Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • angclung

  csendes tag

  válasz EmberXY #1455 üzenetére

  A fizetési meghagyáshoz nem kell bizonyítani semmit. És normál esetben gyakorlatilag a közjegyző sem mérlegel, nem kérdez, csak kérésre és a megfelelő nyomtatvány kitöltése után kiküldi a fizetési meghagyást a címzettnek. Talán elsőre furcsa, de így van. Jogilag teljesen korrekt.

  Mindezt lényegében azért találták ki, hogy - ha lehet - ne kelljen minden ilyen vitás tartozási ügyet bíróságra vinni. Az adós természetesen mondhatja, hogy nem ért egyet a fizetési meghagyással, ekkor azonban írásban ellentmondást kell benyújtania közjegyzőnek, hogy nem fizet, mert nem ért egyet a dologgal. Ez esetben az ügy automatikusan bírósági perré alakul, hacsak a kezdeményező nem áll el a dologtól. Azonban az ilyen esetekben a delikvensek vélhetően nem mernek ellentmondást benyújtani, mert ezzel egy bírósági pert kockáztatnak, amit nagy eséllyel elveszítenek, és az anyagi káruk ez esetben sokkal több lesz, mintha fizetnének. Arról nem beszélve, hogyha a csalás bebizonyosodik, börtönbe is kerülhetnek.
  Ha viszont nem mondanak ellent, akkor a határozat az átvételtől számítva 15 nap múlva jogerőre emelkedik, és mindenféle bírósági tárgyalás nélkül végrehajtható. Ekkor lehet kérni hivatalosan a közjegyzőn keresztül végrehajtást, de lehet várni is, hátha a fickó jobb belátásra tér. Arra az egyre kell vigyázni, hogy az elévülés miatt 5 évente hivatalos levélben fel kell szólítani az adóst, hogy fizessen. Ez esetben a tartozás nem évül el, sőt kamatozik (a mindenkori jegybanki alapkamatot számítják).

  Még annyi, hogy a fizetési meghagyás illetéke kb. 5 ezer forint, a végrehajtásé 20 ezer, amit sajnos a végrahajtást kérőnek kell megelőlegeznie, azonban sikeres behajtás esetén mindezt az adósra terhelik.

Hozzászólok Aktív témák