gondoltam, hogy csoró senkiházi vagy. Az, hogy te mit képzelsz a hszem mögé már a te képzelgésed.
Amúgy meglepődtem, hogy egy ekkora paraszt/bunkó szöveg után modok nem raktak helyre. Bezzeg ha én angol cikket linkelek jól levagyok baszva.... (Nem is fogok többet angol nyelvű cikket linkelni hiába k* jó.)
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
Itt gyanum szerint te vagy a kivétel. Nem ismerek mégegy fotóst rajtad kívül aki esküvőn 90%ban Mben tolná. Egyet sem. Persze biztos van, manual obival is tuti fotoznak esküvőt.
Meg az értelmét se látom.
Ez nem müterem.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
Ah használom én sokat a gépet Mben. esküvőn is 2000fotoból 20 Mben készül..... 1%.
Az esküvőfotó az akciófotó. AV + AUTO ISO nekem tökéletes rá. Ha KTTech csak +3at teker a tárcsán hozzám képest aki jellemzően 0át az is negyed másodperc. Evvel pedig a lényegről a pillanatról már le is maradt. hmmm.....
És mégis mit nyer az Mel?.szerk: én is szoktam Mel szórakozni de az a vakun van.... ott bizonyos esetekben muszáj.
[ Szerkesztve ]
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Cassidey
senior tag
válasz Dare2Live #2240 üzenetére
Mondok egy necces szitut.. hazassagkoto vagy templom fala tele ablakkal, elotte all a menyasszony. Az en fenymeresem speciel elviszi mint az allat, osszevissza mer, szoval meg korrigalni sem tudom, mert nem tudom epp hogy fog merni. Pedig spottal is probaltam, de lehet elcsuszott pl. Sokkal egyszerubb loni 1-2 probat es beallitani M-ben (nekem).
Amugy en is altalaban Av-ben hasznalom normalisabb fenyviszonyok kozott, de auto iso nem palya, mert reciprokszabaly alapjan allit ha jol emlekszem, nekem meg remegos a kezem. Szoval inkabb hamarabb emelek mint feltetlenul szukseges lenne. -
*Ropi*
félisten
Egy kézenfekvő megoldás: stúdióban mindig M-ben dolgozok, még a színhőmérsékletet is fix Kelvinben adom meg. És esküvőkön is jórészt, mert ha vakuznom kell, akkor így egyszerűbb. Persze ha nem vakuzok, akkor én is AV-zok.
[ Szerkesztve ]
Weboldalam: http://karpatisandor.hu
-
Dare2Live
félisten
válasz Cassidey #2241 üzenetére
Akkor kb úgy használod mint én, vagy akiket ismerek. Túlnyomó részt AV.
Nikonnal AUTO ISO fix értékhez köthető. pl 17-50nél bevált az 1/80 alá nem eshet és max ISO1600ig emelheti az ISOt. (Nálam tuti, hogy 50%ban auto iso is megy.)
Általad említett szitu D80 Matrixánál nem probléma nekünk van más ajándék.... (amitől anno a hajam téptem) de erre meg ott a spot ami fél expo értéknél nem téveszt többet. Én inkább huzom vissza annál a 20képnél rawból, minthogy állítgassam gépem és lemaradjak egy darab fontos pillanatról.don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Cassidey
senior tag
-
Dare2Live
félisten
Studionál én se mondtam mást. Vakus eseted meg "nemér" az izlésfüggő kvázi mindegy min van a géped.
Az automatika azért van, hogy a fotozásra a pillanatra tudjunk koncentrálni. El lehet ezt dobni és néha el is kell, de 90%ban Manualban fotozva én csak lemaradnék arról amiről a fotozás szól: a pillanatról.
vhogy a digit korszak hajnala jut eszembe amikor aki digitel tolta az nem volt fotós.....
Cassidey: [link]
Direkt a kép, manualban (vonjuk ki belőlle a vakut) mire odatekerem, úgy, hogy a fejem felett van gép....
és rossz kép?[ Szerkesztve ]
-
KTTech
veterán
A poén az, hogy az M mód miatt még egyetlen pillanatról sem maradtam le. Egy adott helyen eléggé adottak a körülmények. Ahogy Cassy is mondja: 2-3 expóból belövöm ami nekem jó, és nem kell vele foglalkoznom. Kültéren persze jó eséllyel Av módot használok, ott nincs olyan son értelme vacakolni, csak azok a képek a legkevesebbek egy teljes esküvő anyagát nézve (bár, ott meg megy a játék az expókorrekcióval). Mellesleg: tegyük fel: Av/Tv mód, egyik képen a fehér ruhás menyasszony van, a másikon a fekete ruhás vőlegény. Korrekció nélkül van 2 rossz kép, és semmivel nem gyorsabb az expókorrekció beállítása, mint az M módnál a tárcsa arréblökése, főleg, mert ott van folyamatosan az egyik ujjam.
Annak örülök, hogy a Nikonban ilyen jól használható az AutoISO, viszont a Canon 40D-ben nem...
Ha kevés fény + vakuzás, szintén csak és kizárólag az M mód marad... amikor ISO1600 mellé 1/15-30s körüli záridőket állítok (a fénymérő másodpercekben gondolkodna) és 2. redőnyre vakuzok evaulative módban. Például.
www.kttech.hu //A szgépem/fényképezőm configja az adatlapomon
-
donzoli
aktív tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest